Nasilje u porodici

Sve o muževima, svekrvama, punicama, djeci.

Moderator: spacebound

Post Reply
Calla
Legenda foruma
Legenda foruma
Has thanked: 2773 times
Been thanked: 2207 times
Status: Offline

Re: Nasilje u obitelji

Post by Calla » 09 Mar 2015, 21:48

Terasa svjesti wrote:Hvala ti Calla. Ovo sa neću reći retardima (to je isuviše gruba riječ) - nego ljudima koji imaju poteškože u razvoju ide ovako.
Lokalne šaljivdžije spoje i povežu dvoje ljudi koji imaju recimo problema u razvoju. Naravno , nova mlada nema pojima o kontacepciji a ni mužu ne radi "rikverc", niti drušvo utiče na to da se ne širi prekomjerna reprodukcija i za cio čaš rađa se gomila djece o kojima se ne mogu brinuti nesposobmni roditelji a ni okolina .
Poslje se poduzimaju neke mjere na nekontrolisanom začeću i sretnoj mami se ugraćuje spirala .

u medicinskoj struci retardirani nije gruba rjec ,nego neka vrsta kvalifikacije,,
e sad je li to mentalna retardacija ili je djete sa hendikepom tjelesnom i mentalnom ostecenoscu ..
zavisi od ostatka diagnoze ,,!

mentalna retardacij
a je termin za splet simptoma koju uključuju ustrajnu usporenost u učenju osnovnih motoričkih i jezičnih vještina za vrijeme djetinjstva, i kod odraslih za kvocijent inteligencije značajno niži od prosjeka. Jedan od kriterija za dijagnozu mentalne retardacije je rezultat od 70 ili ispod na testu inteligencije i poteškoće u prilgodbi. Osobe s mentalnom retardacijom mogu biti opisane kao osobe s poteškoćama u razvoju i učenju.
Ljubav je igra za dvoje u kojoj oboje mogu pobjediti (Eva Gabor)

Terasa svjesti
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Terasa svjesti » 09 Mar 2015, 21:52

Tačno . Nekada su u bivšoj državi bila tzv. Specijalna odjeljenja a danas takva djeca sa posebnim potrebama pohađaju normalno nastavni proces uz znanje pedaoga naravno .
Pametan čovjek vidi onoliko, koliko mu treba, a ne koliko može vidjeti.
(Michael de Montaigne).

crnokosa
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by crnokosa » 09 Mar 2015, 22:24

Krokodil Behko wrote:
Terasa svjesti wrote:Vidiš behko sa temom malo ulaziš u psihogiju . Ličnost čovjeka se razvija od malih nogu i vrlo je bitno kako i u kojoj sredini se odgaja djete . Znaš da je roditelj a posebno otac uzor djetetu .
Ima nešto u onoj narodnoj da iver ne pada dalje od klade .

Egzistencija jeste jedan od uzroka za neprijavljivanje nasilja ali ima dosta žena i koje rade a trpe svakodnevno nasilje i maltretiranje od strane muževa .

Vidiš da opet dolazimo na okruženje i predrasude i šta će reći okolina .
Nisam siguran, da li iver i klada važe za ovaj problem. Raspon od jedne generacije nije mali. Stil života, dosta se promijeni. Koliko god sin i da želi ličiti na oca, on to ne može i učiniti, kao i otkud pretpostavka, da su svi očevi nasilni, pa to odatle dolazi? Šta ako otac nije bio nasilan a sin jeste?
djeca su kao spuzve, upijaju obrasce ponasanje prvo o droditelja. ako je nasilje svakodnevno i didjete odrasta u tome, za njega to postaje nacin ponasanja. ako dijete potice iz nenasilne porodice, postoji neki razlog nekog nezadovoljstva, ne ispunjenjih vlastitih ocekivanja i onda se to ispoljava kroz agresiju prema slabijoj osobi. jedan od razloga nasilja je sto muskarac, od kojeg se ocekuje da obezbjedi porodicu, u tome ne uspjeva i zbog te ne ispunjenje uloge zlostavlja svoje clanove.
ima milion razloga, za mene je psihicko nasilje puno gore a najteze dokazivo...

Calla
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Calla » 09 Mar 2015, 22:29

Znas i sama da duboko retardirani,ovi sa manjem IQ od 19,
obicno ne hodaju ne govore i minimalno razumiju,ovakava djeca su nepozeljna kod rodenih roditelja a kamoli u drustvu ,,zato se i roditelji prebrzo umore jer nemaju nikakvu podrsku i na kraju iz svoje licne frustracije nepriznanja ili osjecaja da su kao ,,manje vrjedni" svoju najacu bjes upravo na djetetu istresu!

crnokosa
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by crnokosa » 09 Mar 2015, 22:39

Prem UN-ovoj Konvenciji osoba sa invaliditetom strogo se preporucuje da se ne koristi pojam retardiran jer je sve vise u upotrebi kao pogrdno znacanje, i koristi se pojam intelektualne poteskoc - slabije/jace...

Calla
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Calla » 09 Mar 2015, 22:51

Razumijem Pozeljno je ,,pozeljnoo,,,i dobro je da se zalazete za nove definicije i na forumskim temama

definicije se mjenjaju poprilicno brzo ali na razlicitim radnim mjestima to ipak potraje dok svi definicije zamjene u pozeljne ,,Nove ,,napredne !

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9121 times
Been thanked: 10818 times
Status: Online

Post by Krokodil Behko » 09 Mar 2015, 23:51

crnokosa wrote: djeca su kao spuzve, upijaju obrasce ponasanje prvo o droditelja.
Da, ali ih vremenom i odbacuju. Čine to barem djelimično i već sam to pominjao. Iz jedne u drugu generaciju, životni stil se znatno promijeni. Npr, moj otac nije čitao stripove, niti je jadan imao vremena ganjati loptu, pa čak ni struju nije imao u kući kad je bio dijete. O TV i ostalom da i ne govorimo. Sve su to stvari koje mogu uticati, da sin odbaci bar neke klišeje.
Standard života je bitan.

ako je nasilje svakodnevno i didjete odrasta u tome, za njega to postaje nacin ponasanja.

Imam prijatelja, kojem se desilo, da mu otac ubije mater, a on kao dijete, završio je u popravnom domu. Bio je malo i cap-carap jedno vrijeme, a potom se zaratilo.
Sve su šanse bile da će biti teški kriminalac, po tom obrascu, zar ne?

Iz rata je izašao oženjen. Ima troje djece i kune se da ih nikad nije udario.
Eto vidiš, nema tu klišeja.
ako dijete potice iz nenasilne porodice, postoji neki razlog nekog nezadovoljstva, ne ispunjenjih vlastitih ocekivanja i onda se to ispoljava kroz agresiju prema slabijoj osobi.
Mislim da ti tu imaš i neke predrasude. Prvo je bilo, ako je iz nasilne porodice, bit će takav, a sad, ako je iz nenasilne porodice, bezmalo pa tražimo opravdanje za njega?
U siromašnim zemljama, poput BiH, na žalost, veće su šanse da se nasilje desi u radničkoj porodici, a zbog sve te tjeskobe i siromaštva. Nije ni mali zadatak, obezbjediti djeci sve što im je pottrebno za život, za školu itd.

Trebali bi opreznije baratati na ovoj temi, jer bi se moglo desiti da povučemo crtu po klasnom osnovu, a radnici ni krivi ni dužni. Vjerovali ili ne, potrebni su nam i radnici. Ovo kažem zbog tog nekog gotovanluka koji je zavladao među nama, pa su nam zanati i tehničke škole skoro prazni :cudi

crnokosa
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by crnokosa » 10 Mar 2015, 06:14

@ Behko ja kroz posao surecem zrtve nasilja, tako da sve sto sam napisala je na osnovu naucen i stecenog iskustvom u radu.
iskreno, standard nije parametar, jer nasilje je prisutnoi u dobro situiranim porodicama, ni obrazovni status ne igra znacajniju ulogu. ne desava se nasilje samo kod nas nego je prisutno u cijelom svijetu

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 624 times

Post by Zagorka » 10 Mar 2015, 21:12

Krokodil Behko wrote:Ništa. Kilometrima daleko od suštine problema. Svi ste plitko zahvatili.
Sve nešto klišeizirano, muž mlati ženu, djecu... Ok, to znam ali ne mlati ih uvijek zato što je pijanac ili zato što on smatra da to treba raditi, jer bože moj, on je patrijahalno odgojen. Eto to doznajem iz vaših postova.
I moje je otac bio patrijahalno odgojen pa nije tukao svoju ženu, a bogami ni nad djecu, bar ne u 90% slučajeva, kad smo i zaslužili i gledano iz mog (sadašnjeg) ugla, trebao je ubiti boga u nama.
Nisi ni svi pijanci nasilnici u porodici. Pogotovo, ovo nije problem nivoa obrazovanja predmetnog muškarca, jer eto, nije nikakva novost kad doznam da je neki inžinjer mlatio svoju ženu do smrti :cudi

Sam akt nasilja može se roditi u glavi bilo kojeg čovjeka, a iz nekih razloga. Znači, ovo je problem prvenstveno psihičke prirode, pa bih ovom prilikom, maksuz pozz one što pišu kako je to zato "što smo mi zatucani Balkanci.. etc..etc.." i upitao bi ih, pa jbt, ako ti se ne sviđa, koji si k.... tu? Sretan ti put u demokratski svijet.

Znači, problem je psihičke prirode, pa nema ni neke veze s podnebljem, jer ovo se ipak dešava svugdje u svijetu. Pratim CI kanal i fino vidim da u USA, sve vrvi od nasilja u porodici i to s najtragičnijim mogućim posljedicama.

Problem neprijavljivanja nasilja je ujedno i problem egzistencije, bar jednim dijelom. Uglavnom, nasilnik je ujedno i hranilac i hajd prijavi. Ko će sutra djeci donijeti komad hljeba? Da neće policija?
Sirotluk nas sabija i tjera da trpimo jedni druge, a iz egzistencijalnih razloga. Tu je i strah od revanša, a na način da se on naljuti i razvede, pa eto trajne egzistencijalne krize. Šta sa djecom? Ostaviti ih ocu nasilniku ili povesti sa sobom u sigurnu glad?
Toliko za početak.
Malo kontradiktorno........ :kafa
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.

Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Biba » 25 Mar 2015, 22:44

A ne znam sta da kažem...Moj otac je bio alkoholičar i nasilan prema mami ali nas djecu nije tukao.To ne znači da nismo patili.Svaki put kad bi mi susjeda rekla da on tuče mamu, ja sam napuštala igru i išla kući ..ali nisam joj mogla pomoći...Ipak se primirio...Kad sam se udala, mama mi se samo jednom požalila da joj se otac prijeti...Rzgovarala sam s njim i rekla da ću ga se odreći ako to još jednom pokuša...Da se to nastavilo odvela bih je bilo kamo ali otac se smirio, ubrzo je i obolio..Često sam čitala da djeca nasilnika postanu nasilni..Moj brat nikada prema ljudima nije bio grub......mučio je životinje...Vjerujem da neke žene tuku i zlostavljaju muškarce ali ipak u znatno manjoj mjeri...Od mnogih ubojstava žena sjećam se samo da je kod nas Ana magaš ubila supruga...Ja svom suprugu nisam dozvolila da me tuče...Zarekla sam se da mene neće nitko tući...Svašta mi je radio i prkosio ...sjećam se da sam mu jednom rekla ako me takne, neka se ne usudi zaspati...ma ne bih ga ubila, ne daj Bože ali da je krenuo udarati me...itekako bi dobio, ne bi mu trebali moji ni tata ni mama ni nitko drugi...
Nerijetko se događa kad žena prijavi nasilnika da ju i policija ismijava i ponižava kada dođe na uviđaj, odvedu ga malo u pritvor ..pa kad dođe kući onda ju opet istuče...Nasilnicima je potrebno liječenje ali problem je što oni niti uviđaju niti priznaju da su nasilni, njima je to često normalno ponašanje...
Počeo sam pušiti otkad su se moji snovi pretvorili u dim. :pusi

Terasa svjesti
Inventar foruma
Inventar foruma

Re: Nasilje nad muškarcima / muška sigurna kuća

Post by Terasa svjesti » 19 Oct 2015, 17:32

Iz prakse mi je poznato da muskarci ne mogu uvjek biti nasilni idioti i zivotinje, a zene da nisu uvijek zrtve i slabija bica.
Poruka bi trebala biti protivljenje nasilju kao takvog, nebitno na spol. Ljudi misle da nasilje u kuci jedino trpe zena i djeca, a da su muskraci ti koji su losi, sto je u nekim slucajevima naravno tocno, ali postoji ogromna kolicina nasilja nad muskracima koja se potpuno, ali potpuno zanemaruje. No to je vise problem drustva napravljenog tako da kad zena udari muskraca, opali mu samar ili izvrsi bilo koju vrstu nasilja to je smijesno, simpaticno, on je to zasluzio, a ako se taj muskarac negdje prituzi na to nasilje ispadne poruga i jadnik i biva zanemaren, a ako vrati onda je on nasilnik iako je vratio istom mjerom, sto jednakost nalaze.
ako da ove glupe price o nejednakosti spolova ne drze vodu, jer su svi negdje zakinuti, a negdje povlasteni i kada se vec borimo za nesto onda bi to trebalo biti za zajednicki cilj, a ne nesto sto ce pomoci samo jednoj strani.
(Michael de Montaigne).

drugrankovic
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by drugrankovic » 19 Oct 2015, 18:46

ko ih jebe kad ih zene biju
"Ja, koji sam sve prisluškivao, od skupštine do spavaće sobe, zadnji sam saznao šta mi se sprema.”

Terasa svjesti
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Terasa svjesti » 19 Oct 2015, 18:51

Druže mi smo veliki ljudi barem sa tim nemamo problema :D
(Michael de Montaigne).

Hannibal
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 6850 times
Been thanked: 2190 times

Post by Hannibal » 19 Oct 2015, 19:28

Mene je cura udarala dok joj nisam noz izvadio
🐽

Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Biba » 19 Oct 2015, 22:05

:lupa
Pa moja susjeda Majstorica je tukla svoga supruga. On je bio kovač...ama mutav je i bio. Ona njega baš nogom u dupe..ma udarala ga...Jednom se i on napokon naljutio pa je vratio udarac i njezinu mater istjerao iz kuće...
Sutradan se punica vratila i njih dvije pile ujutro kavu a on izvirivo iz sobe i stenjao - Maca, Maca, i ja bi kave :tuga ..opet je se bojao..
A ona njemu -Maaaarš, đubre jedno..nije dobio kave :jok
Majstorica Maca je pričala da je vidjela vraga u njihovoj kući pokraj kreveta njihovoga oca...mislila sam uvijek da je lagala...međutim - njezin maloljetni brat je poslije iz puške ubio njihovog oca..

Majstro je bo smotan - Vozio krmaču mesaru i ispala krmačaa on dovezo mesaru prazna kola. Mesar je bio djed Hrvoja moga đaka...
Poslije je majstor s ljudima hvatao krmaču po šumi i sav se uvaljo i smočio po barama..i sušio odjeću po grmlju...

Majstorica je to saznala prije nego je on došao kući...cini mi se da je bilo bubotaka...moram pitat mamu tocno :pusi

Terasa svjesti
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Terasa svjesti » 19 Oct 2015, 22:08

j.... ti muško sa oproštenjem :grana
(Michael de Montaigne).

Hannibal
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 6850 times
Been thanked: 2190 times

Post by Hannibal » 19 Oct 2015, 22:21

O bibinom selu se moze serija snimit
🐽

Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Biba » 19 Oct 2015, 22:24

Terasa svjesti wrote:j.... ti muško sa oproštenjem :grana
Terasa, sve je to istina. na brzinu sam se sjetila. U Hrvatskoj ima još jedan problem - djeca tuku roditelje. Slušala sam jednog jadnička oca - još mu nijje kuća obnovljena i u kontejneru je. Dobar je čovjek, viđam ga da ide i u Brčko biciklom...sin ga tuče, sin je tek krenuo u prvi srednje...Žalosno..

Ono što je Storm napisao - onako treba napraviti, ali nije uvijek lako.
Moju mamu je naš otac tukao a bila je i puno pametnija i sposobnija i vrjednija...Nije imala kamo. Moj otac je živio u punicinoj kući ali tukao nam je mater..Kad sam odrasla-zaprijetila sam mu...
Neke žene i muškarci koji su zlostavljani - misle da to tako mora biti ili da će se stanje popraviti...na zlo se čovjek i navikne...i misli bit će bolje...

Najčešće bude sve gore...

Terasa svjesti
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Terasa svjesti » 19 Oct 2015, 22:41

Žrtve se tješe Bibo. Obično se plaše reakcije i osude okoline . A nasilnik svoje frustracije ikaljuje kod kuće .

Stari si prosvetni radnik po ponašanju možćeš garant prepoznati zlostavljanu djecu u školi . :stop
(Michael de Montaigne).

Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Biba » 19 Oct 2015, 23:05

Terasa svjesti wrote:Žrtve se tješe Bibo. Obično se plaše reakcije i osude okoline . A nasilnik svoje frustracije ikaljuje kod kuće .

Stari si prosvetni radnik po ponašanju možćeš garant prepoznati zlostavljanu djecu u školi . :stop
Nema kod mene zlosstavljanih. Djeca maltretiraju roditelje.Jedan moj malac krade novac od roditelja i oni tome ko biva ne mogu stati na kraj. Kolegica lovkinja je rođakinja tom malom. Majka malenoga je bila moja učenica. Ne bavi se njime. On nije glup ali ne radi s njim nitko kod kuće.Mater samo švija. Mali dugo nije reagirao uopće što mu ja kažem-ko da zidu govoriš...i sve naparviti što ne treba - to zna...
Neki dan sam ga pohvalila i podugo mu pojasnila što on može i što ja očekujem od njega - tražila sam da mi obeća da će raditi - inače ćemo imati "rat"...Počeo je zainteresiraniji biti...

Danas je vjeroučiteljica potjerala profesoričinog sina i nije mu dala da se moli jer je dečko apsolutno neposlušan. Izuzetne je inteligencije ali jako sebičan i svojeglav..ma ne hbe te ni za suvu šljivu...i njemu sam najavila "rat"... - Nema Klokana ak mene ne bude slušao :jok
Pa čovječe on se u drugom osnovne počeo baviti švercom...da ti oči iskoče..

Post Reply

Return to “Brak & Porodica”