carobnjak N wrote: 14 Dec 2022, 22:53
Bosnia_Nord wrote: 14 Dec 2022, 22:49
Pogrešno tumačenje sekularizma.
To su samo mokri snovi vas komunjara koji mislite da je sekularna država=ateistička država.
Demokratija je ovo, nije ti ovo Enver Hodža država pa da se kažnjava ko bude viđen sa Kur'anom ili Biblijom u javnosti.
Brzo na google, vidi šta je sekularizam pa se vrati na komentarisanje.
Mnogo si mi ti pun glupih pretpostavki.
Znam vjerovatno 3 x vise od tebe i o islamu i o sekularizmu.
Sekularizam nije promicanje ateizma, nego odvojenost religije od drzave. Inace nemas sta odvajati ako nemas religije.
Tako je, sekularizam je odvojenost religije od države. To se ne odnosi na prava pojedinaca ili udruženja građana.
U osnovi sekularizam znači da vjerska pravila ne mogu imati uticaj na državni zakon kao i na rad javnih institucija.
Ali u sekularnoj demokratskoj državi, ja imam pravo praviti vjerske građevine, institucije, vjerske škole, vjerske fakultete, TV kanal, novine, pisanje knjiga, imam pravo zakupiti Zetru na 5 dana i svaki dan držati predavanje vjersko u njoj, zakupiti bilboard i na njemu pisati vjerske pouke.
I onda mogu i nositi odjeću koja je vjerska ali da se ne krši sa drugim zakonima države.
Isto tako i ta udruženja koja spominješ, dokle god ne prestavljaju opasnost ili najavljuju neke napade, ne možeš im ništa, a to što oni promovišu kako treba jesti, spavati i sl. tu im ne možeš ništa. Tako da ne vidim po kojem osnovu bi zabranio nikab ako se on ne mješa u državne zakone kao i te organizacije. Na koji način su te stavke umješane u državu i njene zakone?