Hoće li SDA preživjeti pad sa vlasti ?

Politička dešavanja i aktuelnosti u Bosni i Hercegovini.

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

Post Reply

Hoće li SDA preživjeti pad sa vlasti ?

a) Hoće, jer takvi uvijek plutaju na površini
15
83%
b) Neće
3
17%

Total votes: 18

Bosnia_Nord
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Has thanked: 97 times
Been thanked: 219 times
Status: Offline

Re: Hoće li SDA preživjeti pad sa vlasti ?

Post by Bosnia_Nord » 14 Dec 2022, 22:45

carobnjak N wrote: 14 Dec 2022, 22:42 Naravno da bih zabranio pokrivanje lica i biće zabranjeno u budućnosti, skupa sa radikalnim sektama iz Saudije.
Kad država stane na svoje sekularne noge.
A gdje su prava žene koja želi da se pokrije? Gdje je "my body my choice".

A ono što si rekao da nema mjesta u tradicionalnom bosanskom islamu, nemoj da moram slati stotine slika sa te iste Baščaršije gdje su žene pokrivene.
Ima mjesta u bosanskom islamu, ali nema u komunističkom islamu kojeg ti zagovaraš.

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 801 times
Been thanked: 927 times

Post by carobnjak N » 14 Dec 2022, 22:45

Ima još bolja fora, a tačnija @insomnija.
Bio je taj grafit na Vilsonovom

ČETNICI KLALI IZETBEGOVIĆI KRALI

hueheehe he
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)

Bosnia_Nord
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by Bosnia_Nord » 14 Dec 2022, 22:49

carobnjak N wrote: 14 Dec 2022, 22:42 Naravno da bih zabranio pokrivanje lica i biće zabranjeno u budućnosti, skupa sa radikalnim sektama iz Saudije.
Pogrešno tumačenje sekularizma.
To su samo mokri snovi vas komunjara koji mislite da je sekularna država=ateistička država.
Demokratija je ovo, nije ti ovo Enver Hodža država pa da se kažnjava ko bude viđen sa Kur'anom ili Biblijom u javnosti.

Brzo na google, vidi šta je sekularizam pa se vrati na komentarisanje.

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by carobnjak N » 14 Dec 2022, 22:49

Bosnia_Nord wrote: 14 Dec 2022, 22:45

A ono što si rekao da nema mjesta u tradicionalnom bosanskom islamu, nemoj da moram slati stotine slika sa te iste Baščaršije gdje su žene pokrivene.
Ima mjesta u bosanskom islamu, ali nema u komunističkom islamu kojeg ti zagovaraš.
Licemjerno je tražiti prava i koristiti liberalnu demokratiju, da bi time osporio istu u kojoj je pravo žena da bude slobodna.
To što možda pistoji neka budala koja bi to na facu, jer joj je egzotično to nositi ....ogromnoj većini nije.
Svaki oblik radikalizma treba u korijenu sjeći.

Bosnia_Nord
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by Bosnia_Nord » 14 Dec 2022, 22:51

carobnjak N wrote: 14 Dec 2022, 22:49
Bosnia_Nord wrote: 14 Dec 2022, 22:45

Licemjerno je tražiti prava i koristiti liberalnu demokratiju, da bi time osporio istu u kojoj je pravo žena da bude slobodna.
To što možda pistoji neka budala koja bi to na facu, jer joj je egzotično to nositi ....ogromnoj većini nije.
Bila ona budala za tebe ili ne bila, ona ima pravo na to. Isto kao što ti možeš tetovirati lice i staviti 100 minđuša a da ti za to ne može niko ništa.

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by carobnjak N » 14 Dec 2022, 22:53

Bosnia_Nord wrote: 14 Dec 2022, 22:49
To su samo mokri snovi vas komunjara koji mislite da je sekularna država=ateistička država.
Demokratija je ovo, nije ti ovo Enver Hodža država pa da se kažnjava ko bude viđen sa Kur'anom ili Biblijom u javnosti.

Mnogo si mi ti pun glupih pretpostavki.
Znam vjerovatno 3 x vise od tebe i o islamu i o sekularizmu.
Sekularizam nije promicanje ateizma, nego odvojenost religije od drzave. Inace nemas sta odvajati ako nemas religije.

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by carobnjak N » 14 Dec 2022, 22:54

Bosnia_Nord wrote: 14 Dec 2022, 22:51
carobnjak N wrote: 14 Dec 2022, 22:49
Bila ona budala za tebe ili ne bila, ona ima pravo na to. Isto kao što ti možeš tetovirati lice i staviti 100 minđuša a da ti za to ne može niko ništa.
Mislim da nema pravo ako se donese zakon ili izglasa referendumom. Neke zemlje su to uradile.

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by carobnjak N » 14 Dec 2022, 22:59

Odoh spavati. Sutra je veliki dan za BiH.
Valja gledati radikale na aparatima....Fadilovim...za šta su oni
aparati jel se skontalo? Ako ih ne koristi Sebija da podijeli po stranci

Bosnia_Nord
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by Bosnia_Nord » 14 Dec 2022, 23:04

carobnjak N wrote: 14 Dec 2022, 22:53
Bosnia_Nord wrote: 14 Dec 2022, 22:49

Sekularizam nije promicanje ateizma, nego odvojenost religije od drzave. Inace nemas sta odvajati ako nemas religije.
Tako je, sekularizam je odvojenost religije od države. To se ne odnosi na prava pojedinaca ili udruženja građana.
U osnovi sekularizam znači da vjerska pravila ne mogu imati uticaj na državni zakon kao i na rad javnih institucija.

Ali u sekularnoj demokratskoj državi, ja imam pravo praviti vjerske građevine, institucije, vjerske škole, vjerske fakultete, TV kanal, novine, pisanje knjiga, imam pravo zakupiti Zetru na 5 dana i svaki dan držati predavanje vjersko u njoj, zakupiti bilboard i na njemu pisati vjerske pouke.
I onda mogu i nositi odjeću koja je vjerska ali da se ne krši sa drugim zakonima države.

Isto tako i ta udruženja koja spominješ, dokle god ne prestavljaju opasnost ili najavljuju neke napade, ne možeš im ništa, a to što oni promovišu kako treba jesti, spavati i sl. tu im ne možeš ništa. Tako da ne vidim po kojem osnovu bi zabranio nikab ako se on ne mješa u državne zakone kao i te organizacije. Na koji način su te stavke umješane u državu i njene zakone?

HAVANA
Pituljica
Pituljica
Has thanked: 2643 times
Been thanked: 22160 times
Status: Online

Post by HAVANA » 14 Dec 2022, 23:08

Imas. Ima i drugi svoja prava. Nikab moze naravno ako zakon to dozvoljava. Jedina moja nejasnoca u vezi sa nikabom je u smislu identifikacije osobe u mnogim situacijama a sto se mene tice nek stavi jorgan na glavu jebe mi se. Il nek hoda istetovirana sva, isto mi se jebe...
Nije skupo na moru, skupo je na obali.

Bosnia_Nord
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by Bosnia_Nord » 14 Dec 2022, 23:11

HAVANA wrote: 14 Dec 2022, 23:08 Imas. Ima i drugi svoja prava. Nikab moze naravno ako zakon to dozvoljava. Jedina moja nejasnoca u vezi sa nikabom je u smislu identifikacije osobe u mnogim situacijama a sto se mene tice nek stavi jorgan na glavu jebe mi se. Il nek hoda istetovirana sva, isto mi se jebe...
Mislim da je na ličnoj slika bez nikaba naravno i da zahtijevaju da to pregleda ženska osoba, na šta imaju pravo. Isto kao što uglavnom policajke pregledaju i hapse žene.

Ali ja pričam o tom nekom post komunističkom dobu gdje ljudi nisu shvatili šta znači demokratija + sekularizam. Da se u takvim državama normalno i po zakonu otvaraju satanističke crkve i prave nove vjere, a da im to niko ne može zabraniti jer ne krše zakon u osnovi,

HAVANA
Pituljica
Pituljica
Has thanked: 2643 times
Been thanked: 22160 times
Status: Online

Post by HAVANA » 14 Dec 2022, 23:13

A kako dodje ti na ovo? Imas ti neki papir od nekog ministra da brani iftar, sunet, klanje kurbana, maramu, nikab, nesta?
Nije skupo na moru, skupo je na obali.

Bosnia_Nord
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by Bosnia_Nord » 14 Dec 2022, 23:16

Ma otišao sam u off-topic maksimalan.
Spomenuo sam jer mi je zasmetalo što ljudi sada pljuju po nekim muslimanskim običajima radi nekog SDA člana koji pokušava skupiti političke poene.

Melek
Deer Hunter
Deer Hunter
Has thanked: 4260 times
Been thanked: 3171 times

Post by Melek » 14 Dec 2022, 23:23

Sve je to pod pivom napisano. Inače, pokretač teme dok je probo prvi nektar nammah zbacio sve islamsko sa sebe. Ukusno jbg :D.
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.

Taare
greatest
greatest
Has thanked: 6107 times
Been thanked: 4413 times

Post by Taare » 15 Dec 2022, 00:43

Fuddo wrote: 14 Dec 2022, 22:44 Pa eto, i ova diskusija ti je dokaz da je Bosnjo mahom parmak.
Drzava mu se raspada, on se uhvati neke nebuloze tipa djedamraz, i jos ce na kraju sikire radit.
Bizi nosi to
Gora sam ja budala sto mislim na vas i sekiram se.
Sam cu bezveze ocelavit
Ukrade mi post iz tastature :D.
Taman pođo da napišem - blago li se njima kad su im glavni problemi burke i djed mraz.
Aman, švicarska :ooo
Svi mi se morete obratit

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 3809 times
Been thanked: 3532 times

Post by Naseef Mushroom » 15 Dec 2022, 05:43

carobnjak N wrote: 14 Dec 2022, 20:38
Naseef Mushroom wrote: 14 Dec 2022, 20:27
Ne može se birati Hrvatima predstavnik jer ne postoji hrvatski predstavnik već predstavnik/predsjednik iz reda Hrvatskog naroda.
Zanimljivo kako se koristi nešto šta je dio hrvatskog nacionalizma i ko je protiv toga on se obilježava kao nacionalista.
Poenta je da Sda- u i njegovim "izabranim" predstavnicima, kao i ublehi o građanskoj, niko ne vjeruje.
Ljudi koji smatraju da Bošnjake treba još islamizirati i koji upuštaju svim mogućim strujama iz tzv. islamskog svijeta da promiču svoje svjetonazore i kulturu, njima da neko vjeruje kako hoće sekularno, građansko društvo...ma hajte molim vas
To nema veze sa ovim drugim napisanim. Birati Hrvatima predstavnika nije problem jer taj problem ne postoji, pošto je to samo po UZP logici tako.
Došli smo stvarno do tačke da se ljudi zovu bošnjački nacionalisti jer odbijaju jedan dio nacionalizma (u ovom slučaju hrvatski nacionalizam)
Jest da paše uz trenutnu klimu sa Osmorkom i HDZ :oo ali ipak.
Ili da pripadnici jednog naroda koji se zalažu da mogu glasati i za političara iz drugog naroda ispadaju fašisti,a oni koji se zalažu da nas na dan izbora nacionalno obilježe da ne bi opet glasali za pogrešnog i što u svom narodu određuju ko je legitiman, ispadaju antifašisti i pro-europski orijentisani.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 3809 times
Been thanked: 3532 times

Post by Naseef Mushroom » 15 Dec 2022, 06:20

Ali po čemu smo sa Djed Mrazom i paketićima bliže građanskoj, europskoj i liberalnoj državi nego kada se masovno sunetimo i iftarimo na otvorenom? Obe strane vuku korijene iz religije.

Ali interesantno kako u onoj državi gdje je bio cool komunizam i ateizam je bilo mnogo događaja vezan za kršćanstvo ali ne za islam.
Čudo nema primjera gdje neki Jugonostalgičar izjavljuje (i koji se još ne daj Bože zove Pero): “Možda je to vezano za islam ali za mene je to jedan običaj iz Jugoslavije pa ga zato i danas praktikujem”.

A Djed Mraz bi davno izumro ali ga je Zapad vješto komercializivao, pa će se danas naći uglavnom na kamionima Coca-Cole i hollywoodskim komedijama.

Kod nas se FGR i dalje pali na Djed Mraza i misli da je time moderniji i bliži zapadu i demokratskim državama a jedino je u stanju organizovati paketiće kao da su djeca još u 1982. godini iz doba demokratskog doba kada je milicija onako demokratski po bubrezima zbog slobode govora :D.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.

insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac
Has thanked: 3202 times
Been thanked: 10011 times

Post by insomnia » 15 Dec 2022, 06:54

Odlicno pitanje.
FGR i sekularni graDžani se kao ni sekularna Jevropa ipak ne otimaju protiv kracanstva.
Evo i u fr ce sve odreda sekularne skole organizovati bozicne priredbe i tome slicno
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by carobnjak N » 15 Dec 2022, 07:03

Bosnia_Nord wrote: 14 Dec 2022, 23:04
carobnjak N wrote: 14 Dec 2022, 22:53

Tako je, sekularizam je odvojenost religije od države. To se ne odnosi na prava pojedinaca ili udruženja građana.
U osnovi sekularizam znači da vjerska pravila ne mogu imati uticaj na državni zakon kao i na rad javnih institucija.

Ali u sekularnoj demokratskoj državi, ja imam pravo praviti vjerske građevine, institucije, vjerske škole, vjerske fakultete, TV kanal, novine, pisanje knjiga, imam pravo zakupiti Zetru na 5 dana i svaki dan držati predavanje vjersko u njoj, zakupiti bilboard i na njemu pisati vjerske pouke.
I onda mogu i nositi odjeću koja je vjerska ali da se ne krši sa drugim zakonima države.

Isto tako i ta udruženja koja spominješ, dokle god ne prestavljaju opasnost ili najavljuju neke napade, ne možeš im ništa, a to što oni promovišu kako treba jesti, spavati i sl. tu im ne možeš ništa. Tako da ne vidim po kojem osnovu bi zabranio nikab ako se on ne mješa u državne zakone kao i te organizacije. Na koji način su te stavke umješane u državu i njene zakone?
Pa obično takvi imaju radikalne ideje o uspostavljanju nekakvog svog viđenja šerijata i postavljaju sebi to za neke životne ciljeve.
Propagiraju tuđu kulturu, a našu omalovažavaju. Traže adolescente i zbunjenu omladinu kojima ispiraju mozak, a mnoge su poslali u smrt
u Siriji.

Bosnia_Nord
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by Bosnia_Nord » 15 Dec 2022, 07:08

carobnjak N wrote: 15 Dec 2022, 07:03
Bosnia_Nord wrote: 14 Dec 2022, 23:04

Pa obično takvi imaju radikalne ideje o uspostavljanju nekakvog svog viđenja šerijata i postavljaju sebi to za neke životne ciljeve.
Propagiraju tuđu kulturu, a našu omalovažavaju. Traže adolescente i zbunjenu omladinu kojima ispiraju mozak, a mnoge su poslali u smrt
u Siriji.
Pa da ali dok nešto ne urade konkretno ne možeš im ništa. Isto to propagiranje tuđe kulture i to im ne možeš ništa, makar ne sa strane demokratije.
Mislim, kad vidim kakva sve udruženja i ideje postoje u USA, tu onda vidim pravu demokratiju. Kud ćeš dalje kada postoje jaka komunistička udruženja u USA, koja je prije par denecija imala prejaku anti-komunizam agendu, ali eto demokratija ne možeš im ništa.

Post Reply

Return to “Politika u BiH”