Vlastiti biznis

Zapošljavanje, stanje ekonomije u BiH i svijetu, recesija.

Moderator: Krokodil Behko

Post Reply
Katja
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Status: Offline

Re: Vlastiti biznis

Post by Katja » 24 Feb 2013, 16:56

Zagorka wrote:To je Katja tako fino smisljena definicija,a prikirivanje stvarnog prometa radi se s fiskalizacijom ili bez nje......ako je u korist građana,sto su dopustili da se zatvori masa malih obrta i radnici ostanu na ulici?
Kod nas su to uveli,a i ne znaju baratati s time,pola godine smo cekali da nam kazu spadamo li u one koji se trebaju fiskalizirati ili ne....toliko o njihovom "znanju i umijeću".....pa su ipak rekli,za svaki slucaj se fiskalizirajte,iako je to komično kod posla kojim se bavimo,nikome ne mozes dati taj računčić,mora biti faktura i prebacuju se novci s računa na račun.......šuška se o skorom ukidanju fiskalizacije......jer je ispunjeno ono sto su htjeli s njom.......velika lova je uzeta.....a nista nije radi građana,ništa....građani su uvijek paravan i naša "dobrobit"....... :kafa
Oni koji su se zatvorili su oni koji su radili "na crno". To su oni koji nisu plaćali svoj porez pa su svi ostali građani plaćali njihovu krađu. :cudi
Oni kojima se nije ništa promijenilo zbog fiskalnih kasa su oni koji su svoje račune pošteno izdavali i plaćali porez.

Ne znam kako je kod vas ali kod nas je odmah rečeno tko će i kada morati uvesti fiskalne kase.

Ruana

Post by Ruana » 24 Feb 2013, 16:57

Eto ja nisam znala, da treba da mi da racun, i ne znam od kada je to uvedeno, ali ne vjerujem da sam ljetos igdje u kaficu od Srebrenog do Mostara dobila racuna, nego donese i odma naplati i zdravo djaci. Sad kad malo bolje razmislim neki su nam u Srebrenom donosili racun na nekom malom blok papiru olovkom napisan.

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 624 times

Post by Zagorka » 24 Feb 2013, 17:00

Katja wrote:
Zagorka wrote:To je Katja tako fino smisljena definicija,a prikirivanje stvarnog prometa radi se s fiskalizacijom ili bez nje......ako je u korist građana,sto su dopustili da se zatvori masa malih obrta i radnici ostanu na ulici?
Kod nas su to uveli,a i ne znaju baratati s time,pola godine smo cekali da nam kazu spadamo li u one koji se trebaju fiskalizirati ili ne....toliko o njihovom "znanju i umijeću".....pa su ipak rekli,za svaki slucaj se fiskalizirajte,iako je to komično kod posla kojim se bavimo,nikome ne mozes dati taj računčić,mora biti faktura i prebacuju se novci s računa na račun.......šuška se o skorom ukidanju fiskalizacije......jer je ispunjeno ono sto su htjeli s njom.......velika lova je uzeta.....a nista nije radi građana,ništa....građani su uvijek paravan i naša "dobrobit"....... :kafa
Oni koji su se zatvorili su oni koji su radili "na crno". To su oni koji nisu plaćali svoj porez pa su svi ostali građani plaćali njihovu krađu. :cudi
Oni kojima se nije ništa promijenilo zbog fiskalnih kasa su oni koji su svoje račune pošteno izdavali i plaćali porez.

Ne znam kako je kod vas ali kod nas je odmah rečeno tko će i kada morati uvesti fiskalne kase.
Ma nije uopće tako već nema covjek pare da se fiskalizuje,placas servis kase po potrebi i mjesecni racun.....
I kod nas je "rečeno" samo još uvijek nisu sigurni u sve,nisu do kraja razradili,pa te salju lijevo-desno....
Cekas kasu mjesecima.....dođe pokvarena....plaćaš servis.....i tako.....veselje.....ali sve radi nas,samo nek' je narodu dobro :ooo :kafa
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3827 times
Been thanked: 2878 times

Post by Pasaga » 24 Feb 2013, 17:01

Ruana wrote:Eto ja nisam znala, da treba da mi da racun, i ne znam od kada je to uvedeno, ali ne vjerujem da sam ljetos igdje u kaficu od Srebrenog do Mostara dobila racuna, nego donese i odma naplati i zdravo djaci. Sad kad malo bolje razmislim neki su nam u Srebrenom donosili racun na nekom malom blok papiru olovkom napisan.
pa sto se onda bunis.... :hihi
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica

Post by Zagorka » 24 Feb 2013, 17:13

Ruana wrote:Eto ja nisam znala, da treba da mi da racun, i ne znam od kada je to uvedeno, ali ne vjerujem da sam ljetos igdje u kaficu od Srebrenog do Mostara dobila racuna, nego donese i odma naplati i zdravo djaci. Sad kad malo bolje razmislim neki su nam u Srebrenom donosili racun na nekom malom blok papiru olovkom napisan.
Ma necu ja nikoga ni prijaviti,a nece ni iko ko imalo ima obzira....prvo ce taj jadni konobar sto nije donio racun dobiti i kaznu i otkaz(a i onako je radio za 300 maraka crkavice)drugo ce gazda tih malih kafica,ima kirije hiljadu maraka i dok namiri drzavi,jedva spoji kraj s krajem....i ja sad njih prijavljivati.....a Pero Gudelj će šetati i dalje.......kad njih dovedu u red,neka dođu po male :kafa

Katja
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Katja » 24 Feb 2013, 17:19

Zagorka wrote:
Ma necu ja nikoga ni prijaviti,a nece ni iko ko imalo ima obzira....prvo ce taj jadni konobar sto nije donio racun dobiti i kaznu i otkaz(a i onako je radio za 300 maraka crkavice)drugo ce gazda tih malih kafica,ima kirije hiljadu maraka i dok namiri drzavi,jedva spoji kraj s krajem....i ja sad njih prijavljivati.....a Pero Gudelj će šetati i dalje.......kad njih dovedu u red,neka dođu po male :kafa
Neću niti ja nikoga prijavljivati jer to jednostavno nije moj stil. :ooo

Ali onda se ne smijemo žaliti što ćemo od svojih mizernih primanja popunjavati rupe u proračunu i čuditi se što nikako ne možemo spojiti kraj s krajem. Potrošači, dakle, moraju imati razumijevanja za male poduzetnike a male poduzetnike može biti baš briga za potrošače dok kradu svoj dio kolača od njih.

Što se tiče Pere Gudelja i sličnih - veliki lopov ne opravdava male lopove.
Ako me mora krasti nekakav Gudelj, zar me onda moraju krasti i mali poduzetnici?
Nikakav Pero nije nikakvo opravdanje.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9097 times
Been thanked: 10791 times

Post by Krokodil Behko » 24 Feb 2013, 17:26

Zagorka dodji sebi. Kolaps malih obrtnika nema veze za fiskalizacijom. Jedina veza je to
da im je to bio zadnji udarac na tržištu jer nisu konkurentni. navodim ti lični primjer.
Godinama i godinama na ulazu u moje naselje je bila mala trgovina a ja sam prolazio
pored nje i išao duplo dalje u supermarket da kupujem. Razlog je bolja ponuda kao i to
što ću sam odabrati, razgledati. takodjer, tradicionalno su i cijene nešto niže.
Ovdje iz tih razloga nigdje u gradskoj jezgri nema malih trgovina. Tu su na relaciji
Stari Illijaš-Novi Ilijaš-Podlugovi četiri samoposluge "DP marketi" pa zatim jedan
ovdašnji obrtnik sa svoje dvije samoposluge, plus još tri samoposluge u Podlugovima i
jedan tržni centar na tri kata. I kao šlag po torti dolazi "Konzum" i otvara baš veliki
objekat u sred grada. I to je to. Ta će sad ta sitna buranija?

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica

Post by Zagorka » 24 Feb 2013, 17:32

Ne moze se nikako porediti neko ko ima milionski vozni park,pet vikendica,is ta sve ne,i neko ko nema za struju platiti :kafa
Bas zbog popustanja tim velikima(koji postaju i ministri policije na kraju,pa sami sebi pisu zakone)stradaju mali....
Dođe jedan Radončić i on će sad krojiti zakone?Privatnik koji je tezak ko svi maleni kad bi se sastavili i tri puta toliko,i on će meni pisati zakon?I ja da njih slušam i prijavim konobara koji radi za 300 maraka :rol
Ko će njih prijaviti?
kome?
Strada čovjek koji ne plati kaznu za pogresno parkiranje,i neko ko ukrade dva metra drva,a neko ko izgradi trzni centar na tudjoj zemlji,sasvim regularno radi i dalje......
Ne ide ovdje jos niko u zatvor Katja(nemamo mi afera tipa afera index,ova sa doktorima isl...kod vas i sanader lezi,kad si cula da je neko od nasih otisao u zatvor)?
Nije ista situacja ovdje i tamo,nije cak ni priblizno uporediva.....tamo se ipak nesto desava... :kafa

Katja
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Katja » 24 Feb 2013, 17:33

Evo i tebe sad Behko da zadaš konačni udarac.

Ja nisam za to da propadnu mali obrtnici, oni su potrebni svakom gospodarstvu. Ali njihova konkurentnost se ne smije temeljiti na varanju i krađi jer netko to u konačnici mora platiti a to su onda potrošači.

Ako drugačije ne ide, onda valja mijenjati cijelo gospodarstvo a ne žaliti se kad se nastoji uvesti malo reda.

Katja
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Katja » 24 Feb 2013, 17:36

Razumijem te Zagorka.

Samo želim reći da nije u redu da ja provalim u kuću svojih susjeda i onda se pravdam - A kako Sanader može? :ooo

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica

Post by Zagorka » 24 Feb 2013, 17:37

FISKALIZACIJA: MALI OBRTNICI UNIŠTENI, VELIKI I DALJE VARAJU
Fiskalizacija u BiH, uvedena kako bi obrtnici koji nisu prikazivali stvarni promet, čime su izbjegavali plaćanje poreza, bili disciplinirani, još nije dala pozitivne efekte. Mali obrtnici primorani su zatvoriti svoje radnje, a dio "velikih" pronašao je način kako da i dalje vara državu, piše Radio Slobodna Evropa.

Fiskalizacija ili uvođenje fiskalnih kasa kojima se prilikom izdavanja svakog računa kupcima automatski registruje promet u poreznoj upravi, u RS uvedena je prije tri godine, u Federaciji prošle godine. U Republici Srpskoj do sada je izdato 43.000 rješenja o fiskalizaciji, a u Federaciji 25.000 rješenja. No, iako su prilikom usvajanja zakona u oba entiteta najavljivali stotine miliona više u budžetima, efekti su još minimalni. Do sada su prodavači fiskalnih kasa imali najviše koristi.

Za većinu malih obrtnika kupovina fiskalne kase koja košta oko 500 eura, kao i ostali troškovi, značili su katanac u vrata.

"Nabavio sam kasu prije šest mjeseci, poslovanje je isto, samo što me koštalo 700 maraka i veća je kontrola na ovoj kasi nego na prijašnjoj. A što se tiče posla, posao je manji za 50 posto."
"Nisam nabavio kasu zato što je preskupa. Drugo, posla je sve manje. Prinuđen sam da zatvorim radnju."
"Nisam nabavila kasu jer posao je sve gori i gori. Imam kasu koju sam isto morala platiti 600 maraka, a sad je mogu baciti u smeće. Posla nema jer općenito narod nema para. I kako ću ja nabaviti kasu kad ja živim od naroda?"

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica

Post by Zagorka » 24 Feb 2013, 17:39

Katja wrote:Razumijem te Zagorka.

Samo želim reći da nije u redu da ja provalim u kuću svojih susjeda i onda se pravdam - A kako Sanader može? :ooo
Ovaj dole tekst je bio za Behka....naravno da nije dobro raditi mimo zakona....ali kod nas zakone donosi Radončić,Lijanović i slični,kužiš? ;)
Ne da ti nećeš moći za milion godina ko Sanader,nego nije u redu da ti on kao kriminalac piše zakon,koji njemu ide u prilog.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 24 Feb 2013, 17:50

Katja wrote:Evo i tebe sad Behko da zadaš konačni udarac.

Ja nisam za to da propadnu mali obrtnici, oni su potrebni svakom gospodarstvu. Ali njihova konkurentnost se ne smije temeljiti na varanju i krađi jer netko to u konačnici mora platiti a to su onda potrošači.

Ako drugačije ne ide, onda valja mijenjati cijelo gospodarstvo a ne žaliti se kad se nastoji uvesti malo reda.
Bar kad je o trgovinama riječ stvari stoje tako da mali moraju propasti.
Naviknuti smo već na razne akcijske prodaje u tržnim centrima, plus blagodet
da možemo šetkati izmedju rafova i sami birati robu, čitati deklaracije kao
i uvjeriti se u ispravnost robe. Živim na obodu SA i mogu ti reći da ljudima čak ni ovi
pobrojani tržni centri/supermarketi nisu dovoljni nego prate podlistke koje po
narudžbama naručuju jođ veći tržni centri pa vikendom idu u šoping na periferiju
SA gdje su smješteni najveći tržni centri. Robot comerc, Konzum, visa, Interex
i ima ih još milion. Svi u tome vide i uštedu i bolji način kupovine.

Što se tiče zanatstva i usluga podržavam ostanak malih obrtnika ali i oni imaju probleme.
Primjer: Mijenjao sam letvu volana i krajnice na autu i moj (mali obrtnik) majstor kaže
da mi auto krivuda jer on nema opremu da mi podesi nagib točkova. Morao sam ići
u veliki servis zbog toga. Ne znam da li znaš o čemu je riječ ali to nije mala stvar.

Zagorka wrote:
Katja wrote:Razumijem te Zagorka.

Ovaj dole tekst je bio za Behka....naravno da nije dobro raditi mimo zakona....ali kod nas zakone donosi Radončić,Lijanović i slični,kužiš? ;)
Ne da ti nećeš moći za milion godina ko Sanader,nego nije u redu da ti on kao kriminalac piše zakon,koji njemu ide u prilog.
Mi smo još uvijek u feudalizmu. zadnji sastanak "šestorke" bio je upravo na kuli
Fahre bega Radončića. To je naša realnost ali ništa ne sprječava te male poduzetnike
da se ujedine i skupa sa sindikatima nešto učine. Ali da. Kod nas su i sindikati podijeljeni
po nacionalnom osnovu :123

Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma
Been thanked: 1 time

Post by Konsultant » 02 Mar 2013, 11:06

Zagorka wrote:FISKALIZACIJA: MALI OBRTNICI UNIŠTENI, VELIKI I DALJE VARAJU
To je bas kratak rezime fiskalizacije.

Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Konsultant » 07 Mar 2013, 20:04

Majo,evo ovi ostvarise proslogodisnju ideju.

[ytube][/ytube]

paparaci
Hadžija
Hadžija

Post by paparaci » 08 Mar 2013, 01:31

ovo je dobra stvar. ovako nesto ima i u mom okruzenju.
bravo momci! :aplauz
NeK pUkNu DuSmAnI...

:srce S a n i c a - G r m e č :srce

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 08 Mar 2013, 10:49

Biti keramičar, električar il vodovodar je sasvim prihvatljivo a sve ostalo je cici - mici
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM :pusi

Rockefeller
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Rockefeller » 07 May 2013, 22:51

Napraviti igricu kao Monopoly ili Čovječe ne ljuti se. :oo

Mislim da se isplati ulagati misli i razmišljanje u ovo.

Pročitah tri ili četri stranice od ukupnog broja stranica, mrsko mi čitati ovo o fiskalizaciji, al' bode oči da nikog nisam vidio napisati biznis plan.

Prije nego li se išta počne je dobro napisati biznis plan, projekciju prihoda za godinu, dvije, pet. Izračunati prag rentabilnosti. SWOT analiza. Uostalom...svaki pdf dokumenat koncepta biznis plana će navesti šta treba uraditi. Nije ni to atomska fizika.

Naravno da ovo podrazumijeva i dobro preračunati troškove (i ne štedjeti kako bi na papiru smanjio cifru). I onda naći potrebna sredstva.

Ima više mjesta gdje se pare mogu potražiti:
-svoje pare, hipoteke, uštedjevina...
-pare porodice i familije
-"crowdfunding"*
-banke, investicijske kuće (mislim da tri postoje u Srbiji, ne znam da li ima kakva u BiH) i investitori
-raspisi i konkursi za nagrade
-državna pomoć i pomoć svjetskih organizacija (EU valjda, vjerovatno i još kakva organizacija poput WTO-a, IMF-a ili slično)
-udruženje poduzetnika BiH (ako postoji)

*
Teorija CrowdFunding sistema investiranja projekata kaže da veliki broj zainteresovanih pojedinaca, običnih osoba može da se okupi na Internetu oko neke ideje i da prema svojim mogućnostima finasira neki projekat koji svojim sredstvima želi da pomogne.

Prvi ozbiljan primer prikupljanja sredstava od pojedinaca putem Interneta jeste online FundRaising kampanja u predsedničkoj kampanji 2008. g. kada je Obama prikupio preko 4 mil dolara putem malih donacija od pojedinaca preko Interneta.
Preuzeto odavde.

By the way, postoje tutoriali na youtubeu (ako se dobro sjećam) kako se pravi pivo. Mislim da je uz malo mašte to vrlo dobra prilika. Recimo drugačiji okusi, pakovanja, točenja. Možda bi moglo biti vrlo profitabilno.

Mislim da se oko nas svuda nalaze poslovne prilike samo ih treba zapaziti.

PS. Ne volim vidjeti da neko o biznisu razmišlja prilično lokalno. Ja to zovem (a i mnogi drugi) samozapošljavanje. Zašto ne to što radiš osmisliti tako da se (s vremenom) proširi po cijelom svijetu? Ne vidim razlog zašto ne.
Like Frankie said I did it my way!

Buddy, you're a young man, hard man
Shouting in the street, gonna take on the world someday
You got blood on your face, you big disgrace
Waving your banner all over the place

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Stanovi se neće više moći izdavati nacrno

Post by Krokodil Behko » 04 Aug 2013, 16:12

Image

Godinama se priča da BiH godišnje gubi milione maraka zbog nelegalnog iznajmljivanja stanova, jer stanodavci ne prave ugovore i ne prijavljuju poreznim upravama takve prihode.

Prema službenim evidencijama Porezne uprave FBiH, nadležnim ispostavama prijavljeno je samo 3.279 ugovora o izdavanju stanova pod zakup u cijeloj Federaciji u prošloj godini!

Profit državi

Stoga su poreznici obradovani izmjenama Zakona o prebivalištu i boravištu bh. državljana, iako ovaj zakon još nije prošao parlamentarnu proceduru jer su delegati SDA u Domu naroda Parlamenta BiH blokirali njegovo donošenje.

Ekonomski stručnjaci, pak, smatraju da će odredbe u ovom zakonu znatno pospješiti smanjenje crnog tržišta, od čega će najviše profitirati država i građani. Naime, prema ovom zakonu, da bi se neko prijavio na određenu adresu, mora imati dokaz o vlasništvu ili suvlasništvu stana ili ovjeren zakup ili ugovor o podstanarskom odnosu.

Iz Porezne uprave pojašnjavaju da nemaju dovoljan broj zaposlenika, a posebno inspektora koji bi se u potpunosti mogli posvetiti kontroli poreznih obveznika koji imovinu izdaju pod zakup. Sve transakcije stanodavci i podstanari obavljaju u kešu.

Efekti primjene

- Rano je još govoriti o efektima primjene zakona na prikupljanja javnog dobra po osnovi izdavanja stanova pod zakup. Kad se usvoji zakon, iskoristit ćemo sve ono što možemo kako bi se zabilježio porast prihoda po ovom osnovu - kazali su iz Porezne uprave.

Da će ovaj zakon utjecati na smanjenje crnog tržišta u BiH potencirali su tokom rasprave i neki poslanici u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, gdje je ovaj zakon i usvojen, ali se sada čeka šta će odlučiti Ustavni sud BiH.

3.279 ugovora o izdavanju stanova pod zakup u cijeloj Federaciji u prošloj godini

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica

Re: Stanovi se neće više moći izdavati nacrno

Post by Zagorka » 04 Aug 2013, 20:14

Uzimaće od ljudi koji imaju jednu sobu viška,i od nje nešto muke uberu,.....oni što imaju hiljadu soba,ne pita ih se uopće ko im je u njima.....standard :kafa

Post Reply

Return to “Posao & Ekonomija”