BiH na putu u EU i NATO

Politička dešavanja i aktuelnosti u Bosni i Hercegovini.

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

Post Reply

Imamo li alternativu mimo EU i NATO??

Nemamo
29
48%
Imamo ali je lošija
10
17%
I nije nešto ta EU
13
22%
Ne znam
1
2%
Glasam za Afriku
7
12%

Total votes: 60

Podrinjac
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 5 times
Status: Offline

Re: Rusija pozvala BiH da joj se pridruži

Post by Podrinjac » 13 Dec 2014, 13:44

Glupost. DOlazili su sa četonjama da ubijaju Bošnjake, a sad nas ko fol zovu. Radije bih bio rob Njemačkoj i EU, nego Rusiji.
Rusija da je dobra ne bi se SSSR raspala.

radeta62
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by radeta62 » 13 Dec 2014, 14:46

Podrinjac wrote:Glupost. DOlazili su sa četonjama da ubijaju Bošnjake, a sad nas ko fol zovu. Radije bih bio rob Njemačkoj i EU, nego Rusiji.
Neces ni sa turcima ako sam te dobro shvatio...i ti bi u EU. :pusi

Podrinjac
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 5 times

Post by Podrinjac » 13 Dec 2014, 15:08

radeta62 wrote:
Podrinjac wrote:Glupost. DOlazili su sa četonjama da ubijaju Bošnjake, a sad nas ko fol zovu. Radije bih bio rob Njemačkoj i EU, nego Rusiji.
Neces ni sa turcima ako sam te dobro shvatio...i ti bi u EU. :pusi
Je*o Turke. I oni me zanimaju isto ko i Rusi. Nisam neki fan Europske unije, ali radije bih bio rob Njemačkoj, nego Rusiji. Kad tražim, tražim manje zlo.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9118 times
Been thanked: 10816 times

Danas na snazi sporazum o stabilizaciji i pridruživanju

Post by Krokodil Behko » 16 Mar 2015, 09:39

Image
Visoka predstavnica za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Evropske unije Federica Mogherini predložit će u ponedjeljak Vijeću za vanjske poslove stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) za BiH, potvrdila je večeras za FTV Maja Kocijančić, glasnogovornica visoke predstavnica Mogherini.

Aktiviranje ovog sporazuma će deblokirati evropski put za BiH, ali kako je rekla Kocijančić, to će zavisiti od napretka u provođenju reformi u narednim mjesecima.

To je prilikom februarske posjete BiH naglasila Mogherini rekavši da se moraju napraviti konkretne mjere u cilju približavanja BiH Evropskoj uniji te da se ne smije više dozvoliti da se prave iste političke greške kao u prošlosti.

Ona je rekla da nakon usvajanja Izjave o evropskoj opredijeljenosti BiH treba snažno krenuti u reforme, dodajući da se radi o odluci koja je u interesu građana BiH.

Kao prioritete je istaknula i reforme u zdravstvu, obrazovanju te reforme u socijalnom sektoru, uspostavljanje funkcionalne tržišne ekonomije, uspostavljanje pravne države te jačanje administrativnih kapaciteta kako bi se osnažila učinkovitost institucija na svim nivoima.

Istaknula je da uspostavljanje efikasnog Mehanizma koordinacije ostaje ključno za uspješnu interakciju za buduće članstvo.

- Provedba reformi je ključna u svemu tome, a ovi prioriteti nisu konačni, tu će biti i druge reforme koje se tiču građana BiH - rekla je Mogherini.

Prilikom boravka u Sarajevu, 23. februara, Mogherini je naglasila da je EU snažno opredijeljena za BiH dodajući da njeno prisustvo potvrđuje to opredjeljenje budući da je u tri mjeseca dva puta posjetila BiH.

Stupanje na snagu SAA predstavlja najhitniji korak na putu BiH ka članstvu u Evropsku uniju.

(Fena)

kuplung
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Re: Danas na snazi sporazum o stabilizaciji i pridruživanju

Post by kuplung » 16 Mar 2015, 14:56

Mnogo sladja bi bila kad se ne bi mecala pod solarij.

Melek
Deer Hunter
Deer Hunter
Has thanked: 4163 times
Been thanked: 3069 times

Post by Melek » 16 Mar 2015, 14:58

Ili da bar i dlanove okrene da i oni pocr(ve)ne!
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.

kuplung
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by kuplung » 16 Mar 2015, 15:03

svijetla kosa i svjetal ten, to je ono sto se trazi, prvoklasna koka s pedigreom.

Rockefeller
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Rockefeller » 16 Mar 2015, 23:41

Sad kad dodje u Bosnu ima da je Dodo oplodi. :obrve
Like Frankie said I did it my way!

Buddy, you're a young man, hard man
Shouting in the street, gonna take on the world someday
You got blood on your face, you big disgrace
Waving your banner all over the place

kuplung
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by kuplung » 17 Mar 2015, 14:29

Ne skontah kakav su ogroman korak klocevi napravili te ovo zasluzili? Nema te vode koja njih moze oprati.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 17 Mar 2015, 17:19

kuplung wrote:Ne skontah kakav su ogroman korak klocevi napravili te ovo zasluzili? Nema te vode koja njih moze oprati.
Čini mi se da su potpisali neku izjavu :D
Vatromet tek slijedi. Promijenjen je raspored reformi (i to je zahvaljujući izvjesnoj Arminki), pa tako da sad idu socijalne i ekonomske reforme, a potom Sejdić i Finci.
Jednostavnije, treba usvojiti rigorozni Zakon o radui napraviti velike rezove u penzionom i zdravstvenom sektoru. Ko preživi nek ti priča, šta je bilo za Sejdića i Fincija :D.

kuplung
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by kuplung » 17 Mar 2015, 21:40

svakako je kod nas sve naopako, tako cemo ici i naopako u pridruzivanje.

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3842 times
Been thanked: 2887 times

Post by Pasaga » 17 Mar 2015, 21:48

Krokodil Behko wrote:
kuplung wrote:Ne skontah kakav su ogroman korak klocevi napravili te ovo zasluzili? Nema te vode koja njih moze oprati.
Vatromet tek slijedi. Promijenjen je raspored reformi (i to je zahvaljujući izvjesnoj Arminki), pa tako da sad idu socijalne i ekonomske reforme, a potom Sejdić i Finci.
Jednostavnije, treba usvojiti rigorozni Zakon o radui napraviti velike rezove u penzionom i zdravstvenom sektoru. Ko preživi nek ti priča, šta je bilo za Sejdića i Fincija :D.
Pitanje je hoceli do tada biti,zvati se,...sejdic i finci.....
......da nebudu neki papci.....
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 17 Mar 2015, 22:46

Pasaga wrote:
Krokodil Behko wrote:
Pitanje je hoceli do tada biti,zvati se,...sejdic i finci.....
......da nebudu neki papci.....
Pa može biti. Bit će Sejdić, Finci i Xiaotung

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

DEFINITIVNO BiH ostaje bez novca MMF-a!

Post by Krokodil Behko » 26 Jun 2015, 09:40

Image
Ne možemo više računati na novac Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), izjavila je za "Dnevni avaz" Jelka Milićević, ministrica finansija Federacije BiH. Misija MMF-a jučer je zaključila posjetu, nakon koje je jasno da posljednjih tranši aranžmana na isteku neće biti, a do novog kredita dug je put. Milićević je istakla da će vlasti biti primorane tražiti alternativu i kresati troškove.

Ona je pojasnila da je Federalno ministarstvo finansija već razmatralo neka rješenja u smislu korekcije na transferima, prvenstveno kapitalnim transferima.

Znali uvjete

- Znali smo već u prvoj misiji da MMF ima mnogo uvjeta i da ih nećemo moći lako ispuniti, tako da nismo sjedili skrštenih ruku. Ali, sada je jasno da ćemo velike probleme morati riješiti bez MMF-a. Rebalans budžeta ići će u pravcu smanjenja troškova, odnosno transfera i kapitalnih transfera - kazala je Milićević.

Prema njenim riječima, i bez MMF-a će vlasti biti primorane na reforme i rezove.

- Moramo drugačije postaviti fiskalnu stabilnost i reformu javne uprave ako mislimo sebi dobro. Sami sebi morat ćemo odrediti te termine ako mislimo preživjeti - istakla je Milićević, dodajući da će penzioneri, borci, invalidnine ostati zaštićeni.

No, potcrtala je da će druge kategorije snositi posljedice.

- Sada ćemo ponovo napraviti odgodu za poticaje u gospodarstvu, kao i u stvaranju preduvjeta za stabilnije punjenje proračuna u idućim godinama - rekla je Milićević.

Odgovarajući na pitanje koje je uvjete trebalo ispuniti da bi tranša MMF-a bila uplaćena i ko je krivac za to što je BiH ostala bez pomoći MMF-a, ona je istakla da su mnoge stvari ranije trebale biti urađene.

Zakon o radu

- Mi smo došli pred svršen čin. Mnogo je tu trebalo aktivnosti uraditi, a koje se ne spominju sada prvi put. Ne spominju se prvi put zakon o radu ni reforme o javnoj upravi. Sve su to procesi koji su davno prije postavljeni kao ciljevi. Čini mi se da smo sve prespavali i evo sada došli do zida. U ovom trenutku mi nismo ozbiljni partneri MMF-u u smislu reformi za koje oni vide da su nam nužne. Mi smo svi trebali biti ozbiljni ljudi i shvatiti ozbiljnost situacije – upozorila je ministrica finansija.

Nije bilo iskrenih namjera

Kao članica Vlade FBiH koja nema parlamentarnu većinu, Milićević je rekla da je očekivala da će svi imati razumijevanja za situaciju.

- Razumijem ja da smo mi različiti po nekim našim programskim načelima, ali ako smo se dogovorili u početku da ćemo u narednom periodu imati zajednički program oko kojeg ćemo se kretati, onda smo to trebali poštovati. Mislim da ovdje nije bilo od početka iskrenih nakana - istakla je Milićević.

(avaz)

Vladimir RUS
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 1 time

Re: DEFINITIVNO BiH ostaje bez novca MMF-a!

Post by Vladimir RUS » 26 Jun 2015, 15:09

To pozajmljivanje novca od MMF-a i od drugih finansijskih institucija mi nikad neće biti jasno. Pored vlastitog novca (deviznih rezervi) oni uzimaju kredite, a naš novac leži po bankama i to tuđim bankama.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 26 Jun 2015, 18:15

Devizne rezerve, nisu u bankama, bar ne u neku ruku, nego su u tvom džepu. To nekoliko papirića koje imaš i na kojima piše KM, mora imati neko pokriće, a to su upravo devizne rezerve. Ako bi ih trošili, nemamo pokriće i KM pada. Pošto ja pamtim razne inflacije i denominacije ex yu dinara, vjeruj da ovo krize, što imamo sad, nije ništa šta bi tek bilo, ako nam KM počne tonuti.

laganini
Spamer
Spamer
Been thanked: 1 time

Post by laganini » 26 Jun 2015, 18:19

..jebeno kad te mmf odbije oni obicno nude svoje usluge :zubi
..slobodan čovik kad tad bude baniran..

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 39 times

Post by Bla » 26 Jun 2015, 21:08

klasična mrkva i štap metoda
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 27 Jun 2015, 17:42

Misteriozni sastanak Fadila Novalića, Željke Cvijanović i Denisa Zvizdića u Tesliću
Image
Kako saznaje ATV, u toku su razgovori delegacije Vlade Republike Srpske koju predvodi premijer Željka Cvijanović i delegacije Međunarodnog monetarnog fonda u hotelu Kardial u blizini Teslića.

Sastanku prisustvuju i predstavnici Svjetske banke, EU, predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić i premijer Federacije BiH Fadil Novalić, te ministar zdravlja i socijalne zaštite Dragan Bogdanić i ministar finansija Zoran Tegeltija.

Na sastanku bi trebalo da se razgovara o javnim finansijama, oporezivanju i fiskalnoj održivosti, poslovnoj klimi i konkurentnosti, tržištu rada, socijalnoj zaštiti i reformi penzionog sistema, vladavini prava i reformi javne uprave.

Sastanak se održava u hotelu “Kardial” u Banji Vrućici.

Sastanak se održava “iza zatvorenih vrata”, dok je osoblje hotela zamolilo novinare da se povuku u drugi dio objekta.

(atvbl.com, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

drugrankovic
Inventar foruma
Inventar foruma

Re: Imamo li alternativu mimo EU i NATO??

Post by drugrankovic » 07 Jul 2015, 16:22

Ma kakav nato... jebacemo mi i nato moj bato!

Sa zlocinackom mayinerijom koja po svjetu uvodi demokkfatiju bombama silujuci im naftu necemo imati nikakvu vezu...

Samim tim ni bosna zbog rs... kratko i jasno
"Ja, koji sam sve prisluškivao, od skupštine do spavaće sobe, zadnji sam saznao šta mi se sprema.”

Post Reply

Return to “Politika u BiH”