Korejski poluotok

Dešavanja u svijetu

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

Post Reply
harlekin
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 163 times
Been thanked: 354 times
Status: Offline

Re: Pogubljeni Sjevernokorejci koji su gledali južnokorejsku

Post by harlekin » 11 Nov 2013, 16:50

Katja wrote:
Lebowski wrote:. ali razumijem ja da se taj period mora zaboraviti, ocrniti maksimalno,
Jednoumlje je samo po sebi crnjak, ne treba trud da se ocrni.
A sistem za kojim žalite nije ništa drugo do jednoumlje - zabrana drugačijeg načina razmišljanja i zabrana kritike nametnutog mišljenja.
Nema goreg za čovjeka nego zabraniti mu da čini ono što ga razlikuje od životinje - da misli. :djed
ma ka se to branilo gujce ti :hm
bilo pametnih jugoslovena,rusa jos vise u povijesti,samo se znao neki red
sad je problem sto je previse pametnjakovica,svaka tuka oce bit neki kurac,
svaki kreten politicar,imas bezbroj stranki,i cisto kog boli djon za raju samo se trazi nacit lagode na racun raje,pa sad bi goli otok bio tijesan za sve koji ga zasluzuju po bilo kakvim normalnim i moralnim zakonima :ubihse

Katja
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Katja » 11 Nov 2013, 17:35

Lebowski wrote:
Katja wrote:
Lebowski wrote:. ali razumijem ja da se taj period mora zaboraviti, ocrniti maksimalno,
Jednoumlje je samo po sebi crnjak, ne treba trud da se ocrni.
A sistem za kojim žalite nije ništa drugo do jednoumlje - zabrana drugačijeg načina razmišljanja i zabrana kritike nametnutog mišljenja.
Nema goreg za čovjeka nego zabraniti mu da čini ono što ga razlikuje od životinje - da misli. :djed

Ma da, prije niko nije mislio ni o čemu, nije niko ni znao misliti, niti je ko šta pričao protiv, pisao.
A ne žalim ja ništa, gluho bilo, nego samo kažem da nije bilo kako se sada priča, pretjeruje se.
Pretjeruje se, ali s obje strane.
Ili se opisuje kao pakao ili kao med i mlijeko.
Ali ja govorim o sistemu kao takvom... sistemu koji dopušta da samo jedan čovjek, najviše nekoliko, provode samovolju i upravljaju velikim brojem ljudi koji nemaju pravo to niti kritizirati niti se protiv toga pobuniti. U takvom sistemu čovjek nije slobodan.
Takav sistem omogućuje da se događaju stvari koje su opisane u ovom članku, potrebno je samo da dovoljno ludi sadist stane na čelo svega.
I sve mu je pripremljeno da radi s narodom što hoće. A onda je kasno mijenjati sistem.
harlekin wrote: ma ka se to branilo gujce ti :hm
Ma to su ljudi sanjali...

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 40 times

Post by Bla » 12 Nov 2013, 02:25

Pogubljeni u prevodu
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7648 times
Been thanked: 18058 times

Post by Maja » 12 Nov 2013, 18:26

Lebowski wrote:Ne, samo je ne možeš baš porediti sa Korejom.. ali razumijem ja da se taj period mora zaboraviti, ocrniti maksimalno, mora se nečim opravdati ono što je došlo poslije, ekstremni nacionalizam, ratovi...

Čime bi ti amnestirao 20 zadnjih godina u BiH, ili ako hoćeš..na Balkanu?

:aplauzz

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time

Post by storm » 12 Nov 2013, 18:56

Lebowski wrote:Ne, samo je ne možeš baš porediti sa Korejom.. ali razumijem ja da se taj period mora zaboraviti, ocrniti maksimalno, mora se nečim opravdati ono što je došlo poslije, ekstremni nacionalizam, ratovi...

Posljednjih 20 godina u BIH je posljedica posljednjih 70 godina, u BIH i na balkanu naravno...meni je puno draži dobar susjed, nego loš sustanar
gušeni su svi vjerski i nacionalni osjećaji, da bi pred kraj države poprimili mnogo veče značenje, nego realno trebaju imati...a u ratu eksplodirali...zato ne volim jugu ni komunizam, a trudim se zapamtiti mnoge lijepe stvari...ali to je bilo do ljudi ne do države...sad nam treba opet 50 godina da postanemo normalni...i gdje sam ja tu :zid
Habibti, ya nour el - ain... :srce

Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski » 12 Nov 2013, 23:15

storm wrote:

Posljednjih 20 godina u BIH je posljedica posljednjih 70 godina, u BIH i na balkanu naravno...meni je puno draži dobar susjed, nego loš sustanar
gušeni su svi vjerski i nacionalni osjećaji, da bi pred kraj države poprimili mnogo veče značenje, nego realno trebaju imati...a u ratu eksplodirali...zato ne volim jugu ni komunizam, a trudim se zapamtiti mnoge lijepe stvari...ali to je bilo do ljudi ne do države...sad nam treba opet 50 godina da postanemo normalni...i gdje sam ja tu :zid
Neću ulaziti u ove cifre, ali je li ovih 70 samo zbog socijalizma/komunizma?(retoričko pitanje)

Nisam sad neki ekspert, možda griješim, možda sam subjektivan jer nisam neki vjernik. Ne žalim nešto pretjerano ni za Jugoslavijom nakon svega, niti se radujem kako je ispalo a nije ispalo najbolje kada vidim šta smo dobili i koliko žrtava je bilo i koliko smo nazadovali. Moraš se zapitati je li bilo vrijedno svega, ko god da je kriv za početak rata, da li se moglo spriječiti ili ne.(barem mi u BiH)
Trudim se da ne gledam na stvari crno ili bijelo.

Vjernika je bilo kao i danas, mnogi su bili i pošteniji, bogomolje su bile tu, nije bilo zabranjeno vjerovati, ići u crkve, džamije.
Izvršena je sekularizacija države, religija odvojena od države, istina, ali to je urađeno i u većini zemalja EU.
Je li bilo proslava Bajrama, je li se išlo komšijama na vjerske praznike, čestitalo.
Ja se sjećam malo ali eto neka stariji kažu.
Bilo je i nekih represija ali eto snalazili se ljudi, pri zapošljavanju jel. To sam čitao, ne znam sigurno kako je u praksi bilo na cijelom prostoru SFRJ.

Bilo je oduzimanja imovine od vjerskih institucija, bilo je i od pojedinaca. Nije to ni crkva npr. stekla na baš pošten način pa mi ne može biti ni žao toliko.
Proganjana su i neka vjerska lica, ali su neka vjerska lica činila i mnogo zla tokom ratova, kako svjetskih ratova tako i ovog posljednjeg. Rat je bio, zaraćene strane, neko pobjedi neko izgubi. Pa možda je bilo i osvete malo.
Šta se desilo kada su pušteni sa lanca u devedesetim ili ranije, početkom osamdesetih. Blagoslovili su puške. SPC npr. je imala značajan uticaj na razvoj događaja.

Najviše zla religijama su nanijele upravo same sebi, pri sukobljavanju, ko što i biva obično.

Što se tiče nacionalnih osjećaja evo i podaci iz 1971., ljudi su bili svjesni šta su.
Muslimani/Bošnjaci su bili u najgoroj poziciji pa opet su imali te osjećaje.
Hrvati i Srbi, ostali su imali svoje institucije, svoje "države", kulturne institucije.
Ne znam šta više treba, kako se trebaju izražavati ti nacionalni osjećaji?
Opet, ne znam 100% kako je bilo ali ono što znam da se i prije znalo ko je ko, šta.

Muslimani 1.482.430 39.57 %
Srbi 1.393.148 37.19 %
Hrvati 772.491 20.62 %
Jugoslaveni 43.796 1.17 %

A nije bio bajan život ni tada. Djedu je oduzeta imovina, bio je na strani Nijemaca, ne znam tačno gdje i šta.
Imali su jednu kozu na betonu u 60-im, mršava bila i na slikama ko da je prošla kroz konc. logor, on bio stolar, nena domaćica, 4 djece.
Pa eto, malo-pomalo guralo se, svakim danom bilo bolje. Bilo nekog optimizma u zraku. Sada toga nema toliko a fali nam više nego ikad, pa makar bio na baterije, lažni. To ljudima možda i najviše nedostaje iz one države.
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima

USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456

Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.

laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini » 12 Nov 2013, 23:19

da optimizma...
..slobodan čovik kad tad bude baniran..

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9373 times
Been thanked: 11123 times
Status: Online

Drugi čovjek Sjeverne Koreje pogubljen zbog 'veleizdaje'

Post by Krokodil Behko » 13 Dec 2013, 09:58

Image

Sjevernokorejski državni mediji objavili su da je Jang Song Thaek, ujak predsjednika Kim Jong Una, pogubljen zbog veleizdaje.

Dugi niz godina Jang Song Thaek bio je drugi najmoćniji čovjek Sjeverne Koreje, a smatran je i Jong Unovim mentorom tijekom prvih mjeseci vladavine mladog predsjednika, čovjekom koji je iza prijestolja vukao sve poteze.

Uhićen je prije nekoliko dana kad su ga pripadnici snaga sigurnosti odveli s jedne sjednice u Pyongyangu, a prvo objašnjenje bilo je da je uhićen zbog "kriminalnih djela uzrokovanih političkim ambicijama".

Uz ove optužbe, državna novinska agencija KCNA tvrdila je da je Song Thaek održavao i neprimjerene veze s nekoliko žena, da se navikao na kapitalistički način života, da je koristio droge te da je potajno švercao stranom valutom.

laganini
Spamer
Spamer

Re: Drugi čovjek Sjeverne Koreje pogubljen zbog 'veleizdaje'

Post by laganini » 13 Dec 2013, 10:00

doće na red i prvi...
..slobodan čovik kad tad bude baniran..

Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski » 13 Dec 2013, 16:52

:D.

[ytube][/ytube]
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima

USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456

Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 40 times

Post by Bla » 13 Dec 2013, 17:10

ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 625 times

Post by Zagorka » 14 Dec 2013, 18:04

laganini wrote:doće na red i prvi...
e da mi je dozivjeti.....
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 14 Dec 2013, 22:21

Kako u BiH nije Bakir smako svog Aliju, majku mu božu :pusi
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM :pusi

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 15 Dec 2013, 09:42

Drug Kim je toliko bizarno-okrutan da mi pamet stane :lupa

Udovicu streljanog ujaka imenovao u odbor za pokope

Kćer utemeljitelja Kim Il Sunga, Kim Kyong Hui (67) imenovana je za članicu važnog odbora za pokope sjevernokorejske vladajuće stranke što se smatra pokazateljem političkog rejtinga

SEUL - Utjecajna teta sjevernokorejskog vođe Kim Jong Una ostaje u unutarnjem krugu moćnika nakon prošlotjednog pogubljenja njezina supruga koji je bio druga najmoćnija osoba u državi.

Kćer utemeljitelja Kim Il Sunga, Kim Kyong Hui (67) imenovana je u subotu za članicu važnog odbora za pokope sjevernokorejske vladajuće stranke što se smatra pokazateljem političkog rejtinga.

Njezin suprug Jang Song Thaek pogubljen je prošlog tjedna nekoliko dana prije druge obljetnice smrti bivšeg vođe Sjeverne Koreje Kim Jong Ila i oca sadašnjeg vođe.

Jang je osuđen zbog navodnog pokušaja preuzimanja vlasti i guranja gospodarstva zemlje "u nekontroliranu katastrofu".

Nakon pada Janga sudbina njegove supruge i tetke sadašnjeg vođe bila je nejasna.

Sjevernokorejska novinska agencija KCNA u subotu je objavila da je ona zadužena za pripremu pokopa jednog od dužnosnika vladajuće garniture.

Članstvo u tom odboru jedan je od pokazatelja moći u državi i neki od članova su premijer Pak Pong Ju i jedan od osam zamjenika maršala Choe Ryong Hae.

Kim Kyong Hui sestra je pokojnog vođe Kim Jong Ila koji je umro u prosincu 2011.

Bambi
Inventar foruma
Inventar foruma

Re: Korejski poluotok

Post by Bambi » 08 Jan 2014, 16:30

VIDEO: PRAZNIK U SJ. KOREJI Kim Jong Unu je rođendan, zapjevao mu Dennis Rodman

PJONGJANG - Osmi dan mjeseca januara veliki je praznik u Sjevernoj Koreji. Vođa te izolirane države Kim Jong-un danas slavi rođendan, ali nije poznato sa sigurnošću koji. Dio izvora tvrdi da navršava 30, a dio da navršava 31 godinu života.

Državni mediji nisu još objavili na koji će se tačno način Kim proveseliti, ali činjenica da mu je u posjet ovih dana stigao ekscentrični Dennis Rodman s cijelim timom košarkaša daje za naznačiti da bi zabava mogla biti razuzdana. Na YouTubeu se ubrzo pojavila i snimka na kojoj bivši NBA igrač pjeva 'Sretan rođendan'.

[ytube][/ytube]

(jutarnji.hr)

:plavi Jao :plavi
Želim mu da što prije napusti politiku :kafa

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Re: Korejski poluotok

Post by Krokodil Behko » 23 Jan 2014, 12:33

Opaaaaaaa :888

Sjeverna Koreja otvorila prvi zimski centar

U pitanju nije nešto što biste mogli da očekujete od zemlje koja je poznata po komunizmu, ali dobrodošli u najnoviji zimski centar u Sjevernoj Koreji, piše "Telegraph".

Kako video sa otvaranja ovog centra pokazuje, sasvim je sigurno da gužva na ski liftovima neće biti problem.

Video je na internet postavila turistička agencija iz Pekinga Koryo Tours koja je specijalizovana za organizovanje putovanja u Sjevernoj Koreji.

Masik Pass Ski Pass odmaralište, ideja vođe Sjeverne Koreje Kima Jonga Una, od samog početka je bio kontroverzan projekat i mnogi su se pitali da li je zemlji koja ima problema da nahrani svoje stanovnike zaista potrebno odmaralište?

Pojedinci su tvrdili da zemlja želi da organizuje Zimske olimpijske igre 2018. godine i da je ovo jedan od načina da pokaže da je sposobna da ugosti veliki sportski događaj kao i da je Kim svoju mladost proveo u Švajcarskoj gdje je zavolio skijanje.

Ovaj zimski centar sagrađen je za 10 mjeseci i posjeduje devet skijaških staza od kojih najduža ima preko 5 kilometara dok se na svim stazama nalaze kineski ski liftovi.

Predstavnici ovog odmarališta očekuju dnevnu posjetu od 5.000 osoba, ali je tokom otvaranja bilo svega 200 gostiju.

[ytube][/ytube]

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Kim Jong Un uzabran za parlamentarca sa 100% glasova

Post by Krokodil Behko » 10 Mar 2014, 11:08

Image

Sjevernokorejski čelnik je u nedjelju izabran u parlament kojim on upravlja kao i ostali kandidati jedine stranke koja je bez protivnika.

Kao što se očekivalo, svaki birački listić se vratio Kim Jong-Unu, svaki registrirani je glasao.

Vrhovni zapovjednik oružanih snaga Demokratske narodne republike Koreje, predsjednik komisije narodne odbane, treći Kim je odsada zastupnik.

Njegov izbor "je izraz (...) potpune podrške naroda i njegovog dubokog povjerenja vrhovnom vođi Kim Jong-Unu" kojega Sjevernokorejci "visoko poštuju", komentirala je novinska agencija KCNA.

U pitanju su prvi izbori Vrhovne narodne skupštine nakon dolaska na vlast Kim Jong-Una, nakon smrti njegovog oca Kim Jong-Ila u decembru 2011. godine.

Kao i njegov otac prije njega, on je predstavljen u izbornoj jedinici 111 u Mont Paektu. Televizija je tamo prikazala stotine vojnika u redu za glasanje, prije nego što će se pokloniti pred portretima Kim Il-Sunga i Kim Jong-Ila okačenim na zid.

Mont Paektu se nalazi na sjevernoj granici Sjeverne Koreje, u blizini kineske granice. Njega Sjevernokorejci smatraju za svetište jer je osnivač zemlje Kim Il-Sung, otac Kim Jong-Ila, tamo osnovao antijapanski gerilski kamp u vrijeme kolonizacije Koreje od strane Japana.

Zvanična historiografija režima tvrdi da je Kim Jong-Il rođen na ovoj planini 1942. godine.

KCAN je veličao kvalitete Kim Jong-Una, dostojnog nasljednika, prema agencijama Jong-Il i Il-Sung.

Parlamentarni izbori se održavaju redovno svakih pet godina, a skupština se sastaje jednom ili dvaput godišnje, često na jednodnevnoj sjednici na izglasavanju budžeta i ratificiranju odluka koje donese Radnička stranka.

Posljednja sjednica je bila u aprilu 2013. godine, kada je usvojena specijalna uredba kojom se formalizirao status nuklearne moći Sjeverne Koreje.

(Fena/md)

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Re: Kim Jong Un uzabran za parlamentarca sa 100% glasova

Post by storm » 10 Mar 2014, 11:39

:D. ovaj barem pazi da i mrtvi ne glasaju za njega.....da mu ne ispane 104 posto :plavi
Habibti, ya nour el - ain... :srce

Ruana

Post by Ruana » 10 Mar 2014, 11:58

Isto k'o u nas birvaktile tito.

laganini
Spamer
Spamer