Vojska BiH

Moderator: Krokodil Behko

Post Reply
mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma
Status: Offline

Re: Saznajte pitanja iz opšteg znanja za buduće BH vojnike

Post by mrki62 » 09 Sep 2014, 17:43

Iz reda bošnjačkog naroda potrebno je 28 vojnika, iz reda srpskog naroda 91, hrvatskog 16 i reda ostali 1.
Čudna proporcija :pusi
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM :pusi

Spanac_113
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Spanac_113 » 09 Sep 2014, 18:03

7

vila
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 444 times
Been thanked: 801 times

Post by vila » 09 Sep 2014, 19:27

Salahuddin wrote:
vila wrote:baš nije teško...ne zajebavajte :kafa
Pa nije mozda tesko tebi, meni ili nekom drugom, Vilo. Ali neke stvari ovdje su apsolutna glupost i visak. Zna se sta dobro obucen vojnik treba da zna. Ovi ce, kao sto rece Lebowski, biti "Streberska brigada". :D
ma zezam se saladdine :)
nisam ni pogledala sva pitanja...
samo pokušavam naći recept za savršenog forumaša...test br.1... pišem i na na temama o kojima nemam pojma :zubi

ipak...ova navedena pitanja u članku su stvarno pitanja iz nekog općeg znanja...mislim ono...ne želimo da su nam vojnici imbecili :ooo

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time

Post by storm » 09 Sep 2014, 19:52

Sheval wrote:Najveći neradnici,to je vojska današnja.
Pa kako nemaju druga posla, testiraju ih da mogu lagano križaljke rješavati....za razonodu...
Habibti, ya nour el - ain... :srce

paparaci
Hadžija
Hadžija

Post by paparaci » 09 Sep 2014, 23:57

Lebowski wrote:Ovo će biti prava štreberska vojska. :oo

prva streberska. :D. :cool
NeK pUkNu DuSmAnI...

:srce S a n i c a - G r m e č :srce

noname
Na probnom
Na probnom

Posao u OSBIH

Post by noname » 01 Sep 2015, 23:00

Pozdrav svima. Imam nekoliko pitanja u vezi OSBIH, pa bih zamolio clanove koji su trenutno u istoj ili ljude koji su dobro upoznati sa OSBIH da mi odgovore. Cuo sam da ce u septembru OSBIH objaviti konkurs ( a i vidio sam to na bilbordu), pa me zanima slijedece:

1. Dobro sam upoznat kako se danas dobijaju poslovi ( trenutno imam sljakerski posao, a i to sam nasao preko veze), ali me zanima postoje li ikakve sanse da budem primljen ako se dobro pokazem? Nije mi problem zapeti i potruditi se, ali bi volio znati imam li ikakve sanse?

2. Da li je obavezno da upisem nacionalnost u obrazac za prijavu? Pretpostavljam da jeste, ali ne bi volio da zbog toga budem odbijen. Mogu li ostati neopredjeljen, pa nek me oni svrstaju gdje bude mjesta ionako mi je to krajnje nebitno?

3.Ovo pitanje je iskljucivo za ljude sa licnim iskustvom u OSBIH. Kakvo je vase iskustvo u OSBIH? Da li ima mjesta za neki napredak i je li posao ispunjavajuc? Moji razlozi za prikljucivanje su razni, a najveci su to da zelim neki aktivan posao i mislim da bi mi posao u OSBIH dobro lezao. Razumijem da nasa vojska vjerovatno nije ni blizu nekih ozbiljnijih vojski svijeta. Da barem imamo sluzenje vojnog roka, pa da makar malo okusim vojnicki zivot, ali sta je, tu je...

Johny
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Re: Posao u OSBIH

Post by Johny » 02 Sep 2015, 00:02

noname wrote:Pozdrav svima. Imam nekoliko pitanja u vezi OSBIH, pa bih zamolio clanove koji su trenutno u istoj ili ljude koji su dobro upoznati sa OSBIH da mi odgovore. Cuo sam da ce u septembru OSBIH objaviti konkurs ( a i vidio sam to na bilbordu), pa me zanima slijedece:

1. Dobro sam upoznat kako se danas dobijaju poslovi ( trenutno imam sljakerski posao, a i to sam nasao preko veze), ali me zanima postoje li ikakve sanse da budem primljen ako se dobro pokazem? Nije mi problem zapeti i potruditi se, ali bi volio znati imam li ikakve sanse?

2. Da li je obavezno da upisem nacionalnost u obrazac za prijavu? Pretpostavljam da jeste, ali ne bi volio da zbog toga budem odbijen. Mogu li ostati neopredjeljen, pa nek me oni svrstaju gdje bude mjesta ionako mi je to krajnje nebitno?

3.Ovo pitanje je iskljucivo za ljude sa licnim iskustvom u OSBIH. Kakvo je vase iskustvo u OSBIH? Da li ima mjesta za neki napredak i je li posao ispunjavajuc? Moji razlozi za prikljucivanje su razni, a najveci su to da zelim neki aktivan posao i mislim da bi mi posao u OSBIH dobro lezao. Razumijem da nasa vojska vjerovatno nije ni blizu nekih ozbiljnijih vojski svijeta. Da barem imamo sluzenje vojnog roka, pa da makar malo okusim vojnicki zivot, ali sta je, tu je...
1. postoji uvijek sansa,,,
-nabavi negdje norme koji su ti potrebne za fizicku provjeru...testiraj se,,vidi ima li te
-u pravu si da je bilo malverzacija oko prijema ali sad je to puno ozbiljnije i pod lupom
-osim fizicke provjere imas psiho test,,,i test opsteg znanja,,,negdje na netu mozes naci pa pokusaj
2.ne mozes folirati nacionalnost,,to si sto si...ne igraj se time
3.ako sa takvim stavom o nasoj vojsci zelis konkurisati bolje nemoj ,nase OS su vrlo ozbiljna institucija,,,informisi se malo o zadatcima koje obavljamo i misijama koje idemo...jedino u cemu smo "neozbiljni" je neopremljenost ali to nema veze sa sposobnoscu pripadnika OS,,naprotiv sa tehnickim muzejskim eksponatima obavljamo sve vrste zadataka(op.a)
-u tvojoj kategoriji mozes napredovati do cina kaplar
-tvoja vojna karijera zavrsava u 35 godini
-postoji sansa za promjenu kategorije iz vojnika u podoficira ali ti se mora poklopiti dosta kockica i da imas srece(da do tvoje 35 bude prijem podoficira,,da imas ocjene odlican,,da tvoj komandant napise preporuke da to zasluzujes i da ima mjesta u tvojoj naconalnoj grupi,,sto znaci da kao bosnjak ne mozes na mjesto hrvata ili srbina)
ako imas pitanja pitaj..

noname
Na probnom
Na probnom

Post by noname » 02 Sep 2015, 14:44

Hvala na informacijama. Sto se tice testova njih sam davno nasao. Ima dosta bubanja oko testa provjere znanja, ali to nije nikakav problem sjesti i nauciti. Fizicke norme isto nisu problem, vec sam probao samo moram raditi na sklekovima jos malo.Ja razumijem da je pitanje o nac. tu da se rasporede kandidati iz svih naroda. Licno nisam se nikad zamarao tim pitanjem, postujem svakog ko postuje mene, ne gledam na nacije ni vjere. E sad sto se tice " mog stava" o nasoj vojsci, to bas i nije bio moj stav ( kako cu ga imati kad nikad nisam ni bio u vojsci, pa ni ne znam kakva je), nego su to bila misljenja nekih ljudi koje znam, a koji su u OSBIH duze vrijeme. U svakom slucaju hvala na odgovoru, barem si mi dao malo nade :) . Ako smijem pitati da li si ti u OSBIH i koliko dugo?

Ledena
Ange Ou Demon
Ange Ou Demon
Mood:
Has thanked: 1364 times
Been thanked: 4672 times

Post by Ledena » 02 Sep 2015, 15:10

Imaju na netu sve norme, na njihovoj stranici fizicka koje sve vjezbe i koliko.
ima i test opste znanje, sva pitanja tipa koliko ima entiteta, koje su vrste vlasti itd.
i ja sam se htjela prijavit al nebi mogla fizicki.
Nikad ne dozvoli da budeš nekome trn u oku.
Budi ekser!

Vladimir RUS
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Vladimir RUS » 02 Sep 2015, 15:32

Nebih da vam kvarim zurku ali kasno ste pokrenuli ovakvu temu posto uskoro ce biti tema "masovna otpustanja u OSBiH" tako da postavlja se pitanje dali je vrijedno truda znajuci da su OSBiH veliki rastrosnici i ceka ih stednja kao i citav javni sistem.

Johny
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Johny » 02 Sep 2015, 16:18

Ledena wrote:Imaju na netu sve norme, na njihovoj stranici fizicka koje sve vjezbe i koliko.
ima i test opste znanje, sva pitanja tipa koliko ima entiteta, koje su vrste vlasti itd.
Čuj nebi mogla :hihi :rumenko
Mogla,mogla..itekako :kiss

Johny
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Johny » 02 Sep 2015, 16:33

Vladimir RUS wrote:Nebih da vam kvarim zurku ali kasno ste pokrenuli ovakvu temu posto uskoro ce biti tema "masovna otpustanja u OSBiH" tako da postavlja se pitanje dali je vrijedno truda znajuci da su OSBiH veliki rastrosnici i ceka ih stednja kao i citav javni sistem.
Još jedan dušebrižnik...ili Milin glasnik :valja
Ne bih s tobom u polemiku znamo ko zagovara ukidanje OS jer ne može ON manipulisati i uzimati kintu
Za tvoju info MO već broji manje ljudi nego joj je "dozvoljeno"
Ako ne znas mogu ti pojasniti...broj "vojnika" se odredjuje procentualno broju stanovnika neke zemlje..taj.procenat za bih je malko više od 10000 a os bih sad broje mnogo manje

noname
Na probnom
Na probnom

Post by noname » 02 Sep 2015, 17:28

Ledena wrote:Imaju na netu sve norme, na njihovoj stranici fizicka koje sve vjezbe i koliko.
Psiho test jos nisam nasao, ali moracu da vidim kakav je. Sto se tice testa opsteg znanja, neka pitanja su stvarno smijesna, a mnoga po meni bespotrebna ( npr. navedi tipove oblaka ili nesto sl.), ali nije to problem nauciti. Samo cekam da objave konkurs, pa da konkretnije vidim sta i kako. Do tad vjezbam i ucim, isplati se probati...

Vladimir RUS
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Vladimir RUS » 02 Sep 2015, 17:41

RE: Johny

Da si rekao MMF-ov pratilac pa hajde i nekako. :D

I sam si indirektno priznao da u OSBiH ima malo radnih mjesta, a kako je krenulo, bice i manje sa daljnjim trendom opadanja broja radnih mjesta.

noname
Na probnom
Na probnom

Post by noname » 10 Sep 2015, 11:33

Objavljen je konkurs, ali za pocetni cin casnika. Licno bi vise volio da je za cin vojnika, jer mi je bezveze da neko sa ulice dodje i nakon par mjeseci obuke komanduje ljudima koji su godinama u vojsci. Mislim da se i ne bi najbolje snasao, valjda postoji red, prvo budes vojnik, pa malo prodjes neke stvari, pa onda ako se pokazes napredujes ( ne znam koliko se kod nas gleda sposobnost i sl., koliko neke druge stvari, ali mozda grijesim). A traze jako malo izvrsilaca i jos za cin casnika tu mora da ce biti veoma jaka stela. Pitao sam covjeka koji je porucnik i koji je vec dugo u OSBIH i rece mi da se ne prijavljujem ako nemam dobre pare i jaku stelu. Mislim da cu sacekati neki drugi konkurs ( ko zan kad ce biti, ali sta je tu je).

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Hoće li se opet služiti vojni rok u Bosni i Hercegovini?

Post by storm » 29 Feb 2016, 09:31

Image
Oružane snage BiH su potrebne, ali je potrebna i njihova reorganizacija i modernizacija, kažu u Predsjedništvu BiH. Mišljenja pojedinih građana da treba uvesti redovni vojni rok odbacuju. Kažu, ni postojećih 10.000 vojnika nemaju šta da rade, pa se postavlja pitanje, šta bi sa vojnicima u redovnom vojnom roku - piše N1

Svojevremeno je na internetu pokrenuta peticija koju je potpisalo nekoliko hiljada građana BiH za uspostavljanje redovnog vojnog roka u BiH, kako bi, kako stoji u peticiji, BiH bila sigurna i kako bi civili bili vojno obučeni.

“Ova peticija je pokrenuta u svrhu sprečavanja ponavljanja prošlosti i još mnogo drugih manjih ali ne i nevažnih razloga, poput zdravstvenog stanja, morala i fizičke spremnosti mladih u BiH”, stoji u peticiji.

A mladi u Sarajevu smatraju da je redovni vojni rok potreban.

Međutim, članovi Predsjedništva BiH su mišljenja kako za redovnim vojnim rokom ne postoji potreba, već za reorganizacijom i modernizacijom. Postojeći sastav Oružanih snaga BiH trenutno više služi za pomoć građanima u kriznim situacijama, poput poplava, dok se aktivnosti u normalnim situacijama svode na čuvanje vojnih objekata.

"Znate li koliko mi imamo lokacije, evo gdje vi živite, koje nikome ne trebaju, ali morate tamo poslati vojnika da čuvaju. Šta čuvaju? Bez obzira da li čuvaju prostor, da li objekte koji nikome ne trebaju, koji će se rušiti sigurno u narednih godinu ili deset godina. Ili sredstva koja imamo na evidenciji. Imamo na evidenciji stotinu aviona, a ni jedan ne leti", izjavio je Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

"BiH nema uslova, niti će imati dugi niz godina, da ima neke tenkovske jedinice, ni jurišne avione. Ništa od toga mi niti možemo, niti trebamo da imamo. Bilo bi dobro da smanjimo broj vojnika, ne puno i da zadržimo budžet", rekao je Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH.

A BiH trenutno ima oko 830 hiljada vojno sposobnih, a u sastavu Oružanih snaga njih je oko 10.000. Od osnivanja 2006. potrošile su oko 3 milijarde KM, a godišnje se iz budžeta izdvaja više od 280 miliona KM. Samo na plate izdvojeno je 190 miliona KM.

Nekadašnji načelnik Zajedničkog štaba OS BiH Sifet Podužić kaže da su Oružane snage potrebne. Misli da neće doći do smanjenja broja pripadnika OS, jer nema takvog raspoloženja među političarima.

"Sadašnje brojno stanje se može prestruktuirati, napraviti bolja unutrašnja organizacija kako bi se mogli nadati nečemu u šestom mjesecu, tj. aktiviranju Akcionog plana za članstvo u NATO", komentarisao je Sifet Podžić, bivši načelnik Zajedničkog štaba OS BiH.

Tzv. Pregled odbrane, kojeg ministarstvo odbrane BiH treba da dostavi Predsjedništvu BiH, treba da sadrži upravo reorganizaciju Oružanih snaga. Prema toj reorganizaciji, naći će se i prijedlog da umjesto dosadašnjih 10.000 u sastavu OS bude 7 hiljada vojnika.

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9310 times
Been thanked: 11071 times

Re: Hoće li se opet služiti vojni rok u Bosni i Hercegovini?

Post by Krokodil Behko » 29 Feb 2016, 10:10

Hoće malo sutra. Nemamo para ni za leću :D.

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 29 Feb 2016, 10:37

Mene zanima vizija politike prema os.

Potpuna demilitarizacija, ovdje i danas je suluda..
A ovo što sad postoji, ničemu ne služi :cudi
I ako se ide na članstvo u NATO oni imaju bogami poprilične standarde i zahtjeve... Jedino ako se proguraju preko specifičnih okolnosti, što i jest činjenica...
Ali onda opet sve izgleda kao vojni protektorat... Zamršene pat pozicije.

Nole
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Nole » 29 Feb 2016, 12:10

storm wrote:Mene zanima vizija politike prema os.

Potpuna demilitarizacija, ovdje i danas je suluda..
A ovo što sad postoji, ničemu ne služi :cudi
I ako se ide na članstvo u NATO oni imaju bogami poprilične standarde i zahtjeve... Jedino ako se proguraju preko specifičnih okolnosti, što i jest činjenica...
Ali onda opet sve izgleda kao vojni protektorat... Zamršene pat pozicije.
burazeru NATO standard košta, a još ste obavezni ratovati za njih.... zamislite rat između NATO i Rusije? Crnogorci bi morali da se bore protiv Rusije....Ne verujem da bi takav rat bio mogguć. Jednu studiju sam čitao: Rusija ne bi bacila atomsku bombu na Ameriku već za početak na Londobn. Kao što ni SAD ne bi odmah gađao Moskvu. Engleska logika bi bila da se zaustavi rat jer Englezi nemaju koristi ako Rusija nestane sa lica zemlje jer ni njih u tom slučaju neće biti.

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 29 Feb 2016, 13:29

Kkave ti odmah prenose radiš :grana

ne umaraj me...

košta i lizanje šupka rusiji eto :kafa
svi smo mali i tako to hoda....

Post Reply

Return to “Vojska, vojna tehnologija, bitke i strategije”