Jelke i pokloni kod bosanskih muslimana

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
Post Reply
Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 40380 times
Been thanked: 26507 times
Status: Offline

Re: Jelke i pokloni kod bosanskih muslimana

Post by Rum » 30 Dec 2012, 20:28

Vrlo, vrlo humana i za pozdraviti akcija Zenickih "bajkera"

Takvi smo mi svi iz NIcaze :zubi
✨️ Neka ti veća briga bude šta ti misliš i pričaš o drugima, nego šta drugi misle i pričaju o tebi.

paparaci
Hadžija
Hadžija
Been thanked: 1 time

Post by paparaci » 31 Dec 2012, 00:28

Sheval wrote:Zbog toga sam i spomenuo ove ruralne i ove m92,koji su prije trebali dozvolu da kažu nešto a danas svima sole pamet.
Čak štoviše,najglasniji su.
Dakle,svaki pravi vjernik zna(što je i logično ako je vjernik)kako se ponašati i koji su kodeksi vjere..
Ne treba efendija da govori šta se smije a šta ne smije,niti ovi navedeni trebaju da određuju norme življenja drugima.
istina. svaki pravi vjernik poznaje nacela i propise svoje vjere. ali mu na tom putu pomazu kako bliznji, tako i efendija. njegova je profesija i duznost da vazi o vjeri. a na nama je da li cemo ista od toga prihvatiti i primijeniti.

treba se svakako paziti masovnih eksperata po pitanju vjere. ima ih jako radikalnih, neupucenih, svakakvih. zato odredjene informacije treba dobro provjeriti, prije nego se uzme zdravo za gotovo. s druge strane, imas sliku da se osnovna nacela islama tj. pridrzavanje istih smatra ekstremizmom. reci da postis, ne pijes, klanjas 5 dnevnih vakat namaza - odmah si sumnjiv. :cudi hajd kod starijih to i nije nista cudno, strasno ili novo. ali kod mladjih generacija sigurno jeste.
NeK pUkNu DuSmAnI...

:srce S a n i c a - G r m e č :srce

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14303 times
Been thanked: 9887 times

Post by Julia-Klara » 31 Dec 2012, 12:23

Iako imam skoro 40 godina jos uvijek me obraduju sarene lampice na jelkama. I to ce uvijek ostati tako.
Kitila se uvijek i kitice se dok sam ziva. Dok sam bila mala protezao se taj period od pocetka decembra (niko me nije mogao zaustaviti da je okitim tada), pa sve do mog rodjendana, tacnije dan prije jer mi je trebalo mjesta za drugo slavlje :)

I sad, radost rodicine kcerke (3 godine) kada prica o Djeda Mrazu i paketicima ne moze zamjeniti nista. Neko vece cekamo da predjemo ulicu i zaustavlja se auto,unutra sjedi Djed Mraz!!! Pa ja sam se obradovala zajedno s njom, i mahala ko luda,kao da ne znam da samo maska! I joj joj kazem:
"Vidi, ovaj je pravi, ima naocare i veliki stomak!" I, kako mozete reci nesto protiv Djeda Mraza, kad je moj djed bio jedan, a zvao se Resul ?

Neka Nove godine, neka Djeda Mrazova, neka svih praznika zbog kojih nam bude toplo oko srca
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

jasmin05
Na probnom
Na probnom

Post by jasmin05 » 31 Dec 2012, 19:53

[ytube][/ytube]
Last edited by paparaci on 31 Dec 2012, 21:04, edited 1 time in total.
Reason: youtube link ispravljen.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9402 times
Been thanked: 11163 times
Status: Online

Rijaset: Protiv Božičnih recitala za Bošnjačku djecu

Post by Krokodil Behko » 24 Dec 2013, 20:31

Image

U nekoliko posljednjih dana više roditelja učenika sarajevskih osnovnih škola obratilo se Vjerskoprosvjetnoj službi Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini povodom, kako su isticali, nesvakidašnjeg i za njih zabrinjavajućeg ponašanja nekih prosvjetnih radnika u pogledu obilježavanja božićnih blagdana u školama.

Kako iz Ureda za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u BiH pojašnjavaju, roditelji ističu kako neki prosvjetni radnici traže od bošnjačke djece da pripremaju prigodne božićne recitale i druge sadržaje koji su eminentno vjerske, u ovom slučaju katoličke, naravi i to se dešava u odjeljenjima gdje gotovo da i nema učenika katoličke vjere.

- Ne sporeći pravo i mogućnost da se u školama, uz saglasnost i konkretne instrukcije resornog ministarstva, omogući za školski ambijent primjeren način obilježavanja tih blagdana za učenike katoličke vjere, Islamska zajednica izražava zabrinutost nastojanjima nekih prosvjetnih radnika da u te programe uključuju učenici koji po njihovom i opredjeljenju njihovih roditelja slijede druga vjerska opredjeljenja – stoji u saopćenju Ureda za odnose s javnošću Rijaseta IZ u BiH.

Mišljenja su da takvi postupci ne doprinose boljim međureligijskim i međunacionalnim odnosima a mogu se razumjeti i kao narušavanje prava na slobodu vjere jer dolaze od nastavnika, a učenici nerijetko nastavničke zahtjeve doživljavaju kao svoje obavezne zadatke.

- Islamska zajednica očekuju od nadležnog ministarstva i obrazovnih vlasti u cjelini da mudrim i jasnim instrukcijama po ovom pitanju reaguju u smislu dosljednog poštivanja vjerskih prava i sloboda svakog učenika bez obzira kojem opredjeljenju ili uvjerenju pripadao - navode iz Ureda za odnose s javnošću Rijaseta IZ u BiH.

(Vijesti.ba/Fena)

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14303 times
Been thanked: 9887 times

Re: Rijaset: Protiv Božičnih recitala za Bošnjačku djecu

Post by Julia-Klara » 24 Dec 2013, 23:04

ne serite vise!!!
obiljezava se Nova godina, djeca spremaju priredbe za roditelje i Djeda Mraza, i zelite unistiti i to malo veselja koje malisani imaju , a koje nema nikakve zeze da nametanjem katolicanstva u skolama/obdanistima...
sram neka vas bude! zatvorite djecu u torove, razdvojite sve ljude u zasebne gradove, ne mjesajte nas jedne sa drugima,i napravite dzamahiriju!!!
:zid
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

Blackhawk

Post by Blackhawk » 24 Dec 2013, 23:13

Sram neka tebe bude JK...
Sta bi bilo kad bi za bajram morala sva djeca uciti ilahije ?? koji bi to bunt opet od strane vas bio, da ih hocemo prevesti u islam..

Kakve priredbe spremaju ? o Rodjenju Isusa i slavljenju njega kao boga(neuzubillahi)...

Daj lako je tebi govoriti koja ne vjeruje ni u Boga ni nista, pa ti sve moze stati pod kapu... Oni sto vjeruju imaju i neke obaveze prema Bogu, koje se ne mogu popustiti ni prema djeci...

Rockefeller
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Rockefeller » 24 Dec 2013, 23:40

Slažem se sa Blackom ovaj put. Mislim... ako ćemo biti dosljedni tome da je vjera u četri zida onda je vjera u četri zida. Božić ni po čemu nije drugačije radostan za djecu od bajrama (osim što su povodi različiti) pa bi vjerovatno većini svijeta smetalo da njihova djeca pjevaju ilahije i kaside u tom danu.
Like Frankie said I did it my way!

Buddy, you're a young man, hard man
Shouting in the street, gonna take on the world someday
You got blood on your face, you big disgrace
Waving your banner all over the place

Ruana

Post by Ruana » 25 Dec 2013, 00:13

Joj kako bi se tek trebali sramiti da je kakav nastavnik vjeronauke Bosnjak, natjerao necije djete da uci ilahiju "dosta mi je Allah moj"
Cuj djeda mraz? E svasta.

laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini » 25 Dec 2013, 08:25

...zar je nastava u bih u ovo vrime..??..poštivat svačije uvijerenje je najvažnije..nametnut nikako..
..slobodan čovik kad tad bude baniran..

Ruana

Post by Ruana » 25 Dec 2013, 10:14

Pa naravno da ne treba sila. Nasu djecu ovdje niko ninasta ne tjera. A slavi se i u skoli i u vrticima i ide se u crkvu a sve je dobrovoljno cak i dancima.

laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini » 25 Dec 2013, 10:18

Ruana wrote:Pa naravno da ne treba sila. Nasu djecu ovdje niko ninasta ne tjera. A slavi se i u skoli i u vrticima i ide se u crkvu a sve je dobrovoljno cak i dancima.
..meni je to super... :respekt

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 25 Dec 2013, 12:01

Zašto a bude sram JK ?
Behko il neko od administracije bi trebao proraditi na tome.
Julija-Klara je iznijela svoje mišljenje u vezi ove vijesti a neki se jave pa joj svojim kritikama sputavaju u mogućnosti da drugačije misli od njega ili njih.
I sa našu JK treba biti sram što tako misli a moderatori i administracija općenito to tolerira?!
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM :pusi

Blackhawk

Post by Blackhawk » 25 Dec 2013, 12:17

Pod jedan njen post je uvredljiv za sve muslimane..
Prvo govori ruznim rijecnikom da ne ponavljam ga...
A onda sve one koji razmisljaju kao muslimani, tj muslimani su nazvala je ovcama i da nas treba u tor staviti...

I naravno i na to administracija suti..

laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini » 25 Dec 2013, 12:20

Blackhawk wrote:Pod jedan njen post je uvredljiv za sve muslimane..
Prvo govori ruznim rijecnikom da ne ponavljam ga...
A onda sve one koji razmisljaju kao muslimani, tj muslimani su nazvala je ovcama i da nas treba u tor staviti...

I naravno i na to administracija suti..
..ti se malo mučiš dok razmišljaš.. :zao

Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski » 25 Dec 2013, 12:57

Hajde, nema potrebe za dramom... JK rekla svoje, Black svoje, došlo je do blagog nesporazuma a tema će otići u zaborav već sutra. :cudi

Ako je bilo nekih nepravilnosti i nametanja nečega od strane nastavnika siguran sam da to nije baš učestala pojava u školama.

Ali, kao što reče Rock..
ako ćemo biti dosljedni tome da je vjera u četri zida onda je vjera u četri zida. Božić ni po čemu nije drugačije radostan za djecu od bajrama (osim što su povodi različiti) pa bi vjerovatno većini svijeta smetalo da njihova djeca pjevaju ilahije i kaside u tom danu.
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima

USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456

Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.

laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini » 25 Dec 2013, 12:59

ali blek je isključiv a takvi ne mogu bit dobri vjernici..

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 25 Dec 2013, 14:03

Pod jedan njen post je uvredljiv za sve muslimane..
Vidiš, takvi su najgori - kao ti , jer poistuvjetuješ sebe sa svima.
Ko si ti da odlučuješ umjesto mene ?
Ko si ti da možeš u moje ime reći da me je uvrijedila ?
Ja u njenom izlaganju ne vidim uvrede a u tvojem i te kako vidim.
Pogotovo ovaj citat ; o Rodjenju Isusa i slavljenju njega kao boga(neuzubillahi)...
Šta tebe briga kako drugi vjeruju u Isusa a još manje to u zagradi - čuđenje.
Što se ne čudiš tako u vezi vehabija, jer ako nisi spreman svoje dvorište pomesti, nemoj ni tuđe.
Odnosno, može i svoje i tuđe a ne sa negativnim prizvucima u smislu kako se vrijeđaju svi muslimani.
Piši u svoje ime ili bar napiši dvojmljivo.
Dakle, umjesto da smanjiš tenzije, ti ih povećavaš.
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM :pusi

Blackhawk

Post by Blackhawk » 25 Dec 2013, 14:06

Da se ispravim
Uvredljiv je za one muslimane koji slijede islamske propise, dok nije uvredljiv za one muslimane koji su samo rodjeni kao muslimani, ali od islama ne obavljaju ni 1%..

Ideja
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Ideja » 25 Dec 2013, 15:54

Blackhawk wrote: A onda sve one koji razmisljaju kao muslimani, tj muslimani su nazvala je ovcama i da nas treba u tor staviti...
Mislim da Julia nije mislila na muslimane u toru nego općenito na dijeljenje na nacionalne/vjerske torove.

Ako je to istina i ako se radi o stvarima koje su tipične za katoličku vjeru onda svakako nije u redu i neka je reis na to upozorio. Ako želimo vjeru izvan škole onda to treba važiti za sve.
"Jer, bez imalo sumnje, drvo za moj tabut raste. I platno posmrtno, moje, neko negdje tka... "

Post Reply

Return to “Religija”