Agrokomerc

Moderator: Krokodil Behko

Post Reply
Ideja
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Status: Offline

Re: Agrokomerc/Fikret Abdic

Post by Ideja » 10 Mar 2012, 22:00

Krokodil Behko wrote:Zaludjenost, jednim cvojekom, koji im nije ni pomagao niti im moze pomoci.
Sto je najgore, nije im ni aktuelna vlast u USK bas nesto pomagala.
Ima tu i ljudskog ocaja i beznadja i svega.

Stvari pocinju, nakon II svjetskog rata, sa takozvanim "cazinskim ispadom".
Kompleksno je pojasniti ovo sve.
Haman biste se ti i čarobnjak mogli malo pozabaviti i time, nako sve malo to iskopati o cazinskoj buni 1950... Meni je did rahmetli govorio o tim događajima, uglavnom se sve svodilo na namete seljacima, o suši u pedesetoj, o gladi, o tome ko je poginuo a ko preseljen ali u biti ne znam puno o tome.

A što se tiče "babe" nadam se da nam se takvo zlo neće više ponoviti. Ako ne rade druge fabrike u bosni, ne treba vala ni agrokomerc.
"Jer, bez imalo sumnje, drvo za moj tabut raste. I platno posmrtno, moje, neko negdje tka... "

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9215 times
Been thanked: 10942 times

Post by Krokodil Behko » 10 Mar 2012, 22:13

Ideja wrote:
Krokodil Behko wrote:Zaludjenost, jednim cvojekom, koji im nije ni pomagao niti im moze pomoci.
Sto je najgore, nije im ni aktuelna vlast u USK bas nesto pomagala.
Ima tu i ljudskog ocaja i beznadja i svega.

Stvari pocinju, nakon II svjetskog rata, sa takozvanim "cazinskim ispadom".
Kompleksno je pojasniti ovo sve.
Haman biste se ti i čarobnjak mogli malo pozabaviti i time, nako sve malo to iskopati o cazinskoj buni 1950... Meni je did rahmetli govorio o tim događajima, uglavnom se sve svodilo na namete seljacima, o suši u pedesetoj, o gladi, o tome ko je poginuo a ko preseljen ali u biti ne znam puno o tome.

A što se tiče "babe" nadam se da nam se takvo zlo neće više ponoviti. Ako ne rade druge fabrike u bosni, ne treba vala ni agrokomerc.

Ne znam. Ja se pitam, ima li to neke veze sa izvjesnim Huskom i njegovom samostalnom vojskom u II sv. ratu, na tim prostorima. Ono sto se zna, da su ga ubili partizani a njegove kadrove, malo pomalo, nakon rata izbacivali iz vojske a u Partiju, nisu mogli ni prismrditi. Misljenja sam da su ti nameti seljacima, bili kreirani "maksuz" za tu regiju, kako bi se OZNA osigurala od pobune "drzavnih neprijatelja".
nakon tog ispada, ono sto sam cuo, Cazinska krajina, tavorila je u neimastinji i zaobisli su je vi komunisticki, petogodisnji i ini planovi razvoja. Djeca su umirala od obicne zutice, jer je doktora, bilo vrlo malo. To je trajalo, sve do dolaska Dz. Bijedica na vlast a on je opet, na republicki nivo, doveo Branka i Hamdiju. Naravno, Hamdija se "fokusirao" na svoj zavicaj. Fikret je njegov covjek. Zaduzen za razvoj tog kraja po svaku cijenu. Obezbjedjeni su ugovori Agrokomerca sa JNA stalnog karaktera. dakle, proizvodile su se ogromne kolicine hrane a trziste je bilo, najsigurnije moguce. Toliko za sada.

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 10 Mar 2012, 22:15

Ideja wrote: Ako ne rade druge fabrike u bosni, ne treba vala ni agrokomerc.
Što bi u prijevodu značilo ; zaboli me za druge, važno je da je meni dobro.
Osobno bi i te kako volio da mu uspije oživljavanje Agrokomerca - na sramotu sadašnjim političarima.
Dalje, mijenjam mišljenje o Fikretu; ako su izdajnici podijelili BiH sa Srbima i Hrvatima, onda su trebali i sa Vikretom :pusi
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM :pusi

blento59
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by blento59 » 10 Mar 2012, 22:24

Seljaci su se bunili protiv nepravednih i agrasivnih metoda "narodne vlasti" prilikom "otkupa" poljoprivrednih proizvoda i raznoraznih maltretiranja odbornika "narodnih odbora".
U "ustanku" je ucestovalo oko 720 lica od toga 15-ak pravoslavnih, a ostalo muslimana...
Ustanici su napali nekoliko zemljoradnickih zadruga, a na dan 06.05.1950. godine oruzano su napali i gradove Velika Kladusa i Cazin.
Pobuna je od strane nadmocnih snaga JNA ubrzo ugusena, a "narodna vlast" se zestoko obracunala sa ustanicima: 15-ak je osudeno na smrt i strijeljano, a na desetine je osudeno na kazne zatvora i "drustveno korisnog rada" na vremenski perod od nekoliko mjeseci do 20 godina....

Ono sto je posebno interesantno je cinjenica da je oko 115 porodica sa oko 777 clanova osudeno na "kolektivnu kaznu" - iseljenja, sto je nezapamcen slucaj takve sankcije za cio period komunisticke vladavine...
Naime, iako za to nije postojao nikakav pravni osnov niti je u postojecem zakonodavstvu Federativne Republike Jugoslavije, uopce nekim propisom bila predvidena krivicna kazna "kolektivnog preseljenja" cijelih porodica, jer se takva norma nije mogla iscitati ni u Zakonu o zastiti drzave iz 1946. godine, ni u Krivicnom zakonu iz 1947. godine, ni u Zakonu o vrsti sankcija i kazni...i pored toga, nakon sudenja ovih 115 porodica vecinom muslimana sa ukupno 777 clanom (ukljucujuci i zene, djecu i starce) su kolektivno iseljeni sa podrucja cazinske i kladuske opcine (gdje je zivjelo preko 90% muslimanskog stanovnistva) na podrucje opcine Srbac (gdje je zivjelo preko 90% pravoslavnog srpskog stanovnistva)....

Ova mjera kolektivnog iseljenja gdje su i maloljetna djeca bila kaznjena za "grijehe" svojih oceva je inace bila jedino usporediva sa slicnim "kaznenim akcijama" Staljina u SSSR-a uperenim protiv cijelih "nepocudnih naroda" (cecena, krimskih Tatara, Kalmika, itd), koji su kolektivno iseljavani iz svojih domova i preseljavani na druge lokacije, kom prilikom su neki narodi potpuno nestali, sto sve ima elemennte genocida....

Interesantna stvar je i cinjenica da postoje dosta jaki argumenti da je sama pobuna inicirana i podsticana bas iz Beograda i da su neke vode pobune (pravoslavci i muslimani) prije samog otpocinjanja bune bile u stalnom kontaktu sa nekim clanovima UDB-e, oficirima JNA u kasarni u Bihacu, a postoje jake indicije da je podrsku otpocinjanju bune dao jedan od prvih ljudi tadasnje KPJ-e Milovan dilas...Naime bio je to period nako rezolucije Infomibora i sukoba Jugoslavije sa SSSR-m i Staljinom, a sam dilas je par godina poslije napustio KPJ-e i postao jedan od poznatijih komunistickih disidenata...
Zanimljivo je da je na slican nacin 40-ak godina poslije od strane KOS-a (obavjestajne sluzbe koja je nasiljedila UDB-u) isceniran jos jedan "ustanak" na istom podrucju pod vodstvom Fikreta Abdica, koji je imao puno pogubnije i krvavije posljedice po Bosnjacki muslimanski narod...

Cinjenica da su opcine Cazin i Velika Kladusa bile jedine dvije opcine u BiH prije rata u kojima su Bosnjaci muslimani cinili preko 90% stanovnistva, i to stanovnistava vijekovima sklonom "posezanju za oruzjem" sigurno nije bila irelavantna u isceniranju i poticanju ovih dviju "pobuna" u samo 40 -ak godina.....Nije iskljuceno da su mjerama kolektivnog iseljenja, protjerivanja, ubistava, hapsenja i slanja na dugogodisnje kazne zatvora, a posebno izazivanjem bratoubilackog medumuslimanskog sukoba, velikosrpski hegemonisti zeljeli da ovaj kompaktni vecinski Bosnjacko-muslimanski prostor i narod sto vise unazade....jos kad se uzme u obzir i afera "Agrokomerc", onda sumnja nije bezrazlozna...

O "cazinskoj buni" se skoro 50 godina uglavnom sutilo. Tek 1991. godine izasla je iz stampe knjiga Vere Krzisnik - Bukic "Cazinska buna 1950"...koja je detaljnije obradila ovo pitanje...
Djelomicno su se poslije rata ove teme dotakli i Mustafa Imamovic u svojoj "Historiji Bosnjaka" i Mirsad D. Abazovic u knjizi "Kadrovski rat za BiH".

Bilo bi interesantno saznati sta se desilo sa onih 777 prognanika (uglavnom muslimana) koji su davne 1950. godine preseljeni u Srbac?
Kada je živ onda je visok, a kada je mrtav onda je dugačak

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 625 times

Post by Zagorka » 10 Mar 2012, 22:25

Sheval wrote:Dovoljno mi je bilo samo pogledati one face što su ga dočekale,njihov vokabular,ono kolo....sve mi je bilo jasno.
Njih 29 ima 8 razreda skole :D. ma nema od njega ni agrokomerca nista,ako je neka ideja mogla upaliti prije rata,to je zato sto se radilo na podrucju jugoslavije,sad je bih uz mnogobrojne konkurente....a ko ce njega u sarajevu podrzati? :kafa
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.

Ideja
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Ideja » 10 Mar 2012, 22:26

mrki62 wrote:
Osobno bi i te kako volio da mu uspije oživljavanje Agrokomerca - na sramotu sadašnjim političarima.
Dalje, mijenjam mišljenje o Fikretu; ako su izdajnici podijelili BiH sa Srbima i Hrvatima, onda su trebali i sa Vikretom :pusi
Boli mene i te kako sve a najviše činjenica da sam izgubila masu bliskih ljudi i na jednoj i na drugoj strani. S tim agrokomercom bi se samo još više pojačao mit kod naroda o "velikom babi". On je bio samo marioneta i ništa više. Da izgradi još sto agrokomerca, to ne može izbrisati ono što je uradio svom narodu... I da ponovim ono što je draga mi osoba uvijek govorila "sjeme mu se dabogda zatralo".
"Jer, bez imalo sumnje, drvo za moj tabut raste. I platno posmrtno, moje, neko negdje tka... "

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica

Post by Zagorka » 10 Mar 2012, 22:26

mrki62 wrote:
I kakve veze ima ova tvoja zadnja recenica sa naslovom teme? :kafa

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 10 Mar 2012, 22:27

Covjek bi morao biti beskrajno glup, da povjeruje, da ce Fikret naci i pokloniti 200.000.000 maraka za Agrokomerc. ne mogu da vjerujem, da neki misle, da ce to biti istina.

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica

Post by Zagorka » 10 Mar 2012, 22:29

Takvi su pozeljni ;)

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 10 Mar 2012, 22:31

madam Bovary wrote:
mrki62 wrote:
I kakve veze ima ova tvoja zadnja recenica sa naslovom teme? :kafa
Naslov teme je Fikret Abdić a on je surađivao upravo sa svima koje sam nabrojao a tebi smeta i te kako ima veze sa temom.
E sad, jel se to tebi sviđa il ti smetaju te činjenice ,... sory, poći ti ne mogu :pusi

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica

Post by Zagorka » 10 Mar 2012, 22:36

mrki,Naslov teme je agrokomerc,upitno je hoce li se izvoziti jaja ili ne :kafa
Trpas politiku uvijek i svugdje gdje mozes,takvih je i previse.

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 10 Mar 2012, 22:44

Sheval wrote:A zašto je ono djedica bio u zatvoru?
Da nije i on nevin?
Isto da pitaš zašto je nekome mezar letio u nebo :pusi

blento59
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by blento59 » 10 Mar 2012, 22:45

mrki62 wrote:
Sheval wrote:A zašto je ono djedica bio u zatvoru?
Da nije i on nevin?
Isto da pitaš zašto je nekome mezar letio u nebo :pusi
:D. :valja :valja :valja
Kada je živ onda je visok, a kada je mrtav onda je dugačak

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 10 Mar 2012, 22:49

Sheval wrote:Znači,jadni,nevini,pošteni starac,borac za BiH bezzze bio u zatvoru,šteta.
Još je veća šteta što bi opet mogao :valja
Ne , dok čuvari čuvaju mezar - ne može letjeti u nebo , sem u slučaju korumpiranosti :pusi
A čemu šteta ako pojedinac ode u ćuzu, jer bio je i Alija u ćuzi i preživio , pa valjda će i Vikret :pusi

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica

Post by Zagorka » 10 Mar 2012, 22:51

Mezari i jaja-usko vezano nema sta :kafa

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica

Post by Zagorka » 10 Mar 2012, 22:58

Sheval wrote:Čekam da se očituje melgirl,da vidim šta ona misli o ovoj problematici...i da li ima neke spoznaje kako je Babi bilo u ćuzi,da li je konzumirao analni sex :pusi
:ha

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 10 Mar 2012, 23:03

Ljudi, nemojte se čuditi , svakom se desi da prilikom tuširanja iz ruke pane sapun i tom prilikom se insan mora saget ,............. šta je tu čudno :pusi

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 801 times
Been thanked: 927 times

Post by carobnjak N » 11 Mar 2012, 06:47

mrki62 wrote:
Pa šta se onda buniš Maji kad napišem da si 'vikretov simpatizer ?? Odluči se ko si šta si jbo ga ti u tim godinama bi trebao to već znati ;)
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 11 Mar 2012, 07:07

carobnjak Nurudin wrote: Pa šta se onda buniš Maji kad napišem da si 'vikretov simpatizer ?? Odluči se ko si šta si jbo ga ti u tim godinama bi trebao to već znati ;)
Ne, nisam , niti ću biti simpatizer , ne njegov niti bilo koga zbog čijih je odluka bilo ko stradao, nadam se da me razumiješ.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Fikret Abdić se prvi put obratio BH javnosti

Post by Krokodil Behko » 13 Mar 2012, 09:48

Abdić tužio BiH i HR pred sudom u Strazburu

Image

Fikret Abdić, koji je iz zatvora pušten 9. marta na uslovnu slobodu, nakon što je odslužio dvije trećine kazne na koju je bio osuđen zbog ratnog zločina, obratio se bh. javnosti saopštenjem, koje prenosimo u cjelosti

"Zahvaljujem se na vašem interesu kako za mene osobno tako i za Prijedlog za preuzimanje i obnovu Agrokomerca kojeg smo 07.09.2011.godine prezentirali javnosti BiH, za Anex I tom Prijedlogu kao i najavljeni Anex II i Anex III.

Nakon 10 godina i 11 mjeseci zatvora, s vrlo ograničenim mogućnostima komunikacije, predstoji mi vrijeme u kojem moram obaviti niz razgovora i izvršiti reviziju svih ponuda vezanih uz angažman velikog broja ljudi na projektima Agrokomerca, kao i konsolidaciju firmi koje ih moraju iznijeti do kraja.

Svjestan sam da iz vizure jednog zatvorenika stvari mogu izgledati drugačije nego kad ih gledamo i cijenimo sa slobode, s toga imam obvezu prema sebi i prema javnosti izvršiti tu provjeru i precizirati sve elemente s kojima idemo u realizaciju tog Projekta.

Da je to neophodno govori i činjenica da pojedini mediji u BiH objavljujući neprovjerene informacije i lansirajući zaključke temeljene na paušalnim ocjenama i nedokazanim tvrdnjama stvaraju ambijent u kojem se sve vraća u period od 1993. do 1995., a sve u nastojanju da se što duže zadržavamo na prošlosti i što kasnije ili nikako zakoračimo u budućnost.

Iznenađen sam, pa i zaprepašten na koji način se interpretiraju navodi iz Presude zbog koje sam i proveo 10 godina i 11 mjeseci u zatvoru. To me podsjetilo na vrijeme kada sam u montiranoj mjeničnoj aferi bio optužen da sam kontrarevolucionar i kada su me prokazivali kao "diktatora", da bi samo par mjeseci kasnije hiljade ljudi prosvjedovalo ispred zgrade Izvršnog Vijeća Jugoslavije u Beogradu i tražilo moju slobodu.

Odgovarati na te neistine značilo bi gubljenje energije potrebne za zadatke koji nam predstoje ali istovremeno predstavlja i opasnost po mene u predmetu protiv Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske kojeg sam aplicirao i koji se vodi pred evropskim Sudom za ljudska prava u Strassbourg-u.

Iz zatvora sam izašao s željom, vjerom i snagom da zajedno sa obespravljenim dioničarima i radnicima Agrokomerca, njih 13.600, njihovim nasljednicima, kooperantima i njihovim nasljednicima, te svim građanima, kao ulagačima u izgradnji infrastrukture na poslovnom području Agrokomerca podignemo našu firmu iz pepela i na taj način stvorimo uvjete generacijama iza nas da ostanu i opstanu na tim prostorima.

Danas je siromaštvo i bijeda jedina slika tog kraja, ali i Bosne i Hercegovine u cjelini. Spreman sam zajedno sa svojim suradnicima, poslovnim partnerima, raseljenim i izbjeglim građanima i svim onim nezaposlenim i obezpravljenim ljudima napraviti korak naprijed ka boljem životu.

Ambijent u kojem moramo raditi ne može i ne smije biti obojan mržnjom, prijetnjama, omalovažavanjem i zastrašivanjem. Kao što sam u kratkom obraćanju, prilikom izlaska na slobodu iz zatvora u Puli, rekao "mi nemamo što slaviti", sad kažem "da mi u Veliku Kladušu možemo ići samo na žalost", jer je porazna činjenica da je sve ono što smo decenijama, teškom mukom i uz puno odricanja stvarali, danas uništeno.

Meni, Udruženju za zaštitu nezaposlenih dioničara i ljudima koji su na različite načine uključeni u Projekat preuzimanja i obnove Agrokomerca je potrebno vrijeme u kojem ćemo precizirati korake.

U tom vremenu ne bih mogao davati izjave za javnost jer bih na taj način odvukao pažnju od onog što želimo i moramo uraditi. Molio bih vas da to razumijete i iskreno vjerujem da ćete i nakon ove "pauze" imati jednak ili pak veći interes da obavite razgovor samnom.

Isto tako nadam se da do tog vremena "politika" neće izvršiti utjecaj na vaše opredjeljenje za slobodnim i objektivnim izvještavanjem javnosti", navodi se u saopštenju Fikreta Abdića.

Post Reply

Return to “BH proizvodnja”