Koridor 5-c
Moderator: Krokodil Behko
-
- Inventar foruma
- Status: Offline
Re: SIPA u akciji: Hrvatske firme kradu asfalt u BiH
ni da li je potpis cirilicom, nista
pa ti su ljudi ambasadori mira i suradnje jebote a mi ih osudjujemo
..kažu da bilo i pedera među njima..koji fleksibilni tipovi..Spanac_113 wrote:ni da li je potpis cirilicom, nista

..slobodan čovik kad tad bude baniran..
-
- Inventar foruma
vidis kako su napredni, a i ne cudi me ako vole primat 

- Krokodil Behko
- Globalni moderator
- Has thanked: 9377 times
- Been thanked: 11129 times
Re: Koridor 5-c
Počinje izgradnja autoceste Zenica sjever - Zenica zapad
SARAJEVO - JP Autoceste FBiH otpočinje novi investicioni ciklus izgradnje autoceste na Koridoru 5C. Potpisan je ugovor i počinje izgradnja poddionice autoputa Zenica sjever – Zenica zapad već naredne sedmice, saopšteno je iz ovog preduzeća.
"Ovo predstavlja i nastavak izgradnje autoceste prema sjeveru naše zemlje. Posao za izgradnju kao i nadzor nad izgradnjom autoceste na pomenutoj dionici pripao je domaćim kompanijama: Hering d.d. Široki Brijeg i Divel d.o.o. Sarajevo", izjavio je direktor Ensad Karić.
Rok izgradnje je 30 mjeseci. Najznačajniji su objekti su vijadukt Perin han, most Drivuša i vijadukt Klopče.
"Početkom slijedeće godine slijedi nastavak izgradnje autoceste do Donje Gračanice. Za završetak Zeničke zaobilaznice završen je otkup zemljišta, kao i procedura obezbjeđenja sredstava za izgradnju. Ovo je početak novog investicionog cikljusa izgradnje dodatnih 80 kilometara autoceste", dodao je Karić.
[ytube][/ytube]
SARAJEVO - JP Autoceste FBiH otpočinje novi investicioni ciklus izgradnje autoceste na Koridoru 5C. Potpisan je ugovor i počinje izgradnja poddionice autoputa Zenica sjever – Zenica zapad već naredne sedmice, saopšteno je iz ovog preduzeća.
"Ovo predstavlja i nastavak izgradnje autoceste prema sjeveru naše zemlje. Posao za izgradnju kao i nadzor nad izgradnjom autoceste na pomenutoj dionici pripao je domaćim kompanijama: Hering d.d. Široki Brijeg i Divel d.o.o. Sarajevo", izjavio je direktor Ensad Karić.
Rok izgradnje je 30 mjeseci. Najznačajniji su objekti su vijadukt Perin han, most Drivuša i vijadukt Klopče.
"Početkom slijedeće godine slijedi nastavak izgradnje autoceste do Donje Gračanice. Za završetak Zeničke zaobilaznice završen je otkup zemljišta, kao i procedura obezbjeđenja sredstava za izgradnju. Ovo je početak novog investicionog cikljusa izgradnje dodatnih 80 kilometara autoceste", dodao je Karić.
[ytube][/ytube]
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
cuj to je gotovo ...
Rijeci hvale nisu na odmet, kao ni prezentacija tunela za neinformisane; onako modernim i sigurnim tunelom se baska imamo cime i pohvaliti
hajde, kad ti neces, evo ja cu ga prezentirati
snimak sa otvorenja tunela
[ytube][/ytube]
Rijeci hvale nisu na odmet, kao ni prezentacija tunela za neinformisane; onako modernim i sigurnim tunelom se baska imamo cime i pohvaliti

[ytube][/ytube]
E sad necu ni kako ja hocu
- greeneyes
- Hadžija
- Has thanked: 6125 times
- Been thanked: 6703 times
Ništa, kad se ovo sve završi valja to isprobati. Sto maraka u dzep(valjda će moći biti za ove naplatne kućice) i put pod gume. 

Samo sabura
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
- Pasaga
- Hadžija
- Has thanked: 3869 times
- Been thanked: 2911 times
JCR wrote:Eto najavise zavrsavanje koridora do 2020.
2020......
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Kolko sam vidio uradili su dosta toga. Ako ovako nastave nema razloga da ne bude dotad uradjeno. Svilaj-Odzak ce biti gotov do kraja godine, samo se ceka na most preko Save. Ovdje u Zenici se krece sa radovima i eto 10 km u 2-2,5 godine
- drugrankovic
- Inventar foruma
dakle zenicanin... ne cudi... znao sam
"Ja, koji sam sve prisluškivao, od skupštine do spavaće sobe, zadnji sam saznao šta mi se sprema.”
- STrendzer
- Inventar foruma
- Been thanked: 1 time
ovim tunelom sam nedavno prosao...jako fino uradjenIM_ex wrote:cuj to je gotovo ...
[ytube][/ytube]

- Krokodil Behko
- Globalni moderator
U junu počinje izgradnja poddionice Počitelj - Međugorje

Na toj poddionici bit će izgrađen najduži most na Koridoru 5-C, dug 945 metara i maksimalne visine 100 metara, s monolitnim stubovima te rasponskom konstrukcijom među stubovima od 147 metara, a sredstva za izgradnju poddionice od 100 miliona eura osigurana su od Evropske investicijske banke.
Također, bit će građeno novih deset kilometara autoceste na dionici Zenica sjever - Zenica jug. Radovi na prvoj poddionici počeli su u oktobru 2014., dok se u maju ove godine očekuje početak radova na drugoj, a posao izgradnje zeničke zaobilaznice pripao je domaćim kompanijama Hering d.d. Široki Brijeg i Divel d.o.o. Sarajevo.
Iz JP Autoceste FBiH navode da se nastavlja izgradnja sjeverne dionice Svilaj - Odžak, a radovi će biti podijeljeni u dvije faze jer nije završena eksproprijacija zemljišta za izgradnju graničnog prijelaza Svilaj (u nadležnosti Uprave za indirektno oporezivanje), kao ni izgradnja mosta Svilaj na rijeci Savi (u nadležnosti Republike Hrvatske i Vijeća ministara BiH).
Dodaju da je prvi put u BiH ponuđen model koncesije i to za dionicu Žepče - Doboj jug, po principu "dizajniraj - finansiraj - izgradi - upravljaj i vrati naručiocu", a na rok od 25 godina.
Osim toga, na dionicama Međugorje - Bijača i Sarajevo zapad - Tarčin, koje su puštene u promet prošle godine, bit će građeni prateći uslužni objekti da bi putnicima bio osiguran puni komfor.
Na dvostranim odmorištima Kravice i Lepenica, s obje strane prometnice, Holdina d.o.o. Sarajevo će u roku od 11 mjeseci izgraditi benzinske pumpe s trgovinom, caffe barom i restoranom.
Korisnicima će usluge biti pružane 24 sata dnevno, a investicija je vrijedna 12 miliona KM.
Analizom Idejnog projekta na Koridoru 5-C trasa autoceste Konjic - Mostar sjever utvrđeno je da je navedena trasa predložena "vrlo ležerno" bez pokušaja iznalaženja najpovoljnijeg tehničko-ekonomskog rješenja za investitora, odnosno Bosnu i Hercegovinu, te je JP Autoceste FBiH predložilo Vladi i Parlamentu FBiH optimizaciju trase.
Iz tog preduzeća pojašnjavaju da bi optimizacija podrazumijevla skraćenje trase za 18 kilometara čime bi bila ostvarena ušteda od 309 miliona eura.
Ističu da po postojećem Idejnom projektu izgradnja trase Konjic - Mostar sjever košta 930 miliona eura, što po finansijskim analizama nije privlačno nijednoj međunarodnoj finansijskoj instituciji, a da bi optimizacijom trase petlja Jablanica bila udaljena svega sedam kilometara od lokacije predviđene prvobitnim Idejnim projektom.
(Vijesti.ba/Fena)
Re: U junu počinje izgradnja poddionice Počitelj - Međugorje
..samo naprid..veselime to..
..slobodan čovik kad tad bude baniran..