Švedska

Dešavanja u svijetu

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

Post Reply
Dzagoda
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Status: Offline

Re: U švedskom luksuznom hotelu gošću Romkinju odbili posluž

Post by Dzagoda » 30 Mar 2014, 16:30

Krokodil Behko wrote: Možda ti se samo čini. Možda su Ameri samo malo debeli i ništa više? :D
Da li je i ovo sada diskriminacija? Pretpostavljam da to zavisi od tvoje težine? :)
:D :D :D :D :D :D :D
D.I.L.L.I.G.A.F.
btw. U ovom ruznom svijetu imam noge za 10 :D

laganini
Spamer
Spamer
Been thanked: 1 time

Re: U švedskom luksuznom hotelu gošću Romkinju odbili posluž

Post by laganini » 30 Mar 2014, 17:31

...ima mista di nisam moga uć jer nisam bio prigodno odjeven...u čemu je kvaka nisam to osijetio kao diskriminaciju...ok možda nije fer ali takva je politika restorana,hotela..
..slobodan čovik kad tad bude baniran..

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9387 times
Been thanked: 11143 times

Švedska traži babice, kuhare, električare, pekare

Post by Krokodil Behko » 15 Nov 2014, 11:37

Image

Zavod za migracije Švedske je objavio zvaničnu listu traženih profesija u toj razvijenoj skandinavskoj zemlji kako bi privukao u zemlju kvalitetan i obrazovan ljudski kadar u narednom periodu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Na listi profesija za kojima postoji velika potražnja u Švedskoj, a koji su objavljeni na internet stranici Zavoda za migracije, nalaze se, između ostalih, profesije kao što su babice, elektroinžinjeri i elektrotehničari, kuhari, limari, medicinske sestre, moleri, pekari, poslastičari, vodoinstalateri i stomatolozi.

Među traženim zanimanjima nalaze se i apotekari, geometri, građevinski inžinjeri i tehničari, instruktori vožnje, komercijalisti, ljekari, mehaničari kamiona, nastavnici i učitelji u osnovnim školama, pedagozi za osobe sa posebnim potrebama, psiholozi, radnici na izgradnji željeznica i puteva, rudari, stakloresci...

U Švedskoj se traže i profesije kao što su pedagozi za slobodne aktivnosti, savjetnici za profesionalno i studijsko usmjerenje i zubni higijeničari.

Ukoliko poslodavac u Švedskoj pozove kandidata na razgovor za posao za jedno od traženih zanimanja, zahtjev za radnu dozvolu može se podnijeti iz Švedske umjesto da se kandidat vraća u domovinu kako bi podnio zahtjev.

Više informacija o traženim zanimanjima moguće je naći na internet stranici Zavoda za migracije (Migrationsverket).

Prema podacima konsultantske firme Ernst&Young, prosječna bruto plaća u Švedskoj je 32.769 eura godišnje, odnosno 2.730 eura mjesečno.

Švedska je u svijetu poznata kao razvijena izvozno-orijentisana ekonomija. Drvna industrija, hidroelektrane i proizvodnja željezne rude čine bazne resurse ekonomije ove zemlje orijentisane prema vanjskoj trgovini. Glavne industrijske grane u Švedskoj su proizvodnja motornih vozila, telekomunikacije, farmacija, industrijski strojevi, precizna oprema, hemijske robe, kućanski aparati, šumarstvo i proizvodnja željeza i čelika.

Ranijih godina tradicionalni modernizirani oblik poljoprivredne privrede zapošljavao je više od polovice domaće radne snage, dok danas Švedska u najvećoj mjeri razvija inžinjering, rudarstvo, proizvodnju čelika i slične industrije, koje su konkurentne na međunarodnoj ekonomskoj sceni.

Švedska ima vrlo konkurentnu ekonomiju sa širokim socijalnim programima, koji se financiraju kroz relativno visoke poreze na dobit koji osiguravaju da se prihodi distribuiraju svim slojevima društva. Taj model se inače naziva švedski ili nordijski model.

(AA)

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14303 times
Been thanked: 9887 times

Re: Švedska traži babice, kuhare, električare, pekare

Post by Julia-Klara » 15 Nov 2014, 11:45

PROSJECNA PLATA 2.730 eura mjesečno
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 15 Nov 2014, 11:53

Šta čekaš?
Tamo nema mnogo ljeta, veli Pashaga :p

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time

Post by storm » 15 Nov 2014, 12:19

:hm elektrotehnicare
Habibti, ya nour el - ain... :srce

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Julia-Klara » 15 Nov 2014, 12:41

Krokodil Behko wrote:Šta čekaš?
Tamo nema mnogo ljeta, veli Pashaga :p
cekam cesko drzavljanstvo pa onda trazim posao negdje drugo, a svakako mislim da to nece biti Svedska, nemam volje uciti jos jedan jezik, dosta su mi nasi i ova tri... jos jedan iz pocetka i mogu se ubit odmah

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3869 times
Been thanked: 2911 times

Post by Pasaga » 15 Nov 2014, 12:49

Julia-Klara wrote:PROSJECNA PLATA 2.730 eura mjesečno
...lazu,slusaj sta vam veli pasan....
njima treba ljudi koje ce zajebavati.....
Oni,kao i svi ostali,upute projekt u EU,pokupe lovu na tu foru....i kud-koji,ko i svi lopovi...
ovde su armije nezaposlenih,svih zanimanja....pa i ovih....
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Julia-Klara » 15 Nov 2014, 12:57

Pasaga moj solidni... To sto ima nezaposlenih ne znaci nuzno da nema posla, nego da nece ljudi da rade za male pare.
Znaci, pipci se pustaju u siromasnije zemlje (tipa BiH) pa se za mozda i duple pare dobija jednako dobra radna snaga, o tome se radi.

Namjerno podebljah da je to PROSJECNA plata, ne NAJMANJA, znaci, u prosjek se uzima i najvisa i najmanja, tako da se dodje do neke sredne srednje vrijednosti. Lupam, ali u to ulazi i plata diroktora banaka ali i pekarska...
Ne vidim zasto bi prosjek bio visi ili nizi, 2 700 kao prosjek i nije neka velika plata

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Julia-Klara » 15 Nov 2014, 13:02

Pasaga
Hadžija
Hadžija

Post by Pasaga » 15 Nov 2014, 13:08

obicne sestrice,elektricari,pekari....imaju puno manje....
ovo govorim za normalno radno vrjeme.
Stranci ovde gule nocne i vikend smjene....za nekih 25% vise
...jel to vrjedno toga......
neko ce rec ....jasta...
sve zavisi u kakvoj je sit. covjek,a tu love u mutnom....
i jos nesmijes pusit na radnom mjestu.... :)
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Julia-Klara » 15 Nov 2014, 13:24

naravno da ne smijes pusiti (sta god ti htio reci)

nego, PROSJECNA plata, Pasaga, prosjecna... hajd opet citaj ... uzima se prosjek... naravno da sestre i bolnicari imaju manje plate od doktora, i naravno da je i meni mojih 900 eura (600 na ruke) u staroj firmi bilo odlicno u poredjenju na platu u Bosni koje - gle cuda- nije bilo nikako, ni redovno, ni zdravstvenog, ni penzionog... dokle god ti plata omogucava normalan zivot, da mozes platiti stan i jesti, ona je bolja od ove u Bosni, od koje sestra, bolnicar, elektricar , ne moze zivjeti, osim ako se uz svoj redovan posao ne bavi i privatlukom...

a to "nemojte vamo, lazu" objesi macku o rep...

Pasaga
Hadžija
Hadžija

Post by Pasaga » 15 Nov 2014, 13:28

Julia-Klara wrote:naravno da ne smijes pusiti (sta god ti htio reci)

nego, PROSJECNA plata, Pasaga, prosjecna... hajd opet citaj ... uzima se prosjek... naravno da sestre i bolnicari imaju manje plate od doktora, i naravno da je i meni mojih 900 eura (600 na ruke) u staroj firmi bilo odlicno u poredjenju na platu u Bosni koje - gle cuda- nije bilo nikako, ni redovno, ni zdravstvenog, ni penzionog... dokle god ti plata omogucava normalan zivot, da mozes platiti stan i jesti, ona je bolja od ove u Bosni, od koje sestra, bolnicar, elektricar , ne moze zivjeti, osim ako se uz svoj redovan posao ne bavi i privatlukom...

a to "nemojte vamo, lazu" objesi macku o rep...
...nemam macka...
...a da lazu....ma ko 3 cuka.....
Sad trebaju da prime 105.000 nekih iz sirije,iraka....
javnost hoce da ih vjesa....
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Julia-Klara » 15 Nov 2014, 13:31

opet on svoje pa svoje :rol de prositaj SVE sto sam napisala
naravno da ce primiti ljude ako ce ti ljudi raditi za manje plate od Svedjana...kontas?

Pasaga
Hadžija
Hadžija

Post by Pasaga » 15 Nov 2014, 13:33

Julia-Klara wrote:opet on svoje pa svoje :rol de prositaj SVE sto sam napisala
naravno da ce primiti ljude ako ce ti ljudi raditi za manje plate od Svedjana...kontas?
:spavanje :spavanje
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Julia-Klara » 15 Nov 2014, 13:34

pametnije ti je :nokti

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Švedska: Sve manje radno sposobnog domicilnog stanovništva

Post by Krokodil Behko » 30 Jul 2015, 10:58

Image
Posljednji zvanični podaci švedskih institucija pokazali su da sve više stranaca dobija posao u ovoj sjevernoevropskoj zemlji. Švedski mediji navode da bez dovoljnog broja stranih radnika sektor usluga u Švedskoj ne bi mogao funkcionisati, prenosi Anadolu Agency (AA).

Naime, prema podacima Švedskog ureda za zapošljavanje, sve veći broj poslova u toj zemlji dobijaju osobe koje su rođene van Švedske.

Navodi se da je glavni razlog tome što se konstantno nastavlja smanjivati broj radno sposobnog domicilnog stanovništva zbog čega švedske firme angažuju sve više stranaca na određena radna mjesta.

Inače, broj imigranata koji su dobili zaposlenje u Švedskoj porastao je sa 11.200 u januaru na 16.800 u junu ove godine.

Kako piše švedski portal "Local", sve je manje domicilnih Šveđana starosne dobi od 16 do 64 godine što se odrazilo i na tržište rada.

Tako je od 2008. godine na godišnjem nivou zabilježen pad od 22.000 radno sposobnih domicilnih Šveđana.

"Manje je domicilnih stanovnika. Zbog toga, novi poslovi uglavnom idu osobama koje su stranog porijekla", rekao je Johan Bissman iz Ureda za zapošljavanje.

Najviše stranaca uposleno u sektoru informacionih tehnologija

Kako navode švedski mediji, potražnja za stranim radnicima je posebno velika u sektoru usluga u toj zemlji.

"To je vrlo evidentno u našim uslužnim djelatnostima, kao što su održavanje imovine, usluge čišćenja i održavanje stanova. Ove djelatnosti su opstale jer postoje ljudi iz drugih zemalja koji rade na ovim poslovima. Bez njih, ovi sektori nisu u mogućnosti da funkcionišu", rekao je Ulf Lindberg iz Udruženja poslodavaca Almega.

Naglasio je kako ipak, potražnja u Švedskoj nije ograničena samo niskokvalifikovanim poslovima.

"Također, postoji potreba i za ekonomistima i inžinjerima. Zbog toga postoji velika potražnja za strancima koji su završili fakultet. Bili smo loši u privlačenju takvih ljudi, ali sve smo bolji u tome", rekao je Lindberg.

Inače, u Švedskoj je najviše stranaca uposleno u sektoru informacionih tehnologija, a riječ je uglavnom o migrantima iz Indije, Rusije i zemalja bivšeg istočnog bloka.

Prema posljednjim podacima švedskih institucija, stopa zaposlenosti među osobama koje su rođene van Švedske je 64 posto. Stopa zaposlenosti među osobama rođenim u Švedskoj iznosi 79 posto.

Stopa nezaposlenosti za kategoriju osoba koje su rođene van Švedske u junu ove godine je iznosila 22 posto, a nezaposlenost za osobe rođene u Švedskoj 7,5 posto.

(Vijesti.ba/AA)

Melek
Deer Hunter
Deer Hunter
Has thanked: 4293 times
Been thanked: 3207 times

Re: Švedska: Sve manje radno sposobnog domicilnog stanovništ

Post by Melek » 30 Jul 2015, 12:45

Tacno tako. Puno se j-u a malo djece prave, stari ko panjevi, samo ribu papaju i zive po 100 godina.
To ce jednog dana skupo da ih kosta :kafa
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Julia-Klara » 30 Jul 2015, 12:51

ali onda cu da im dodjem ja, pa cu i ja ribu papat, zivjet 100 godina (pu-pu-pu)
:valja

Melek
Deer Hunter
Deer Hunter
Has thanked: 4293 times
Been thanked: 3207 times

Post by Melek » 30 Jul 2015, 12:52

Dodzi dodzi :obrve
Weak people revenge.