The Supreme God je klasična pojava u politeizmu, Gog of all gods.

The Supreme God je klasična pojava u politeizmu, Gog of all gods.
Ma.to.je ona zapovijed nemaj drugih bogova osim mene jednog jer Bog Jahve je ljubomoran.
Nisu izabrani već great nation, goy gadol, ali holy nation, goy kadosh se odnosi na sve, ne isklj7čivo Izraelite.Mutevelija wrote: 30 May 2021, 10:13Venera wrote: 30 May 2021, 10:09
U svim semitskim jezicima El je bio uobičajeni, opći naziv za (bilo koje) božanstvo ili (u kanaanskom politeizmu) bilo
kojeg boga. (Islamski naziv za Boga Alah također ima ovaj korijen “EL”, te bi Alah mogao značiti “uzvišeni, moćni”).
Stari izraelci su to kratko i jasno ime pridjenuli svom Bogu, “Bogu otaca” – za njih je On El nad El-ovima.
“Ja sam Bog (EL), Bog (ELOHE) tvoga oca.” (Post46).
Kad su Izraelci došli u kanaan i susreli se s tim mjesnim bogovima, vrlo su ih lako prihvaćali, ali su pod tim nazivom oni
uvijek štovali svoga vlastitog Boga, “Boga otaca”. Oni nisu vidjeli nikakve razlike između svog Boga i Boga kojeg su
kanaanci štovali pod raznim imenima i na raznim mjestima.(str.43)
Izra+el (יִשְׂרָאֵל) je složenica od “El” + “hrvanje”, te je jedno od tumačenja imena “onaj koji se hrva/bori s El-om (Bogom)”
(knjiga Postanka 32,28 kaže da je Jakov dobio ime nakon hrvanja s Bogom: »Više se nećeš zvati Jakov, nego Izrael, jer si
se hrabro borio i s Bogom i s ljudima i nadvladao si.«).
Stari zavjet, a posebno elohistička predaja, taj naziv pridaju Bogu Jahvi koji u svojoj osobi ispunjava odlike svih bogova. Izrael pod tim pojmom izražava univerzalnost Boga.
“Jer Jahve, Bog vaš (hebr.: ELOHEKEM), Bog (hebr.: ELOHE) je nad bogovima (hebr.: HA-ELOHIM), Gospodar (adone) nad gospodarima (ha-adonim), Bog (ha-EL) velik (ha-gadol), jak (ha-gibor) i strašan (ha-nora)…” (Pnz 10, 17).
Mojsiju se Bog ukazao kao Jahve. Jahve je Bog Otac.
Današnji judaizam je spoj oboje.
Kako kao Otac , mada slusao sma Daniela Lapina i on naziva sve ljude Bozijom djecom, a samo Jevreje odabranom, a i krscani tako kazu saamo.dijete si.Bozije ali ces se spasiti ako priznas da je Isus razapet na krizu zbog tebe.
Jevreji ovo podsmijavaju.
Moramo znati hebrejski jezik i pismo. da bi mogli znati sta koja rijec znaci a ne sta je prevedeno na hrvatski jezik od strane nekog svećenika ili na srpski od nekog patrijarha
Ne nije, jer su tadašnja plemena imali svoje božanstva i jednog Boga.Mutevelija wrote: 30 May 2021, 18:23Ma.to.je ona zapovijed nemaj drugih bogova osim mene jednog jer Bog Jahve je ljubomoran.
Koja ono bjese po redu?
Pa to izabrani poslanicima, a to goy kadosh je valjda zbog Noe .Venera wrote: 30 May 2021, 18:28Nisu izabrani već great nation, goy gadol, ali holy nation, goy kadosh se odnosi na sve, ne isklj7čivo Izraelite.Mutevelija wrote: 30 May 2021, 10:13
Kako kao Otac , mada slusao sma Daniela Lapina i on naziva sve ljude Bozijom djecom, a samo Jevreje odabranom, a i krscani tako kazu saamo.dijete si.Bozije ali ces se spasiti ako priznas da je Isus razapet na krizu zbog tebe.
Jevreji ovo podsmijavaju.
Moramo znati hebrejski jezik i pismo. da bi mogli znati sta koja rijec znaci a ne sta je prevedeno na hrvatski jezik od strane nekog svećenika ili na srpski od nekog patrijarha
Pa i arapi su imali pored sto su vjerovali u Allaha tad se spominje bog Hubal, pa onda la manat bozica la uzat .Venera wrote: 30 May 2021, 18:31Ne nije, jer su tadašnja plemena imali svoje božanstva i jednog Boga.Mutevelija wrote: 30 May 2021, 18:23
Ma.to.je ona zapovijed nemaj drugih bogova osim mene jednog jer Bog Jahve je ljubomoran.
Koja ono bjese po redu?
Da Supreme God nije jednakost za jednog Boga, već Boga iznad ostalih bogova/božanstava.Mutevelija wrote: 30 May 2021, 18:33Pa i arapi su imali pored sto su vjerovali u Allaha tad se spominje bog Hubal, pa onda la manat bozica la uzat .Venera wrote: 30 May 2021, 18:31
Ne nije, jer su tadašnja plemena imali svoje božanstva i jednog Boga.
I to je bilo ilah bogovi , ali Allah je doslo kao la ilahe ilellah.
Nema drugog boga osim Boga.
NisamMutevelija wrote: 30 May 2021, 18:31Pa to izabrani poslanicima, a to goy kadosh je valjda zbog Noe .Venera wrote: 30 May 2021, 18:28
Nisu izabrani već great nation, goy gadol, ali holy nation, goy kadosh se odnosi na sve, ne isklj7čivo Izraelite.
Jesi li vidila Noin zakon?
Eno vrni se par stranica ili ukucaj Noahide laws. I vidjeti ces.Venera wrote: 30 May 2021, 18:41NisamMutevelija wrote: 30 May 2021, 18:31
Pa to izabrani poslanicima, a to goy kadosh je valjda zbog Noe .
Jesi li vidila Noin zakon?
Izabranost je prejak pojam.![]()
Provjerila sam, možda.Mutevelija wrote: 30 May 2021, 19:00Eno vrni se par stranica ili ukucaj Noahide laws. I vidjeti ces.
NEgo kako ti znas ovoliko o JudaizmuVenera wrote: 30 May 2021, 19:14posting.php?mode=quote&f=12&p=2912313#Mutevelija wrote: 30 May 2021, 19:00
Eno vrni se par stranica ili ukucaj Noahide laws. I vidjeti ces.
Provjerila sam, možda.
A u vezi izabranosti, to je isključivo ideja, a ne činjenica.
Imam, ali moje prezime jednako imaju Jevreji sa Balkana.Mutevelija wrote: 30 May 2021, 19:50NEgo kako ti znas ovoliko o JudaizmuVenera wrote: 30 May 2021, 19:14
posting.php?mode=quote&f=12&p=2912313#
Provjerila sam, možda.
A u vezi izabranosti, to je isključivo ideja, a ne činjenica.
NEk ovo bude tajna nasgovorila si da imas rodbine neke.
Users browsing this forum: No registered users and 4 guests