Kriminalci i kriminalne grupe u BiH

Društvene teme iz naše zemlje.

Moderator: Krokodil Behko

Post Reply
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9230 times
Been thanked: 10964 times
Status: Offline

U toku najveća akcija protiv mafije u postratnoj BiH

12 Sep 2012, 11:38

Image

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, u toku je združena policijska akcija u kojoj sudjeluje više stotina policijskih djelatnika iz policijskih i agencija za sprovođenje zakona sa razine države i entiteta.

Radi se o istrazi usmjerenoj na rasvjetljavanje najmanje šest neriješenih ubojstava i pokušaja ubojstava u RS i FBiH, nekoliko pljački banaka i transporta novca u višemilionskim iznosima i čitav niz teških kaznenih djela organiziranog kriminala.

Ova akcija, najopsežnija je aktivnost u borbi protiv organiziranog kriminala u postdejtonskoj BiH i predstavlja odlučan udarac organiziranom kriminalu na području cijele BiH.

U okviru poduzetih aktivnosti izvršena su hapšenja više desetina osoba, kao i pretresi na velikom broju lokacija u više gradova u BiH.

Riječ je o istrazi protiv više zločinačkih organizacija, koje su djelujući u različitim periodima, počinile ova kaznena djela.

U predmetu je ostvarena značajna suradnja sa policijskim i pravosudnim agencijama u susjednim zemljama, gdje se nalazi i jedan broj osumnjičenih osoba.

Tužilaštvo BiH je u ovom predmetu ostvarilo značajnu i dobru suradnju s više agencija za sprovođenje zakona: Okružno tužilaštvo Istočno Sarajevo, Državna agencija za istrage i zaštitu - SIPA, MUP Republike Srpske, Federalna uprava policije, Policija MUP-a Kantona Sarajevo te Policija Brčko Distrikta BiH.

Tužilaštvo BiH, u ovom trenutku, a zbog osjetljivosti istrage, ne može dati više detalja o ovom predmetu, saopćeno je.

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 40128 times
Been thanked: 26158 times
Status: Online

Re: U toku najveća akcija protiv mafije u postratnoj BiH

12 Sep 2012, 11:42

Bile i vanredne vijesti nesto zeznuto,znace se veceras vise :djed
Rečeno je:
“Niko ti se ne može popeti na leđa osim ako mu ih poviješ!”

Blackhawk

12 Sep 2012, 11:44

Al haman da im je glavna riba smugnula.. Naser Keljmendi.. odletio za crnu goru..

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 40128 times
Been thanked: 26158 times
Status: Online

12 Sep 2012, 16:36

Razbijena organizacija koja je pripremala i ubistva policijskih istražitelja

Goran Zubac, direktor SIPA-e je na današnjoj konferenciji za novinare rekao je da SIPA istražuje najveću zločinačku organizaciju u BiH, koja je uz pomoć svojih saradnika iz susjednih zemalja i drugih sličnih organizacija, počinila veliki broj krivičnih djela koja do sada nisu rasvijetljena.

- Ta djela su sama po sebi kompleksna i opasna i to je razlog zbog čega istraga traje dugo i koja će biti nastavljena u narednom periodu.

Tokom dosadašanjih policijskih mjera i radnji koje su provođene u saradnji sa entitetskim policijskim agencijama, uspjeli smo prikupiti vrlo ozbilje informacije i dokaze da je ova zločinačka organizacija počinila veći broj krivičnih djela od čega se izdvaja trgovina opojnih droga, pranje novca, izvršena ubistva i pripreme ubistava na skriven i podmukao način od čega posebno izdvajamo pripremanja ubistava policijskih službenika, koji su radili na istragama.

Tačnije došli smo do materijalnih dokaza u vezi sa krivičnim djelima organizovani kriminal, neovlašteni promet opjnim drogama, pranje novca, odavanje službene tajne, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, zelenaštvo...

Potom ubistvo Ramiza Delalića Ćele, koje se dogodilo 5. jula 2007. godine, potom teško ubistvo Borisa Govedarice, Vladimira Mačara... Zatim došli smo do dokaza u vezi djela razbojništvo kada je 29. juna na štetu PBS bank otuđeno 2,2 miliona eura i razbojništvo od 29. juna kada je na BH štetu ukradeno 668.282 KM- rekao je Zubac.

Dosadašnjim mjerama i radnjama pored utvrđivanja postojanja zločinačke organizacije identifikovani su svi njeni članovi, krivična djela i na koji način su izvedena, njihove sklonosti i navike, te saradnike kojih je bilo i u bezbjednosnim strukturama i drugiom strukturama vlasti u BiH.

- Trenutno se izvode terenske operacije, hapšenja većeg broja lica koja se vrše u saradnji s MUP-om RS i MUP-om Kantona Sarajevo i drugim policijskim agencijama što je početak sveobuhvatne akcije koja će trajati duže vremena.

U najdirektnijoj obradi obuhvatili smo 25 osumnjičenih lica, izvještajem o počinjenom krivičnom djelu 43 osumnjičena lica i to je prva faza. Sve ove aktivnosti su realizacija operativne akcije kodnog naziva "Lutka" nakon čega ništa više neće biti isto. Ovo je početak kraja organizovanog kriminala u BiH- zaključio je Zubac.
Rečeno je:
“Niko ti se ne može popeti na leđa osim ako mu ih poviješ!”

STrendzer
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 1 time

12 Sep 2012, 21:26

nesto im bas i ne vjerujem da se svojski trude da urade posao kako treba....a i kako bi,riba smrdi od glave,zar ne?!

harlekin
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 163 times
Been thanked: 354 times

12 Sep 2012, 21:42

procito naslov teme,ha reko vide neko bacio bombu na sjednici vlade :jupi
kad ono nist,puno galame da udje u izvjestaje kako se nest radi i ajmo dalje :kafa

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

12 Sep 2012, 21:43

Oni tvrde da će se potpuno obračunati sa organizovanim kriminalom.
Haj da vidimo da li je moguće, da BiH bude jedina zenlja bez mafije :perezube

harlekin
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

12 Sep 2012, 21:52

uh to mi promaknulo,tvrde velis :sok
e onda je to gotova stvar,za dva dana u BiH ces kriminalca vidjet samo u filmu nekom,
nema ovi nasi decki u vladi sta vele to ima da bude :kafa
meni samo nije jasno kako mogu bit toliko pokvareni,gamad lazljiva,treba ih biti stid pojavit se gdje
ne postoji nesposobnija skupina ljudi nigdje na svijetu,na izletu retardirane djece nasao bih sposobnije raje za vodit zemlju od ovih nasih spodoba :vik

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

12 Sep 2012, 22:37

Privešće ponekoig dilera droge i kavgadžiju. Medjutim, ko će privesti njih
ili njihove stranačke šefove? Nekako sam mišljenjada su oni štetniji za
BH društvo.

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 625 times

12 Sep 2012, 23:12

harlekin wrote:uh to mi promaknulo,tvrde velis :sok
e onda je to gotova stvar,za dva dana u BiH ces kriminalca vidjet samo u filmu nekom,
meni samo nije jasno kako mogu bit toliko pokvareni,gamad lazljiva,treba ih biti stid pojavit se gdje
ne postoji nesposobnija skupina ljudi nigdje na svijetu,na izletu retardirane djece nasao bih sposobnije raje za vodit zemlju od ovih nasih spodoba :vik

Sposobni su oni itekako....dođu ti u kuću,nađu kamion droge,ti ih dočekaš debelim,ali jaako debelim kovertama(glavne naravno)i tema zavrsena.
Ovo ti je dio istine zive.
;)
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.

IM_ex
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 3 times

12 Sep 2012, 23:20

Krupni, a krajnje ozbiljni poduhvati, cine se u tajnosti; o istima se ne trubi na sva zvona, dok su u jeku
tako da ... ove akcije su i smijesne i jadne.
E sad necu ni kako ja hocu

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 625 times

12 Sep 2012, 23:24

Rekao bi moj rahmetli komsija "ganja,a moli Boga da ga ne uhvati" :zubi
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.

blento59
Forum [Bot]
Forum [Bot]

13 Sep 2012, 00:56

UHIĆENJE dvadesetak osoba iz narko miljea u BiH, dio je opsežne istrage koju se na području
zemalja regije inicirala američka DEA, a provode je policije i sigurnosne službe
BiH (Republike Srpske) i Srbije.

Cilj akcije kodnog imena "Lutka" je razbijanje narko-kartela kojim je do upravljao odbjegli crnogorski narko boss Danko Šarić, a kojeg je prema procjenama američkih sigurnosnih agencija naslijedio
Naser Keljmendi čiji su objekti u Sarajevu pretreseni tokom jučerašnjeg dana.
Keljmendija se povezivalo s nizom atentata u Sarajevu i regiji, između ostalih i s ubojstvom ratnog zapovjednika specijalnih postrojbi Armije BiH Ramiza Delalića.

Đukanović hvalio Keljmendija kao crnogorskog patriota

Naser Keljmendi nedavno je u dekretu američkog predsjednika Baracka Obame proglašen
"nacionalnom opasnošću po SAD", a američka diplomacija u više je navrata intervenirala kod crnogorske vlade zbog njegove povezanosti s klanom Šarić i dijelom političkog vrha te države.

Milo Đukanović bivši crnogorski premijer, i aktualni predsjednik vladajuće stranke DPSCG,
priznao je u nedavno intervjuu TV kući Al Jazzera da je Naser Keljmendi kao etnički
Albanac pomogao organizaciji crnogorskog referenduma o osamostaljenju.
Đukanović je pohvalio Keljmendija rekavši rekavši da je to učinio "kao patriot",
iako Keljmendi u tom trenutku nije imao crnogorsko državljanstvo, ali je bio blizak Đukanoviću.

Keljmendi uz bok Darku Šariću i "Escobaru iz Rožaja"

Američka agencija za borbu protiv krijumčarenja narkotika DEA, zbog toga je na području
BiH i Crne Gore angažirala veći broj svoj istražitelja. Pod njihovim je pritiskom u Crnoj Gori
protiv sina Nasera Keljmendija podnesena kaznena prijava radi nezakonitog dobivanja crnogorskog državljanstva. Keljmendija su mediji nazivali dijelom narko trijumvirata s tromeđe BiH, Crne Gore i Kosova, kojem pripadaju još Darko Šarić iz crnogorskih Pljevalja te Safet Kalića zvanog
"Escobar iz Rožaja" koji je pred tjeralicom pobjegao u Tursku, a na čijoj je svadbi svojedobno
pjevala Severina Vučković.

Naser Keljmendi blizak je i s Fahrudinom Radončićem medijskim tajkunom i predsjednikom
stranke SSB BiH koji je početkom ove godine bio kandidat za bosanskohercegovačkog ministra sigurnosti. Čini se da je akcija "Lutka" inicirana i priznanjima mafijaškog pokajnika Islama Kalendera,
a nagađa se da je o poslovima Nasera Keljmendija progovorio i nedavno uhapšeni sarajevsk
i boss Zijad Turković.
Kada je živ onda je visok, a kada je mrtav onda je dugačak

harlekin
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

13 Sep 2012, 02:03

Zagorka wrote:
harlekin wrote:uh to mi promaknulo,tvrde velis :sok

Sposobni su oni itekako....dođu ti u kuću,nađu kamion droge,ti ih dočekaš debelim,ali jaako debelim kovertama(glavne naravno)i tema zavrsena.
Ovo ti je dio istine zive.
;)
to se sve svodi da su nesposobni :cudi
uspjesan i sposoban covjek,nebitno na kakvoj funkciji bio je uspjesan,on ne treba mito ni lovu.
o ovi cobani na celu raznih agencija i stranki itekako to trebaju jer bez tog tonu,oni nisu sposobni postic nesto,i to je to :kafa
ne treba bit neki pametnjakovic pa uzet lovu i progledat kroz prste nekom,moras znaci imati dvije odlike,biti glup i bezobrazan,a to nasoj vladi i ostalim na fali,dodje na vlast a nezna jadan citat kak treba,normalno da ce uzet mito,jer ce jedino tako nest postic :kafa

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Keljmendija u njegovoj vili u Dubaiju čuvaju Amerikanci!

06 Oct 2012, 00:17

Image

Odbjegli narko-bos Naser Keljmendi nalazi se u kućnom pritvoru u svojoj vili u Dubaiju, pod nadzorom američkih istražitelja, saznaju "Novosti“. Za Nasera Keljmendija radio i Darko Šarić?Čovjek koga je nedavno predsjednik SAD Barcak Obama proglasio neposrednom opasnošću po bezbjednost SAD-a, nalazi se u rukama američkih istražitelja, tvrdi i podgorički nedeljnik "Monitor“.

"Američki istražitelji su napravili nagodbu sa narko-bosom Naserom Keljmendijem i dodijelili mu ograničenu slobodu u zamjenu za saradnju i informacije koje će tražiti od njega. Prema Monitorovom obaviještenom izvoru, balkanski kralj heroina je prihvatio nagodbu, i već se nalazi daleko od Peći, na mjestu koje je za njega samog mnogo sigurnije nego što je region iz kojeg je otišao. Njegova lokacija je sada Bliski istok", naveo je izvor.

Izvori "Novosti“ preciziraju da je u Dubaiju u jednoj vrsti kućnog pritvora i pod nadzorom Amerikanaca. Kuću ne može da napušta, odnosno maksimalno mu je ograničeno kretanje. Ipak, i to je za njega bolje i sigurnije nego da je ostao bilo gdje na Balkanu, kaže izvor iz crnogorske policije.

Izvor "Monitora" je kazao da je Keljmendi, za kojim je bila pokrenuta potjera, predstavljao prijetnju za druge narko-bosove u lancu na afganistanskoj transverzali, i da bi ga možda neko od njih uklonio, da je slučajno bilo prilike, prije nego što je pao u ruke Amerikanaca.

Inače, portparolka ambasade SAD u Podgorici Shelly Seaver izjavila je da nema informaciju o bilo kakvoj navodnoj akciji hapšenja Keljmendija.

Izvor "Monitora“ precizirao je da je Keljemendi odletio sa prištinskog aerodroma, u pratnji sina Liridona i rođaka Redžepa Džeka Keljmendija. Ranije se špekulisalo da je Keljmendi iz BiH prebjegao u Peć.

Na aerodromu u gradu na Bliskom istoku sačekali su ga agenti američke Agencije za borbu protiv droge, i sproveli ga do kuće koju tamo posjeduje.

Keljmendi u tom gradu ima i firmu za distribuciju cigareta, koja se, naravno, ne vodi na njegovo ime. Za ograničenu slobodu pristao je na punu saradnju sa DEA.

24SI

Dust
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 2 times

Re: Keljmendija u njegovoj vili u Dubaiju čuvaju Amerikanci!

06 Oct 2012, 00:20

:ooo dobar trac, kao da su ga prepricale zene iz brijacnice...

nego meni se dopada ime njegovog sina... Liridon :srce :ooo
Gledam te nekim drugim ocima
upravo onako kako ne treba...
I ne shvatam sta mi se desava
nedostaje mi rec koja resava
u tebi je neka tajna ostala
k'o muzika starih majstora

blento59
Forum [Bot]
Forum [Bot]

06 Oct 2012, 01:51

negdje sam procitao(zaboravio sam gdje) da za njega radi nas dicni radoncic

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

06 Oct 2012, 09:03

blento59 wrote:negdje sam procitao(zaboravio sam gdje) da za njega radi nas dicni radoncic
Ako znaš pažljivo čitati, to si mogao pročitati i u Avazu.
Pojašnjenje. Za Ziju Turkovićasvaki dan pišu sve najgore a Keljmendija
jedva da i spomenu. Nema sumnje da je Kedljmendi bio Fahrin ortak.

blento59
Forum [Bot]
Forum [Bot]

06 Oct 2012, 15:00

ne citam avaz

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

U Blažuju osvanule smrtovnice s imenom živog Almira Išerića

18 Apr 2013, 10:10

"Jedva sam uvjerio roditelje da se nisam povampirio"

Image

Almir Išerić, koji je nedavno u pucnjavi u sarajevskom naselju Blažuj ranjen u usta i nogu, ponovo je doživio šok kada je prekjučer ujutro u svojoj ulici vidio smrtovnice s njegovim imenom.

Familija šokirana

Išerićeva supruga Elvisa, koja je krenula na posao, primijetila je na stubovima ulične rasvjete smrtovnice s imenom i prezimenom njenog supruga. Na smrtovnici stoji da je Išerić umro 6. marta ove godine (dan kada je ranjen) te da će tevhid i dženaza biti obavljeni 8. marta.

Image

- Sve je oblijepljeno, od stubova do oglasnih ploča. Nisam mogao vjerovati šta vidim svojim očima. Svi su me zvali. Roditelji su mi u šoku, kao i cijela familija. Jedva sam ih uvjerio da nisam mrtav i da se nisam povampirio. Dobio sam i prijeteći SMS u kojem nepoznata osoba kaže da prestanem "šnjuhati" po policiji, inače sam mrtav - kaže Išerić.

Image

On je prijetnje prijavio Policijskoj upravi Ilidža. Kako kaže, policajci su fotografirali SMS iz njegovog mobitela, a izuzeli su i jednu smrtovnicu.

U prijetećem SMS-u stoji: "E slušaj majmune glavu ću da ti otkinem mamu ti je..m ako ne prestaneš da šnjuhaš po policiji inače si mrtav".

Teške povrede

- Ne znam više šta da radim. Plašim se za sebe i svoju porodicu. Bolestan sam, povrede koje sam zadobio još nisu sanirane. Nadam se da će policija ubrzo pronaći osobu koja mi prijeti da bih mogao nastaviti sa svojim životom. U policiji su mi kazali da se pripazim, a da će oni, ukoliko dobijem još prijetnji, reagirati - rekao nam je Išerić.

Išerić je nedavno izašao s liječenja, a u napadu je zadobio povrede desnog stopala, skočnog zgloba, zuba i donje usne. U njegovom otpusnom pismu stoji da su u predjelu donje vilice pronađene barutne čestice od zrna koje mu je ispaljeno u usta.

Podsjećamo, Išerić je povrijeđen u obračunu dvije grupe ispred kladionice "Premier" u ulici Blažuj na broju 58. Iz pištolja ga je u usta ranio Hakija Vragić, s kojim je odranije u sukobu.

Post Reply

Return to “BiH”