Hidžab, nikab, burka

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
Locked
sancezo
Sitna buranija
Sitna buranija
Status: Offline

Re: Hidžab, nikab, burka

10 Aug 2011, 15:00

komsija wrote:Kada covjek odluci da se zeni tada nadje srodnu dusu slicnih interesovanja i pogleda na zivot da bi brak mogao da se odrzi
Ako se kasnije u mentalnom sklopu bilo kojeg partnera dese promjene tada te promjene mogu da uticu na brak
Zamislite ovu situaciju: Imate drustvo s kojim se druzite gdje se eto ponekad i popije, izlazite vani u grad i odjednom vasa supruga odluci da se pokrije i rascisti sa prijasnjim druzenjem
OK, neko rece da svako ima pravo na svoje odluke i da nema pritisaka
Ali, zaboravili ste da se ulaskom u brak gubi odredjen dio slobode upravo da bi se taj brak odrzao
Npr. ne mogu ja tada izlaziti sam i vracati se iza ponoci jer sam pobogu ozenjen i imam obaveze prema braku
Maloprije sam razgovarao sa suprugom i ona se slozila sa mnom da bi neke velike promjene ugrozile bilo koji brak ako se drugi partner ne slozi
ne znam da li me razumijete, pokusavam nesto objasniti ali jutros rano i nisam nesto u "formi" :plavi jer sam skoro ustao pa se jos uvijek budim :sok
Hej komsija... Kada se probudis mozda ti bude kasno...... :djed jer tada će tvoja žena vjerovatno već biti pokrivena. ;)

komsija
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 2 times

10 Aug 2011, 16:04

Sancezo, kad se ponovo vidimo potrudicu se da te dobro "pokrijem" hahahah :plavi :plavi
Ma ti znas sve sta mislim hahaha
OK, malo sale ali sad ponovo da kazem da nemam nista protiv ako neko izabere da se pokrije ali ako ta ne zivi sa mnom
Da ne bi bilo nesporazuma ponovo napominjem da ne zelim mijenjati svoj nacin zivota a ako zena misli npr. tako neka sebi nadje kakvog vehabiju :plavi :plavi
Kada ljudi odu od tebe, pusti ih neka idu.Tvoja sudbina nikada nije vezana za nekoga ko te napusti. To ne znači da je ta osoba loša, nego da je njena uloga u tvom životu završena."
I, obratno!

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 801 times
Been thanked: 927 times

10 Aug 2011, 18:09

Moram tebi i pojedinima priznati da imate nesvakidašnju sposobnost da na svakoj temi o islamu počnete pričati o "vehabijama" .Kad ponestane argumenata uvjek ima "vehabija" ha ya :apl
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)

sancezo
Sitna buranija
Sitna buranija

10 Aug 2011, 18:29

komsija wrote:Sancezo, kad se ponovo vidimo potrudicu se da te dobro "pokrijem" hahahah :plavi :plavi
Ma ti znas sve sta mislim hahaha
OK, malo sale ali sad ponovo da kazem da nemam nista protiv ako neko izabere da se pokrije ali ako ta ne zivi sa mnom
Da ne bi bilo nesporazuma ponovo napominjem da ne zelim mijenjati svoj nacin zivota a ako zena misli npr. tako neka sebi nadje kakvog vehabiju :plavi :plavi
:valja :klanja :klanja de, ba pokrij me.... a ti sta ćeš bez mene :sjedi

komsija
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

10 Aug 2011, 19:31

carobnjak_iz_voza wrote:Moram tebi i pojedinima priznati da imate nesvakidašnju sposobnost da na svakoj temi o islamu počnete pričati o "vehabijama" .Kad ponestane argumenata uvjek ima "vehabija" ha ya :apl
Ja ih spomenu onako vise u sali ali vidim da se ti "prekide" davajuci argumente a nigdje valjanog odgovora na moja pitanja
OK, nema veze meni je svejedno jer ti sigurno neces moci promijeniti nista kod mene a ja i ne pokusavam da ti promijenim misljenje sto se tice tebe
Neka se nesto laprda da samo ne bude dosadno
Ja ovako malo sa posla pa vrijeme brze prolazi :plavi

@Sancezo, pokricu te sigurno i to onako kako ti volis i kako si naucila :plavi :ljub
Kada ljudi odu od tebe, pusti ih neka idu.Tvoja sudbina nikada nije vezana za nekoga ko te napusti. To ne znači da je ta osoba loša, nego da je njena uloga u tvom životu završena."
I, obratno!

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7453 times
Been thanked: 17337 times

15 Aug 2011, 18:34

komsija wrote:Kada covjek odluci da se zeni tada nadje srodnu dusu slicnih interesovanja i pogleda na zivot da bi brak mogao da se odrzi
Ako se kasnije u mentalnom sklopu bilo kojeg partnera dese promjene tada te promjene mogu da uticu na brak
Zamislite ovu situaciju: Imate drustvo s kojim se druzite gdje se eto ponekad i popije, izlazite vani u grad i odjednom vasa supruga odluci da se pokrije i rascisti sa prijasnjim druzenjem
OK, neko rece da svako ima pravo na svoje odluke i da nema pritisaka
Ali, zaboravili ste da se ulaskom u brak gubi odredjen dio slobode upravo da bi se taj brak odrzao
Npr. ne mogu ja tada izlaziti sam i vracati se iza ponoci jer sam pobogu ozenjen i imam obaveze prema braku
Maloprije sam razgovarao sa suprugom i ona se slozila sa mnom da bi neke velike promjene ugrozile bilo koji brak ako se drugi partner ne slozi
ne znam da li me razumijete, pokusavam nesto objasniti ali jutros rano i nisam nesto u "formi" :plavi jer sam skoro ustao pa se jos uvijek budim :sok

zabraniti ženi da se pokrije je isto što i natjeratije je da se pokrije protiv njene volje.
zabraniti joj da se pokrije je isto kao da ona tebi zabrani da izlaziš s društvom, da ideš nedjeljom u ribolov, da pušiš itd...ukratko da ti zabrani da radiš nešto što želiš i što te privlači.
kažeš da bi sve velike promjene negativno utjecale na brak. ja kažem da na brak negativno utječe nedostatak volje i želje da se prilagodiš promjenama i da podržiš partnera u onome što voli. tvoja žena pred tobom svakako ne bi bila pokrivena, a to što bi možda malo izmijenila stil života ne bi trebalo tebi da smeta. s druge strane ona ne treba da tebi zabranjuje da izlaziš i piješ s prijateljima ako ti je to dopuštala dugi niz godina koliko ste u braku. ti to želiš i ako griješiš to je tvoj grijeh, a ne njen. ona te može samo posavjetovati, ali ne i inzistirati da se riješiš starog načina života samo zato što je ona promijenila svoj.

tako ja na to gledam. sad, jesam li u pravu ili ne, ne zanima me.

komsija
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

15 Aug 2011, 19:01

ne zanima me.
upravo tako, ne zanima me uopste :plavi :plavi
To je ipak moj brak i privatna stvar :plavi
Ja je upoznao otkrivenu i takve ce da bude ako zeli da se pokrije danas imamo dovoljno vehabija da je bar jedan uzme :plavi :plavi :plavi
Vjerski fanatici su opsanost za danasnji svijet
I, obratno!

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7453 times
Been thanked: 17337 times

15 Aug 2011, 19:11

Vjerski fanatici su opsanost za danasnji svijet
nisu svi vjernici fanatici. ja lično ne pozajem nijednog fanatika. znam puno ovih što kakofonišu i mlate praznu slamu, ali nemaju ...muškog polnog organa... da taj fanatizam ispoljavaju. za mene su fanatici oni koji su spremni na SVE, pa i na to da naude drugima tobože u ime vjere

komsija
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

15 Aug 2011, 19:17

oni koji su spremni na SVE, pa i na to da naude drugima tobože u ime vjere
O takvima i ja govorim
Kada se radi o ovoj temi vjeruj mi da cesto razgovaram sa suprugom i ona me razumije
Inace uvijek prvo razgovaramo o svemu pa zajednicki donosimo odluku
Dakle , kod nas nema prislie a gledamo da budemo oboje zadovoljni iako ponekad zrtvujemo dio naseg "zadovoljstva' u korist necega sto je korisno za oboje
I, obratno!

komsija
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

28 Aug 2011, 00:56

Image

ovo mi zaista izgleda blesavo i to skroz
Nesto slicno sam vidio i u Juznoj Karolini kada sam bio na odmoru
Naime ON je sa djecom uzivao a ona jadna sjedi na obali i posmatra ih ceznjivo jer eto ne moze u vodu dok gospodin uziva
I, obratno!

Luna.
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 4 times
Been thanked: 15 times

28 Aug 2011, 01:45

u danasnje vrijeme pokriti se , za mene je napravit korak nazad...
islam, u principu, propovjeda mnogo stvari koje su mi ispravne, ali mislim da treba jednu dobru reformaciju, koja bi obuhvatila pokrivanje zena i jos obilje stvari, za koje mi se cini da u danasnje vrijeme nemaju vise smisla...
Nesto sam razocaran ovih dana. Proci ce... ili mozda nece... jedno od to dvoje...
Djole

paparaci
Hadžija
Hadžija
Been thanked: 1 time

28 Aug 2011, 01:57

reformaciju islama moze samo On da ucini, a nikako covjek. po cemu je po tebi to korak nazad i sta ti to sve nema smisla? sta fali lijepo odjevenoj djevojci/zeni?! absurd je tolerisati svakovrsnu golotinju i smatrati to normalnim, a ono sto je normalno osudjivati. to za mene licno nema smisla. a to je sve zbog toga sto je doslo do preokreta vrijednosti i nestajanja morala - sto nikako ne moze i ne smije biti opravdanje za isto.

covjek se treba pokoriti i prilagoditi svom Stvoritelju, a ne obrnuto. sve je to sa razlogom, jer On najbolje poznaje svoja stvorenja.
NeK pUkNu DuSmAnI...

:srce S a n i c a - G r m e č :srce

Luna.
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 4 times
Been thanked: 15 times

28 Aug 2011, 02:01

a po cemu je to tebi normalno, da ja pokrijem ono sto mi je On dao..?
to jest za mene korak nazad. zasto bi zene i danas, kad su se koliko toliko izborile da budu bar blizu ravnopravnosti sa muskarcima, sebi uskracivale to pravo i hodale po ovoj vrucini zamotane a muskarci ne moraju... to je za mene opet stavljanje zene u nizi polozaj u odnosu na muskarca...
Nesto sam razocaran ovih dana. Proci ce... ili mozda nece... jedno od to dvoje...
Djole

paparaci
Hadžija
Hadžija
Been thanked: 1 time

28 Aug 2011, 02:19

normalno je zato sto je od Njega. to nisam ja izmislio, nego je On propisao. vidis i muskarci u pustinjama se zaviju, kako bi se zastitili od sunca. nema to nikakve veze sa ravnopravnoscu. zena je dolaskom islama dobila najveca prava.
ne kontam samo taj mentalni sklop gdje se pokrivanje zene veze za ponizavanje, neravnopravnost, itd.
NeK pUkNu DuSmAnI...

:srce S a n i c a - G r m e č :srce

komsija
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

28 Aug 2011, 19:35

I, obratno!

sancho_no1
Sitna buranija
Sitna buranija

28 Aug 2011, 22:50

zabraniti jer se to protivi ne samo zakonima religije (ugnjetavanje zena) nego i pravnim zakonima svake iole normalne zemlje pa tako i ove nase Bosne i Hercegovine (legitimisanje i sl)
misljenje nas vecine koji smo zivjeli i jos uvjek zivimo u BiH....
Tamo gdje svi misle isto, niko ne misli mnogo!!!

blento59
Forum [Bot]
Forum [Bot]

28 Aug 2011, 23:08

ISLAMSKO ODIJEVANJE ŽENE

1. Zašto je Uzvišeni Allah dželle šanuhu (dž. š.) ženama propisao hidžab, propisno oblacenje koje podrazumijeva pokrivanje cijelog tijela žene osim lica i šaka?

Uzvišeni Allah dž. š. je vjernicama propisao hidžab iz sljedecih razloga:
a) Allah dž. š. kaže:"O Vjerovjesnice, reci ženama svojim, i kcerima svojim, i ženama vjernika neka spuste haljine svoje niza se. Tako ce se najlakše prepoznati pa nece napastvovane biti. A Allah prašta i samilostan je" (al-Ahzab, 59). Zato je odjeca muslimanke njeno odlicje i simbol, po cemu se raspoznaje medu svim drugim ženama, jer ako se ona izjednaci u razgolicavanju, ne bi se prepoznala niti razlikovala. Dakle, hidžab nju odlikuje i štiti od svakog koji je navodi na zlo i nemoral.
b) iz bojazni od fitneta (smutnje) jer žena svojim kindurenjem, šminkanjem i uljepšavanjem sama sebe dovodi a kušnju da skrene s puta krijeposti i cestitosti, što spada u najvece uzrocnike zla i fesada na zemlji;
c) kako bi žena bila zašticena i kako ne bi išcezao stid, jedan od sastavnih dijelova imana, vjerovanja. Žena se oduvijek navodila kao uzor stida ("stidnija od mlade u derdeku"), a išcezavanje stida upucuje na manjkavost ženinog vjerovanja i izlazak iz okvira prirode, fitreta, a kojoj je stvorena;
d) kako Ijude ne bi dovodila u iskušenje da skrenu sa staze morala i poštenja, osobito ako je žena lijepa;
e) kako bi se razlikovala od muškaraca, jer kada se ne bi razlikovala od njih u ponašanju i oblacenju, ne bi se nimalo stidjela u susretu s njima, što vodi velikoj smutnji, fitnetu. Jednom prilikom je vjerovjesnik Muhammed alejhisselam izišao iz džamije pa je, primijetivši da su se žene pomiješale s ljudima, rekao:"Ostanite iza ljudi, nemate pravo da idete sredinom puta, držite se njegovih krajeva". Otada su se žene držale krajeva puta do te mjere da je njihova odjeca zapinjala za ogradu.

2. Šta je ženi dozvoljeno da otkrije od svoga tijela?

Znaj, draga sestro, da ženi nije dozvoljeno da otkrije išta više osim lica i šaka. Ostale dijelove tijela ona je obavezna pokriti, jer Uzvšieni Allah dž. š. veli: ". . . i neka pokazuju od svojih ukrasa sumo ono što je ocevidno (vanjsko)!" Ibn Abbas, jedan od Resulullahovih a.s. ashaba (drugova) protumacio je ovaj ajet rekavši da u ono što je vanjsko i ocevidno spadaju samo lice, šake i prstenje.

3. Koji su uvjeti islamskog hidžaba, propisnog oblacenja?

a) Da pokriva cijelo tijelo žene osim lica i šaka. Allahov Poslanik a.s. je rekao: "Žena je avret" tj. treba sva da bude pokrivena uz spomenute izuzetke. Ovaj hadis prenosi Tirmizi.
b) da sam hidžab, odjeca žene, ne bude ukrašena, nakindurena, izazovnih boja koje privlace poglede muškaraca. Uzvišeni Allah dž.š. kaže: "... i neka pokazuju od svojih ukrasa samo ono što je ocevidno (vanjsko) ".
"I nemojte se razgolicavati (otkrivati) kao u prvo džahilijjetsko (predislamsko) doba."
c) da hidžab ne bude proziran, kako se ispod njega ne bi nazirali dijelovi tijela;
d) da hidžab bude širok i prostran kako ne bi ocrtavao dijelove tijela;
e) da hidžab ne bude namirisan ili naparfemisan, jer Allahov Poslanik a. s. kaže: "Koja god se žena namiriše, pa prode pokraj ljudi i ovi osjete njezin miris postaje za njih kao ona koja je nemoral pocinila".
f) da hidžab ne slici odjeci muškarca, jer Ebu Hurejre prenosi da je Allahov Poslanik a.s. prokleo covjeka koji oblaci žensku odjecu i ženu koja oblaci mušku odjecu. Ovaj hadis prenosi Ebu Davud i drugi. Allahov Poslanik a.s. je takoder rekao: "Tri osobe nece uci a Džennet niti ce Allah dž.š. na Sudnjem danu u njih gledati: dijete neposlušno prema roditeljima, razgolicena žena koja se poistovjecuje s ljudima (tj. oblaci mušku odjecu) i covjek koji ne vodi racuna o moralu svoje porodice."
g) da hidžab ne slici odjeci nemuslimanki, jer Allahov Poslanik a.s. veli: "Ko se poistovijeti s jednim narodom on je od njih (tj. pripada njima)." Ovaj hadis prenosi Ahmed.
h) da hidžab ne bude od odjece kojom se želi isticanje medu ljudima, svejedno bila to odjeca skupocjena pa se oblaci iz ponosa ili pak bezvrijedna, loša i pokrpana, pa se oblaci radi isticanja zuhda, pokornosti odn. poniznosti, ili dvolicnjaštva.

4. Kome žena može pokazati svoje ukrase, odnosno pred kim se može otkriti?

Žena se može otkriti samo pred osobama koje su navedene u sljedecem kur'anskom ajetu:"To mogu samo muževima svojim, ili ocevima svojim, ili ocevima muževa svojih, ili sinovima svojim, ili sinovima muževa svojih, ili braci svojoj, ili sinovima brace svoje, ili sinovima sestara svojih, ili prijateljicama svojim, ili robinjama svojim, ili muškarcima kojima nisu potrebne žene, ili djeci koja još ne znaju koja su stidna mjesta žena; i neka ne udaraju nogama svojim da bi se cuo zveket nakita njihova koji pokrivaju. I svi se Allahu pokajte, o vjernici, da biste postigli ono što želite. Neka ukrase svoje ne pokazuju drugima!"

5. Kada je žena dužna da obuce hidžab?

Žena je dužna da nosi hidžab, tj. da se propisno obuce kada postane punoljetna tj. nakon prve menstruacije. Medutim, dužnost je roditelja da svoju kcerku navikavaju na hidžab od malih nogu kako bi ga, kada joj postane obavezan, lakše prihvatila.

6. Da li su žene vjerovjesnika Muhammeda a. s. nosile hidžab?

Da, žene poslanika Muhammeda a.s. bile su pokrivene tj. nosile su hidžab. U dvjema vjerodostojnim hadiskim zbirkama, Buharijevoj i Muslimovoj, prenosi se da je Aiša - radijallahu anha - rekla: "Allahov Poslanik Muhammed a.s. bi klanjao sabah (u džamiji u džematu) gdje bi bile prisutne i neke žene, vjernice, prekrivene i zamotane u svoje ogrtace. Potom bi se one vracale svojim kucama prije nego li se potpuno razdani tako da ih niko ne bi prepoznao". Dakle, hidžab, pokrivanje, je bio obicaj Poslanikovih žena, kao i žena njegovih ashaba, koji predstavljaju najodabraniji dio njegova ummeta, najplemenitijeg naroda kod Uzvšienog Allaha dž.š., koji su bili najuzvišenijeg morala i odgoja, najpotpunijeg imana i djelovanja. Oni za nas predstavljaju najljepši uzor, jer Allah dž.š. je njima bio zadovoljan kao što je zadovoljan onima koji ih na najljepši nacin slijede i oponašaju.

7. Da li je nošenje hidžaba ibadet, pokornost Allahu?

Da, nošenje hidžaba je ibadet. jer se time odaziva naredbi Uzvišenog Allaha dž.š. koji u Kur'anu azimu šanu kaže: "O, vjerovjesnice! Reci ženama i kcerkama svojim i ženama vjernika neka spuste niza se ogrtace (haljine) svoje".

8. Da li je razgolicavanje i nepropisno oblacenje muslimanke grijeh prema Allahu dž. š. i Njegovom Poslaniku?

Da, nepropisno oblacenje i razgolicavanje muslimanke je grijeh! Uzvišeni Allah dž. š. kaže: "I reci vjernicama neka obaraju svoje poglede i neka cuvaju svoja stidna mjesta i neka pokazuju od svojih ukrasa samo ono što je ocevidno (vanjsko). I neka spuste svoje ogrtace niza se..." (Nur, 31).
Žena koja se nepropisno odijeva, koja dakle otkriva svoj avret i razgolicuje se nece Allahu dž.š. ništa naškoditi. Ona ce nauditi samo sebi, jer Allahov Poslanik a.s. veli: "Svi sljedbenici moga ummeta ce uci u Džennet osim onoga koji odbije". - Ko je taj koji odbija? - upitaše ashabi. "To je onaj ko mi se bude pokoravao (tj. moje upute slijedio); uci ce u Džennet, a onaj ko me ne bude slijedio (tj. bude se o moje upute ogriješio) on je odbio (tj. odbio je poslušnost meni i nece uci a Džennet)" odgovori Allahov Poslanik.

9. Koje su štete i ružne posljedice razgolicavanja i nepropisnog odijevanja žene?

Štetne posljedice nepropisnog odijevanja muslimanke su velike i mnogohrojne! Spomenimo neke:
a) Širenje moralne anarhije u društvu; b) omogucavanje spuštanja Allahove dž.š. srdžbe opcom kaznom; c) iskvarivanje morala ljudi, a osobito omladine i pubertetlija kao i njihovo navodenje na put nemorala i zabranjenih djela; d) rušenje porodicnih veza, gubljenje povjerenja i širenje razvoda braka; e) trgovanje ženom kao sredstvom za propagandu, uživanje i razonodu.

10. Ovo je pitanje upuceno tebi osobno, sestro muslimanko, nakon što si procitala ovih devet pitanja i odgovora i nakon što si spoznala važnost hidžaba. Da li se slažeš da treba da nosiš hidžab?

Sama odgovori na ovo pitanje.

znaci sake i lice nije obaveza pokrivati i insistiranje na tome jeste ponizavanje zena
Kada je živ onda je visok, a kada je mrtav onda je dugačak

komsija
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

02 Sep 2011, 09:15

Bez hidžaba i verske nastave u kosovskim školama

Objavljeno : 30.08.2011.

Parlament Kosova potvrdio je zabranu verske nastave i nošenja verskih obeležja u školama. Kosovo je prema ustavu sekularno, ali grupe vernika pokušavaju da vrate veru u državno obrazovanje. Protiv odobravanja uvođenja verske nastave u državnim školama 29. avgusta se izjasnila "tanka" većina poslanika - 64 od 120.

Predlog za povratak vere u škole, odnosno izmene zakona o obrazovanju podnele su male stranke naklonjene religiji.

Ustavom Kosova proglašena je sekularna zemlja. U skladu sa tim odluka o zabrani hidžaba u školama na Kosovu doneta je krajem 2009. godine.

Mišljenje javnosti o zabrani hidžaba je podeljeno. Povodom zabrane na Kosovu je održano i više protesta - na jednom od većih, u junu 2010. godine, okupilo se oko 5.000 ljudi. Okupljanja su nastavljena i ove godine, pa je na nekoliko antivladinih protesta nekoliko stotina ljudi zatražilo ukidanje zabrane nošenja vela u školama.

Protivnici zabrane ukazuju na slučajeve mladih devojaka kojima je bilo zabranjeno da idu u školu jer su odbile da skinu maramu, a i britanski Bi-Bi-Si je izveštavao o jednom takvom slučaju.

Prema zvaničnom tumačenju kosovskih vlasti, zabrana proističe iz ustava kojim je proglašena odvojenost crkve od države.

Međutim, kako je u jeku rasprave o tom pitanju prenosio Bi-Bi-Si, deo javnosti smatra da je pravi motiv za zabranu bio da se Kosovo predstavi kao prozapadna zemlja koja poštuje evropske vrednosti i da se time približi željenom priključenju EU. Zastupnici ove teze ukazuju na to da se u centru Prištine gradi velika katolička katedrala, dok u džamijama nema dovoljno mesta za sve vernike pa se oni mole i izvan džamija, na pločnicima.
Background
Veronauka je izborni predmet u školama u Srbiji i Hrvatskoj, kao i u Bosni i Hercegovini, dok u Crnoj Gori nije uvrštena u nastavni program.

Kosovo je proglasilo nezavisnost 2008. i ima oko 1,73 miliona stanovnika, od čega je više od 90% muslimani. Kosovo je do sada priznala 81 zemlja, među kojima su i 22 zemlje EU.

Prema tadašnjoj reakciji ministarke spoljnih poslova Kosova Vijore Čitaku, reč je o poštovanju tradicije, kao i o brizi za ravnopravnost polova. "Marama na Kosovu nije deo našeg identiteta. To je pre znak potčinjenosti žena muškarcima nego izraz ličnog izbora", kazala je ona tada i ocenila da devojka koja nije punoletna teško može doneti svestan izbor da nosi maramu.

Sedam tipova islamskih marama

U Evropskoj uniji islamski veo ili marama uglavnom je dozvoljen. Francuska i Belgija su jedine zemlje koje su uvele zabranu, ali i ona važi samo za tipove velova kojima je prekriveno lice, a zabrana se odnosi na sva javna mesta.

Prema objašnjenju Bi-Bi-Sija, može se izdvojiti sedam tipova muslimanskih verskih marama.

Najzatvoreniji oblik je burka, koja pokriva i lice i telo, uključujući i oči, ispred kojih je mrežica da bi žene koje je nose mogle da vide.

Nikab je marama za lice, koja ne pokriva oči, a nosi se uz dodatnu maramu za glavu. Moguće je dodati i mrežicu za oči.

Pod hidžabom se podrazumeva marama koja ostavlja otvoreno lice, ali je vrat pokriven. Hidžab se dosta nosi u zapadnim zemljama i nosi se u raznim bojama.

Al-amira se sastoji iz dva dela - iz neke vrste kape pripijene uz glavu, preko koje se stavlja marama koja pokriva glavu i vrat.

Šajla je dugačka četvorougaona marama koja se dosta nosi u zemljama Persijskog zaliva. Ona se obavija oko glave i ramena, a može se i prikačiti. Vrat međutim nije u potpunosti pokriven.

Kimar pokriva glavu, vrat i ramena i proteže se niz leđa, a lice ostaje otkriveno.

Čador pokriva ne samo glavu nego i telo, pri čemu je lice otkriveno.

Izvor: AFP i EurActiv.rs
I, obratno!

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

04 Sep 2011, 10:15

pa taj famozni hidžab su svojevremeno i muškarci koristili i to je bilo prirodno - da se zaštite od pustinjskog pijeska a dolaskom zidanih kuća ( umjesto šatora ) i uređenih asvaltiranih puteva,dvorišta,trotoara, igrališta itd sva ta potreba sa hidžabom je nepotrebna.
Muškarci sa "hižabom" :pusi

Image

Image

Image
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM :pusi

Ideja
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

29 Sep 2011, 21:45

Čitala sam u novinama da je i u Švicarskoj ovih dana u donjem domu parlamenta odobren prijedlog zakona o zabrani burki ( za one koji razumiju njemački http://diepresse.com/home/politik/ausse ... ern.portal ). A većina muslimana tamo su Bosanci i Albanci ako se ne varam, i rijetke su žene koje se oblače tako. Znači i dalje huškanje protiv islama. I nema tolerancije ni prema hidžabu općenito. Prijateljica mi živi tamo i krenula je u neku školu, odmah prvi dan je profesorica rekla da oni koji nose marame moraju ih skinuti kad su u školi. Nije bilo nikog u toj grupi s maramom i baš me zanima kako će to izgledati kad se neko usprotivi.

Po mom mišljenju hidžab je u redu, a sve ostalo gdje se ne može vidjeti i raspoznati lice osobe je previše i ima za cilj da ženu izolira i svede samo na kuću i radjanje.
"Jer, bez imalo sumnje, drvo za moj tabut raste. I platno posmrtno, moje, neko negdje tka... "

Locked

Return to “Religija”