Darwinova teorija

Pozorište, slikarstvo, škola, fakultet, istraživanja, izumi.

Moderator: Krokodil Behko

Post Reply
Blackhawk
Status: Offline

Re: Darwinova teorija

02 Dec 2013, 08:13

Rockefeller wrote:
Lebowski wrote:Američki genetičar tvrdi: Ljudska vrsta nastala parenjem svinje i čimpanze
Ako se uzme u obzir da nauka tvrdi kako smo nastali od majmuna a religija da su svinje nastale od ljudi (ili kako ono bi?) onda je moguće. :D

Mene više zanima pitanje kako smo počeli pričati. To mi je fenomen veći od nastanka čovjeka. Nastali smo već negdje kao i svi drugi, ali ne postoji zabilježen primjer druge vrste (makar narodu znan) da je neko drugo biće bilo sposobno pričati kao mi.

Inače vezano za prijašnje postove ovde, ja ne vidim razloga zašto bi nauka i religija bili na suprotnim granama. To mi nikad nije bilo jasno. Oboje u mnogim primjerima daju odgovore na razna ista pitanja koja nas zanimaju. Mnogo puta pomaže gledati na neki naučni problem iz perspektive vjernika i onda to objasniti racionalnim putem.
Nigdje religija ne govori da su svinje nastale od ljudi...
Bog je stvarao jedno po jedno i svako bice je posebno za sebe.. I ljudi i zivotinje i biljke..

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9446 times
Been thanked: 11198 times

02 Dec 2013, 09:44

Rockefeller wrote: Inače vezano za prijašnje postove ovde, ja ne vidim razloga zašto bi nauka i religija bili na suprotnim granama.
Zavisi koja je religija u pitanju. Kako doznajem, islamska ulema svijeta, tek treba da zauzme stav o Darwinovoj teoriji. Vjerovao ili ne, po nekima od njih ta teorija se ne kosi sa Islamom.

Blackhawk

02 Dec 2013, 09:48

Ala i ti Behko imas te "pouzdane" izvore..
Po nekima?? kojim to nekima ??

I kad Gospodar tvoj reče melecima: “Ja ću stvoriti čovjeka od ilovače, od blata ustajalog, i kad mu dam lik i u nj udahnem dušu, vi mu se poklonite! (Al-Hidžr, 28-29).

Zar ovo nije cista suprotnost darwinovoj teoriji ??

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

02 Dec 2013, 09:51

Kontaš ko vehabija. Nije vjera za tebe.

Blackhawk

02 Dec 2013, 09:55

E nek je vjera za tebe....
Ti si Behko ko vegeta... u sve se mijesas.. i znas najbolje od svih...

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

02 Dec 2013, 10:15

Da si pročitao ili bar pregledao temu, shvatio bi da ni ja nisam pobornik Darwinove teorije ali jok. Smatraš da znaš "na čemu svijet stoji" što bi se reklo u narodu pa ti nije zanimljivo pročitati postove. Pogrešno je tvrditi da je Darwinova teorija materijalistička te da je kao takva suprotna teoriji nastanka svijeta po kitabima.

Si kada čuo za vrhovnog kreatora?
On je opisan u Starom zavjetu a kojeg Kuran u svakom slučaju potvrđuje, zar ne?
Pa prema tome, materija postoji i to je činjenica ali i nju je stvorio bog i to iz ničega. To bi bilo sve.

On je stvoritelj nebesa i Zemlje, i kada nešto odluči, za to samo rekne: "Budi!" - i ono bude.
(2 - Al-Baqara, 117)

Eo link a dole i citat pa guglaj i doznaj zanimljive stvari
http://sr.wikipedia.org/wiki/Kreacionizam
Za razliku od kreacionista koji drže da je Zemlja relativno skoro nastala, muslimanski kreacionisti ne insistiraju na tome da je svet stvoren za nekoliko dana pre nekoliko hiljada godina. Muslimanski kreacionisti odbacuju evoluciju i pominjanje da su ljudi evoluirali iz životinja.

Kreacionisti smatraju da se ne radi o sukobu nauke i religije, već o sukobu dve religije, onoj koja veruje u Boga i onoj koja u njega ne veruje.

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 40 times

02 Dec 2013, 10:19

Ne znam zašto se oko nekih teorija na takav način suprotstavljaju (na relaciji nauka i religija) stavovi kao da jedno poništava drugo i obrnuto, pogotovo zato što se uopšte ne mora posmatrati tako.
Ja takve sukobe "mišljenja" tumačim kao papagajsko ponavljanje a ne kao plod razmišljanja.
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:

Blackhawk

02 Dec 2013, 11:39

Krokodil Behko wrote:Da si pročitao ili bar pregledao temu, shvatio bi da ni ja nisam pobornik Darwinove teorije ali jok. Smatraš da znaš "na čemu svijet stoji" što bi se reklo u narodu pa ti nije zanimljivo pročitati postove. Pogrešno je tvrditi da je Darwinova teorija materijalistička te da je kao takva suprotna teoriji nastanka svijeta po kitabima.

Si kada čuo za vrhovnog kreatora?
On je opisan u Starom zavjetu a kojeg Kuran u svakom slučaju potvrđuje, zar ne?
Pa prema tome, materija postoji i to je činjenica ali i nju je stvorio bog i to iz ničega. To bi bilo sve.

On je stvoritelj nebesa i Zemlje, i kada nešto odluči, za to samo rekne: "Budi!" - i ono bude.
(2 - Al-Baqara, 117)

Eo link a dole i citat pa guglaj i doznaj zanimljive stvari
http://sr.wikipedia.org/wiki/Kreacionizam
Za razliku od kreacionista koji drže da je Zemlja relativno skoro nastala, muslimanski kreacionisti ne insistiraju na tome da je svet stvoren za nekoliko dana pre nekoliko hiljada godina. Muslimanski kreacionisti odbacuju evoluciju i pominjanje da su ljudi evoluirali iz životinja.

Kreacionisti smatraju da se ne radi o sukobu nauke i religije, već o sukobu dve religije, onoj koja veruje u Boga i onoj koja u njega ne veruje.
Ovaj gore tvoj post, i ovaj sto si napisao ga prije
Zavisi koja je religija u pitanju. Kako doznajem, islamska ulema svijeta, tek treba da zauzme stav o Darwinovoj teoriji. Vjerovao ili ne, po nekima od njih ta teorija se ne kosi sa Islamom.
E sad mi reci, iz koje recenice rijeci ili cijelog tog teksta si ti izvukao ovu recenicu iz prethodnog posta...
Ovo su ti 2 potpuno kontradiktorna posta.. Izgubio si se sam u svojoj misli i ne znas kud dalje...

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

02 Dec 2013, 11:46

Ne vidim ništa kontradiktorno. Samo sam otvoren za diskusiju i ne isključujem mogućnost promjene stava pod pritiskom argumenata. Zato i jesam na forumu Ali eto, nismo svi raspoloženi za diskusiju.

Blackhawk

02 Dec 2013, 11:49

Pa govoris o "nekima" po kojima darwinova teorija nije suprotnost islamu, i onda dajes neki taj link gdje pise da se u islamu odbacuje da je covjek nastao evolucijom od neke zivotinje...
Zar to nije kontradiktornost ?

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

02 Dec 2013, 12:03

Kao što rekoh, ne kontaš ti ništa.
Kreacionizam je nešto što obuhvata cijeli svemir a ti tu zapeo za kamenčić zvani zemlja.

Alexandar
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

02 Dec 2013, 19:08

Bla wrote:Ne znam zašto se oko nekih teorija na takav način suprotstavljaju (na relaciji nauka i religija) stavovi kao da jedno poništava drugo i obrnuto, pogotovo zato što se uopšte ne mora posmatrati tako.
moras mnogo da relativizujes da nebi tako posmatrao.
to obicno rade naucnici koji ne zele da se zamere vernicima ili crkvenjaci koji shvataju da je nauka ponudila cvrste dokaze i da ne mogu da se bore protiv nje, stoga je prihvataju relatvizujuci svete knjige e da nebi izgubili one obrazovanije vernike.

i u jednom i u drugom slucaju kukavicki.

Rockefeller
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

02 Dec 2013, 22:59

Blackhawk wrote: Nigdje religija ne govori da su svinje nastale od ljudi...
Bog je stvarao jedno po jedno i svako bice je posebno za sebe.. I ljudi i zivotinje i biljke..
Onda je mene moja vjeroučiteljica učila pogrešno. Ja se k'o sad sjećam nje i učionice kad nam je govorila kako je bog prokleo neko pleme, neke ljude i pretvorio ih u svinju. I onda je dodala da zato ljudi i svinje imaju sličnosti.
Alexandar wrote:moras mnogo da relativizujes da nebi tako posmatrao.
to obicno rade naucnici koji ne zele da se zamere vernicima ili crkvenjaci koji shvataju da je nauka ponudila cvrste dokaze i da ne mogu da se bore protiv nje, stoga je prihvataju relatvizujuci svete knjige e da nebi izgubili one obrazovanije vernike.

i u jednom i u drugom slucaju kukavicki.
Ima ovde istine i slažem se sa tobom ali isto tako vjere su vrlo važan izvor informacija o prošlošću. I može dati drugačiji pogled i u istraživanju (ne u zaključcima).
Like Frankie said I did it my way!

Buddy, you're a young man, hard man
Shouting in the street, gonna take on the world someday
You got blood on your face, you big disgrace
Waving your banner all over the place

Spanac_113
Inventar foruma
Inventar foruma

06 Dec 2013, 13:02

Spanac_113
Inventar foruma
Inventar foruma

06 Dec 2013, 13:37

Darwinova teorija evolucije:

Njegova teorija u nauci poznata je kao ‘darvinizam‘, a taj pojam često se znao poistovjećivat sa samom
naukom o evoluciji, što naravno nije isto, ali to previše i ne čudi s obzirom da je njegov djed još u 18.
stoljeću prvi progovorio o evoluciji.

Darwinova teorija zasniva se na ponajprije na prirodni odabir ili selekciju koja uništava jedinke slabije
prilagođene uvijetima života, a podupire one koje su bolje prilagođene.

Osnovni mehanizmi Darwinove
teorije evolucije su varijacija, naslijeđivanje i selekcija.
Organizmi variraju po određenim čimbenicima. Primjerice, po visini, težini, ili pak osobnim ličnostima.
Darwin varijaciju smatra ključnom da bi se proces evolucije uopče odvijao. Također, on smatra da su
samo neke od varijacija naslijeđene, a da su te naslijeđene jedine važne u evoluciji.

dacina_curica

06 Dec 2013, 13:47

Dzaba ti govoriti Spanki :grana

Spanac_113
Inventar foruma
Inventar foruma

06 Dec 2013, 13:50

dacina_curica wrote:Dzaba ti govoriti Spanki :grana
ma znam dacina al mora neko :lup
are you in the bible belt???

dacina_curica

06 Dec 2013, 14:13

Sucur Isusu, nisam :oo

Ma znam da treba, pokusavala sam I ja ali nismo uspjeli odmaci od onoga "jesmo li kengur i ja prvi rod?" :rol

Spanac_113
Inventar foruma
Inventar foruma

06 Dec 2013, 14:34

bolje kengur nego blato i nazuljana koljena :djed (ako nije sesy)

Heidi
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 6 times

06 Dec 2013, 16:02

Mojne ko da mi dira u rodjake .... insekte, ptice, mamune :DD
Be mindful of your self-talk. It's a conversation with the universe.

Post Reply

Return to “Kultura, umjetnost, edukacija, nauka”