Poremećaj spavanja, omaglica, glavobolja, bol u gornjem dijelu trbuha, proljev, mučnina, povraćanje, nadutost, zatvor, neugodnost, povećanje vrijednosti jetrenih enzima i triglicerida, alergijske reakcije kao što su svrbež i kožni osip, astenija, umor, slabost, preosjetljivost (uključujući anafilaktičke reakcije i anafilaktički šok), hiperlipidemija (trigliceridi, holesterol), variranje tjelesne mase, depresija, poremećaj vida (zamućen vid), povišen bilirubin, urtikarija, angioedem, artalgija, mialgija, ginekomastija, povišena tjelesna temperatura, periferni edem, smanjenje broja krvnih zrnaca, što može dovesti do učestalih infekcija, vrućica, bolno (upaljeno) grlo, ulceracije u ustima i zimica, smanjenje broja krvnih pločica (trombocita), što može dovesti do pojave krvarenja i modrica, dezorijentacija, hiponatrijemija, halucinacije, konfuzije, žutica sa ili bez zatajenja jetre, ozbiljni kožni poremećaji sa stvaranjem mjehura na koži te ubrzanim pogoršanjem opšteg stanja, erozije (uključujući blago krvarenje) očiju, nosa, usta/usana ili genitalija (Stevens-Johnson sindrom, Lyellov sindrom) i osjetljivost na svjetlo, intersticijski nefritis.
Zvuči zastrašujuće, zar ne? Odakle ovo prepisah? Zipantola, lijek koji smanjuje produkciju želučane kiseline - što je više-manje najblaža stvar koja se može zamisliti! Zamislite da sam tek uzeo penicilin ili neki analgetik i krenuo listati moguće neželjene efekte koji se mogu dogoditi. Ili kontraceptivne pilule. Cost-to-benefit & upotreba VS zloupotreba. Steroidi nisu ništa drugačiji. Ne branim ih niti tvrdim da su bezopasni, ali opet ponavljam - navođenje ekstrema nije na bilo koji način relevantno za ilustrovanje opšteg trenda. Alkohol i duvan su u komparaciji opasniji od steroida, to je činjenica, međutim, oni su savršeno legalni. Ono s čim ja imam problem jeste izmišljanje i preuveličavanje, ma koliko namjere možda bile dobre. "Steroid scare" je ista priča kao i kada roditelji straše djecu da će im od kafe porasti rep. Zašto je problem držati se činjenica i donositi edukovane odluke, te ne predstavljati nešto kao crno-bijelo, kada to nije slučaj?
Osim toga, gdje piše da su steroidi nužni ili čak i poželjni i da li iko ikoga na to prisiljava? Kao što sam ja donio odluku da ih ne uzimam, tako je svako slobodan da donese svoju odluku da li ih hoće ili neće uzimati. Steroidi su izuzetno opasni (tako sam čuo/la) -> neki ljudi koji idu u teretanu koriste steroide -> teretana je, dakle, jedno zlo i opasno mjesto i svi koji tamo idu imaju zbog toga probleme -> ja neću ići u teretanu, bolje mi je da sjedim na kauču, jedem paštetu, zapalim cigaretu i napijem se kao majka za vikend, da, to je mnogo zdravije! Logička pogreška? Naravno da jeste! Ali, svaki izgovor je dobar izgovor!
What can change the nature of a man?