Kosovo

Dešavanja u regionu.

Moderator: Krokodil Behko

STrendzer
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 1 time
Status: Offline

Re: Kosovo će dobiti svoju Republiku Srpsku?

Post by STrendzer » 08 Apr 2013, 10:11

Katja wrote:A vrijeme je i da se konačno formira Hrvatska Šoping-Republika u Trstu i Palmanovi.
vama ne treba vise nista dati!..:oo
vi ste napravili posao Milenijuma,rijesili ste se onih koji vas vuku nazad("gde srpski opanak tu i srpska zemlja"!) i koji kad se zakace za covjeka kao krpelj ne odustaju vise od toga nego se s vremnom gomilaju dok ne uzmu ono sto su naumili..

a u Kosovu nece oni nista dobit,Kosovari su naucili kako s njima i vidjeli na primjeru Bosne ali i licnom kako to s njima funkcionise..

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9248 times
Been thanked: 10983 times

Post by Krokodil Behko » 08 Apr 2013, 10:27

Glavna krilatica srpskog vodjstva s kraja osamdesetih prošlog stoljeća, bila je "Svi Srbi u jednoj državi". Danas Srbi žive u najmanje šest država. Pitanje: Da li se isplatilo ići protiv zadnjeg Ustava SFRJ iz 1974. godine? Naravno da nije. Ali bilo je isuviše nedovoljno prihvatiti takvo uredjenje. Bar po mišljenju srpskih akademika, generala, sveštenstva...a koji su i napisali taj famozni memorandum. Da se problem uredjenja SFRJ drugačije rješavao sa Srpske strane te da je priznavan taj ustav većina Bošnjaka ne bi ni htjela istupiti iz Jugoslavije. Čak šta više ni u Hrvatskoj to ne bi išlo glatko. Mejdutim ratna retorika je učinila svoje.

Katja
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Katja » 08 Apr 2013, 11:16

MORENA wrote:
Katja wrote:
MORENA wrote:U svakom slucaju. AKo ne mogu zajedno da zive, nek se cepaju. Ili distrikt, jedan do drugog sa dovoljnim razmakom da bi bio distrikt.
Zar nije nekako logičnije da se prilagodiš državi u kojoj živiš? Ili odeš tamo gdje misliš da će ti biti bolje.
Priznajem, ne znam što povjesničari kažu za sjever Kosova ni tko je gdje kada došao... ali po novijoj povijesti to je Kosovo pa se valjda tako i gleda.
Treba Behka pitati. :D

Pa sto se albanci nisu prilagodili,,,mislim,,ono.....sto nisu prihvatili to jugoslovenstvo i prilagodili se?
Cilja albanaca je UVEK bila nezavisnost, Republjik...sta li.

Ne znam Morena... iskreno, meni uopće nije jasno što se toliko inzistiralo na njima i toj rupi bez dna kamo su odlazili novci svih ostalih republika,
pogotovo Slovenije i Hrvatske (sad će Mister dobiti mali popizditis :ooo) dok su oni živjeli na socijalnoj pomoći fonda za nerazvijene.
I svejedno, uz svu tu pomoć, nisu htjeli biti u Jugoslaviji kako i sama kažeš.
I ko je tu glup?
Mi ostali, naravno. :cudi
Meni je vazno da su "moji" zivi i zdravi. A koliko ja znam, sve je ok.
Samo da mi je da jos jednom vidim opet selo u kojem sam odrasla.
Kakvo je stanje tamo, jel možeš otići posjetiti svoje selo?

Nela
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Nela » 08 Apr 2013, 11:37

Ruana wrote:
camargue wrote:onda bi trebalo formirat i Bosnjacku Republiku Sandzak u Srbiji ili Republiku Bosnjacku...ha ja...kad se vec "cepamo"-da se cepamo kako treba...
Nego sta bre Sandzak je i onako nas.Cuva ga ministar sigurnosti.
:plavi taman tako
Nervira me kad je covjek govno a ponasa se k'o Rafaelo kuglica

Ruana

Post by Ruana » 08 Apr 2013, 11:45

Oni su i tada trazili samo ono sto su i drugi imali, republiku i nista vise. A ovi su htjeli da ih drze pod svojom cizmom, uzimali im sva prava kao sto je jezik, ime, i jos mnogo toga. Pripisivali im sve i svasta. Cim im je zapalo uzeli im autonomiju
Sada kad im je od velike srbije, ostalo manje nego sto su ikad imali, sada oni traze ono sto oni nikad nikome nisu dali.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 08 Apr 2013, 11:59

Katja wrote: I svejedno, uz svu tu pomoć, nisu htjeli biti u Jugoslaviji kako i sama kažeš.
I ko je tu glup?
Mi ostali, naravno. :cudi

Slabo vladaš materijom. Nije postojao Albanac koji je tražio nezavisnost ili preseljenje Kosova u Albaniju. Tražili su isključivo Republiku unutar SFRJ.
Albanija je u to doba bila vrlo nerazvijena pa prema tome Kosovarima to sigurno nije bio cilj. Tražili su Republiku da bi se zaštitili od vas "nedužnih" koji ste iz čistog altruizma slali neke pare na Kosovo. Isto tako iz te "rupe bez dna" kako kažeš, nebrojene kosovske rude su išle vama kao i ogromne količine struje kupovane po bagatelnim cijenama. Da je bilo drugačije vjerovatno bi standard na Kosovu bio veći bar od Makedonskog.

Katja
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Katja » 08 Apr 2013, 12:11

Krokodil Behko wrote:
Slabo vladaš materijom. Nije postojao Albanac koji je tražio nezavisnost ili preseljenje Kosova u Albaniju. Tražili su isključivo Republiku unutar SFRJ.
Albanija je u to doba bila vrlo nerazvijena pa prema tome Kosovarima to sigurno nije bio cilj.
Pa ne vladam ja nego sam prihvatila Morenino tumačenje pod pretpostavkom da ona vlada jer joj je sve to bliže.
Oko toga se vas dvoje dogovorite. :ooo
Tražili su Republiku da bi se zaštitili od vas "nedužnih" koji ste iz čistog altruizma slali neke pare na Kosovo.
Jel ti to mene zezaš?
Pa mi smo (između ostalog) htjeli van iz svega jer nam je dosta bilo da nam BG uzima pare i raspoređuje naokolo.
Isto tako iz te "rupe bez dna" kako kažeš, nebrojene kosovske rude su išle vama
Ne misliš ozbiljno da je išlo nama? Pa nama su i od turizma uzimali...

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 08 Apr 2013, 12:21

Katja wrote:
Krokodil Behko wrote:
Albanija je u to doba bila vrlo nerazvijena pa prema tome Kosovarima to sigurno nije bio cilj.
Pa ne vladam ja nego sam prihvatila Morenino tumačenje pod pretpostavkom da ona vlada jer joj je sve to bliže.
Oko toga se vas dvoje dogovorite. :ooo
Ama ja sam Moreni bio toliko blizu da sam je gledao i bosu i musavu ali neću da joj kažem :p
Jel ti to mene zezaš?
Pa mi smo (između ostalog) htjeli van iz svega jer nam je dosta bilo da nam BG uzima pare i raspoređuje naokolo.
To je bilo tako ali ne možeš reći da Hrvatska nije imala ama baš nikakvu korist od Kosova u ovom slučaju a primjeri su navedeni. Neš se ne sjećam da ste zemlja sa velikim rudnim bogatstvima. A struju ionako i dan danas uvozite, plus što vam je najskuplja u Evropi. Skuplja je čak i od naše što je naravno - za nepovjerovati.

Ne misliš ozbiljno da je išlo nama? Pa nama su i od turizma uzimali...
I vi ste to preko turizma uzeli od drugih :oo
Bez namjere da umanjujem ljepotu i turistički sadržaj Dalmacije moram reći da se za onoliko novaca ljetovati moglo i na drugim mjestima ali je direktiva glasila - Dalamcija i tačka.

Osim toga i BiH je bila u rangu nerazvijenih Republika ali se digla tokom 70-ih godina. Izgradjeni su UNIS, Energoinvest, ŠIPAD i šta sve ne ali i dalje je glavni izvozni artikal bio trupac. Eventualno neke kemikalije iz Tuzle ili željezo iz Zenice. A ne sjećam se da smo to izvozili izvan granica Jugoslavije. Zauzvrat, kupovali smo veoma sofisticirane Gorenje televizore i ljetovali u Dalmaciji. Moraš imati u vidu da je bilo i obrnute štete.

Katja
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Katja » 08 Apr 2013, 15:30

:sok

Ma sve su siromašnu Hrvatsku svi pomagali :valja

Previše si neozbiljan... neću tako razgovarati, baj baj. :ble

STrendzer
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by STrendzer » 08 Apr 2013, 21:58

jos samo da vratimo teritoriju Dalmacije koja je bila u sastavu Bosne i mirna Bosna! :D
;)

Katja
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Katja » 08 Apr 2013, 22:09

Šta je sad? Nema Julie pa bi se sa mnom malo svađao? :ljut

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3864 times
Been thanked: 2907 times

Post by Pasaga » 08 Apr 2013, 22:09

...do Zadra. :djed
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

Katja
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Katja » 08 Apr 2013, 22:12

Pasaga, ti možeš doći točati noge u moru kad god hoćeš. :tjesi
Ako budeš dobar, možda te i naučim plivati. ;)

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3864 times
Been thanked: 2907 times

Post by Pasaga » 08 Apr 2013, 22:20

Katja wrote:Pasaga, ti možeš doći točati noge u moru kad god hoćeš. :tjesi
Ako budeš dobar, možda te i naučim plivati. ;)
:trlja :ples :kiss :grle
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

STrendzer
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by STrendzer » 08 Apr 2013, 22:49

Katja wrote:Šta je sad? Nema Julie pa bi se sa mnom malo svađao? :ljut
mora da ti je dosadno!?..nema svadje,necem ja to...ja sirim samo ljubav...i praktikujem.. :pusi :p

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

I Beograd i Priština spremaju proglašenje pobjede

Post by Krokodil Behko » 19 Apr 2013, 09:48

Postizanje sporazuma - pitanje sati

Image

Predsjednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović rekao je da je delegaciji Beograda ponuđen bolji prijedlog u dijalogu sa Prištinom i da je spremna na kompromise, te da se nada dogovoru narednih dana. Stefanović je naveo da predsjednik ...

... Vlade samoproglašenog Kosova Hašim Tači očigledno ne želi sporazum sa Beogradom i da Priština nije spremna na kompromis, te da ucjenama pokušava da opstruiše dijalog.

"Uprkos tome, nadam se dogovoru narednih dana, ali u interesu srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i boljeg života svih građana Srbije", rekao je Stefanović za "Večernje novosti".

Stefanović je izrazio nadu da će albanska strana, ipak, popustiti, jer su zahtjevi Beograda potpuno realni i ne ugrožavaju drugu stranu, već samo traže garanciju za opstanak Srba na Kosovu i Metohiji.

Delegacija Kosova se vraća u Bruxelles

"Premijer Republike Kosova Hashim Thaci i ostali članovi kosovske delegacije u međudržavnom dijalogu o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, nakon zahtjeva visoke predstavnice EU, baronice Catherine Ashton, vraćaju se sa ljubljanskog aerodroma za Bruxelles kako bi nastavili sastanke u okviru dijaloga", navodi se u saopštenju Vlade Kosova.

Dodaje se da će državna delegacija Kosova, predvođena premijerom Thacijem nastaviti angažman na postizanju sporazuma između Kosova i Srbije, a u korist mira, regionalne stabilnosti i integrativnih procesa svih zemalja regiona, javio je dopisnik agencije Anadolija.

U međuvremenu je kosovska ministarka za evropske integracije Vlora Qitaku na svom Tvitter nalogu napisala da se delegacija Prištine vraća u Brisel, gdje će se sutra nastaviti dijalog.

"Potreban nam je sporazum ne samo zbog normalizacije odnosa, već i zbog toga da bi mogli da se fokusiramo na reforme", napisala je ona.

Deveta runda dijaloga između Kosova i Srbije, uz posredovanje Evropske unije, koja je trajala 15 sati, završena je kasno sinoć bez dogovora. Visoka predstavnica EU Catherine Ashton pozvala je Beograd i Prištinu da razmotre ponuđene prijedloge i vide da li dogovor može biti postignut, te podsjetila da do ponedjeljka ima još malo vremena.

Vlade Srbije i Kosova pripremaju se za "veliku pobjedu"

Direktor Instituta za politička istraživanja i razvoj iz Prištine Ilir Deda izjavio je u razgovoru za agenciju Anadolija (AA) kako se vlade Srbije i Kosova pripremaju za "proglašenje velike pobjede" u pregovorima u Bruxellesu. "Obje vlade pripremaju velike pobjede. Kosovska i srbijanska vlada žele reći da je sporazum njihova pobjeda. Neracionalnim izjavama više se dižu tenzije u društvu. Očito ima ustupaka, a treba vidjeti kakvi su ti ustupci", rekao je Deda za agenciju Anadolija.

"Kao i u svim rundama dijaloga, i prilikom ove runde pregovora javnost nije informirana o čemu se 14 sati pričalo, koje su tačke dogovorene i oko čega ne postoji saglasnost. Umjesto toga, imamo konfliktne izjave Beograda i Prištine, kao i konfuznu izjavu iz Bruxellesa. Čujemo Beograd i Prištinu kako jedni druge proglašavaju krivcima za nepostizanje dogovora, a javnost nije informirana o čemu se nisu dogovorili. Šta znači tih 15 tačaka, je li to širok dogovor o dijalogu ili dogovor o asocijaciji srpskih općina. Obje strane kažu kako su prihvatile dogovor, ali EU mora da objasni oko čega se onda nisu dogovorili", kaže Deda za AA.

"Kosovu se ovim sporazumom moraju otvoriti vrata ka međunarodnim organizacijama, uključujući i UN. Kosovo treba biti punopravni član međunarodne zajednice", tvrdi on.

Čak i ako dogovora bude, naglasio je, on ni izbliza neće biti povijesni. Povijesni bi, veli, bio samo ako bi Srbija nedvosmisleno priznala Kosovo.

"To će biti jedan korak ka naprijed", izjavio je analitičar Ilir Deda za agenciju Anadolija.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Re: I Beograd i Priština spremaju proglašenje pobjede

Post by Krokodil Behko » 19 Apr 2013, 19:06

POTPISANO

DAČIĆ: Ovo je najbolja ponuda koju smo mogli dobiti, THACI: Srbija je napokon priznala Kosovo!

Predsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić nakon parafiranja teksta prijedloga sporazuma sa Prištinom, istaknuo kako je to najbolja ponuda koju je Beograd dobio i da je točka devet sporazuma koja se odnosi na pitanje policije i izbora regionalnog zapovjednik ostala, a da je iz tačke 14 izbačeno da Srbija ne smije blokirati Kosovo u međunarodnim organizacijama, već u procesu eurointegracija

Image

Dačić je novinarima u Briselu objasnio da nije potpisao sporazum, već da je samo parafirao da je to "prijedlog teksta o čijem prihvaćanju ili odbijanju će se u narednim danima izjasniti obje strane".

"Naši organi će donijeti odluku u narednim danima hoćemo li prihvatiti ili odbiti", rekao je Dačić, preciziravši da će Beograd u ponedjeljak pismeno obavijestiti Bruxelles prihvačaju li dogovor ili ne, javlja Tanjug.

Voditelj prištinskog pregovaračkog tima, kosovski premijer Hashim Thacii ocjenjuje da sporazum koji je postignut sa delegacijom Beograda jamči suverenitet i teritorijalni integritet Kosova.

"Ugovor koji je parafiran je između dvije države predstavlja de jure priznanje Kosova od strane Srbije", rekao je Thaci novinarima ispred zgrade europske službe vanjskih poslova u Bruxellesu.

On je rekao da očekuje da će države koje još nisu priznale Kosovo to što prije učiniti i da se nada da će Kosovo uskoro ući i u Ujedinjene nacije.

Srpska strana dobila jamstva NATO-a da kosovske sigurnosne snage neće moći dolaziti na sjever Kosova, javlja Tanjugu, pozivajući se na izvore srbijanskom izaslatsvu nakon sastanka u sjedištu NATO-a.

U nazočnosti Catherine Ashton, srbijanska strana dobila je jamstva NATO da kosovske sigurnosne snage neće moći dolaze na sjever Kosova, osim u slučaju prirodnih katastrofa kada im je za ulazak potrebna suglasnost NATO-a i lokalne srpske zajednice.

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7510 times
Been thanked: 17559 times

Post by Maja » 19 Apr 2013, 22:57

Baš se Srbima ne da. Sa svih strana ih nešto tare :oo

Ruana

Post by Ruana » 19 Apr 2013, 22:58

Maja wrote:Baš se Srbima ne da. Sa svih strana ih nešto tare :oo
Ko visoko leti, nisko pada.

STrendzer
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by STrendzer » 19 Apr 2013, 23:02

koje face ?1....i svi sretni i veseli.. :oo
Image

vidi Dacica-vidi mu poze !..:ooo
Last edited by STrendzer on 20 Apr 2013, 11:13, edited 1 time in total.

Post Reply

Return to “EX YU”