Šta je duhovnost?

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
SisterIbrahim
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo
Status: Offline

Re: Šta je duhovnost?

Post by SisterIbrahim » 18 Feb 2016, 16:58

Lebowski wrote:Pa naravno da ne znam, možeš se pretvarati al ne zauvijek.. Možad je i meni zajebancija..

Kao da je bitno? :D.

Čarobni
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 13 times

Post by Čarobni » 18 Feb 2016, 17:00

Lebowski wrote: Drugo, religije od tog istog Boga su najviše dijelile ljude.
U pravu si, vidi ih samo kako su podijeljeni:

Image

navika
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time

Post by navika » 18 Feb 2016, 17:03

Lebowski wrote:Nisi vidovita nego imaš mozak. Onda sam i ja predvidio da ćeš se zakačiti za temu jer smo sinoć pisali o ovome.. :cudi

Uopšte ne donosim zaključke na tvom iskustvu već pokušavam da vas shvatim, način kako razmišljate.

I opet sam ostao bez odgovora kako znaš da je neko duhovan čovjek. :123 Evo, npr. uzmi forumaše, ima li ih ovdje i na osnovu čega si zaključila. :cudi

Da ključamo temu.. :ooo
Pa normalno, temu si mi ko udicu bacio :) A i nije problem zakacit se za temu, ali za ideju da nekog uvjeris da Bog (ne)postoji, bogami jest ;)

Kako cu donosit takve zakljucke na osnovu povrsnog znanja koje imam o forumasima :cudi
A u zivo ne poznajem trenutno nikog koga smatram takvim...pa vjerovatno ne bi ni forumase smatrala...dobro tebe mozda bi :valja Ali morat ces prije toga malo ovladat nekim stvarima, npr kontrolirat emocije ;)

I shvatas li ti uopste nas nacin razmisljanja? Dobro, mozemo se mi "opametiti", al cekamo i druge ponude :valja

Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski » 18 Feb 2016, 17:04

Čarobni wrote:
Lebowski wrote: Drugo, religije od tog istog Boga su najviše dijelile ljude.
U pravu si, vidi ih samo kako su podijeljeni:

Image
:grana :grana :grana :grana :grana
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima

USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456

Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.

Čarobni
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Čarobni » 18 Feb 2016, 17:07

Lebowski wrote: :grana :grana :grana :grana :grana
Evo još malo, vidi ih kako su podijeljeni:
Image

Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski » 18 Feb 2016, 17:13

Jesi li ti glup ili trolaš, pokušavaš nešto isprovocirati? Ne kvari temu..

Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski » 18 Feb 2016, 17:17

navika wrote: Pa normalno, temu si mi ko udicu bacio :) A i nije problem zakacit se za temu, ali za ideju da nekog uvjeris da Bog (ne)postoji, bogami jest ;)

Kako cu donosit takve zakljucke na osnovu povrsnog znanja koje imam o forumasima :cudi
A u zivo ne poznajem trenutno nikog koga smatram takvim...pa vjerovatno ne bi ni forumase smatrala...dobro tebe mozda bi :valja Ali morat ces prije toga malo ovladat nekim stvarima, npr kontrolirat emocije ;)

I shvatas li ti uopste nas nacin razmisljanja? Dobro, mozemo se mi "opametiti", al cekamo i druge ponude :valja
Dobro kontroliram emocije i nije to uvijek dobro :cudi

Kako ćeš donositi zaključke? Možda na isti način kao sinoć napisala ovo
Da si ti duhovno okrenut mi bi vec znali
E sad ko ste vi i kako dolazite do znanja?

Al nebitno više, ukrug ide samo..

Čarobni
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Čarobni » 18 Feb 2016, 17:21

Lebowski wrote:Jesi li ti glup ili trolaš, pokušavaš nešto isprovocirati? Ne kvari temu..
Image

Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski » 18 Feb 2016, 17:28

:grana

Image

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 10162 times
Been thanked: 12036 times

Post by Krokodil Behko » 18 Feb 2016, 17:30

Lebowski wrote:Pa s čim ima? Na osnovu čega doživite osobu kao produhovljenu, duhovnu, spiritualnu pa kažete da je to-to a na osnovu čega kažete da to nije to.. gdje je granica između

Mene prije svega zanima stav vjernika

Duhovnost je sinonim za produhovljenost, a u pratnji su plemenitost, osviješćenost itd..
Duhovnost nije ni osobina ni zadato stanje nečijeg duha, nego rezultat borbe sa sobom samim i umijeće odgonetanja sebe samog prvenstveno. Što dublje vidiš u sebe samog, dublje ćeš vidjeti i u ostalim ljudima.

Konkretnije, tema je u pogrešno-pogrešnom i beskrajno pogrešnom podforumu.

Ispada da nema duha u ljudima, ako ga bog ne udahne, a ipak sama ta religija nalaže da pronađemo boga u sebi samima, što sam u neku ruku gore već i napisao, a neće mi biti teško da ponovim poentu.

Što dublje vidiš u sebe samog, dublje ćeš vidjeti i u ostalim ljudima.

Znači da vjersko poimanje ovog pojma nije u skladu sa samom vjerom, pošto boga ipak moramo pronaći i najprije ga pronalazimo u sebi, ali to činimo sami bez ikakve mogućnosti da nam iko živi pomogne, računajući tu i više sile.

Svi mi kopamo i kopuckamo po sebi, a naši krajnji dometi se vide po nama samima, ko smo-kakvi smo, šta radimo-kako radimo, šta pričamo, šta ne pričamo itsl..
Svi se rezlikujemo jer prirodne predispozicije nam nisu iste i ne možemo svi biti isto produhovljeni.

Fajnali, produhovljenost je rezultat vlastite potrage za usklađivanjem onog dijela života koji se baš ne može uskladiti ničim materijalnim, pa se valjda zato i zove duhovnost.
Misao, dostignuće u istoj, biti filozof a ne serendati o nebitnim stvarima i istovremeno biti razumljiv čak i glupim ljudima.
Ne treba brkati pojmove, nije zadato da su svi produhovljeni likovi pozitivni. Mogu oni biti i monstrumi raznih profila, sve je to do toga ko će kakvu višu duhovnu silu pronaći u sebi, ako je ikako i ima... i eto tako postanu glupi ljudi.

Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski » 18 Feb 2016, 17:35

Tema je ovdje samo da Salahudin ima posla jer mi briše postove.

Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Biba » 22 Feb 2016, 22:15

Lebowski,
ti rece da eto nisi produhovljen ak ne vjerujes u Boga...
Nema to veze...
Svaki covjek se rodi s duhovnim u sebi i ima to..
Malo smo zaboravili da smo mi oduvijek duhovni.
Sve te price da trebamo osvijestiti duhovnost u sebi zapravo kazuju da mi eto ne znamo da smo duhovni..
To su gluposti.
Tkogod kaze da trebamo osvijestiti i pronaci duhovnost...taj nas vara..
Niti jedna monoteisticka religija to ne govori..
Mi smo duhovni od rođenja, samo nas ovaj svijet zaglupljuje kojecime..materijalizmom na krivi nacin..
Kakve vijesti slusamo...nesrece ili kako je koja glumica ili manekenka pokazala dupe...
Koliko je netko bogat..
Slusamo o uspjehu i strahotama...svi se trude biti uspjesni na krivi nacin cesto..
Koliko se prica o lijepim stvarima...
Malo..
Tracevi tracevi..i u politici i medju ljudima..
Nista ne trebamo osvjestavati vec voljeti sebe i druge....nema bolje duhovnosti...i znati i sebi oprostiti a i cijeniti sebe..
Zivimo u strahu...
Puno toga treba pustiti ukraj...i malo uzivati....bas tak kak jedni druge tu nasmijemo... :ok
Stao je uspjeh u zivotu...ljudi se cesto zehebu i trce za krivim stvarima...
Počeo sam pušiti otkad su se moji snovi pretvorili u dim. :pusi

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 10162 times
Been thanked: 12036 times

Post by Krokodil Behko » 22 Feb 2016, 22:39

Izgleda da moram crtati.
Duhovnost je izraz koji nam je kulturna zaostavština "religijskih vremena" u Evropi.
Nekad je znanja bilo samo oko samostana i sl, pa otuda i taj izraz se vezivao za vjerske službenike.
Međutim, savremeno je doba pa znanja ima svugdje, čak i na bosanskom forumu :ideja

Ipak, produhovljenom se osobom smatra neko ko nije samo načitan, nego ima i tu neku posebnu žicu, poseban pristup, što mu je omogućilo da se izgradi kao neka posebnija ličnost i sl.

Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Biba » 22 Feb 2016, 22:44

Jes ti bio kad na onom svitu..aj ne zaebaji me...

Bjezi od onoga tko ti kaze da moras probuditi duhovnost...joge inkarnacije i pm...

Podrinjac
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 5 times

Post by Podrinjac » 22 Feb 2016, 22:53

Ja jogiram svako veče... i baš me dobro duhovno ispuni ta joga.

Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Biba » 22 Feb 2016, 23:03

Podrinjac wrote:Ja jogiram svako veče... i baš me dobro duhovno ispuni ta joga.
Yoga asana :perezube

String
Legenda foruma
Legenda foruma
Has thanked: 1 time
Been thanked: 27 times

Post by String » 22 Feb 2016, 23:21

Nesto ovako?
Image
Image

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1696 times
Been thanked: 3239 times

Post by Mutevelija » 24 Apr 2016, 07:38

"Prenosi se od Abdullaha ibn Amra ibn el-Asa da je Poslanik, s.a.v.s., rekao: ”Najbolji ljudi su oni čistih srca i iskrenih jezika.” Upitali su: ”Allahov Poslaniče, a ko onda?” Odgovorio je: ”Oni koji preziru dunjaluk, a vole Ahiret.” ”A ko poslije njih?”, ponovo su upitali. Muhammed, s.a.v.s., odgovorio je: ”Vjernik lijepog ahlaka.” (Ibn Madže)

Muhammed, s.a.v.s., podučava nas putem ovog hadisa da je srce, koje je ispunjeno svjetlom imana, temeljno mjerilo pobožnosti i bogobojaznosti. Potvrđuje to i drugi hadis i Poslanikove, s.a.v.s., riječi: ”Bogobojaznost je ovdje, bogobojaznost je ovdje!”, pokazujući rukom na svoje grudi. (Muslim)
Suština vjerovanja nije u mnoštvu vidljivih, formalnih djela, već u onome što se učvrsti u srcu i što onda prate dobra djela. Stoga, nije čudo što je čistoća srca bila i ostala glavna briga iskrenih vjernika.
Ibrahim el-Havas rekao je: ”Lijek za srce je u petero: u učenju Kur'ana s razmišljanjem, u praznom stomaku, u noćnom namazu, u traženju oprosta u zoru i u druženju sa čestitim i pobožnim ljudima.”
Grijesi su za srce ono što je otrov za tijelo – ako ga ne ubije, sigurno će ga oslabiti.

Zunnun el-Misri je govorio: ”Slabost tijela je u teškoj bolesti, a slabost srca je u griješenju. I kao što bolesno tijelo ne nalazi zadovoljstvo i slast u hrani i piću, tako ni srce, zbog grijeha, ne osjeća zadovoljstvo u ibadetu.”
Vjerničko srce je, ukoliko je obasjano svjetlom imana, čisto od mržnje, zlobe, zavidnosti i drugih opakih bolesti. Iskreni vjernici posjeduju zdrava i čista srca, jer znaju da se na Sudnjem danu neće spasiti, niti će Džennet nastaniti, osim onaj ko Allahu dođe čista srca.

Prenosi se od Enesa ibn Malika, r.a., da su jednom prilikom sjedili kod Allahovog Poslanika, s.a.v.s., i da im je on u jednom trenutku rekao: “Sada će vam na vrata ući jedan od stanovnika Dženneta”, i to se ponavljalo tri dana zaredom. Svaki put je na vrata ulazio isti čovjek. Abdullaha ibn Amra ibn el-Asa, r.a., zaintrigirao je slučaj tog čovjeka, pa je želio da ga prati ne bi li otkrio djelo zbog kojeg je zaslužio Džennet. Otišao je kod njega i rekao mu: ”Ja sam se nešto zamjerio svome ocu i zakleo sam se da tri dana neću ulaziti u našu kuću, pa sam došao da te pitam mogu li kod tebe boraviti tri dana.” Čovjek mu je dozvolio i Abdullah je pratio šta on radi, ali nije primijetio da je taj musliman posvećen bilo kakvim dobrovoljnim ibadetima, osim onoga što je naređeno i što je bilo uobičajeno kod svih ashaba. Treći dan mu je otkrio istinu i rekao je da se nije posvađao sa ocem, već ga je znatiželja natjerala da boravi kod njega i da vidi šta radi, jer ga je Muhammed, s.a.v.s., tri dana zaredom nazivao džennetlijom. Tom prilikom Abdullah mu je rekao: “Vidim da ne činiš mnogo dobrih djela, pa čime si postigao ono o čemu nas je Poslanik, s.a.v.s., obavijestio?!” Čovjek je odgovorio: “Što se tiče djela i ibadeta, ja ne činim osim ono što si vidio, izuzev što ja u svojim grudima (u svom srcu) ne osjećam nimalo mržnje niti zavidnosti prema muslimanima na blagodatima koje im je Allah podario.” Abdullah ibn Amr mu je rekao: “Upravo je to ono čime si postiga stepen džennetlije.” (Ahmed)"
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820

Fazlija
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by Fazlija » 24 Apr 2016, 11:22

Ovo sto je odgovorio taj dzennetlija je upravo ono cemu poducava i cemu vodi meditacija prijateljske ljubavi (metta) u buddhizmu. Koga zanima, neka baci pogled na temu o buddhizmu :)
http://forum.srednjiput.rs/

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1696 times
Been thanked: 3239 times

Post by Mutevelija » 24 Apr 2016, 12:04

To se kod nas zove namaz.
"Ljude i džinne sam stvorio da bi me Obožavali"
"Postite klanjajte da biste bili pravedni"
Ne piše budite pravedni da biste klanjali.
Ili:
"Neka vas mržnja koju prema nekim narodima osjetite nikako ne prevede sa pravog puta sudite čak i protiv svojih porodica /parafriziram ajete,
Budite pravedni to je bliže čestitosti.
Reci vjernicma neka spuste svoje poglede itd.
Ne valja se voditi strastima u životu.
[ytube][/ytube]
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820

Post Reply

Return to “Religija”