Jasta nije zima ni bila neka.
Grijanje na struju ili drva ?
Moderator: spacebound
- Anestzijaaa
- Inventar foruma
- Has thanked: 6330 times
- Been thanked: 4384 times
- Status: Offline
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
- Has thanked: 9077 times
- Been thanked: 10771 times
- Status: Online
Re: Grijanje na struju ili drva ?
GRIJALICE I RADIJATORI ODLAZE U ZABORAV: Ovo je najisplativiji način grijanja, majstor detaljno objasnio njegove prednosti

Ovih dana vladaju temperaturni minusi, a zbog velikih računa i tanjeg kućnog budžeta raspitujemo se kako se dobro ugrijati, a opet ne dobiti prevelike račune.
Velik broj ljudi danas se odlučuje za inverter klima uređaj kao primarni način grijanja ili kao dodatno grijaće tijelo u prijelaznom razdoblju za dogrijavanje prostora. Prije 10 godina bilo je potpuno nevjerojatno da se netko grije klimom, a danas je to jedan od najekonomičnijih i najučinkovitijih načina grijanja, kažu stručnjaci.
Inverter klima uređaji donijeli su veliku promjenu svojim štedljivim načinom rada, koriste ekološki plin koji smanjuje potrošnju i manje šteti ozonskom omotaču ako dođe do curenja. Također, vrlo su jednostavni za upravljanje, a veliki izbor funkcija pruža mogućnost personalizacije načina grijanja. Jedan klima majstor istaknuo je kako su navedeni klima uređaji isplativiji od individualnih grijaćih uređaja.
"Inverter klima uređaji sada su najbolji za grijanje. Oni su jeftiniji od norveških radijatora, to je isplativije. Obični klima uređaji više se ne proizvode zbog energetskog razreda, odnosno potrošnje energije. Sve je više upita za ugradnju inverter klima uređaja. Definitivno su isplativije od termo peći i norveških radijatora", objašnjava.
Ističe da se ne preporučuje često gašenje klima uređaja kada ste kod kuće. Prilikom gašenja uređaj se ne može automatski prilagoditi promjenama temperature, zbog čega se ponovno pokreće punim kapacitetom. To može povećati troškove, jer će uređaj koristiti više energije za ponovno hlađenje ili zagrijavanje prostora.
"Bolje je inverter klima uređaj stalno držati uključen nego ga paliti i gasiti." Mnogi me potrošači pitaju zašto je to tako, a odgovor je vrlo jednostavan: to je zbog manje potrošnje električne energije dok radi non-stop, odnosno održava stalnu temperaturu. Paljenje i gašenje kada je toplo ili hladno značajno povećava potrošnju", rekao je majstor klima uređaja i dodao kako je najbolje vrijeme za ugradnju inverter klime prije sezone hlađenja ili sezone grijanja, a održavanje je isto kao kod on/off ili s običnim klima uređajima:
"Sve je češća pojava prelaska s on/off klima uređaja na inverterske i održavanje ovih klima uređaja je isto kao i kod običnih. Prodaja inverter klima uređaja značajno je porasla u 2024. godini, a trend nastavka rasta ugradnje inverter klima uređaja očekujem i u idućoj godini. Sustav ugradnje je isti kao i kod običnih klima uređaja", rekao je taj klima majstor.
Kada je vani minus često se događa da klima prestane raditi i uključi mod "odleđivanje", a mnogi korisnici pitaju zašto se to događa?
Program za odmrzavanje, odnosno odmrzavanje vanjske jedinice, uključuje se kada je vani velika vlaga, odnosno kada su temperature oko nule. Ponekad se to dogodi dva ili tri puta u tri sata i to je sasvim normalno. Ali ako je klima prljava, taj program se češće pokreće. Moj savjet je servis uređaja jednom godišnje, a filtere pranje jednom mjesečno. Važan savjet za sve: Ne morate brinuti o korištenju klime za vrijeme jakog minusa, jer oni uglavnom podnose hladnoću ispod minus 20 stupnjeva", rekao je sagovornik i dodao da u novom zraku ima EKO plina, prenosi Krstarica.
"To više nije freon, već EKO plin koji štiti okoliš i smanjuje potrošnju energije. Što se tiče potrošnje električne energije inverterskih klima uređaja, ona se kreće od 0,800 kW do 1 kW po satu neprekidnog rada uređaja, a za tu količinu energije dobije se od 4 kW do 6,3 kW toplinske energije. Ta peć od 3 kW troši 3 kW električne energije za distribuciju 3 kW toplinske energije. Inverter klima uređaj troši 30-50 % manje električne energije od klasičnog on/off sustava."
- ironman
- sirius
- Has thanked: 23179 times
- Been thanked: 23728 times
Svako ekonomisanje sa grijanjem dovodi do istog rezultata.
Ne ogrijes se da valja.
Ili pec na lozenje klasika ili ko ima grijanje bilo da je kucno centralno bilo da je spojen na gradsko.
Sve drugo mi nije neko rjesenje.
Toplotne pumpe,inverteri i sve ostalo.
Pricam o stanovims ili kucama ne o poslovnim objektima.
Ili pec ili radijator.
Ostalo sve je improvizacija.
Ne ogrijes se da valja.
Ili pec na lozenje klasika ili ko ima grijanje bilo da je kucno centralno bilo da je spojen na gradsko.
Ili pec ili radijator.
dream of spring...
-
- Poneki mu pročitamo
- Has thanked: 1341 times
- Been thanked: 1318 times
- Anestzijaaa
- Inventar foruma
Provjeri ti to opet,meni zadnji racun 170 km
Ovaj je grad,mali za nas...
- tuzlak1212
- Inventar foruma
- Has thanked: 547 times
- Been thanked: 795 times
Ma meni klima ugrije samo zrak, ne ugrije se ni zid, ni odjeca u prostoriji nit ista osim zraka samo, sve sto dotaknes je studeno
-
- Poneki mu pročitamo
- Anestzijaaa
- Inventar foruma
U mene su uljani radijatori a ima i pec za svaki slucaj,al cu na proljece napravit na struju grijanje kuciste i cijevi oko 3000 km.
- Anestzijaaa
- Inventar foruma
Aha veca kvadratura .
-
- Poneki mu pročitamo
Koristim aplikaciju
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
- ElTriconi
- Đulaga
- Mood:
- Has thanked: 45500 times
- Been thanked: 8136 times
Pajdo treba kolko hos KW snage, najbolje metnit pec i rokat cumur, ima u njemu onih kalorija kolko hos. Sve ostalo je mlacenje prazne slame, hem skupo hem moras najakarit da se osjetiironman wrote: 15 Jan 2025, 12:05 Svako ekonomisanje sa grijanjem dovodi do istog rezultata.
Ne ogrijes se da valja.
Ili pec ili radijator.
A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao
Da bog da se do vijeka ne probudio

- amidza idriz
- Aktivni forumaš
- Has thanked: 1924 times
- Been thanked: 961 times
Pajdo, ubacis kantu cumura a skoro kantu pepela izbacis. Sto znaci da je njegova iskoristivost manja od 60%.ElTriconi wrote: 15 Jan 2025, 15:07Pajdo treba kolko hos KW snage, najbolje metnit pec i rokat cumur, ima u njemu onih kalorija kolko hos. Sve ostalo je mlacenje prazne slame, hem skupo hem moras najakarit da se osjetiironman wrote: 15 Jan 2025, 12:05 Svako ekonomisanje sa grijanjem dovodi do istog rezultata.
Ne ogrijes se da valja.
Ili pec ili radijator.
Ostalo sve je improvizacija.![]()
Najeftinije grijanje je na cvrsto gorivo(ugalj i drva), to stoji. Sve je manje kvalitetnog uglja a i kvalitetnih drva za ogrev.
Grijanje na pelet, sprzis pola tone peleta a pepeo ti stane u jedan usisivac za pepeo. Sada je cijena tu i tamo i mogla bi biti malo niza da bi ovo bilo prihvatljivo.
Toplotne pumpe, velika investicija a poslije jeftino i cisto grijanje.
Tu spadaju i inverteri koji su jako efikasni.
U jednoj kuci imam pelet i 2 invertera. Ako je temperatura 5*C i vise onda inverteri rade svoj posao sasvim dovoljno. Bitna je pozicija samog invertera. Za sprat imam jedan 18ku postavljenu iznad stepenista na podestu i okrenut je prema spavacim sobama. Ugrije hodnik, kupatilo i 4 sp. sobe da moram svoju zatvarati jer je pretoplo. Pelet ponekada kada hocu da imam i toplu vodu a i da popravim kompletnu temperaturu u kuci.
Zadovoljan.
U drugoj kuci na loz ulje. Malo skupo ali jako brzo ugrije. Tu ne boravim dugo.
Zadovoljan.
Ovdje, grijanje na gas. Malo skupo ali dobar konfor u svim prostorijama plus topla voda.
Kada sve uporedim najisplativije na invertere ili klasicne toplotne pumpe. Za toplotne pumpe se treba unaprijed pripremiti prilikom gradnje kuce pa raditi podno grijanje i niskotemperaturne radijatore.
Sve jos isplatnije ko ima makar par solarnih panela na krovu.
#Jaki ljudi ne spustaju druge dole, oni ih podizu.#
- ElTriconi
- Đulaga
- Mood:
Trenutno u bosni grijanje strujom je najjeftinije a ko ti garantuje da ce ova cjena ostat jos godinu dana? Moze sutra duplo poskupit (ne bas sutra ali do sljedece godine). Ovdje ti je inace tako da svi udare horuk na neku stvar koja se cini isplativom pa onda vicu ih jesam se zajebo za par godina 

- amidza idriz
- Aktivni forumaš
- Has thanked: 1924 times
- Been thanked: 961 times
Grijanje na TP i invertere ne moze biti skupo i da struja dosta poskupi.
Zasto, zato sto su to sistemi koji od jednog KW elektricne energije stvara 3,4 pa i 5 KW toplotne energije.
Sta je problem, nestabilnost elektroenergetskog sistema. Padne snijeg i svuda kolaps. Sta ces onda? Moras imati agregat kao prelazno rjesenje. Opet nas javasluk.
Ne mogu da se dogovore oko podjele nakupljenih sredstava. Jedni bi to u budzet da raskrcme na luksuze a drugi znaju da moraju ulagati u infrastrukturu. Duga prica.
Zasto, zato sto su to sistemi koji od jednog KW elektricne energije stvara 3,4 pa i 5 KW toplotne energije.
Sta je problem, nestabilnost elektroenergetskog sistema. Padne snijeg i svuda kolaps. Sta ces onda? Moras imati agregat kao prelazno rjesenje. Opet nas javasluk.
Ne mogu da se dogovore oko podjele nakupljenih sredstava. Jedni bi to u budzet da raskrcme na luksuze a drugi znaju da moraju ulagati u infrastrukturu. Duga prica.
#Jaki ljudi ne spustaju druge dole, oni ih podizu.#
- ElTriconi
- Đulaga
- Mood:
Metnuli u konjicu punionicu za elektricna vozila 2 x 22 KW snage, i sta mislis jel za to ide posebna trafostanica?amidza idriz wrote: 15 Jan 2025, 22:22 Grijanje na TP i invertere ne moze biti skupo i da struja dosta poskupi.

Tako ti je sto se tice struje, kad bi svak preso na tako grijanje ne bi mogo sistem izdrzat. Prvo rijetke su zgrade sa fasadom. Nije problem sto se tice struje, struje ima al je mreza problem. Mozda bi moglo u sarajevu u centru al dalje tesko

- Nora Ibsenova
- Čovječje vrste kći
- Has thanked: 2279 times
- Been thanked: 4022 times
Mislim da potpuno griješiš.ironman wrote: 15 Jan 2025, 12:05 Svako ekonomisanje sa grijanjem dovodi do istog rezultata.
Ne ogrijes se da valja.
Ili pec ili radijator.
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.
- Beni
- Fuck you
- Mood:
- Has thanked: 2203 times
- Been thanked: 5129 times
Ja sam bio najrahtniji na plinu, upali centralno tipa u Oktobru i ne gasim ga do kraja Aprila vazda u stanu bilo 23-24 stepena.
Ma.da i.ovo gradsko nije lose isto tako bude 23-24 stepena u sendvicu sam a dobra vanjska stolarija. Jedino taj neki prelazni rok.kad.bude upali se ponekad inverter klima
Ma.da i.ovo gradsko nije lose isto tako bude 23-24 stepena u sendvicu sam a dobra vanjska stolarija. Jedino taj neki prelazni rok.kad.bude upali se ponekad inverter klima
Fuck you a friendly note to start the day
- Nora Ibsenova
- Čovječje vrste kći
I ja licno najvise volim plin. Ne gasim ga nikad, drzim temp na 20 stepeni i meni je mjera. Bila sam u proslom stanu na toplanama i nisam bila zadovoljna, ne zbog toplana, nego jer su u stanu bili staaaaaaari radijatori, i to oni sto pusu topao vazduh, a ne sto se zagrijavaju komplet.Beni wrote: 16 Jan 2025, 12:53 Ja sam bio najrahtniji na plinu, upali centralno tipa u Oktobru i ne gasim ga do kraja Aprila vazda u stanu bilo 23-24 stepena.
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.
- Beni
- Fuck you
- Mood:
- Has thanked: 2203 times
- Been thanked: 5129 times
Eh takvi su bili kod mene pa ih zamjeni za gusane.Nora Ibsenova wrote: 16 Jan 2025, 13:00I ja licno najvise volim plin. Ne gasim ga nikad, drzim temp na 20 stepeni i meni je mjera. Bila sam u proslom stanu na toplanama i nisam bila zadovoljna, ne zbog toplana, nego jer su u stanu bili staaaaaaari radijatori, i to oni sto pusu topao vazduh, a ne sto se zagrijavaju komplet.Beni wrote: 16 Jan 2025, 12:53 Ja sam bio najrahtniji na plinu, upali centralno tipa u Oktobru i ne gasim ga do kraja Aprila vazda u stanu bilo 23-24 stepena.
Fuck you a friendly note to start the day
- Nora Ibsenova
- Čovječje vrste kći
Dobri su gusani. Ugasis grijanje oni vruci tri dana nakon.Beni wrote: 16 Jan 2025, 18:04Eh takvi su bili kod mene pa ih zamjeni za gusane.Nora Ibsenova wrote: 16 Jan 2025, 13:00
I ja licno najvise volim plin. Ne gasim ga nikad, drzim temp na 20 stepeni i meni je mjera. Bila sam u proslom stanu na toplanama i nisam bila zadovoljna, ne zbog toplana, nego jer su u stanu bili staaaaaaari radijatori, i to oni sto pusu topao vazduh, a ne sto se zagrijavaju komplet.