Znas li od cijih si kuca?

Poznate ličnosti, ratovi, važni događaji

Moderator: Krokodil Behko

Post Reply
hojla
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Status: Offline

Re: Znas li od cijih si kuca?

Post by hojla » 06 May 2014, 11:11

A ima i jedno selo na granici bh i hrvatske Bosanci mislim da je na hrvatskoj strani kolpe iliti kupe.....i ne znam sto svi izbjegavate reci prezime (cast daciki...usput kako si mi) za moje po babinoj strani vele da se doselio neki mesa ( valjda mehmed ili tako nesto) i eto mi mese ili mesici ili masici musici i slicno a ima tih prezimena svugdje....sto veli storm cak i u slovenij unazad dvjestotristo godina.....a po materi avdici.....eto a za pretke znam do pranene i prababe dalje neznam...ali prica o nekom ko je doso odnekle i mi po njemu se prica...i kolko vidim ima toga po bosni mlogo.......eh st su ti doslje........vazda plodni bili
Our solution mind revolution

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time

Post by storm » 06 May 2014, 11:23

Ma meni nije problem....Marića ima baš svugdje....čak ima u sloveniji poznati biatlonac janez marič :valja ....pa enver marić......samo makedonca (još) nisam upoznao sa tim prezimenom :oo
Habibti, ya nour el - ain... :srce

hojla
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by hojla » 06 May 2014, 11:30

Jos da si mi massala plodan.......a nisam cuo da se kakva u slo zalila na marice....bar ja nisam cuo....a :zubi cujeu se svasta....hehehe
Our solution mind revolution

Seljak
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Seljak » 06 May 2014, 11:37

hojla wrote:A ima i jedno selo na granici bh i hrvatske Bosanci mislim da je na hrvatskoj strani kolpe iliti kupe.....i ne znam sto svi izbjegavate reci prezime (cast daciki...usput kako si mi) za moje po babinoj strani vele da se doselio neki mesa ( valjda mehmed ili tako nesto) i eto mi mese ili mesici ili masici musici i slicno a ima tih prezimena svugdje....sto veli storm cak i u slovenij unazad dvjestotristo godina.....a po materi avdici.....eto a za pretke znam do pranene i prababe dalje neznam...ali prica o nekom ko je doso odnekle i mi po njemu se prica...i kolko vidim ima toga po bosni mlogo.......eh st su ti doslje........vazda plodni bili
Ovo Hojlino, boldirano, dođe mi kao dobar šlagvort da ispričam jednu
anegdotu. Kažu da je istinit događaj u pitanju.

Negdje u Hercegovini, bila dva dobra prijatelja, istoga prezimena - Ćorić. Jednome ime Josip, a drugome Jusuf.

Pozove Josip Jusufa sebi u goste, iznese se jelo i piće i usput se povede tema o prezimenu. U Josipa bila baba, dobro stara, senilna i pomalo nagluha. Uglavnom, shvatila je da se i Jusuf preziva Ćorić.

I tako, malo, malo, baba upada u razgovore ''muškinja'' i pita : '' A jesi li ti od pokojnog Stipana...?

Josip, unuk joj, odgovara: ''Ma nije boona baba...kakva Stipana..!?

Baba će, opet : ''Eee, ondak će bit da si Juuriin..!?

Josip, unuk, malo povišenim tonom, da ga baba bolje čuje, a i da odagna eventualnu nelagodu svoga prijatelja Jusufa kaže : '' BABA, BOONA, NIIJJEE NI JUURRIINN, ON JE MUUSSLLIIMMAANN. !''

Uto će baba: '' ŠTOO SE DEREEŠ, KENJČE JEDAN....TA KO DA I ON NE BI VOLIA DA NIJEE...'' :ha :ha :haha :haha

P.S.
Svaka podudarnost sa konkretnim osobama istoga imena i prezimena, slučajna je.
Last edited by Seljak on 06 May 2014, 11:39, edited 1 time in total.
Nemojte šta zamjerit. :ha

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 10184 times
Been thanked: 12072 times

Post by Krokodil Behko » 06 May 2014, 11:37

A sa očeve strane, nosilac sam pradrevnog i arijevskog prezimena s ovih prostora :zubi
Uopšte nije niti slavenizirano sa onim Ć, niti islamizirano.
Zanimljivo je da se to prezime u raznim izvedenicama, nalazi u svim narodima bivše YU, a u Hvratima, što iz biH što iz HR, ponajviše. Mislim da se pola Hrvata preziva po nekoj izvedenici iz ovog prezimena. Prisjetimo se samo A.G. Matoša. Tu su i mnogobrojni Mateše, Matešići, Matoševići, a o raznim Matićima i Matovićima da i ne govorimo.

Dzagoda
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Dzagoda » 06 May 2014, 23:56

Znam:)
D.I.L.L.I.G.A.F.
btw. U ovom ruznom svijetu imam noge za 10 :D

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 07 May 2014, 00:02

Jagoda wrote:Znam:)
znam i ja :zubi
od bijele kuće na dedinju :D. :D. :D.

Dzagoda
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Dzagoda » 07 May 2014, 00:03

storm wrote:
Jagoda wrote:Znam:)
znam i ja :zubi
od bijele kuće na dedinju :D. :D. :D.
hahahahahahahaahahahhahaha :cool :cool :cool :cool :cool :aplauzz
D.I.L.L.I.G.A.F.
btw. U ovom ruznom svijetu imam noge za 10 :D

JCR
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by JCR » 13 May 2014, 19:41

Kad smo kod ovoga, da li neko zna gdje se u BiH mogu (ako uopste ima toga kod nas) uraditi DNK analizu koja ce mi pokazati genetsku historiju mojih predaka? Unaprijed hvala

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 10184 times
Been thanked: 12072 times

Post by Krokodil Behko » 13 May 2014, 20:11

JCR wrote:Kad smo kod ovoga, da li neko zna gdje se u BiH mogu (ako uopste ima toga kod nas) uraditi DNK analizu koja ce mi pokazati genetsku historiju mojih predaka? Unaprijed hvala
Vjeruj da nemam pojma. Neke se genetske analize rade u Sa, ali čini mi se da je to u medicinske svrhe. Uglavnom je oko ginekologije. nešto slično je i u zemljama okruženja. Dok ne pronađeš taj institut, samo ovdje napiši odakle su ti preci i ja ću ti sve reći :)

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 8404 times
Been thanked: 19863 times

Post by Maja » 13 May 2014, 21:17

Seljak da nisi Filipovic :D

Seljak
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Seljak » 13 May 2014, 21:22

Maja wrote:Seljak da nisi Filipovic :D
Nisam Majo. Moje ''pleme'' iz okolice Sinja, imalo je neke sitne posjede, tamo, ali nisu bili ''plemenitaši'' poput Filipovića. Koliko znam, preci akademika prof. dr. Muhameda Filipovića su porijeklom iz Zagreba i oni su ''plave krvi''. Moja je, 'nako , crljenkasta. :ha
Nemojte šta zamjerit. :ha

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 41837 times
Been thanked: 28648 times

Post by Rum » 21 Jan 2015, 23:19

BUDITE BOSANSKE VELMOŽE!
PRODAJE SE TITULA BARONA OD BOSNE!

U knjizi "Bears' Guide to Earning Degrees Nontraditionally" se na stranici 29 nalazi informacija kako da se domognete plemićke titule "baron od Bosne". Titulu prodaje Njegovo kraljevsko visočanstvo, kralj Marcija II, koji predstavlja kraljevinu i imperiju Srbije i Bosne.

Eto adresu imate,a putem tražilice možete pronaći i telefon tog kralja

U ovoj knjizi ima još mnogo informacija o tome, kako da postanete počasni doktor nečega i negdje, ali ima i kako da doktorirate, naravno za izvjesnu svotu novca. Svote za doktorat se kreću od 1.000 do 1,000.000 USD. Mnoge značajne ličnosti iz svijeta zabave su na ovaj način postali doktori nauka. Ima smiješnih doktora, kao na primjer doktor igranja tenisa, a na teniskim terenima ga nikada nije bilo.

Image
Pojedino kamenje je mekše od vaših srca.

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 22 Jan 2015, 00:10

Ja bi da kupim.....al ovo bez srbije .....'ta će mi to u nazivu :kafa

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 22 Jan 2015, 07:40

Ovo je 10 najčešćih hrvatskih prezimena

Autor: Z.S./ croatian-geneaology.com

Jeste li znali da je najčešće hrvatsko prezime Horvat? Evo kojih 10 prezimena je našlo svoje mjesto na listi onih koje Hrvati najčešće nose.

#1 Horvat

Prezime vuče porijeklo u vremena kad su Dalmacija i Istra bile pod austrijskom vladavinom, a Hrvatska se sastojala od 'ostatka ostataka'. Zanimljivo, prezime Horvat je jedno od najčešćih prezimena i u Mađarskoj, Sloveniji i Slovačkoj. Razlog tome je, piše Petar Šimunović u knjizi Hrvatska prezimena, što su ga preuzeli kao oznaku za useljenika, stranca. Najviše Horvata danas živi na sjeveru Hrvatske, na području oko Čakovca.

#2 Kovačević

Prezime znači 'kovačev sin'. Kovačevići uglavnom potječu iz područja oko Nove Gradiške i Bosanske Posavine.

#3 Babić

Kako pojašnjava Šimunović u svojoj knjizi, porijeklo imena može biti dvojako; ili označava tursku riječ babo, što znači otac, ili slavensku riječ baba (baka). Puno Babića može se pronaći u selu Voštani kraj Sinja, Laze kraj Nove Gradiške i Lukovo kraj Senja.

#4 Marić

Prezime vuče korijen iz imena Maro/Mara, a označava 'Marinog potomka'. Marići uglavnom potječu iz Istočne Hercegovine i Podravine te Knina. Najviše ih je u Stolcu u BiH, gdje svaki deseti stanovnik ima prezime Marić.
znao sam da sam kninđa :valja , a i u stolac se mogu lagano infiltrirati :D.

#5 Novak

Prezime potječe iz vremena ratova i gladi, a korijen prezimena je riječ 'nov'. Kada bi osoba preselila u novo mjesto zbog gorenavedenih razloga, domaće stanovništvo zvalo bi ih Novaci. Prezime je često i u Sloveniji, Poljskoj i Češkoj. U Hrvatskoj je Novaka najviše u Međimurju.

#6 Jurić

Prezime je lokalizirana verzija imena Georgius. Najviše Jurića živi u bosanskom Kaknju. U Hrvatskoj ih je najviše u Bogdanovićima kraj Trogira, Višnjici kraj Novske i Prugovu kraj Solina.

#7 Kovačić

Izvedeno je, kao i Kovačević, od zanimanja kovač, a pojavljuje se u 16. stoljeću. U posljednjih sto godina najviše se Kovačića rodilo u Čelini kraj Omiša.

#8 Vuković

U korijenu prezimena je vuk. Neki stručnjaci smatraju da prezime potječe od Vlaha, koje su Slaveni asimilirali. Prezime je često kraj Dinare, u naselju Saborsko kraj Ogulina i Brinju.

#9 Knežević

Riječ knez korijen je ovog prezimena, a ona pak potječe od staronjemačke riječi kuningaz (kasnije König).Prezime je označavalo vođu sela, ali ponekad i višeg ranga. Kneževića je najviše u Vinjercu kraj Zadra, Borajima kraj Šibenika i Strugi Banskoj kraj Hrvatske Kostajnice.

#10 Marković

Jedno je od najstarijih hrvatskih prezimena. U korijenu prezimena je ime Marko. Najviše Hrvata ovog prezimena je iz Bosanske Krajine i Ivanca kraj Varaždina.
:hihi

drugrankovic
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by drugrankovic » 22 Jan 2015, 07:55

storm wrote:Ovo je 10 najčešćih hrvatskih prezimena

Autor: Z.S./ croatian-geneaology.com

Jeste li znali da je najčešće hrvatsko prezime Horvat? Evo kojih 10 prezimena je našlo svoje mjesto na listi onih koje Hrvati najčešće nose.

#1 Horvat

Prezime vuče porijeklo u vremena kad su Dalmacija i Istra bile pod austrijskom vladavinom, a Hrvatska se sastojala od 'ostatka ostataka'. Zanimljivo, prezime Horvat je jedno od najčešćih prezimena i u Mađarskoj, Sloveniji i Slovačkoj. Razlog tome je, piše Petar Šimunović u knjizi Hrvatska prezimena, što su ga preuzeli kao oznaku za useljenika, stranca. Najviše Horvata danas živi na sjeveru Hrvatske, na području oko Čakovca.

#2 Kovačević

Prezime znači 'kovačev sin'. Kovačevići uglavnom potječu iz područja oko Nove Gradiške i Bosanske Posavine.

#3 Babić

Kako pojašnjava Šimunović u svojoj knjizi, porijeklo imena može biti dvojako; ili označava tursku riječ babo, što znači otac, ili slavensku riječ baba (baka). Puno Babića može se pronaći u selu Voštani kraj Sinja, Laze kraj Nove Gradiške i Lukovo kraj Senja.

#4 Marić

Prezime vuče korijen iz imena Maro/Mara, a označava 'Marinog potomka'. Marići uglavnom potječu iz Istočne Hercegovine i Podravine te Knina. Najviše ih je u Stolcu u BiH, gdje svaki deseti stanovnik ima prezime Marić.
znao sam da sam kninđa :valja , a i u stolac se mogu lagano infiltrirati :D.

#5 Novak

Prezime potječe iz vremena ratova i gladi, a korijen prezimena je riječ 'nov'. Kada bi osoba preselila u novo mjesto zbog gorenavedenih razloga, domaće stanovništvo zvalo bi ih Novaci. Prezime je često i u Sloveniji, Poljskoj i Češkoj. U Hrvatskoj je Novaka najviše u Međimurju.

#6 Jurić

Prezime je lokalizirana verzija imena Georgius. Najviše Jurića živi u bosanskom Kaknju. U Hrvatskoj ih je najviše u Bogdanovićima kraj Trogira, Višnjici kraj Novske i Prugovu kraj Solina.

#7 Kovačić

Izvedeno je, kao i Kovačević, od zanimanja kovač, a pojavljuje se u 16. stoljeću. U posljednjih sto godina najviše se Kovačića rodilo u Čelini kraj Omiša.

#8 Vuković

U korijenu prezimena je vuk. Neki stručnjaci smatraju da prezime potječe od Vlaha, koje su Slaveni asimilirali. Prezime je često kraj Dinare, u naselju Saborsko kraj Ogulina i Brinju.

#9 Knežević

Riječ knez korijen je ovog prezimena, a ona pak potječe od staronjemačke riječi kuningaz (kasnije König).Prezime je označavalo vođu sela, ali ponekad i višeg ranga. Kneževića je najviše u Vinjercu kraj Zadra, Borajima kraj Šibenika i Strugi Banskoj kraj Hrvatske Kostajnice.

#10 Marković

Jedno je od najstarijih hrvatskih prezimena. U korijenu prezimena je ime Marko. Najviše Hrvata ovog prezimena je iz Bosanske Krajine i Ivanca kraj Varaždina.
:hihi

Kovačević (prezime sa jakom istorijom, iz brjdanskih krajeva, crna gora, jedan od najboljih primjera savo kovačević)

marić najpoznatiji po tome da se najbolje drže i kad se sretnu svi se vole (za ove ima posebna priča, imju svoje ujedinjenje, ima ih oko 180 000 na prostorima bivše sfrj, i svi se nekako svojataju, tj jedino prezime dje se svi drže kao svoji u neku ruku bez obzira koju vjeru su poprimili... priča potiče od udovice mare...brda, crna gora, hercegovina, pa posle svudje, i krajina i hrvatska, bosna, srbija... u srbiji je danas najpoznatiji iskren i čestit novinar milomir marić)

vuković , tipično prezime za predeo crne gore

a marković najstarije hrvatsko prezime? :ha

pa dobro jes najstarije... i u crnu goru dje su kao tipična prezimena na primjer bulatović, vuković, vujović, veljović, pajović, kovačević, karadžić, markovići su opet najbrojniji... u srbiji pogotovo, naječešće... iz brda, crna gora, sa pipera...
"Ja, koji sam sve prisluškivao, od skupštine do spavaće sobe, zadnji sam saznao šta mi se sprema.”

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 22 Jan 2015, 08:05

Ja sam čak u sloveniji naletio na nekoliko Mariča ....da, sa tvrdim č, koji ne pamte pretke sa južnih prostora, dakle smatraju se čistim slovencima :cudi
Ma svud se to rasulo ....jaka loza :zubi

drugrankovic
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by drugrankovic » 22 Jan 2015, 08:11

da, zaboravih reći ima u sloveniju... svudje ih ima, i jeidno su prezime na ove prostore jugoslovenske koji se svi svojima nekako osjećaju...
jesu jaka loza što jes jes... nas markovića ko pasa, ali nije to ni blizu ko ovi po tom osjecaju svoga, jer njih vuče ta čuvena priča o udovici mari... i onda ovaj vamo onaj onamo... pa normalno da se smatra slovencem, dje je ko otisho, sha je ko poprimio, i vjekovi prosli... njegova stvar...

znam da marići imaju to ujedinjenje, i jes to nekako lijepo, čim čuju ovdje da su marići, odma se ono svojataju ej rode... ma oklen da su, oni su svoji
"Ja, koji sam sve prisluškivao, od skupštine do spavaće sobe, zadnji sam saznao šta mi se sprema.”

drugrankovic
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by drugrankovic » 22 Jan 2015, 08:16

a to što kažeš, ne sjeća se južnog porjekla? a vidji ove tukane beogradske, kad mi počnu s onom pričom o "starim beogradjanima" pa sve kao iznad nekog...

a kad im zadjesh u prezime, ono viri praziluk, ovce i medjedi... :D

pedigre brdjani, ali nek su tu u bg 100 200 godina i odma su zaboravili... ma nema veze, nek bude ko sta oce, al nek ne ponizava druge...

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 8404 times
Been thanked: 19863 times

Post by Maja » 22 Jan 2015, 10:55

#4 Marić

Prezime vuče korijen iz imena Maro/Mara, a označava 'Marinog potomka'. Marići uglavnom potječu iz Istočne Hercegovine i Podravine te Knina. Najviše ih je u Stolcu u BiH, gdje svaki deseti stanovnik ima prezime Marić. znao sam da sam kninđa :valja , a i u stolac se mogu lagano infiltrirati
Đes komšija :D.

E ebem im StoLcu :puca

Rekla sam ti prije ovdje su Maaarići Hrvati a Marići (brzo se izgovori) Bošnjaci.

Post Reply

Return to “Historija”