NJEMAČKA

Dešavanja u svijetu

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

Trepavica
Status: Offline

Re: Prošetajte najvećim pivskim festivalom na svijetu (VIDEO

Post by Trepavica » 06 Oct 2013, 19:17

Prosječno se svake godine na festivalu pojede 59.000 svinjskih rebaraca, uživa se u 150.000 svinjskih kobasica i u preko pola miliona pilića. Popije se 220.000 litara čaja i kafe, 80.000 litara vina i nevjerovatnih 7 miliona litara piva. Da bi cijela manifestacija blještala potroši se 2,8 miliona kilovata struje što je cifra koja je četvoročlanoj minhenskoj porodici potrebna za 52 godine i 4 mjeseca.
Kako bi ovde isli cevapcici... :hihi bolje od ijedne kobasice.. :ha

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3957 times
Been thanked: 2979 times

Post by Pasaga » 06 Oct 2013, 19:47

:cool ...bio dva put....
to je ludnica....i unutra i vani....oko satora....gluho bilo.... :ha
ove cjene sto su navedene ovdje....duplo su vece.....
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 41 times

Post by Bla » 06 Oct 2013, 21:12

Samo prvo kateter ugraditi pa onda na manifestaciju, ko bi se probijao svaki čas do wc-a kad jednom krene. :oo
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:

paparaci
Hadžija
Hadžija
Been thanked: 2 times

Post by paparaci » 06 Oct 2013, 23:17

ma to ti je kao kod nas vasar - samo vece.
NeK pUkNu DuSmAnI...

:srce S a n i c a - G r m e č :srce

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 10204 times
Been thanked: 12098 times

Useljenici "oglupljuju" njemačko društvo

Post by Krokodil Behko » 11 Oct 2013, 10:48

Image

Useljenici se ponovno nalaze u središtu pozornosti njemačke javnosti. No ovaj put se ne radi o stalnim temama poput kriminala ili useljavanja zbog socijalnih povlastica nego o lošem obrazovanju.
Činjenica je da Njemačka u međunarodnoj studiji po stupnju obrazovanja odraslih, tzv. PISA studiji, zauzima pozicije tek negdje na sredini ljestvice. Krivnju za to, barem tako ovih dana pišu mediji, snosi nizak stupanj obrazovanja kod socijalno ugroženih slojeva društva. I kod useljenika. Paušalno i bez pardona.
Dakle ponovimo još jednom gradivo: useljenici pljačkaju naše socijalne sustave, useljenici su kriminalci, useljenici u velikoj mjeri doprinose zaglupljivanju njemačkog društva. I što će kad to čuje misliti prosječan Nijemac? "Stranci natrag tamo odakle ste došli", je jedno od rješenja koje se nameće samo po sebi.
No osvrnimo se malo na noviju povijest Savezne Republike Njemačke. Nakon Drugog svjetskog rata je postojao Maršalov plan koji je pomogao da se ponovno izgradi Zapadna Njemačka. 40 godina kasnije, nakon ujedinjenja dviju njemačkih država, svi građani Njemačke su plaćali, i još uvijek plaćaju, doprinos za obnovu istočne Njemačke.

Dakle imamo slučaj da se nakon dvije diktature (s različitim predznakom) građanima pomoglo da iziđu iz socijalno teškog položaja, bez da su morali napuštati svoj dom, praktički kod kuće. Takav proces, barem u takvom obimu, nije zabilježen nigdje drugdje u povijesti. I zbog toga jer je građanima Njemačke, i na istoku i na zapadu, bila pružena šansa, Njemačka je postala bogata i privlačna. A time i ciljem za useljenike.

No i u bogatoj Njemačkoj mnogi, i useljenici i starosjedioci, žive na rubu društva. A usko povezan s lošim socijalnim stanjem je i nizak stupanj obrazovanja. I to jednako kod stranaca i "domaćih". No uvijek iznova isključivo strance paušalno optuživati za nizak stupanj obrazovanja je jednostavno - neobrazovano.

Jedan primjer iz svakodnevice. Kod upisivanja u školu, djecu se pita da li potječu iz useljeničke obitelji. I sve se to lijepo upiše u osobni karton. Kada roditelji upitaju koja je svrha tog podatka, tada dobivaju lapidaran odgovor da se jednostavno radi o statistikama. Vlasti dakle više zanima porijeklo djeteta a ne recimo natprosječna nadarenost. Meni su ovakvi slučajevi više nego poznati. Djeca su u međuvremenu među najboljim učenicima, preskaču razrede, no ta činjenica se ne pojavljuje niti u jednoj statistici.

Nešto se mora promijeniti u javnoj percepciji. Ne, ja ne tražim uljepšavanje često katastrofalnih uvjeta u kojima useljenici u ovoj zemlji žive. No vrlo bi me radovalo kad bi moj njemački susjed malo češće čuo i uspješne priče čiji glavni protagonisti su, gle čuda, stranci. To bi možda promijenilo njegovu sliku svijeta. I možda ubuduće ne bi "krivnju" prvo tražio samo kod došljaka (usput, i jedan Bavarac u Hamburgu je u neku ruku osoba s useljeničkom pozadinom, ili?) nego možda i kod sebe.

Zemlja pjesnika i mislioca mora malo promisliti u ovom globaliziranom svijetu: i useljenici obogaćuju društva u kojima žive, njihove socijalne sustave i pridonose gospodarskom boljitku. S druge strane socijalno ugroženima, bez obzira radi li se o "domaćima" ili pridošlicama, treba pomoći. A za to su potrebne jasne političke odluke.

Došlo je vrijeme da se na pojam "useljenička pozadina" gleda pozitivno a ne da ju se (politički korektno) od strane lingvista proglašava "antipojmom" godine. No budimo iskreni: da li je u jednom modernom, otvorenom društvu još uopće važno porijeklo? Za osobni identitet to predstavlja neku ulogu, no izvan te sfere? Pri upisu u školu, zapošljavanju itd.? Sigurno nije.

Tek malom broju građana Njemačke je poznato da službeno u kategoriju osoba s migrantskom pozadinom pripadaju svi oni koji su nakon 1955. doselili u Njemačku kao i njihova djeca i unuci koji su ovdje rođeni.

DW

laganini
Spamer
Spamer
Been thanked: 1 time

Re: Useljenici "oglupljuju" njemačko društvo

Post by laganini » 11 Oct 2013, 11:55

što se čudimo..zar bi bosanci volili kineze u većem broju..
..slobodan čovik kad tad bude baniran..

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14813 times
Been thanked: 10311 times

Post by Julia-Klara » 11 Oct 2013, 13:12

Ooo,neko je bio jako isfrustriran kad je ovo pisao... Dokle god stranac u Njemackojima jednaka prava kao i domaci nemaju se stranci pravo buniti.
Imali smo primjera i ovdje na forumu, kada su govorili : "Ja cu ovdje uvijek biti tretiran kao stranac". Hoces, ali rascisti jednom za svagda da ti JESI STRANAC u toj drzavi (ili bilo kojoj drugoj). Svoje licne frustracije i komplekse ne mozete izlijeciti na taj nacin. Svatite da ste stranci tu, uvijek cete biti, ali u neku ruku ste stranci i u razlicitim dijelovima BiH. :cudi

Došlo je vrijeme da se na pojam "useljenička pozadina" gleda pozitivno a ne da ju se (politički korektno) od strane lingvista proglašava "antipojmom" godine. No budimo iskreni: da li je u jednom modernom, otvorenom društvu još uopće važno porijeklo? Za osobni identitet to predstavlja neku ulogu, no izvan te sfere? Pri upisu u školu, zapošljavanju itd.? Sigurno nije.

Tek malom broju građana Njemačke je poznato da službeno u kategoriju osoba s migrantskom pozadinom pripadaju svi oni koji su nakon 1955. doselili u Njemačku kao i njihova djeca i unuci koji su ovdje rođeni.

Eto, BiH je moderno drustvo, i nije nam vazno prijeklo, niti ko si ni sta si :rol

----------
Ne zelim reci da se slazem sa gore navedenim u tekstu, ali sa mnom je u Njmackoj radila zena iz Grabove Drage ili kako se zove neko selo pored Sirokog, koja nije znala ni citati ni pisati (nas jezik), a o njemackom da i ne govorim
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

Katja
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Katja » 11 Oct 2013, 14:28

Julia, slažem se s tobom, autor teksta je pomalo licemjeran imputirajući "starosjediocima" mržnju prema useljenicima i prezentirajući se kao žrtva dok je njegovo izlaganje prilično huškačko.

Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
Has thanked: 26399 times
Been thanked: 6930 times

Post by Veca » 11 Oct 2013, 18:46

...ma,begaj,veco,sa ove teme!!!
Ima ljudi dobrih, mekih kao pamuk.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.

paparaci
Hadžija
Hadžija

Post by paparaci » 12 Oct 2013, 00:08

dobro je vas dvije (Julia & Katja)! :klara :hihi

'ta vi znate?! cojk zbori samu istinu.

msm. nije da i strancima nema mahane, ali se svabe i dosta preHEseravaju.
NeK pUkNu DuSmAnI...

Heidi
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 7 times

Post by Heidi » 12 Oct 2013, 00:45

A trudimo se, jel. Kto kaze da je lako nek sam proba.
Be mindful of your self-talk. It's a conversation with the universe.

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 12 Oct 2013, 10:19

Švabe ili Nijemci ?
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM :pusi

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3957 times
Been thanked: 2979 times

Post by Pasaga » 12 Oct 2013, 11:01

mrki62 wrote:
Švabe ili Nijemci ?

Nemoj da bi ti upao u to drustvo. :p
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

Katja
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Katja » 12 Oct 2013, 11:18

paparaci wrote:dobro je vas dvije (Julia & Katja)! :klara :hihi

'ta vi znate?! cojk zbori samu istinu.

Eh sad, preseravaju... pa švabe se preseravaju i meni pod nosom kad dođu na ljetovanje. Pa znam ja šta su švabe... pored njih se i u vlastitoj zemlji osjećam ko građanin drugog reda. :plavi :oo

Ali ovaj tip samo odmaže doseljenicima....to je ono 'uz takve prijatelje, ne trebaju ti neprijatelji'. On uopće ne dopušta mogućnost da postoje Nijemci koji nisu tako isključivi prema strancima, on ih stavlja sve u isti koš unaprijed ih optužujući da ne vole strance. Ovakvi tekstovi samo produbljuju jaz između domaćih i stranaca tjerajući i jedne i druge da se osjećaju napadnuto i da se sve više ne podnose.

paparaci
Hadžija
Hadžija

Post by paparaci » 12 Oct 2013, 13:01

ma jok. naravno da nisu svi isti. ima ih koji su melem za dusu. ali ih je vecina zatucana i distancirana.
vazda kad im ne ide dobro, udaraju po strancima. a nikako da smece ispred svog praga pociste.

njima su stranci omogucili da budu jedna on najjacih i najvecih svjetskih ekonomskih sila.
NeK pUkNu DuSmAnI...

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 12 Oct 2013, 13:09

Mislio sam da će se paparaci osvrnuti na pitanje o kome je riječ jer nije isto Švabe ili Nijemci.

Alexandar
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Alexandar » 12 Oct 2013, 14:04

paparaci wrote:
njima su stranci omogucili da budu jedna on najjacih i najvecih svjetskih ekonomskih sila.

tako je, pogotovo mi balkanci jer svabe nikad nisu bili tako vredni i disciplinovani ko mi

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14813 times
Been thanked: 10311 times

Post by Julia-Klara » 12 Oct 2013, 14:16

Ja ne znam gdje ti pape zivis,ali u dijelu gdje ja jesam zivjela nikad mi niko nista nije rekao, pogledao ruzno, optuzio za bilo koje sranje.

@Mrki, naravno da nije isto-ja sam zivjela medju Svabama, i samo mogu reci da su fenomenalni kao ljudi, uvijek spremni pomoci i pravi veseljaci
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 10204 times
Been thanked: 12098 times

Post by Krokodil Behko » 12 Oct 2013, 16:36

Alexandar wrote:
paparaci wrote:

tako je, pogotovo mi balkanci jer svabe nikad nisu bili tako vredni i disciplinovani ko mi
A mi smo opet takvi samo kad nas neko okupira pa pritegne,
ili kad odemo u Njemačku da radimo.

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 12 Oct 2013, 18:17

Šta bi mnogi sve uradili, samo ne bi li imali mogućnost živjeti i raditi u Njemačkoj a negodovati je najlakše.

Post Reply

Return to “Svijet”