Stres
Moderator: Krokodil Behko
- Zagorka
- Žena, majka, forumašica

- Has thanked: 424 times
- Been thanked: 627 times
- Status: Offline
Re: Može li nas stres ubiti?
a sta znam,ziva sam evo
.......sad.....nisam rekla da sam normalna i zdrava je li.....
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.
..zašto nebi ok ako bi ćakiju potegla u samobrani i to je ok..he,he,.
..slobodan čovik kad tad bude baniran..
- Zagorka
- Žena, majka, forumašica

- Has thanked: 424 times
- Been thanked: 627 times
...jasta.......ali sve dok me ne diras,miran si 
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.
..ma to samo hipotetski pitam...
- heda
- Sitna buranija

moze i to lako,probala sam da skocim pod voz,probala jos nekoliko nacina da oduzmem sebi zivot ali se uvijek neko nasao na pravom mjestu i spasao me,sad sam dobro
-
Spanac_113
- Inventar foruma

joj Heda draga, to to ozbiljno?heda wrote:moze i to lako,probala sam da skocim pod voz,probala jos nekoliko nacina da oduzmem sebi zivot ali se uvijek neko nasao na pravom mjestu i spasao me,sad sam dobro
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 10204 times
- Been thanked: 12098 times
Ne brini, mahjong liječi sveSpanac_113 wrote:joj Heda draga, to to ozbiljno?heda wrote:moze i to lako,probala sam da skocim pod voz,probala jos nekoliko nacina da oduzmem sebi zivot ali se uvijek neko nasao na pravom mjestu i spasao me,sad sam dobro
..a da se baciš pod mene...možda nebi preživila..heda wrote:moze i to lako,probala sam da skocim pod voz,probala jos nekoliko nacina da oduzmem sebi zivot ali se uvijek neko nasao na pravom mjestu i spasao me,sad sam dobro
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 10204 times
- Been thanked: 12098 times
Mnogi "puknu" zbog stresa

U BiH je sve više slučajeva samoubistava i ubistava koji su uzrokovani psihičkim poremećajima. Šef Klinike za psihijatriju u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Abdulah Kučukalić u razgovoru za "Dnevni avaz" otkriva da je u BiH sve više građana koji imaju neki od psihičkih poremećaja i da je broj oboljelih u porastu.
Ratni veterani
Pojašnjava da su mnogi u našij zemlji, na neki način, oštećeni zbog rata, jer su bili izloženi raznim traumama kao izbjeglice, zarobljenici i kao ratni veterani. Smatra da je potpuno jasno da u konstelaciji takvih trauma i stresnih događaja, raste broj samoubistava i ubistava.
- To je činjenica koju statistika dokazuje, a tendencija je da toga bude sve više. Uostalom, i kod nas na Klinici za psihijatriju u ovom postratnom periodu povećan je broj pacijenata sa psihičkim poremećajima, i to naročito onih uslovljenih stresom - kaže Kučukalić.
Dugotrajan proces
Prema njegovim riječima, kako bi se smanjio broj oboljelih, država bi se morala aktivnije uključiti, jer se nagomilani problemi moraju početi rješavati.
- To nije lako, jer je to dugotrajan proces. Sve državne strukture moraju dati doprinos kako bi se poboljšala ekonomska i socijalna situacija. Ne može se ništa riješiti za godinu ili dvije - pojasnio je Kučkalić.
On naglašava da se često dešava recidiv oboljenja kod pacijenta za kojeg se smatra da je izliječen. Ističe da svaka nova trauma dovodi do toga da se oboljenje javlja u većem ili istom intenzitetu.
Šta su uzroci
Kako kaže dr. Kučukalić, općepoznato je da u zemljama koje su u tranziciji, naročito u onima koje su doživjele određene kataklizme kao što je rat ili ekonomski pad, ti faktori doprinose porastu kriminala, samoubistava i ubistava.
- Razlozi koji dovode do toga najčešće su te traume koje, evo, u slučaju BiH traju petnaestak godina. Problemi u BiH sporo se rješavaju i to utječe na psihičko zdravlje ljudi - navodi Kučukalić.
Re: Mnogi "puknu" zbog stresa
Da je Bog d'o samo u BIH, ovo je postao globalni problem 
"Tako mi jutra,i noći kad se utiša"
Sigurno su i ratne traume pomogle tom stanju...ali taj stres od tempa života, melje i jede ljude i na zapadu...još je naše područje malo pošteđeno toga...al ne zadugo....nazire se lomljava ljudi...
Habibti, ya nour el - ain... 
-
Ruana
Ma ovo je turbo zivot, trcis slomise ziv i na kraju odes nekoliko dana dolje na odmor a oni ti kazu "lako je vama vi imate para"
-
Trepavica