Beograd: Učenik pucao u školi, ima mrtvih i ranjenih
Moderator: Krokodil Behko
- Masamune
- Forumaš godine

- Mood:
- Has thanked: 22755 times
- Been thanked: 20838 times
- Status: Offline
Re: Beograd: Učenik pucao u školi, ima mrtvih i ranjenih
Pa to je danas trend u svijetu, a oni iskoristili priliku. Jedva dočekali.
- Zizi
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 9909 times
- Been thanked: 8563 times
- Status: Online
Tačno je to za zapošljavanje podobnih, samo nažalost ni obrazovanje nastvnog kadra nije adekvatno.Chan wrote: 05 May 2023, 21:43Zakazao je sistem u školama najviše jer primaju podobne, a ne stručne kadrove. Rad u prosvjeti je ipak neka vrsta sigurne plate pa to ljudi ganjaju bez da to vole raditi i bez da znaju sa djecom. Nema ni nikakvih anketiranja i ocjene produktivnosti učitelja i profesora koji obično kad ulete tako ostanu do penzije iako su u startu poprilično nesposobni.Zizi wrote: 05 May 2023, 21:33 Kada škola bude mjesto u kuju će djeca sa radošću ići neće biti potrebe za silnim obezbjeđenjima.
Takva škola će znati pružiti podršku i djeci koja žive u porodicama sa teško poremećenim odnosima ili ako žive sa roditeljima koji nemaju adekvatne vještine za odgoj djece.
Nažalost zakazao je i sistem obrazovanja nastavnog osoblja, a i trenutni školski program kao da je svrha sam sebi. Preopterećeni su nastavnici, djeca i roditelji i većina ih je sa nagomilanim prwkomjern stresom, koji se onda ispoljava kroz verbalno i fizičko nasilje jednih prema drugima.
Isto je i kod nas i u regiji nam.
Nastavnici uglavnom profesionalno sagorili i kao takvi teško da mogu svoj zadatak na profesionalan način.
Onda imaš i male nasilnike koji se iživljavaju na drugoj djeci. Dovoljno je da ima jedan takav u razredu da to postane veliki problem.
Onda imaš i male nasilnike koji nisu baš kao ovi prvi, ali to rade jer im se može čisto jer su im roditelji neki poznati profesori, doktori i sve ostalo. Takvu djecu bombarduju sa visokim ocjenama i kad ne zaslužuju i prolazi im sve i svašta. Roditelji su im glavni kad dođu na roditeljske sastanke. Velike baje koji viču ma nije moje dijete tako nemojte pričati.
I kad se neko suprotstavi nasilnicima i u prvom i drugom slučaju obično ta djeca budu kažnjena od strane nastavnika, profesora i čitave plejade ljudi u nastavničkom vijeću umjesto da ih podrže.
Danas je, nažalost, rad u prosvjeti gotovo pa obesmišljen. Danas većina djece samo na spomen škole dobiju alergiju. Nije to više ono da ne vole školu zato što im je mrsko ustati ujutru i slično, već što istinski ne vole iz raznih razloga - od učitelja do samih drugova i drugarica u razredu. Ovog je sve više.
Ni akademski nivo nije više nažalost akademski.
I tako nam je manje-više u svakoj oblasti.
Svako od nas voli ići tamo gdje se osjeća prihvaćeno.
Postoje u svijetu, a i u regiji škole koje su imale velike probleme sa nasiljem djece i koje su iz temelja promijenile svoj sistem rada i time su riješili problem nasilja u školi, a ni djeca nisu više išla sa mukom u školu.
Jedan od tih modela je "Kvalitetna škola" od Williama Glassera.
- ElTriconi
- Đulaga

- Mood:
- Has thanked: 54911 times
- Been thanked: 9781 times
I nasi gledaju zvjezde granda
A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao
Da bog da se do vijeka ne probudio

Da bog da se do vijeka ne probudio
- insomnia
- Rđav kurac

- Has thanked: 3202 times
- Been thanked: 10011 times
Joj. Muktikulturarna
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
- HAVANA
- Penzioner

- Has thanked: 2911 times
- Been thanked: 24123 times
- Status: Online
Moja djeca su zavrsila takvu skolu i sa predivnom razrednicom i uciteljima. Puno paznje i aktivnosti, procjene i stimulisanja djeteta... Sve ono cega smo se bojali, nista od toga se nije desilo. Od ucenja do aktivnosti, pomoci ugrozenima, prezadovoljni. Grbavica 1.Zizi wrote: 05 May 2023, 21:33 Kada škola bude mjesto u kuju će djeca sa radošću ići neće biti potrebe za silnim obezbjeđenjima.
Takva škola će znati pružiti podršku i djeci koja žive u porodicama sa teško poremećenim odnosima ili ako žive sa roditeljima koji nemaju adekvatne vještine za odgoj djece.
Nažalost zakazao je i sistem obrazovanja nastavnog osoblja, a i trenutni školski program kao da je svrha sam sebi. Preopterećeni su nastavnici, djeca i roditelji i većina ih je sa nagomilanim prwkomjern stresom, koji se onda ispoljava kroz verbalno i fizičko nasilje jednih prema drugima.
Isto je i kod nas i u regiji nam.
Nastavnici uglavnom profesionalno sagorili i kao takvi teško da mogu svoj zadatak na profesionalan način.
Nije skupo na moru, skupo je na obali.
- insomnia
- Rđav kurac

Zaposlilo sposobne umjesto podobnih

- Tierra Caliente
- Aktivni forumaš

- Has thanked: 797 times
- Been thanked: 285 times
Zizi moze se uvesti i evaluacija i ocjenjivanje profesora i rada skole. Medjutim tu je problem da se profesori adekvatno plate ili da imaju vremena da uz taj redovni posao zarade dodano para na jos nekom poslu.Zizi wrote: 05 May 2023, 22:05Tačno je to za zapošljavanje podobnih, samo nažalost ni obrazovanje nastvnog kadra nije adekvatno.Chan wrote: 05 May 2023, 21:43
Zakazao je sistem u školama najviše jer primaju podobne, a ne stručne kadrove. Rad u prosvjeti je ipak neka vrsta sigurne plate pa to ljudi ganjaju bez da to vole raditi i bez da znaju sa djecom. Nema ni nikakvih anketiranja i ocjene produktivnosti učitelja i profesora koji obično kad ulete tako ostanu do penzije iako su u startu poprilično nesposobni.
Onda imaš i male nasilnike koji se iživljavaju na drugoj djeci. Dovoljno je da ima jedan takav u razredu da to postane veliki problem.
Onda imaš i male nasilnike koji nisu baš kao ovi prvi, ali to rade jer im se može čisto jer su im roditelji neki poznati profesori, doktori i sve ostalo. Takvu djecu bombarduju sa visokim ocjenama i kad ne zaslužuju i prolazi im sve i svašta. Roditelji su im glavni kad dođu na roditeljske sastanke. Velike baje koji viču ma nije moje dijete tako nemojte pričati.
I kad se neko suprotstavi nasilnicima i u prvom i drugom slučaju obično ta djeca budu kažnjena od strane nastavnika, profesora i čitave plejade ljudi u nastavničkom vijeću umjesto da ih podrže.
Danas je, nažalost, rad u prosvjeti gotovo pa obesmišljen. Danas većina djece samo na spomen škole dobiju alergiju. Nije to više ono da ne vole školu zato što im je mrsko ustati ujutru i slično, već što istinski ne vole iz raznih razloga - od učitelja do samih drugova i drugarica u razredu. Ovog je sve više.
Postoje u svijetu, a i u regiji škole koje su imale velike probleme sa nasiljem djece i koje su iz temelja promijenile svoj sistem rada i time su riješili problem nasilja u školi, a ni djeca nisu više išla sa mukom u školu.
Ako nastavnici-profesori imaju pravo da ocjenjuju ucenike i studente mislim da je fer i posteno i da ucenici-studenti mogu da ocjenju rad profesora i rad skole. Tako da postoji ta obostrana ovisnost, a ne da nastavni kadar vedri i oblaci radi sta god hoce i da se izivjavaju na djeci. Ovako pasa moj ili pasinice neka dobro razmisli kako ce da radi, ako nece da radi kako treba, bujrum ima ko hoce. Ima raje na birou koji hoce da imaju stabilan posao i primanja i da posteno rade svoj posao.
Ali poznavajuci nas mentalitet na balkanu od toga nema nista. Ovdje se gleda samo ko ce koga zajebati i ako moze ikako da se koristi neka pozicija da li roditelja koji je neki klinac do nastavnika koji vedri i oblaci.
{code}
- insomnia
- Rđav kurac

wJa sam zato bome svoju upiso u katolicki koledz. Nemoj da mi od malih nogu pokupi ovaj kmezavi mentalitet. Samo EU i NATO vrijednosti. Dario Kordic i Gojko SusakIskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
- Tierra Caliente
- Aktivni forumaš

to tamo da se medju vlasima bolje uklopiinsomnia wrote: 05 May 2023, 22:21wJa sam zato bome svoju upiso u katolicki koledz. Nemoj da mi od malih nogu pokupi ovaj kmezavi mentalitet. Samo EU i NATO vrijednosti. Dario Kordic i Gojko Susak
{code}
- insomnia
- Rđav kurac

Ovo neke new age gluposti. Đe to jos na svijet đaci ocjenjuju profesore? Mora se znati ko vozi traktor a ko otvara kapijuTierra Caliente wrote: 05 May 2023, 22:20Zizi moze se uvesti i evaluacija i ocjenjivanje profesora i rada skole. Medjutim tu je problem da se profesori adekvatno plate ili da imaju vremena da uz taj redovni posao zarade dodano para na jos nekom poslu.Zizi wrote: 05 May 2023, 22:05
Tačno je to za zapošljavanje podobnih, samo nažalost ni obrazovanje nastvnog kadra nije adekvatno.
Ako nastavnici-profesori imaju pravo da ocjenjuju ucenike i studente mislim da je fer i posteno i da ucenici-studenti mogu da ocjenju rad profesora i rad skole. Tako da postoji ta obostrana ovisnost, a ne da nastavni kadar vedri i oblaci radi sta god hoce i da se izivjavaju na djeci. Ovako pasa moj ili pasinice neka dobro razmisli kako ce da radi, ako nece da radi kako treba, bujrum ima ko hoce. Ima raje na birou koji hoce da imaju stabilan posao i primanja i da posteno rade svoj posao.
Ali poznavajuci nas mentalitet na balkanu od toga nema nista. Ovdje se gleda samo ko ce koga zajebati i ako moze ikako da se koristi neka pozicija da li roditelja koji je neki klinac do nastavnika koji vedri i oblaci.![]()
![]()
- insomnia
- Rđav kurac

Šokcima. Vlasi su drugi OURTierra Caliente wrote: 05 May 2023, 22:22to tamo da se medju vlasima bolje uklopiinsomnia wrote: 05 May 2023, 22:21wJa sam zato bome svoju upiso u katolicki koledz. Nemoj da mi od malih nogu pokupi ovaj kmezavi mentalitet. Samo EU i NATO vrijednosti. Dario Kordic i Gojko Susak
![]()
![]()
- Tierra Caliente
- Aktivni forumaš

jasta...jaka drzava...jaka vojska..samo kandjijainsomnia wrote: 05 May 2023, 22:23Ovo neke new age gluposti. Đe to jos na svijet đaci ocjenjuju profesore? Mora se znati ko vozi traktor a ko otvara kapijuTierra Caliente wrote: 05 May 2023, 22:20
Zizi moze se uvesti i evaluacija i ocjenjivanje profesora i rada skole. Medjutim tu je problem da se profesori adekvatno plate ili da imaju vremena da uz taj redovni posao zarade dodano para na jos nekom poslu.
Ali poznavajuci nas mentalitet na balkanu od toga nema nista. Ovdje se gleda samo ko ce koga zajebati i ako moze ikako da se koristi neka pozicija da li roditelja koji je neki klinac do nastavnika koji vedri i oblaci.![]()
![]()
{code}
- Masamune
- Forumaš godine

- Mood:
Da sam to ja napisao vec bi mi se naklatio na kostiinsomnia wrote: 05 May 2023, 22:21wJa sam zato bome svoju upiso u katolicki koledz. Nemoj da mi od malih nogu pokupi ovaj kmezavi mentalitet. Samo EU i NATO vrijednosti. Dario Kordic i Gojko Susak
- insomnia
- Rđav kurac

Pa daj jednu zemlju đe đeca ocjenjuju uciteljeTierra Caliente wrote: 05 May 2023, 22:24jasta...jaka drzava...jaka vojska..samo kandjijainsomnia wrote: 05 May 2023, 22:23
Ovo neke new age gluposti. Đe to jos na svijet đaci ocjenjuju profesore? Mora se znati ko vozi traktor a ko otvara kapiju![]()
- Tierra Caliente
- Aktivni forumaš

isti klinac...sto bi rekli ovo pas ono mu brat
{code}
- insomnia
- Rđav kurac

Pa ti si pokupio ovaj balijski mentalitet. Podhitno na odmor u Lopare. Makar u Obodnicu
- Masamune
- Forumaš godine

- Mood:
- Tierra Caliente
- Aktivni forumaš

Imas kod nas toga u BiH toga na IUS-u, Burchu, raznim edukacionim centrima.Na kraju semestra popuni se forumular i preda se administraciji.
{code}
- insomnia
- Rđav kurac

Par selo. Ovo, ono. Znam ja neku ekipu uLipnici ako ti nije preekstremno 
- HAVANA