Morgen wrote: 07 Jul 2025, 18:42
Matan wrote: 07 Jul 2025, 18:28
Ne ide ni meni, otisla djeca od moga brata..
i vjeruj, nisu uopce nacionalisti..
Ali djeca zeljna provoda, sad su u Sarajevu, sad u Zagrebu, sad u Barceloni..
Nacionalisti su bili svi na koncertu. Ne peva thompson sljivike i livade, vec o hrvatskoj i nostalgiji khm
I pre nego sto pocnete mimimi i srbi su takvi. Jesu. Ali knidza sakupi jedva 100 ljudi pod sator na manjaci.
Nikad ne bi isla na koncert gde se viju zastave.
Koji seljakluk. Evo sto sam sad procitala od qudsa onu kolumnu, nisam ni znala da je bio svestenik na bini.
Evo moram automatski da se prekrstim… gospode boze!
I nikad necu zaboraviti pocetkom 90tih na koncertu prljavog kazalista (nisam ih ni slusala, isla zbog drugarice hrvatice)
I svidela mi se pesma nesto, prvi put je cujem,zatvorim oci, njiham se tamo vamo, otvorim oci - kad svi na kolenima i sklopili ruke, jerbo ruza hrvatske
Isti krkanluk ko u srbiji sa, eto ne znam ni imena, isto samo kofol malo kulturniji. Ma da.
Ne zelim nikog da uvredim, ja sam cesto u hr i NIKAD nisam imala neugodnosti sbilokim, ali me ovaj koncert stvarno razocarao. Zapravo ljudi koji su otisli tamo.
Znaš zašto nema fenomena
Thompson kod Srba, pa da neki četnički pjevač okupi 500.000 Srba sa kokardama i sl. Zato što je velikosrpski nacionalizam glavna, mainstream ideologija kod Srba,
velikosrpski nacionalizam koji nikada ne želi da definiše granice Srbije i susjednih zemalja,
koji uvijek govori o srpskim zemljama i gleda što dalje može u tuđu avliju je OSNOVA GOTOVO SVAKE SRPSKE POLITIKE sa izuzetkom perioda SFRJ i mooožda Đinđića dok ga nisu roknuli.
Neki dan - povodom Vidovdana i protesta - Basara piše, između ostalog, i pita se postoji li razlika između Vučićevog i Lomparovog/studentskog srpskog nacionalizma, i ne može da nađe suštinsku razilku.
Kod Hrvata ima procentualno daleko više zdravijeg, nenacionalističkog društvenog tkiva koje pruža otpor ustaškoj, velikohrvatskoj ideologiji, nego što je to kod srpskog naroda.
Pošto kod Hrvata ipak ima više onih koji se protive zlu nacionionalizma, onom velikohrvatskom nacionalizmu (koje gleda preko granice, recimo u BiH, Herceg Bosnoooooo mudo ponosnoooooo i sl) trebaju ovakvi mega koncerti kao vitamini...
Srbima to uopšte ne treba, njima bi to sad bilo smiješno. Oni su davno izrasli u snažne nacionaliste i koncerti poput Thompsonovog je za njih dječija igra, budalaština... Srbija je još kao mala upala, kao Obeliks, u kazanče sa velikosrpskim nacionalizmom i otada joj više nije potrebna ni kap. Kod Srba postoji malecna manjina koja se bori i pruža lavovski otpor velikosrpskoj ideologiji. I ja se najviše divim toj manjini - valja ostat normalan u takvoj velikoj većini.
I zato je hrvatski nacionalizam isfrustriran, ljut, sjeban, patetičan, mučan, krooooolju Dmitreeeeeee Zvonimireeeeee, od stoljeća sedmog, prc...
Rahmetli Alija je to dobro znao i rekao je jednu istinu o budućnosti BiH, a vezano za Srbiju i Hrvatsku...
Ceterum censeo Republica serviica esse delendam.