Kućni ljubimci

Naši ljubimci, priroda, čuvanje okoliša.

Moderator: spacebound

Kojeg kućnog ljubimca biste voljeli imati?

Psa
73
50%
Mačku
36
24%
Kunića
4
3%
Hrčka
2
1%
Ribicu ili kornjaču
4
3%
Zmiju ili pauka
9
6%
Papigu, kanarinca i sl
7
5%
Nešto drugo
12
8%

Total votes: 147

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1671 times
Been thanked: 3168 times
Status: Offline

Re: Kućni ljubimci

Post by Mutevelija » 07 Jun 2016, 18:33

Ali oboje će te pojesti kad umreš a ne budu imali hrane.
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820

Sheval
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 344 times
Been thanked: 872 times

Post by Sheval » 07 Jun 2016, 18:35

Sto je i normalno.

ummagumma
Na probnom
Na probnom

Post by ummagumma » 07 Jun 2016, 22:20

Sheval wrote:Macke su puno oholije od pasa.Pamte svaku ruznu stvar sto si im ucinio,psi nisu zlopamtila i ne gledaju te samo kroz prizmu hrane kako to rade mace.
Jednostavno nije moguće voljeti mačke ako se gledaju kroz naočale ljubitelja pasa.
I svi znamo za njihove ljepote i vrijednosti.
One su kao neka prelazna forma divljine i pitomosti.
I tako ih treba gledati.
Kad odsele ljudi, mačke ostanu vezane za tu kuću, za taj prag.
Nisam jednom čuo da se ljudima otela mačka (kada su odselili) i vratila se u staru kuću.
Još ne znamo za koga su vezane...
Ali ipak dođu same i sjednu nam u krilo.

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 8075 times
Been thanked: 19098 times

Post by Maja » 07 Jun 2016, 22:35

Po mom mišljenju:

1. Psi su uvijek za igru i maženje i s njima ne moraš paziti na nagle pokrete, možeš ih prevrtati na leđa, češati nogom, stiskati, grliti, dok mačkama trebaš opreznije prilaziti jer ćeš ih preplašiti/otjerati.
2. Pasa se boje komšije, prolaznici, gosti, poštari čak i ako ne ide na ljude. Nekad je dovoljno da vide psa ili da zalaje na njih da se prepadnu pa im je neprijatno doći kod vlasnika psa a mačke ljude koji ih ne hrane uopšte ne zarezuju.
3. Pas zahtjeva veću brigu, kupanje, hranjenje, puno više hrane nego mačke, psa moraš voditi vani da vrši nuždu a mačka to obavi sama i još zakopa. Njoj je samo dati hranu i gotovo.
4. psa možeš voditi u prirodu, šetnja, izlet, more, mačku ne

U svakom slučaju pas je za mene daleko iznad mačke iako je mačka praktičnija.

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1671 times
Been thanked: 3168 times

Post by Mutevelija » 07 Jun 2016, 22:44

Ima ono i cool mački samo što su rijetkost, čak nekih ima neće ni da love miševe.
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820

Sheval
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 344 times
Been thanked: 872 times

Post by Sheval » 07 Jun 2016, 22:48

Nisam bas na ti sa mackama jer i moj ljigavac od psa nije sa njima u najboljim odnosima.Pravi starinski cuko koji macku cim locira ide da je smaze.Nikad nece biti prijatelji.Ali ja kao istinski ljubitelj zivotinja ne dozvoljavam to.Ja sam Unprofor.Ne mogu zajedno ali nema nasilja.

ummagumma
Na probnom
Na probnom

Post by ummagumma » 08 Jun 2016, 00:46

Sheval wrote:Nisam bas na ti sa mackama jer i moj ljigavac od psa nije sa njima u najboljim odnosima.Pravi starinski cuko koji macku cim locira ide da je smaze.Nikad nece biti prijatelji.Ali ja kao istinski ljubitelj zivotinja ne dozvoljavam to.Ja sam Unprofor.Ne mogu zajedno ali nema nasilja.
U mom se komšiluku drastično smanjio broj mačaka. Čopori pasa lutalica ih pobiše i razderaše. Ne jedu ih, samo ih na brutalan način ubiju i razderu (čopor opkoli mačku ispod parkiranog automobila, ili negdje u nekoj stupici; ona izgubi razum, počne bježati, sustignu je i gotovo).
Kada su "1 na 1", mačka se češće izvuče. Ali sa čoporom skoro nikako...

SPINERKA
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time

Post by SPINERKA » 08 Jun 2016, 01:20

Mutevelija wrote:
SPINERKA wrote:Image

:)cuko mi je drazi....
Mačke mi nekad znaju ići na živce sa svojom ljenjošću i umišljenošću.
;) Image
Image

Maja
Administrator
Administrator

Post by Maja » 08 Jun 2016, 01:31

Mene zanima sta se desi s mackom i macicima. Kad se raspadne porodica. Ko ce otici, oni od nje, ona od njih ili sporazumno :oo
Navodno zenske ostaju s majkom a muski se odvoji.
Kada?
Kad prestanu dojiti?
Kad je to?
Mojima je nesto vise od dva mjeseca i jos doje.
Sta ako pripitomim Fazliju, hoce li majka otici jer navodno majka i sin ne mogu biti na istom teritoriju tj musko i zensko ne idu skupa.
Sta ako ostane s njima a dobije nove macice?

Čarobni
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 13 times

Post by Čarobni » 08 Jun 2016, 03:10

Evo ga:

http://bosanski-forum.com/viewtopic.php ... 76#p719776

Teškaš koji ruši svaku teoriju, čak i ovdje je još uvijek bio u suživotu s majkom, a nije mali uopšte.

Ako se ima pojest, porodica se ne raspada. Mačori odu možda poslije 2 godine, a mačke ostaju zajedno. Prestaju dojit onog trenutka kad ih mačka odbije (možda poslije 5-6 mjeseci).

Imam još jednog teškaša, ovih dana se igra sa svojom malom braćom i sestrama.

navika
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by navika » 08 Jun 2016, 05:33

Mutevelija wrote:Ima ono i cool mački samo što su rijetkost, čak nekih ima neće ni da love miševe.
Moja macka nije hunter. On je lover :)

spacebound
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 9999 times
Been thanked: 16888 times

Post by spacebound » 08 Jun 2016, 06:27

Sheval wrote:Nisam bas na ti sa mackama jer i moj ljigavac od psa nije sa njima u najboljim odnosima.Pravi starinski cuko koji macku cim locira ide da je smaze.Nikad nece biti prijatelji.Ali ja kao istinski ljubitelj zivotinja ne dozvoljavam to.Ja sam Unprofor.Ne mogu zajedno ali nema nasilja.
Isto, prema ljudima je kao jagnje.Mogao bi neko doci, iznijet sve iz kuce, i kucu, ma i nas, on zalajao ne bi.Medjutim macku kad vidi sipke od boksa grize.Prosle godine je jednoj dohak'o, nazalost.
Kad god ga cujem da laje moram izaci trazit macku :123 Nece prestat sve dok je moze vidjet.
Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.

Maja
Administrator
Administrator

Post by Maja » 08 Jun 2016, 11:00

Ulio si mi nadu carobni :ok
Eh kad bi Fazlija bio tako velik.
Sta tvoj jede?
Majka hoce samo i samo meso. Tacno me nervira jer ko ce nakupovati toliko.
Macici svaceg pomalo jedu kad su gladni i hocu da Fazliju naucim da jede barem krompir, jaja i tako neke stvari koje bih mu davala izmedju mesnih obroka.

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3927 times
Been thanked: 2953 times

Post by Pasaga » 08 Jun 2016, 11:02

Maja wrote:Ulio si mi nadu carobni :ok
Eh kad bi Fazlija bio tako velik.
Sta tvoj jede?
Majka hoce samo i samo meso. Tacno me nervira jer ko ce nakupovati toliko.
Macici svaceg pomalo jedu kad su gladni i hocu da Fazliju naucim da jede barem krompir, jaja i tako neke stvari koje bih mu davala izmedju mesnih obroka.
...Ovde ljudi kupuju mackama pastete....
...ima specijalno za njiha,trebalo bi biti i dole.....
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

ummagumma
Na probnom
Na probnom

Post by ummagumma » 08 Jun 2016, 12:01

Sad se i kod nas konzerve različite mesne hrane za mačke i pse mogu naći po cijeni oko 1 KM ili malo ispod jedne marke...
Veterinar kaže: "Davati macama mačije, a psima pseće" (kaže da postoji razlika u dodacima...)

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3927 times
Been thanked: 2953 times

Post by Pasaga » 08 Jun 2016, 12:06

ummagumma wrote:Sad se i kod nas konzerve različite mesne hrane za mačke i pse mogu naći po cijeni oko 1 KM ili malo ispod jedne marke...
Veterinar kaže: "Davati macama mačije, a psima pseće" (kaže da postoji razlika u dodacima...)
Poznam nasih zena koje imaju cuke.....
Hrane ih nasom domacom hranom,pa kad odu na kontrolu,pregled
veterinar ustanovi da ne jedu onu koju oni preporucuju.....
Ta hrana je klasirana ovde,ako ces bolju...bogami je haman skuplja od ljudske.....
Na psecoj dlaki se vidi dali se dobro i ispravno hrani.....
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

Mala_Mu
atomica
atomica
Mood:
Has thanked: 551 times
Been thanked: 1391 times

Psi i mačke: Prijateljstvo koje će vas oduševiti

Post by Mala_Mu » 08 Jun 2016, 14:42

Image
Iako se često govori o neprijateljstvu između mačaka i pasa, mnogo je dokaza da se ono demantuje, jer se često desi da pas i mačka budu najbolji drugari. U filmovima, crtaćima, često su predstavljeni kao protivnici i dve strane koje su u večnom sukobu, međutim, u realnosti i stvarnom životu nije baš tako.

Sve to će dokazati i ove fotografije koje govori i lijepoj i nježnoj ljubavi ovih kućnih ljubimaca. Kada se nađu kod istog vlasnika i u istoj kući, kučići i mačke se toliko naviknu jedni na druge, da počnu da se druže tako da ih niko drugi ne interesuje. Često idu nekim svojim putem, uvijek zajedno, igrajući se, mazeći ili prosto, spavajući na istom krevetu jedni uz druge. Tome u prilog ide i ovaj prizor, gdje jedan pas pomaže svojoj drugarici u kupanju, što njoj, čini se, nikako ne smeta.

Možda se malo ponaša kao da ga i ne primjećuje, ali mačke imaju takav karakter, pa ne čudi. Kada ih imate kod kuće, tako u paketu, znaćete da nikada neće biti sami, da će uvijek imati partnera za šetnju i razonodu, pa i onda kada je napolju kiša ili snijeg. Često umiju da se nađu u smiješnim situacijama, koje se pogotovo dešavaju tokom njihove igre.

Image

A mačke znaju da se svojim vernim drugarima mogu i na glavu popeti, ali zaista, bez figurativnog značenja. Pored toga, ovo je jedna slobodna i zanimljiva vožnja za mačke, zar ne? Prijateljstvo se ogleda u djeljenju svega, i to na jednake dijelove, čemu su i nas učili od detinjstva. ništa drugačije nije ni kod ovih krznenih drugara, budući da rado dijele svoje obroke i bez ikakvog problema jedu iz iste činije. A i svaki obrok je u društvu ukusniji i ljepši. Kada ste tužni ili umorni, prijatelji su tu da vas oraspolože i uteše. Da vam pomognu tako što su tu.

Image

Mačke su poznate kao životinje koje izvlače negativnu energiju, pa je jedna svom drugaru prišla da pomogne u nevolji i da podele njegove “brige”. Najbolje od svega za mačke, a najviše mačiće, je to što znaju da su uvek zaštićeni. Niko ne sme da ih uznemirava i narušava mir dok ih čuva njihov veliki drugar, koji je stalno na oprezu. Nekad znaju i da pogreše. U toku igre i jurcanja kroz kuću, slučajno obore vazu sa cvećem, pa tako prospu zemlju na pod ili slome nešto što jako volite. Ali u trenutku kada se okrenete da pogledate šta su uradili, podržavaće jedno drugo tako što će leći i gledati vas pogledom koji poručuje: “Mi nismo ništa uradili!” A i kako da se ljutite, kada ih vidite ovako slatke i uplašene, jedino što preostaje jeste da nekom poslasticom nagradite ovakvo prijateljstvo. Dom je tamo gde su vaši neodoljivi ljubimci.

Image

Image

I ovo će, pre svega, razumeti oni koji imaju ljubimce u svojoj kući. Ali i njihov dom je tu, jer pored vas, imaju i svog najboljeg druga, psa ili mačku. Pogled na ovu fotografiju će vas skroz razoružati i sasvim raznežiti. Za prijateljstvo ne postoje granice. Uvek se može stvoriti neko novo, bez obzira na godine ili, pak, na veličinu. Pa su tako jedno mače i jedan dalmatinac, koji je već veliki momak, počeli da sklapaju novo, a sigurno vredno prijateljstvo koje će dugo trajati.

nezavisne.com

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14634 times
Been thanked: 10132 times

Re: Psi i mačke: Prijateljstvo koje će vas oduševiti

Post by Julia-Klara » 08 Jun 2016, 14:43

:srce :srce :srce :srce
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14634 times
Been thanked: 10132 times

Post by Julia-Klara » 08 Jun 2016, 15:51

Naravno da se vidi cime se pas/macka hrani.

Ali sto se tice kvaliteta izmedju skuplje i jeftinije hrane - nema je! Marketinski trik!

Ako hocete da svog ljubimca zdravo i ispravno hranite onda morate sami kuhati :cudi
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

ummagumma
Na probnom
Na probnom

Post by ummagumma » 08 Jun 2016, 17:29

Julia-Klara wrote:Naravno da se vidi cime se pas/macka hrani.

Ali sto se tice kvaliteta izmedju skuplje i jeftinije hrane - nema je! Marketinski trik!

Ako hocete da svog ljubimca zdravo i ispravno hranite onda morate sami kuhati :cudi

Eno sad?
Otkud to?

Post Reply

Return to “Ekologija, priroda, životinje”