Imena djece u mješovitim brakovima
Moderator: spacebound
-
- Inventar foruma
- Has thanked: 849 times
- Been thanked: 1008 times
- Status: Offline
Re: Damir Džumhur postao otac, njegova djevojka Barbara rodila sina Luku
Ima li u tebe ijedan primjer da nije fringe cringe
- Šabović Adis
- Forum [Bot]
- Has thanked: 1936 times
- Been thanked: 2121 times
"Nebošnjakinja"?!
Fino. Nekad su nas davili s "Nesrbima", sad su "Nebošnjaci" došli na red...i "nemuslimani"...fašistička davež ogavna.
Fino. Nekad su nas davili s "Nesrbima", sad su "Nebošnjaci" došli na red...i "nemuslimani"...fašistička davež ogavna.
Ne mereeee 

- Naseef Mushroom
- Forum [Bot]
- Has thanked: 3682 times
- Been thanked: 3405 times
Ko proziva djecu? Mogao je sinu dati ime Radovan zna se što smeta i ne krivi se dijete kao što i ti i ja nismo birali svoja imena i ne možemo se kriviti za to.MarlboroGold wrote: 22 Oct 2021, 14:55 Pa niko tebi nije rekao da ne trebaš imati odbojnost, ali zna se i vrijeme i mjesto gdje tako nešto možeš iznositi. Ovo je bosanski forum. Nije bošnjački, a naročito nije SAFF. Zapitaj se malo koliko ima smisla plasirati takve priče na jednom bosanskom forumu i to ubijati u pojam s time bez obzira što je to manjina. U suštini baš zato što ti koje prozivaš nisu većina i ne trebaš tako reagovati. Kad čovjek čita šta sve pišete o toj djeci, o takvim brakovima i ostalom, a ovo je jedno treća ili četvrta tema, znaj da nije ravnodušan i da to baš vrijeđa. Kontroliši se malo.
Pa baš zato što je bosanski forum mogu se pročitati takvi postovi jer ljudi koji tako razmišljaju su sastavi dio BiH kao i oni što misle suprotno (kao npr. ti).
I opet se vraćamo na isto, kada se pita zašto ljudi na zapadu koji ne gledaju na tradiciju, religiju i običaje nikada ne daju imena poput Muhameda iako je to ime zastupljemo u njihovoj državi preko 50 godina odmah ide opravdanje "Predrasude zbog 11.9, odmah pomisle na bombe, onaj film sa fiktivnim likovima i radi ona 2 teroristička napada koja su se zadnjih 20 godina desili u njihovoj državi stotine kilometara udaljeno od njih" a kada Bošnjak slično izjavi radi nečega sto je lično doživio ili familija mu od onih sa takvim imenom onda je SAFFovac.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.
- Matan
- Sila nečista
- Has thanked: 3390 times
- Been thanked: 6284 times
- Status: Online
Zanimljiva ti logika..Naseef Mushroom wrote: 22 Oct 2021, 12:27Ne predlažem ništa samo ukazujem.MarlboroGold wrote: 22 Oct 2021, 12:15 Ok eto.
Nego šta predlažeš konkretno? De u kratkim crtama, pa da vidimo šta i koliko ima smisla.
Uzmu se Bošnjaci koji gledaju na tradiciju i dadnu djetetu ime Hasan, Srbi daju ime Milorad, Švabe daju sinu ime Jürgen, Amrikanci daju ime William itd.
Čak i oni koji nisu konzervativni i religiozni kažu da gledaju donekle tradiciju, da se ime uklapa u okolinu, da gledaju da imaju takva imena u familiji i to je ok, poštujem jer ima logike.
Imaš onda onu drugu grupu što kaže "Ne zanima me ni tradicija ni okolina ni religija ni torovi" daju imena djeci po nekom rijetkom imenu sa drugog kontinenta, po likovima iz videoigrica, po nekoj mitologiji, Švabo dadne sinu američmo ime, Amerikanac djetetu rusko ime ali svi imaju neku odbojnost prema muslimanskim. Zašto? Ja ako razmišljam van torova meni je svejedno hoće li mi sin biti Olaf, Mohammed ili Slavko.
Svabo daje Americko ime, Amerikanac Rusko, i onda nece niko muslimansko..
pa jel tebi musiman nacija ili religija..
ti poredis muslimana sa Rusom i Amerikancom..
iako njih ima raznorazni religija..
ne valja ti logika..Ameri i Nijemci hinje ne daju muslimanska imena..
iako ima koliko hoces Amerikanaca i Niijemaca muslimana..
razmisli malo..
Zasto konja tuces sine, kad i drugi cura ima..
- Matan
- Sila nečista
Problem Nazife tvoj je sto ti je musliman ispred svega..
Postoje Srpska , Hrvatska i onda bubnes muslimanska imena..
valjda Bosnjacka..valjda Iranska, valjda Pakistanska itd..
Postoje Srpska , Hrvatska i onda bubnes muslimanska imena..
valjda Bosnjacka..valjda Iranska, valjda Pakistanska itd..
- Naseef Mushroom
- Forum [Bot]
U zapadnim zemljama vlada i dalje podjela na rasnoj, migracijskoj i religijskoj osnovi bez obzira što su državljani iste zemlje (i sa time ne mislim na ine migrante koji su se doselili zadnjih godina već ljude što decenijama i stoljećima zajedno žive).animals wrote: 22 Oct 2021, 16:08Zanimljiva ti logika..Naseef Mushroom wrote: 22 Oct 2021, 12:27
Ne predlažem ništa samo ukazujem.
Uzmu se Bošnjaci koji gledaju na tradiciju i dadnu djetetu ime Hasan, Srbi daju ime Milorad, Švabe daju sinu ime Jürgen, Amrikanci daju ime William itd.
Čak i oni koji nisu konzervativni i religiozni kažu da gledaju donekle tradiciju, da se ime uklapa u okolinu, da gledaju da imaju takva imena u familiji i to je ok, poštujem jer ima logike.
Imaš onda onu drugu grupu što kaže "Ne zanima me ni tradicija ni okolina ni religija ni torovi" daju imena djeci po nekom rijetkom imenu sa drugog kontinenta, po likovima iz videoigrica, po nekoj mitologiji, Švabo dadne sinu američmo ime, Amerikanac djetetu rusko ime ali svi imaju neku odbojnost prema muslimanskim. Zašto? Ja ako razmišljam van torova meni je svejedno hoće li mi sin biti Olaf, Mohammed ili Slavko.
razmisli malo..
A razlog zašto stalno pominjem religiju islam je zato što je to glavni problem. Mogao sam napisati umjesto toga "Zašto na zapadu ne daju alžirska i marokanska imena" ali to nije problem. Da su npr. imena Christian i Jacques imena koja se nalaze isključivo u Alžiru i Maroku ali samo kod kršćana ne bi imali problem na zapadu da ih prihate ali smetaju samo islamska imena iz zemalja Afrike, Azije i djelova Evrope.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
- Masamune
- DeLorean
- Mood:
- Has thanked: 20486 times
- Been thanked: 18505 times
Ma prozivana su i djeca također. Ne tražio konkretne postove, ali nije o tome bilo priče na ovoj temi nego sličnim. Kriva percepcija - baš zato što je bosanski, a ne bošnjački, ne bi trebao govoriti na takav način, jer bi valjda trebao uvažavati ostale. Nije ti ovo jarane SAFF, Poskok, HercegBosna itd. gdje bi trebao kružiti isključivo jedan svjetonazor i da isti nabijaš drugima na nos i to često vrlo manipulativno. Niko iz mješovitih brakova, kao ni od onih koji iste ne kritikuju, od kako sam ja na forumu nije potegao priču da su ostali seljaci, ovakvi, onakvi ovo ono prvi ili iz čista mira. Uvijek su to bile reakcije na ovo vaše mantranje, tj. par vas koji ubiste u pojam s time. Sve kroz prizmu "pu pu FGR". Ubiše vas kompleksi. I ono malo manjine što je među narodom biste prisvajali, tabali i slično. To je bolest.Naseef Mushroom wrote: 22 Oct 2021, 15:41Ko proziva djecu? Mogao je sinu dati ime Radovan zna se što smeta i ne krivi se dijete kao što i ti i ja nismo birali svoja imena i ne možemo se kriviti za to.MarlboroGold wrote: 22 Oct 2021, 14:55 Pa niko tebi nije rekao da ne trebaš imati odbojnost, ali zna se i vrijeme i mjesto gdje tako nešto možeš iznositi. Ovo je bosanski forum. Nije bošnjački, a naročito nije SAFF. Zapitaj se malo koliko ima smisla plasirati takve priče na jednom bosanskom forumu i to ubijati u pojam s time bez obzira što je to manjina. U suštini baš zato što ti koje prozivaš nisu većina i ne trebaš tako reagovati. Kad čovjek čita šta sve pišete o toj djeci, o takvim brakovima i ostalom, a ovo je jedno treća ili četvrta tema, znaj da nije ravnodušan i da to baš vrijeđa. Kontroliši se malo.
Pa baš zato što je bosanski forum mogu se pročitati takvi postovi jer ljudi koji tako razmišljaju su sastavi dio BiH kao i oni što misle suprotno (kao npr. ti).
I opet se vraćamo na isto, kada se pita zašto ljudi na zapadu koji ne gledaju na tradiciju, religiju i običaje nikada ne daju imena poput Muhameda iako je to ime zastupljemo u njihovoj državi preko 50 godina odmah ide opravdanje "Predrasude zbog 11.9, odmah pomisle na bombe, onaj film sa fiktivnim likovima i radi ona 2 teroristička napada koja su se zadnjih 20 godina desili u njihovoj državi stotine kilometara udaljeno od njih" a kada Bošnjak slično izjavi radi nečega sto je lično doživio ili familija mu od onih sa takvim imenom onda je SAFFovac.
Uličnim riječnikom boli te ba klinac kako će ko djetetu dati ime. Ti gledaj kakva ćeš imena davati svojoj djeci i to je jedino bitno i za šta se ti pitaš. Također, ti lično nemaš ništa s tim kakvo će švabo djetetu dati ime. Džaba se pitaš. Odgovoreno ti je već nekoliko puta da je to besmisleno tražiti, ali ne samo besmisleno već i licemjerno.
- Matan
- Sila nečista
Pa vlada svuda..Naseef Mushroom wrote: 22 Oct 2021, 16:58U zapadnim zemljama vlada i dalje podjela na rasnoj, migracijskoj i religijskoj osnovi bez obzira što su državljani iste zemlje (i sa time ne mislim na ine migrante koji su se doselili zadnjih godina već ljude što decenijama i stoljećima zajedno žive).animals wrote: 22 Oct 2021, 16:08
Zanimljiva ti logika..
razmisli malo..
A razlog zašto stalno pominjem religiju islam je zato što je to glavni problem. Mogao sam napisati umjesto toga "Zašto na zapadu ne daju alžirska i marokanska imena" ali to nije problem. Da su npr. imena Christian i Jacques imena koja se nalaze isključivo u Alžiru i Maroku ali samo kod kršćana ne bi imali problem na zapadu da ih prihate ali smetaju samo islamska imena iz zemalja Afrike, Azije i djelova Evrope.
nitko se ni sa kim ne moze..
vazni su zakoni..
da ti kao musliman, ili zidov ili krscanin, samo na zapadu imate ista prava..
ni u kojim vise zemljama..
- Duminjo
- Urednik foruma
- Has thanked: 2504 times
- Been thanked: 7674 times
Tako što ne mozes porediti Bosnu i NjemackuNaseef Mushroom wrote: 21 Oct 2021, 22:54Kako ne znači? Bošnjaci se bez uspjeha slomiše na 10 stranica objašnjavati zašto imaju odbojnost prema imenima koja nisu tipična za Bošnjake i muslimane i ne mogu nikoga ubijediti jer ih proglašavaju i dalje nacionalistima, zatucanim, zaostalim i torovski ograničenim a u jednoj rečenici riješismo pitanje zašto zapad ima odbojnost prema imenu Muhamed.
- Naseef Mushroom
- Forum [Bot]
Njemačka je građanska država bar na papiru prema kojoj težimo a imaju isti problem kao i mi.Duminjo wrote: 22 Oct 2021, 18:44Tako što ne mozes porediti Bosnu i NjemackuNaseef Mushroom wrote: 21 Oct 2021, 22:54
Kako ne znači? Bošnjaci se bez uspjeha slomiše na 10 stranica objašnjavati zašto imaju odbojnost prema imenima koja nisu tipična za Bošnjake i muslimane i ne mogu nikoga ubijediti jer ih proglašavaju i dalje nacionalistima, zatucanim, zaostalim i torovski ograničenim a u jednoj rečenici riješismo pitanje zašto zapad ima odbojnost prema imenu Muhamed.
Nisu muslimani u Njemačkoj tek došli prije par godina kao migranti već se tu nalaze već više od 50 godina čija su imena postala česta u Njemačkoj kao i Helmut i Hans.
Zašto su Nijemci prihvatili više imena od Talijana koji su migrirali prije nekoliko decenija nego od Turaka koji se nalaze isto dugo tu?
- Duminjo
- Urednik foruma
Ne znam. Pitaj ih.. Mozda zato sto su vijekovima komšije i dijele skoro istu historiju mnogo duže nego sa nekim turcima sa druge strane Evrope ili cak iz azije. Mozda, nagadjam..Naseef Mushroom wrote: 22 Oct 2021, 18:59Njemačka je građanska država bar na papiru prema kojoj težimo a imaju isti problem kao i mi.
Nisu muslimani u Njemačkoj tek došli prije par godina kao migranti već se tu nalaze već više od 50 godina čija su imena postala česta u Njemačkoj kao i Helmut i Hans.
Zašto su Nijemci prihvatili više imena od Talijana koji su migrirali prije nekoliko decenija nego od Turaka koji se nalaze isto dugo tu?
Samo znam da se Bosna i Njemačka porediti ne mogu
- Mirelam
- Forum [Bot]
- Has thanked: 35 times
- Been thanked: 345 times
50 godina nije dovoljno, treba malo vremena za mijenjanje vjere i tradicije.
Turci nisu čizmom došli, niti će Švabo postati beg ako da djetetu ime Selim ili Mustafa.Nego dosla braća da vrte kebab i zarade koju pinku.
Ja sve hoću da vjerujem da neko voza trolu, ali se bojim da nije tako.

Turci nisu čizmom došli, niti će Švabo postati beg ako da djetetu ime Selim ili Mustafa.Nego dosla braća da vrte kebab i zarade koju pinku.
Ja sve hoću da vjerujem da neko voza trolu, ali se bojim da nije tako.

- Mutevelija
- Selonačelnik
- Has thanked: 1504 times
- Been thanked: 2827 times
Ma kakvi Turci Bosna je pala I prije njih sa kraljem koji je proganjao jeres , I kad je ubijen kralj opet neki dijelovi Bosne nisu pali pos turke.odmah, nakon 30-50 godina trk cijeli danasnji.teritorij BiH.
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
Ja sam juče bio takav
- Mutevelija
- Selonačelnik
Re: Damir Džumhur postao otac, njegova djevojkia Barbara rodila sina Luku
Obaviješten sam da turski car Muhamed misli idućega ljeta s vojskom da me udari da je već vojsku i topove pripravio. Tolikoj sili ne mogu ja sam odoljeti, stoga zamolih Ugre i Mlečane i Jurja (Kastriotu) Arbanasa da mi u pomoć priteku. Jednako molim i tebe; ja ne tražim zlatnih gora, ali bih rado da moji neprijatelji i zemljaci znaju da im neće uzmanjkati tvoja priklonost.
Ako doznaju Bošnjaci da neću sam samcat biti u ratu, hrabrije će vojevati, a neće se ni Turci osmjeliti na moje zemlje napasti, jer su ulazi u njih vrlo tegotni, a gradovi na monogim mjestima gotovo neosvojivi. Tvoj predšasnik Eugenije ponudio je mom ocu krunu i još htio podići u Bosni biskupske crkve. Otac se ustručavaše da ne izazove protiv sebe mržnje Turaka; bijaše nov kršćanin i nije još izagnao maniheja (patarena) iz kraljestva. Ja sam pak kao dijete kršten i učio sam latinsku knjigu i čvrsto prihvatio kršćansku vjeru, pak se ne plašim čega se otac bojao. Stoga želim da mi krunu pošalješ i svete biskupe, što će biti znak da me nećeš ostaviti, ako bi rat planuo. Od tebe krunjen, donijet ću pouzdanje podanicima, strah neprijateljima.
Za života moga oca bio si naredio da mu se pošalje oružje, skupljeno za križarsku vojsku a spremljeno u Dalmaciji u mletačkoj ruci; ali to nije mletačkom vijeću bilo po volji; zapovijedi da se sada meni pošalje. Sada ćeš valjda naći više odziva, budući da i mlečani drgačije misle, jer nakaniše, kako se govori, rat Turčinu navijestiti. Još molim da izašalješ poslanika također u Ugarsku, koji će moju stvar kralju preporučiti i naputiti ga da sa mnom pođe u vojnu. Tim se načinom može Bosna spasiti, inače će propasti.
Turci su u mojoj kraljevini podigli nekoliko tvrđava i ljubezni se prema seljacima pokazuju; obećavaju da će svaki od njih biti slobodan koji k njima otpadne. Prosti um seljaka ne razumije prijevare te misli da će ona sloboda vazda trajati. Lako da će puk, tim varanjem zaveden, od mene otpast, ako se ne vidi da sam tvojom vlašću ojačan; ni vlastela nisu se dugo održala u svojim gradovima, ostavljena od seljaka.
Kada bi Muhamed samo moju kraljevinu tražio, a ne bi htio dalje poći, onda bi me mogli sudbini prepustiti, te ne bi trebalo uzbuniti ostalo kršćanstvo radi moje obrane
Ako doznaju Bošnjaci da neću sam samcat biti u ratu, hrabrije će vojevati, a neće se ni Turci osmjeliti na moje zemlje napasti, jer su ulazi u njih vrlo tegotni, a gradovi na monogim mjestima gotovo neosvojivi. Tvoj predšasnik Eugenije ponudio je mom ocu krunu i još htio podići u Bosni biskupske crkve. Otac se ustručavaše da ne izazove protiv sebe mržnje Turaka; bijaše nov kršćanin i nije još izagnao maniheja (patarena) iz kraljestva. Ja sam pak kao dijete kršten i učio sam latinsku knjigu i čvrsto prihvatio kršćansku vjeru, pak se ne plašim čega se otac bojao. Stoga želim da mi krunu pošalješ i svete biskupe, što će biti znak da me nećeš ostaviti, ako bi rat planuo. Od tebe krunjen, donijet ću pouzdanje podanicima, strah neprijateljima.
Za života moga oca bio si naredio da mu se pošalje oružje, skupljeno za križarsku vojsku a spremljeno u Dalmaciji u mletačkoj ruci; ali to nije mletačkom vijeću bilo po volji; zapovijedi da se sada meni pošalje. Sada ćeš valjda naći više odziva, budući da i mlečani drgačije misle, jer nakaniše, kako se govori, rat Turčinu navijestiti. Još molim da izašalješ poslanika također u Ugarsku, koji će moju stvar kralju preporučiti i naputiti ga da sa mnom pođe u vojnu. Tim se načinom može Bosna spasiti, inače će propasti.
Turci su u mojoj kraljevini podigli nekoliko tvrđava i ljubezni se prema seljacima pokazuju; obećavaju da će svaki od njih biti slobodan koji k njima otpadne. Prosti um seljaka ne razumije prijevare te misli da će ona sloboda vazda trajati. Lako da će puk, tim varanjem zaveden, od mene otpast, ako se ne vidi da sam tvojom vlašću ojačan; ni vlastela nisu se dugo održala u svojim gradovima, ostavljena od seljaka.
Kada bi Muhamed samo moju kraljevinu tražio, a ne bi htio dalje poći, onda bi me mogli sudbini prepustiti, te ne bi trebalo uzbuniti ostalo kršćanstvo radi moje obrane
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
- Naseef Mushroom
- Forum [Bot]
Pa dobro ko je Nijemcu bliži? Francuz iz susjedne države koji je stotine kilometara daleko ili Mustafa kod kojeg svaki dan jede Döner KebabDuminjo wrote: 22 Oct 2021, 19:05Ne znam. Pitaj ih.. Mozda zato sto su vijekovima komšije i dijele skoro istu historiju mnogo duže nego sa nekim turcima sa druge strane Evrope ili cak iz azije. Mozda, nagadjam..Naseef Mushroom wrote: 22 Oct 2021, 18:59
Njemačka je građanska država bar na papiru prema kojoj težimo a imaju isti problem kao i mi.
Samo znam da se Bosna i Njemačka porediti ne mogu

- Duminjo
- Urednik foruma
Nije historija 50 zadnjih godina..Naseef Mushroom wrote: 22 Oct 2021, 20:13Pa dobro ko je Nijemcu bliži? Francuz iz susjedne države koji je stotine kilometara daleko ili Mustafa kod kojeg svaki dan jede Döner KebabDuminjo wrote: 22 Oct 2021, 19:05
Ne znam. Pitaj ih.. Mozda zato sto su vijekovima komšije i dijele skoro istu historiju mnogo duže nego sa nekim turcima sa druge strane Evrope ili cak iz azije. Mozda, nagadjam..
Samo znam da se Bosna i Njemačka porediti ne mogusa kojim radi ili čija djeca idu zajedno u razred.
Turcin je i bice jos dugo vremena samo Ausländer a talijani, francuz, svicarac pa i slovenac je u njemackoj skoro pa domaćin.
- Šabović Adis
- Forum [Bot]
E čuj turski car Muhamed?!Mutevelija wrote: 22 Oct 2021, 19:31 Obaviješten sam da turski car Muhamed misli idućega ljeta s vojskom da me udari da je već vojsku i topove pripravio. Tolikoj sili ne mogu ja sam odoljeti, stoga zamolih Ugre i Mlečane i Jurja (Kastriotu) Arbanasa da mi u pomoć priteku. Jednako molim i tebe; ja ne tražim zlatnih gora, ali bih rado da moji neprijatelji i zemljaci znaju da im neće uzmanjkati tvoja priklonost.
Ne mereeee 

- Mutevelija
- Selonačelnik
Mehmed Fatih je u pitanju haj Boga ti šta zna bosanski kralj tad u 15 vijeku o Islamu , cuo za Muhammeda a.s iz Arabije i Islam pa asocirallo ga na Mehmeda Fatiha.Šabović Adis wrote: 22 Oct 2021, 20:22E čuj turski car Muhamed?!Mutevelija wrote: 22 Oct 2021, 19:31 Obaviješten sam da turski car Muhamed misli idućega ljeta s vojskom da me udari da je već vojsku i topove pripravio. Tolikoj sili ne mogu ja sam odoljeti, stoga zamolih Ugre i Mlečane i Jurja (Kastriotu) Arbanasa da mi u pomoć priteku. Jednako molim i tebe; ja ne tražim zlatnih gora, ali bih rado da moji neprijatelji i zemljaci znaju da im neće uzmanjkati tvoja priklonost.
Dugo se spominje u historijskim zapisima "turska vira".
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
- Šabović Adis
- Forum [Bot]
Fakat glup neki kralj, Osmanlije od Turaka ne razlikuje...Mutevelija wrote: 22 Oct 2021, 20:23Mehmed Fatih je u pitanju haj Boga ti šta zna bosanski kralj tad u 15 vijeku o Islamu , cuo za Muhammeda a.s iz Arabije i Islam pa asocirallo ga na Mehmeda Fatiha.
Dugo se spominje u historijskim zapisima "turska vira".
Ne mereeee 

- Šabović Adis
- Forum [Bot]
A i ti "historijski zapisi" isto.
Ne mereeee