Treba li zabraniti rad nedjeljom?

Zapošljavanje, stanje ekonomije u BiH i svijetu, recesija.

Moderator: Krokodil Behko

tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 561 times
Been thanked: 818 times
Status: Offline

Re: Treba li zabraniti rad nedjeljom?

Post by tuzlak1212 » 20 Jan 2025, 12:08

Nora Ibsenova wrote: 20 Jan 2025, 12:08
HAVANA wrote: 20 Jan 2025, 11:42 Il ja lose pisem il mene niko ne konta sta pisem.Nebitan sam ja i ko je imo sta za kolace a ko ne,ima li nora ulozaka il masamune pive…Stvar je izbora i mogucnosti.Ako neko radi,zeli i moze,pri tome izmiruje sve obaveze,ne opterecuje nikakve radnike itd zasto ne bi radio? Zasto se sve kod nas tako radikalno sprovodi i naglo…S neba pa u rebra ti ukine nedelju i poveca osnovicu plate…Obican primjer.Decko radio kod mene prije 10 godina,nako kliker,hoce,smije,zna…Otvorio neku klopu u scc na estronomski veliku kiriju.I islo je to,puno kaze rashoda al ostane mi 4000 mjesecno otprilike.Meni dosta.Evo izgleda ce zatvoriti.4 radnika ,plate , doprinosi veci i ukinuta nedelja,gotovo.Nema ga nidje.Mandal mati.Ne znam sto mi isto stalno ponavljate.Zasto bi cvjecara radila,pumpa a ne bi granap i zelena pijaca bez radnika,sami ljudi rade…A u cvjecari,pumpi i pekari radnici.Nidje veze.
Nije ukinuta nedelja za hranu, to jest tog tvog nekadašnjeg kolegu
E na 4 radnika ga je pofino sjebalo zakon o doprinosima, otopi sav profit.
Nece niko u trzni ici radi hrane, tu se jede usput a ide se zbog kina, shoppinga i slicno

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći
Has thanked: 2468 times
Been thanked: 4290 times

Post by Nora Ibsenova » 20 Jan 2025, 12:12

Da se razumijemo, smatram da je uvođenje neradne nedelje populistički propust jednako kao i povećanja minimalne plate.

Samo kažem da nije neradna nedjelja natjerala stotine ljudi da idu u RS ostavljat pare, nego njihova neorganizacija, a prije svega bezobrazna potreba da se dobije sve i sad odmah čim poželiš.
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova » 20 Jan 2025, 12:13

tuzlak1212 wrote: 20 Jan 2025, 12:08

Nece niko u trzni ici radi hrane, tu se jede usput a ide se zbog kina, shoppinga i slicno
Bgm, itekako ljudi idu zbog hrane u centre, prva ja.
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.

amidza idriz
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 2002 times
Been thanked: 990 times

Post by amidza idriz » 20 Jan 2025, 12:17

HAVANA wrote: 20 Jan 2025, 11:42 Il ja lose pisem il mene niko ne konta sta pisem.Nebitan sam ja i ko je imo sta za kolace a ko ne,ima li nora ulozaka il masamune pive…Stvar je izbora i mogucnosti.Ako neko radi,zeli i moze,pri tome izmiruje sve obaveze,ne opterecuje nikakve radnike itd zasto ne bi radio? Zasto se sve kod nas tako radikalno sprovodi i naglo…S neba pa u rebra ti ukine nedelju i poveca osnovicu plate…Obican primjer.Decko radio kod mene prije 10 godina,nako kliker,hoce,smije,zna…Otvorio neku klopu u scc na estronomski veliku kiriju.I islo je to,puno kaze rashoda al ostane mi 4000 mjesecno otprilike.Meni dosta.Evo izgleda ce zatvoriti.4 radnika ,plate , doprinosi veci i ukinuta nedelja,gotovo.Nema ga nidje.Mandal mati.Ne znam sto mi isto stalno ponavljate.Zasto bi cvjecara radila,pumpa a ne bi granap i zelena pijaca bez radnika,sami ljudi rade…A u cvjecari,pumpi i pekari radnici.Nidje veze.
Ja to isto kazem, ko se moze organizovati da radi nedjeljom zasto ne bi radio.
Radnici imaju odredjen broj sati i na njemu je da odredi koji dan ili dva nece da radi.
Na drugoj strani, imas ove sto ne rade petkom pa neka oni rade nedjeljom i obrnuto.

Sve se moze kada se hoce ali ocito da ovdje nesto ne stima namjerno ili nenamjerno.
#Jaki ljudi ne spustaju druge dole, oni ih podizu.#

Skin
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 2812 times
Been thanked: 3144 times

Post by Skin » 20 Jan 2025, 12:39

sljedeca tema podsjetnik za havanu: subota je, idi kupi sta ti treba

HAVANA
Pituljica
Pituljica
Has thanked: 2634 times
Been thanked: 21989 times

Post by HAVANA » 20 Jan 2025, 12:40

Shadow wrote: 20 Jan 2025, 12:01
HAVANA wrote: 20 Jan 2025, 09:56

To je apsolutno nebitno sta tebi ili meni treba.Bitno je da na potezu gdje zivi 300000 i vise ljudi ne postoji dezurni market,granap...Na toliki broj ljudi ce sigurno nekome nesto zatrebati.

Kako nema. Preko puta klinickog imas dragstor.
Preko puta hotela Central otvorio se market srce.
I neki dan nestalo mi cigara a bila tamo gore tvoje Hrasno...
Idem naci mora raditi nesto ako nista selex pumpa..kad preko puta market "sa ba".
Znaci ima toga jos samo valja naci :ble
Nek si mi rekla al krenuce to,mora.Nemoguce je ovako.
Nije skupo na moru, skupo je na obali.

HAVANA
Pituljica
Pituljica

Post by HAVANA » 20 Jan 2025, 12:42

Konkretno ovog momka to i nedelja.Milion je scc pravio nedeljom.I njegov mali dio kolaca je bio tu.To dvoje ode petak,kako ga nadoknaditi?

HAVANA
Pituljica
Pituljica

Post by HAVANA » 20 Jan 2025, 12:43

Skin wrote: 20 Jan 2025, 12:39 sljedeca tema podsjetnik za havanu: subota je, idi kupi sta ti treba
Necu.Hocu da kupim nedeljom kod covjeka koji hoce,zeli i radi nedeljom.Zasto ne?

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:
Has thanked: 21013 times
Been thanked: 18993 times

Post by Masamune » 20 Jan 2025, 12:46

Jesi sebičan :oo

HAVANA
Pituljica
Pituljica

Post by HAVANA » 20 Jan 2025, 12:47

Masamune wrote: 20 Jan 2025, 12:46 Jesi sebičan :oo
Nisam nego ja i on zelimo izbor i pravo.Ne samo obavezu.Moras mi nesto i dati.Sta nam daju osim obaveze?

Skin
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 2812 times
Been thanked: 3144 times

Post by Skin » 20 Jan 2025, 12:50

ma ok, vise sam to rekla jer te oprase na ruke.
inace, zakoni i odredbe se donose kod nas: jer je neko nesto nekad zloupotrebljavao. nema tu fleksibilnosti ni ocekivanja u tom smjeru, to se samo tako kaze da su razmotrene razne opcije, u sustini uvijek urade sta im je najlakse

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova » 20 Jan 2025, 12:51

Skin wrote: 20 Jan 2025, 12:50 ma ok, vise sam to rekla jer te oprase na ruke.
inace, zakoni i odredbe se donose kod nas: jer je neko nesto nekad zloupotrebljavao. nema tu fleksibilnosti ni ocekivanja u tom smjeru, to se samo tako kaze da su razmotrene razne opcije, u sustini uvijek urade sta im je najlakse
e upravo.
ljudi propuštaju činjenicu da je zakon donesen ne zbog onih koji bi htjeli radit nedeljom, već zbog stotina radnika trgovačkih lanaca čija se prava zloupotrebljavaju

tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by tuzlak1212 » 20 Jan 2025, 13:00

trebamo bojkotovat kupovine maksimalno dok ne vrate radnu nedjelju

HAVANA
Pituljica
Pituljica

Post by HAVANA » 20 Jan 2025, 13:16

Skin wrote: 20 Jan 2025, 12:50 ma ok, vise sam to rekla jer te oprase na ruke.
Sve donose preko noci i bez ikakvog smisla ,logike i razumijevanja.Zato sam i prodao firmu.Ne mogu se objasnjavati sa budalama od inspektora do carina itd bez trunke razumijevanja za ulagaca,investitora,firmu,koliko nesto steti odredjenim ljudima,sta je nelojalna konkurencija i sta od nas radi crno trzise i laksi rad u rs-u,hercegovini itd a sve je to ko biva jedna drzava.I na to sve mi inspektor kaze otvorite firmu u rs-u ili brckom,isplatnije vam je. :lupa Ja grcam,hodam ko baltazar u krug,placam sve i od recimo 2 milje zaradjene na odredjenoj robi ostane mi 3 stoje.Onom u rs na 2 milje ostane 15 stoja.Onom na crno od 2 milje ostane 2 milje...Godinama sam psovao sda i njihovu neshvatljivu pljacku i sto moras raditi i gurati njima u dzep pare za nesta,u biti nista,i kad je sve normalno uzme ti pare.Reket u biti.Kontas evo sace drugi pa ce po zakonima eu,mogu sve planirati blabla Jarane ovi sta god su prepisali i sproveli od zakona gore ispade.Oni to jos zakomplikuju i poostre,ne mozes nista.Ne smijem primat kes novac,moram prijaviti musteriju koja ga da,raditi procjenu rizika profila kupca,ako mi je sumnjiv prijaviti ga,ne smijem raditi nedeljom,ukine ti euro 1 medjunarodno priznati dokument,procjenjuje ti robu mimo zakona i povecava ti osnovice svjesno krseci clan 26 zakona gdje ih cak i dobijem kad tuzim i vrate mi pare poslije godinu dvije,on slijedeci uvoz opet isto,podigne osnovicu.Haj eto i da je podigne i pristanem na to,gura me u slijedeci problem.Preplatu pdv-a.A kad je preplata eto inspekcije da ti otmu,po 20 dana me zajebava kopiraj ovo,kopiraj ono.Uvede ti ekolosku taksu 160km po toni zeljeza uvezenog a rs je ne placa,brcko je ne placa,fizicko lice(svercer) je ne placa...O opstinama i pecatima da ne pricam,svaka drugo trazi.Nelojalnu konkurenciju da ne spominjem,crno trziste itditd

ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:
Has thanked: 46527 times
Been thanked: 8318 times
Status: Online

Post by ElTriconi » 20 Jan 2025, 13:42

Nora Ibsenova wrote: 20 Jan 2025, 10:32
HAVANA wrote: 20 Jan 2025, 10:19

Opet ti na nebitno.Meni se desilo kupio novi frizider nisam imao nista u kuci,nebitno skroz.Reci mi mjesto na planeti gdje ovo postoji na ovaj nacin? Granap,pijaca,nista....I nigdje na jedan grad...
Doslovno čitava skandinavija.
Još prije 10 godina sam se ibretila bratu što u Norveškoj, radnim danima prodavnice i slično rade do 2, eventualno do 4, nedeljom nikako.
Ma mora nas covjek nac razlog za surovanje sa srbima, pa bilo kakav :D.
A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao
Da bog da se do vijeka ne probudio 🤗😊

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:
Has thanked: 21013 times
Been thanked: 18993 times

Post by Masamune » 20 Jan 2025, 13:44

Pa dobro, ne mozes ih kriviti u vezi toga.

Kao sto je bilo smijesno govoriti protiv ljudi koji su isli u Srbiju da se vakcinisu jer su tvoji bili nesposobni na pocetku.

Da smo imali vakcine od samog pocetka ne bi niko zakoracio u Srbiju zbog vakcina.

ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:
Has thanked: 46527 times
Been thanked: 8318 times
Status: Online

Post by ElTriconi » 20 Jan 2025, 13:46

Ko kaze da ne mogu? Sve se zivo moze krivit i kritikovat pa i to :rug
A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao
Da bog da se do vijeka ne probudio 🤗😊

HAVANA
Pituljica
Pituljica

Post by HAVANA » 20 Jan 2025, 14:33

ElTriconi wrote: 20 Jan 2025, 13:42
Nora Ibsenova wrote: 20 Jan 2025, 10:32

Doslovno čitava skandinavija.
Još prije 10 godina sam se ibretila bratu što u Norveškoj, radnim danima prodavnice i slično rade do 2, eventualno do 4, nedeljom nikako.
Ma mora nas covjek nac razlog za surovanje sa srbima, pa bilo kakav :D.
Bude li ovo ovako,za jedno godinu ako opet otvorim firmu, stare mi otvoricu u rs.Ko im jebe mater.Eto vam kad ste glupi.Na kraju krajeva jedinstvena je,jel? Kad mogu oni sebi plate motat na to mozemo i mi radit.

HAVANA
Pituljica
Pituljica

Post by HAVANA » 20 Jan 2025, 14:35

Svakako sve lakse zavrsim tamo.Kod njih registrujes za 550,ovde 1040 km...Prostor duplo jeftiniji,poslovanje duplo jeftinije itditd Eto pameti ovdasnje,moze nedelja,nema takse,manji doprinosi,lakse carinjenje...

tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by tuzlak1212 » 20 Jan 2025, 14:36

zdravstveni zakoni su im laksi za covjeka
u federaciji je sve komplikovanje zivota na save strane
mada u federaciji su bolje bolnice, al et