Muškarci pitaju žene odgovaraju ...
Moderator: Krokodil Behko
- spacebound
- Urednik foruma
- Has thanked: 9700 times
- Been thanked: 16288 times
- Status: Offline
Re: Muškarci pitaju žene odgovaraju ...
Pa da, upravo to. Kako moze bit zrtvovanje sto si dan posvetio onome koga volis. Da si sam radio bi sta? Gledao film, isao na kafu? I sad si zrtvu podnio sto umjesto kafe i blejanja u zid ti gledas voljeno bice. Vi's ti to 

Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.
- Masamune
- DeLorean
- Mood:
- Has thanked: 21494 times
- Been thanked: 19497 times
Svima nama nekad treba vremena za sebe da napunimo baterije, a ja to imam od 4 do 6 ujutru i samo tad npr.spacebound wrote: 02 Jul 2025, 08:02 Pa da, upravo to. Kako moze bit zrtvovanje sto si dan posvetio onome koga volis. Da si sam radio bi sta? Gledao film, isao na kafu? I sad si zrtvu podnio sto umjesto kafe i blejanja u zid ti gledas voljeno bice. Vi's ti to![]()
Al to je tako.
- HAVANA
- Pituljica
- Has thanked: 2661 times
- Been thanked: 22351 times
Pa mozda misli da si zrtvovao sebe i svoje vrijeme koje da nije porodice ne bi nikad tako potrosio.Totalno izmjenjeni prioriteti i kosta i zivaca i zdravlja ponekad.Ali to je normalno i slatko.Jednostavno ti nisi vise na prvom mjestu.Zavrsi sve pa onda ganjaj svoje ako ostane sta prostora.Ako ne zaspes i kad se pojavi taj prostor.
Nije skupo na moru, skupo je na obali.
- spacebound
- Urednik foruma
Pa sta hoces, 2 sata, topMasamune wrote: 02 Jul 2025, 08:06Svima nama nekad treba vremena za sebe da napunimo baterije, a ja to imam od 4 do 6 ujutru i samo tad npr.spacebound wrote: 02 Jul 2025, 08:02 Pa da, upravo to. Kako moze bit zrtvovanje sto si dan posvetio onome koga volis. Da si sam radio bi sta? Gledao film, isao na kafu? I sad si zrtvu podnio sto umjesto kafe i blejanja u zid ti gledas voljeno bice. Vi's ti to![]()
Al to je tako.

Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.
- spacebound
- Urednik foruma
Ali sta bi kvalitetno i dobro uradio da nije porodice, evo ja ne mogu nista zamisliti, sta? Blejao, dosadjivao se, bavio se hobijem, onda dodjes u hladne, prazne, sterilne zidove. Nikakva to zrtva nije.HAVANA wrote: 02 Jul 2025, 08:11Pa mozda misli da si zrtvovao sebe i svoje vrijeme koje da nije porodice ne bi nikad tako potrosio.Totalno izmjenjeni prioriteti i kosta i zivaca i zdravlja ponekad.Ali to je normalno i slatko.Jednostavno ti nisi vise na prvom mjestu.Zavrsi sve pa onda ganjaj svoje ako ostane sta prostora.Ako ne zaspes i kad se pojavi taj prostor.
Zaista sam mislila da ljudi ova razmisljanja prevazidju nakon 2 godine braka maksimalno.
Svakom treba na pocetku da se navikne i prilagodi ali kad zivot krene tim drugim tokom i prihvatis ga potpuno sva ta razmisljanja ispare. Ocito ne.
- HAVANA
- Pituljica
- Has thanked: 2661 times
- Been thanked: 22351 times
Ja nista.Ne zalim se.To mi je zadovoljstvo.Nekad rondam kad pretjeram i kad boli al to je samo rondanje.
Nije skupo na moru, skupo je na obali.
- Masamune
- DeLorean
- Mood:
To je to.HAVANA wrote: 02 Jul 2025, 08:11Pa mozda misli da si zrtvovao sebe i svoje vrijeme koje da nije porodice ne bi nikad tako potrosio.Totalno izmjenjeni prioriteti i kosta i zivaca i zdravlja ponekad.Ali to je normalno i slatko.Jednostavno ti nisi vise na prvom mjestu.Zavrsi sve pa onda ganjaj svoje ako ostane sta prostora.Ako ne zaspes i kad se pojavi taj prostor.
Zato žrtvovanje ne treba posmatrati u negativnom kontekstu. To jeste to u konačnici.
- arzuhal
- Forum [Bot]
- Location: čajdžinica "Kod nefsu-l-levvame", u budžaku politički nekorektnih
- Has thanked: 570 times
- Been thanked: 1132 times
Ustvari žrtvovanje i jest jedna od bitnih karakteristike ljubavi. Upravo žrtvom čovjek svjedoči, otkriva, potvrđuje svoju ljubav - prema bilo kome ili čemu. Bez žrtve nema ljubavi - ima sviđanja, naklonosti, samilosti, ali ne i ljubavi.spacebound wrote: 02 Jul 2025, 08:02Kako moze bit zrtvovanje sto si dan posvetio onome koga volis. Da si sam radio bi sta? Gledao film, isao na kafu? I sad si zrtvu podnio sto umjesto kafe i blejanja u zid ti gledas voljeno bice. Vi's ti to![]()
Kada insan nadjača vlastite egoistične porive koji ga potiču da samo (ili najprije) on uživa u nečemu, da najprije zadovolji svoje prohtjeve i želje - tu nema ljubavi, tu je samo pojedinačna strast, strast pojedinca koji želi da se namiri - fizički, emotivno, duhovno...
Kada insan stavi nečije prohtjeve ispred svojih, odluči da svoje vrijeme troši na nekoga, svoje živce, svoj imetak, itd - to je ljubav.
Ljubav uvijek traži žrtvu, ona je naprosto takva.
Šta sve majke ne žrtvuju za svoju djecu, neke cijeli svoj život.
U islamskom sufijskom pjesništvu čovjek koji tvrdi da voli Boga mora to i dokazati (a to je preteško, zato Allah od muslimana ne traži da Ga vole, samo da Mu se pokoravaju, to je izrazito lakše), a to će učiniti na putu fenaa ili nestajanja - ispunjavat će ono što od njega traži Voljeni sve dok ispod košulje koju nosi ne ostane ništa od njega, njegovog ega, njegovog Ja, nefsa, njegovog japajakanja, egocentrizma... I ko se usudi da napadne takvo biće dobija odmah šamar svemira...
Žrtva mora uvijek biti dobrovoljna, da bi se računala kao izraz ljubavi, a ne kao kalkulantsko, proračunato davanje. Kada kažu da je sastojak neke spremljene hrane ljubav, to nije nikako otrcana fraza - kada neko nekoga voli, nastoji da mu ugodi i napravi najljepše jelo koje voli, kako bi uživao utom jelu. Zaista ga spremaš iz ljubavi, ne samo nako! Zato su ta jela najljepša, jer su zaista spremljena sa ljubavlju.
Naprosto je tako, sasvim jasno - ko nije spreman na žrtvu (koja može biti svakakva), ko nije spreman da da prednost voljenom nad sobom, da žrtvuje svoju naviku, vrijeme, bilo šta, neka se i ne bavi ljubavlju i priča o njoj, ništa nije shvatio...
Da se vratim na rečenicu koja me potakla na ovo: nije "kako može bit zrtvovanje sto si dan posvetio nekome koga volis", nego to i jest ljubav, jest zrtva, jest prava stvar, u tome je bit.
Ceterum censeo Republica serviica esse delendam.
- Masamune
- DeLorean
- Mood:
- Morgen
- Zvezda foruma
- Has thanked: 29468 times
- Been thanked: 27172 times
Mozda je i pogresna rec za tu temu. To i nije zrtvovanje vec odricanje.
Moje licno iskustvo: ja sam se rastala od oca moje dece kad su bili 8, 5 i 2 godine stari jer sam zivela u nesrecnom braku. Ja sam mogla naravno da ostanem udata nesrecna zena, kao sto su mi mnogi savetovali (nemoj zbog dece, nemoj zbog para)
Ali ja nisam bila spremna ni voljna da sebe zrtvujem zbog dece i novca.
Naprotiv, nista im nisam uskratila, vec ih postedela iskustva kako NE FUNKCIONISE BRAK. Srozala bih sebe i njih.
Moje licno iskustvo: ja sam se rastala od oca moje dece kad su bili 8, 5 i 2 godine stari jer sam zivela u nesrecnom braku. Ja sam mogla naravno da ostanem udata nesrecna zena, kao sto su mi mnogi savetovali (nemoj zbog dece, nemoj zbog para)
Ali ja nisam bila spremna ni voljna da sebe zrtvujem zbog dece i novca.
Naprotiv, nista im nisam uskratila, vec ih postedela iskustva kako NE FUNKCIONISE BRAK. Srozala bih sebe i njih.
- Shadow
- Svemirka
- Has thanked: 24457 times
- Been thanked: 26912 times
Pa Havana sam si rekao, da ti nije bilo zene bogzna gdje bi zavrsio.
I jeste zrtva na neki nacin. Zrtvujete se i u ratu. Ali jednako tako, zrtvuju se i zene.
Ljubav trazi zrtvu. Problem je kad se zrtvovanje posmatra kao teret. Pa gdje tu ljubav. Kad jedno od njih oboli, zrtvujes li se sto tako mora, sto te snaslo, ili sto volis to bice sve do zadnjeg daha a i kasnije.
I jeste zrtva na neki nacin. Zrtvujete se i u ratu. Ali jednako tako, zrtvuju se i zene.
Ljubav trazi zrtvu. Problem je kad se zrtvovanje posmatra kao teret. Pa gdje tu ljubav. Kad jedno od njih oboli, zrtvujes li se sto tako mora, sto te snaslo, ili sto volis to bice sve do zadnjeg daha a i kasnije.
Acta non Verba
- arzuhal
- Forum [Bot]
Odricanje je jedan oblik žrtvovanja.
- spacebound
- Urednik foruma
Kad se kaze da nesto zrtvujemo meni to ima negativan prizvuk, radimo nesto na ustrb svoje srece, svog uspjeha, napredovanja itd za necije drugo dobro ili za nesto vece, ja u ljubavi i zajednickom zivotu ne vidim nista takvo.arzuhal wrote: 02 Jul 2025, 08:31Ustvari žrtvovanje i jest jedna od bitnih karakteristike ljubavi. Upravo žrtvom čovjek svjedoči, otkriva, potvrđuje svoju ljubav - prema bilo kome ili čemu. Bez žrtve nema ljubavi - ima sviđanja, naklonosti, samilosti, ali ne i ljubavi.spacebound wrote: 02 Jul 2025, 08:02Kako moze bit zrtvovanje sto si dan posvetio onome koga volis. Da si sam radio bi sta? Gledao film, isao na kafu? I sad si zrtvu podnio sto umjesto kafe i blejanja u zid ti gledas voljeno bice. Vi's ti to![]()
Kada insan nadjača vlastite egoistične porive koji ga potiču da samo (ili najprije) on uživa u nečemu, da najprije zadovolji svoje prohtjeve i želje - tu nema ljubavi, tu je samo pojedinačna strast, strast pojedinca koji želi da se namiri - fizički, emotivno, duhovno...
Kada insan stavi nečije prohtjeve ispred svojih, odluči da svoje vrijeme troši na nekoga, svoje živce, svoj imetak, itd - to je ljubav.
Ljubav uvijek traži žrtvu, ona je naprosto takva.
Šta sve majke ne žrtvuju za svoju djecu, neke cijeli svoj život.
U islamskom sufijskom pjesništvu čovjek koji tvrdi da voli Boga mora to i dokazati (a to je preteško, zato Allah od muslimana ne traži da Ga vole, samo da Mu se pokoravaju, to je izrazito lakše), a to će učiniti na putu fenaa ili nestajanja - ispunjavat će ono što od njega traži Voljeni sve dok ispod košulje koju nosi ne ostane ništa od njega, njegovog ega, njegovog Ja, nefsa, njegovog japajakanja, egocentrizma... I ko se usudi da napadne takvo biće dobija odmah šamar svemira...
Žrtva mora uvijek biti dobrovoljna, da bi se računala kao izraz ljubavi, a ne kao kalkulantsko, proračunato davanje. Kada kažu da je sastojak neke spremljene hrane ljubav, to nije nikako otrcana fraza - kada neko nekoga voli, nastoji da mu ugodi i napravi najljepše jelo koje voli, kako bi uživao utom jelu. Zaista ga spremaš iz ljubavi, ne samo nako! Zato su ta jela najljepša, jer su zaista spremljena sa ljubavlju.
Naprosto je tako, sasvim jasno - ko nije spreman na žrtvu (koja može biti svakakva), ko nije spreman da da prednost voljenom nad sobom, da žrtvuje svoju naviku, vrijeme, bilo šta, neka se i ne bavi ljubavlju i priča o njoj, ništa nije shvatio...
Da se vratim na rečenicu koja me potakla na ovo: nije "kako može bit zrtvovanje sto si dan posvetio nekome koga volis", nego to i jest ljubav, jest zrtva, jest prava stvar, u tome je bit.
Mozda zbog razlicitih percepcija i dolazimo do ovih diskusija jer meni opet ni sve to sto si ti naveo nije zrtva po mom poimanju. Ali si ti fino objasnio.
- Morgen
- Zvezda foruma
Za mene, zrtvovanje zvuci negativno. Mucno.
Dok, odrekla sam se toga i toga u korist ovoga ili onoga, zvuci bolje
- Morgen
- Zvezda foruma
Mhm, primecujem da mi zene ne volim bas tu rec…dok je za vas muskarce ok
Interesantno
Interesantno
- arzuhal
- Forum [Bot]
Nema ljubavi bez boli (to je jedna druga bitna karakteristika ljubavi), a ona je mnogima mučna. Odricanje u korist je kalkulacija, proračunat postupak (ne mora značiti i negativan).
- arzuhal
- Forum [Bot]
To, da mi različito percipiramo, razumijevamo, doživljavamo, osjećamo jednu te istu stvar, to je poznato otkako je svijeta. Odatle naše razlike i različitosti, u mišljenju i djelovanju.
- Morgen
- Zvezda foruma
Ljubav ne bi trebala da boli. Takva ljubav vodi u propast, kad-tad.arzuhal wrote: 02 Jul 2025, 09:14Nema ljubavi bez boli (to je jedna druga bitna karakteristika ljubavi), a ona je mnogima mučna. Odricanje u korist je kalkulacija, proračunat postupak (ne mora značiti i negativan).Morgen wrote: 02 Jul 2025, 09:09
Za mene, zrtvovanje zvuci negativno. Mucno.
Dok, odrekla sam se toga i toga u korist ovoga ili onoga, zvuci bolje![]()
- Morgen
- Zvezda foruma
Da.arzuhal wrote: 02 Jul 2025, 09:17 To, da mi različito percipiramo, razumijevamo, doživljavamo, osjećamo jednu te istu stvar, to je poznato otkako je svijeta. Odatle naše razlike i različitosti, u mišljenju i djelovanju.
Mislila sam sad eksplicitno na forum, m/ž
- arzuhal
- Forum [Bot]
I strah, pored boli. Strah od razdvajanja, gubitka. I tako dalje...Morgen wrote: 02 Jul 2025, 09:17Ljubav ne bi trebala da boli. Takva ljubav vodi u propast, kad-tad.arzuhal wrote: 02 Jul 2025, 09:14
Nema ljubavi bez boli (to je jedna druga bitna karakteristika ljubavi), a ona je mnogima mučna. Odricanje u korist je kalkulacija, proračunat postupak (ne mora značiti i negativan).