Oto ti je isto ko kad covjek ne vidi svoju losu osobinu, dodje neko sa tom osobinom a ovaj ga napadne

Moramo raditi na sebi jos dosta
Moderator: Krokodil Behko
Oto ti je isto ko kad covjek ne vidi svoju losu osobinu, dodje neko sa tom osobinom a ovaj ga napadne
Ta emigracija u nečije društvo o kojem ti govoriš je davno umrla jer to vuče korijene iz prijeratnog Sarajeva kada si morao ispuniti određene uslove da bi bio prihvaćen kao pravi Sarajlija.Skin wrote: 15 Sep 2024, 08:45 ne smijes ni reci da imaju uzasan mentalitet. vjerovatno im integracija u nase drustvo nije tako 'bolna' kao sto bi bila u nekom uredjenijem drustvu. nadam se da ce i kod nas poceti sa rigoroznim kaznama za svako narusavanje reda u javnom i privatnom prostoru.
Pa ova netolerancija nije krenula od Arapa, to je krenulo mnogo prije dolaskom “došlji”, ljudi iz Sandžaka i Foče, i kako su seljaci otjerali gospodu.
Bilo je i Bošnjaka koji su predavali nekoj srpskoj djeci, radili zajedno i djeca im se zajedno igrala pa ih na kraju zaklaše, i opet kada neko kaže da to dokazuje da su svi Srbi isti, onda će ljudi kao ti prvi uskočiti u odbranu “Nemojte tako, ja znam lično 1, 5, 50, 100 Srba koji nisu takvi, ne možete na osnovu, pa čak i na hiljade Srba, generalizirati komplet narod” a ovdje se zbog možda 10-100 sa kojima si imao negativno iskustvo piše “Ne znaš ti kakvi su Arapi”.HAVANA wrote: 15 Sep 2024, 10:29 Da bi bilo sta shvatio u vezi njih kad dodju ovde,moras raditi nesto sa njima.Probaj.Prodaj im nesto,iznajmi stan,auto,bilo sta…Sve ce ti se samo kazati.
Pa to stoji, gledaš ti kako im možeš pare uzeti a gledaju i oni da bolje prođu, sudar dva mentaliteta.HAVANA wrote: 15 Sep 2024, 10:56 Pa naravno da nisu svi isti ,nema naroda na planeti da su svi isti,samo ako ulazis u investiciju i kreditno zaduzenje moras uzeti u obzir kakvi su mentalitetom jer te inace nigdje nema.A moze se sa njima i mogu im se velike pare uzeti ali totalno drugi koncept poslovanja…I ponasanja.
Skin wrote: 15 Sep 2024, 11:26 imaju prevarantski mentalitet, i to zna cijela planeta. ljudi koji su obisli sav svijet i upoznali toliko razlicitih kultura i naroda: arapski mentalitet je nesto posebno. sva planeta osim nazifa koji razbija predrasude na bosanskom forumu i poredi ti stavove sa afd.
kakva logika. 'ako moze neki ramiz zmaj, mogu i arapi'.
covjece boziji, nicije urlikanje nije dobro, nicije bacanje smeca, unistavanje javne i privatne imovine. to nije primjereno ponasanje u civilizovanim drustvima.
kod nasih ljudi pocinje se mijenjati svijest, vise je onih kojj paze gdje ce baciti papir nego sto ih je bilo. uz ozbiljnije kazne, i mi cemo doci na zadovoljavajuci nivo svijesti o okolini i javnom prostoru.
ubuduce, za ove svoje primitivne agende koristi druge, jer ocito moras. meni jos jednom pokusaj podvaliti tako nesto odvratno, vidjet ces kako cemo se posvadjati.
ako unistavaju i bahato se ponasaju, nije problem onaj ko to kaze nego onaj ko to radi. kao eno mrzi arape, pa ces prosiriti na muslimane pa na islam pa tako dalje, svaku temu na taj nacin srozavas na tu neku primitivnu crno bijelu sliku. zaobidji me.
Nema to veze sa tim sto ti pricas..Naseef Mushroom wrote: 15 Sep 2024, 11:54Skin wrote: 15 Sep 2024, 11:26 imaju prevarantski mentalitet, i to zna cijela planeta. ljudi koji su obisli sav svijet i upoznali toliko razlicitih kultura i naroda: arapski mentalitet je nesto posebno. sva planeta osim nazifa koji razbija predrasude na bosanskom forumu i poredi ti stavove sa afd.
kakva logika. 'ako moze neki ramiz zmaj, mogu i arapi'.
covjece boziji, nicije urlikanje nije dobro, nicije bacanje smeca, unistavanje javne i privatne imovine. to nije primjereno ponasanje u civilizovanim drustvima.
kod nasih ljudi pocinje se mijenjati svijest, vise je onih kojj paze gdje ce baciti papir nego sto ih je bilo. uz ozbiljnije kazne, i mi cemo doci na zadovoljavajuci nivo svijesti o okolini i javnom prostoru.
ubuduce, za ove svoje primitivne agende koristi druge, jer ocito moras. meni jos jednom pokusaj podvaliti tako nesto odvratno, vidjet ces kako cemo se posvadjati.
ako unistavaju i bahato se ponasaju, nije problem onaj ko to kaze nego onaj ko to radi. kao eno mrzi arape, pa ces prosiriti na muslimane pa na islam pa tako dalje, svaku temu na taj nacin srozavas na tu neku primitivnu crno bijelu sliku. zaobidji me.
Sjećam se komentara o migrantima kada su bili u Njemačkoj i drugim EU državama “Pfuj! Nacisti! Fašisti!”
I onda se pojaviše u Bosni i Hercegovini i merhametli narod postade gori od svakog AfDovca i Trumpovca.
Jašta su nego gori (ili bar isti) od AfDovca koji tako pišu.
Napisao sam već gore, ta netolerancija nije krenula od Arapa, to je već postojalo nekoliko decenija unazad kada su se tako pljuvale Sandžaklije i “divljaci koji su otjerali pitome” koji su čak pripadali istom narodu.
Samo je sad sa Arapima izraženije pa vam je teže sakriti šta osjećate.
Pa prvi ti znaš često reagovati zbog nepravde u tvojim očima, zbog nekih stvari na forumu, jer pretpostavljaš da je zato jer si Hrvat.Matan wrote: 15 Sep 2024, 11:58Nema to veze sa tim sto ti pricas..Naseef Mushroom wrote: 15 Sep 2024, 11:54
Sjećam se komentara o migrantima kada su bili u Njemačkoj i drugim EU državama “Pfuj! Nacisti! Fašisti!”
I onda se pojaviše u Bosni i Hercegovini i merhametli narod postade gori od svakog AfDovca i Trumpovca.
Jašta su nego gori (ili bar isti) od AfDovca koji tako pišu.
Napisao sam već gore, ta netolerancija nije krenula od Arapa, to je već postojalo nekoliko decenija unazad kada su se tako pljuvale Sandžaklije i “divljaci koji su otjerali pitome” koji su čak pripadali istom narodu.
Samo je sad sa Arapima izraženije pa vam je teže sakriti šta osjećate.
zivi jedna zajednica u zgradi decenijama uredno i postujuci pravila i dodje neki medvjed i pocne narusavati red, normalno
je da ce svi da ga satanizuju..
taj medvjed, moze pripadati bilo kojem narodu..
ali postoje narodi, koji su vise napredovali i oni koji nisu..
nema to veze sa fasizmom ili nacizmom, to su cinjenice..
Moj je Van de Bellen..Naseef Mushroom wrote: 15 Sep 2024, 12:02Pa prvi ti znaš često reagovati zbog nepravde u tvojim očima, zbog nekih stvari na forumu, jer pretpostavljaš da je zato jer si Hrvat.Matan wrote: 15 Sep 2024, 11:58
Nema to veze sa tim sto ti pricas..
zivi jedna zajednica u zgradi decenijama uredno i postujuci pravila i dodje neki medvjed i pocne narusavati red, normalno
je da ce svi da ga satanizuju..
taj medvjed, moze pripadati bilo kojem narodu..
ali postoje narodi, koji su vise napredovali i oni koji nisu..
nema to veze sa fasizmom ili nacizmom, to su cinjenice..
Kako bi se onda tek osjećao da ti neko napiše “Obrati se svom Dariu Kordiću” sa kojim nemaš ama baš ništa zajedničko osim što pripadate istom narodu?
I ja bih radije da mi bude komšija onaj Arap što je neki dan ubio onog arapskog teroristu i spasio time nekoliko života, nego taj Arap terorista.Matan wrote: 15 Sep 2024, 12:21Moj je Van de Bellen..Naseef Mushroom wrote: 15 Sep 2024, 12:02
Pa prvi ti znaš često reagovati zbog nepravde u tvojim očima, zbog nekih stvari na forumu, jer pretpostavljaš da je zato jer si Hrvat.
Kako bi se onda tek osjećao da ti neko napiše “Obrati se svom Dariu Kordiću” sa kojim nemaš ama baš ništa zajedničko osim što pripadate istom narodu?
nemam nista sa Kordicem..
isto kao sa Mladicem ili Karadzicem,,
ali zato bi rado da mi susjed bude, recimo Kljuic ili Nice ili Ledena ili Iroman, ili Maja..
Tu apsolutno podrzavam vlasnika.Masamune wrote: 15 Sep 2024, 13:34 Moj brat npr. više ne izdaje Arapima stan. Jedna porodica je ostavila smeće za sobom da se stan bukvalno usmrdio. Druga porodica sa djecom... ostale fleke od voća i slično po zidovima.
Sa ostalima nije nikad imao problema, a pored porodica sa Balkana bili su i Kinezi, Danci, Šveđani, Ukrajinci itd. i rijetko kad bez djece.
Od tad nikad više sa Arapima. I masa drugih se žale na isti problem u vezi njih. Misle da ako ti daju lovu da ti mogu i stan devastirati. To je stoka neviđena.
Users browsing this forum: No registered users and 25 guests