Poprilično interesantna izjava, ja ne znam kako ti mozes ovo misliti i onda kasnije kazati da većini muslimana u BiH ne fali ništa. Kako čovjek sa fakultetom, koji je vjerovatno tu morao shvatiti nešto dosta teže koncepte, ne shvata da sa ovim razmišljanjem ide protiv čitave islamske historije, uključujuć i liberalnije islamske učenjake pa i moderniste.Masamune wrote: 05 Nov 2024, 07:28 Samo što su braća koja ne piju ipak manjina, a mnogo više je muslimana koji će nekad bar pivo popiti. Otuda su većina i oni koji negoduju kad vide te plakate.
TUZLA
Moderator: Krokodil Behko
- Bosnia_Nord
- Osvježenje foruma
- Has thanked: 97 times
- Been thanked: 219 times
- Status: Offline
Re: TUZLA
- Masamune
- DeLorean
- Mood:
- Has thanked: 20990 times
- Been thanked: 18964 times
- Status: Online
Ne fali jer samo liberalni muslimani poput Bošnjaka mogu pratiti savremene tokove civilizacije, a cijena toga je što će se nekad možda popiti jedna piva ili rakijica sa društvom. Ta cijena i nije nešto posebno velika ako je uopšte.
Kontekst tih osuda jeste što ljudima remetite njihov način života koliko god da je u vašim očima zbog nečeg nakaradan, a niko ne voli da mu drugi pametuje kako će da živi ili da nešto upražnjava.
U prevedenom značenju, niste dobrodošli i ljudi vas samo trpe, a do kad će vas trpiti to niko ne zna.
Kontekst tih osuda jeste što ljudima remetite njihov način života koliko god da je u vašim očima zbog nečeg nakaradan, a niko ne voli da mu drugi pametuje kako će da živi ili da nešto upražnjava.
U prevedenom značenju, niste dobrodošli i ljudi vas samo trpe, a do kad će vas trpiti to niko ne zna.
- Bosnia_Nord
- Osvježenje foruma
Ajmo finom i kulturnom pričom do zaključka.Masamune wrote: 08 Nov 2024, 17:05 Ne fali jer samo liberalni muslimani poput Bošnjaka mogu pratiti savremene tokove civilizacije, a cijena toga je što će se nekad možda popiti jedna piva ili rakijica sa društvom. Ta cijena i nije nešto posebno velika ako je uopšte.
Ja znam dosta muslimana, od onih poprilično oštrih do onih poprilično liberalnih, niko ne pije alkohol nit drži u kući, čak je to prva stvar koju svako ko krene u vjeru ostavi.
Elem, da li ti misliš da Bošnjaci alkohol piju radi nekog opravdanog razloga i shvatanja vjere ili jednostavno jer im je mrsko pratiti vjeru? Da li Bošnjo što se napije za Novu Godinu, napije zato što ga ne interesuje šta islam kaže o alkoholu i ne interesuje ga da prati vjerska pravila?
Masume, ljudi koji imaju liberalno shvatanje islama, svoj liberalizam pokazuju u odnosu prema drugim vjerama, vjernicima, u odnosu na to kako bi se trebali vjerski zakoni forsirati i sl. Liberalni muslimani su po pitanju alkohola, bluda, namaza i sl. stvari oštri koliko i ortodoksni.
Bošnjaci recimo piju alkohol, ali bi radi vjere i ganjali homoseksualce i tjera li ih. Odnosno tamo gdje treba snaga, volja, gdje ćeš staviti Allaha ispred svojih strasti tu ih nema nigdje.
- ElTriconi
- Đulaga
- Mood:
- Has thanked: 46331 times
- Been thanked: 8288 times
Sto ce mi alkohol u kuci? 
A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao
Da bog da se do vijeka ne probudio

Da bog da se do vijeka ne probudio
- Maja
- Administrator
- Has thanked: 7451 times
- Been thanked: 17331 times
E ovo si bas dobro rekao
Bošnjaci recimo piju alkohol, ali bi radi vjere i ganjali homoseksualce i tjera li ih. Odnosno tamo gdje treba snaga, volja, gdje ćeš staviti Allaha ispred svojih strasti tu ih nema nigdje.
- Sioux
- Inventar foruma
- Has thanked: 1328 times
- Been thanked: 1576 times
- amidza idriz
- Aktivni forumaš
- Has thanked: 2002 times
- Been thanked: 990 times
Mi(mnogi) zaboravljamo gdje zivimo. Na svakom mjestu se toci i prodaje alkohol, u svakoj(skoro svakoj) radnji se prodaje svinjetina, oko nas golotinja...i mi treba da zivimo zivot kao u Afganistanu.
Ne branim nikome i postujem sto se moli Bogu(na bilo koji nacin) ali i takvi moraju shvatiti da oko njih zive drugaciji ljudi. To se zove suzivot.
Ne plasi se vjernika jer se on plasi Boga nego onoga ko je zalutao u vjeru pa je pogresno ili bukvalno tumaci.
Ne branim nikome i postujem sto se moli Bogu(na bilo koji nacin) ali i takvi moraju shvatiti da oko njih zive drugaciji ljudi. To se zove suzivot.
Ne plasi se vjernika jer se on plasi Boga nego onoga ko je zalutao u vjeru pa je pogresno ili bukvalno tumaci.
#Jaki ljudi ne spustaju druge dole, oni ih podizu.#
- Bosnia_Nord
- Osvježenje foruma
Ne bih se složio sa tim da se prodaje svinjetina, alkohol se toči ali svinjetina je rijetka i u restoranima i u trgovinama u sredinama sa većinskim muslimanskim stanovništvom. Eventualno u tržnim centrima se može naći svinjetina strogo odvojena od ostatka mesa i strogo naglašeno o kakvom se mesu radi.amidza idriz wrote: 08 Nov 2024, 21:09 Mi(mnogi) zaboravljamo gdje zivimo. Na svakom mjestu se toci i prodaje alkohol, u svakoj(skoro svakoj) radnji se prodaje svinjetina, oko nas golotinja...i mi treba da zivimo zivot kao u Afganistanu.
Elem, ja to razumijem i znam da žive ljudi koji imaju drugačije poglede na živote. Ali i ta spoznaja ne znači da moram lagati i da kažem da su gore navedene stvari halal, okej po Islamu jer smo u Bosni, Evropi itd.
Toči se alkohol, okej. Alkohol neka ostane strogi haram i ko ga pije griješnik je veliki i ne ispunjava vjersku obavezu.
- tuzlak1212
- Inventar foruma
- Has thanked: 560 times
- Been thanked: 817 times
Da, niko ne osporava da ima muslimana koji piju, al pravit etiketu "liberalni musliman" kao neko ko je ohalalio ono sto je haram i da smo napokon krenuli naprijed sa islamom je pogresno postavljanje teza.
- amidza idriz
- Aktivni forumaš
Kada bi krenuli u eliminaciju svih koji ne postuju ono sto je ''zapisano'' da je zabranjeno u islamu na nasim prostorima skoro da ne bi bilo vjernika.
Definitivno neke stvari treba mijenjati i prilagodjavati vremenu i trendovima.
Definitivno neke stvari treba mijenjati i prilagodjavati vremenu i trendovima.
- Masamune
- DeLorean
- Mood:
Isto je i u katoličanstvu npr.... i oni se prilagođavaju vremenu. Zašto? Jer moraju.
Kad bi pitao one u Vatikanu da li bi da mogu da upravljaju svijetom kao nekad iskren odgovor bi bio da bi to htjeli da je tako iste sekunde, ali i ptice na granu znaju da je to nemoguće.
Kad bi pitao one u Vatikanu da li bi da mogu da upravljaju svijetom kao nekad iskren odgovor bi bio da bi to htjeli da je tako iste sekunde, ali i ptice na granu znaju da je to nemoguće.
- tuzlak1212
- Inventar foruma
Nije ni do trenda ni vremena nego do ljudi, kad bi se svi drogirali znaci i vi bi jer je vrijeme takvo. Mi ne bi, al drogirat i pit pivu je slicno u svaku ruku.
- Masamune
- DeLorean
- Mood:
- tuzlak1212
- Inventar foruma
Pa jest, stvar je gdje je kome granica, nije to sad ko je moderan a ko ne. I ja i ti mozemo nosit garminov sat i macbooke itd itd, vrtit biznise, al degradirat grupu ljudi jer nece da piju alkohol i jer su zene pokrivene je smijesno u apsolutno svaku ruku, ne znam sta drugo da kazem i kako da kazem, prosto nema tu puno komentara sta reci ljudima koji tako misle. To je isto kao degradirat ljude koji hoce da se tetoviraju ili koji vozaju bike, kao neces s njima biznis vodit jer su tetovirani, nidje veze. Isto ej nidje veze slicno pricat jer je neko musliman.
Nije muslimanima ni priblozno svijet zabranjen ko sto se to preuvelica, par stvari su zabranjene al sve ostalo je dozvoljeno.
Nije muslimanima ni priblozno svijet zabranjen ko sto se to preuvelica, par stvari su zabranjene al sve ostalo je dozvoljeno.
- amidza idriz
- Aktivni forumaš
Jedan dobar primjer je Kurban.Masamune wrote: 08 Nov 2024, 22:18 Isto je i u katoličanstvu npr.... i oni se prilagođavaju vremenu. Zašto? Jer moraju.
Ako IZ kaze da se kurban moze otkupiti parama zasto onda stotine hiljada zivotinja da strada u par dana?
Ne bih ovom prilikom ulazio u detalje jer je tema za neko drugo mjesto.
- Bosnia_Nord
- Osvježenje foruma
Opet ti kažem prilagođavanje vremenu, sredini i sl. se odgleda u drugim stvarima a ne u haramima koji se tiču slabog karaktera.Masamune wrote: 08 Nov 2024, 22:18 Isto je i u katoličanstvu npr.... i oni se prilagođavaju vremenu. Zašto? Jer moraju.
Čuj pije alkohol jer se prilagodio vremenu nipošto jer nema karaktera ostaviti tačnije i ne pokušava jer ga i ne interesuje vjerska pravila. Imao odnose prije braka jer se prilagodio vremenu? Ne zna 2 sure iz Kur'ana jer se prilagodio vremenu. Džamiju vidi samo za Bajram, jer se prilagodio vremenu, ma daj ba.
Kao što sam ti rekao i ovo je poenta, musliman liberal i modernista je osoba koja klanja 5x, ne pomišlja na alkohol, svoje dijete odgaja u Islamu, propisno se oblači, ne ide na mjesta svakakva ali pri tom ima neke stavove i odnose prema ljudima koji su u skladu sa ovim vremenom i mjestom.
Reći za Bošnju koji pije alkohol, samo je za Bajram u džamiji da on nije lijen nego se prilagodio vremenu je glupost. Ako se već prilagođava vremenu nek iskoristi čari tehnologije i brzih informacija da nauči Kur'ana, hadisa, vjerski se edukuje itd. Ali ne, tu će biti kao da još nije napravljena print mašina pa o islamu zna samo sa sjela što čuje.
- General War
- Aktivni forumaš
- Has thanked: 105 times
- Been thanked: 139 times
...gdje je vecinsko muslimansko stanovnistvo u BiH i koji su kriteriji?Bosnia_Nord wrote: 08 Nov 2024, 21:15Ne bih se složio sa tim da se prodaje svinjetina, alkohol se toči ali svinjetina je rijetka i u restoranima i u trgovinama u sredinama sa većinskim muslimanskim stanovništvom. Eventualno u tržnim centrima se može naći svinjetina strogo odvojena od ostatka mesa i strogo naglašeno o kakvom se mesu radi.amidza idriz wrote: 08 Nov 2024, 21:09 Mi(mnogi) zaboravljamo gdje zivimo. Na svakom mjestu se toci i prodaje alkohol, u svakoj(skoro svakoj) radnji se prodaje svinjetina, oko nas golotinja...i mi treba da zivimo zivot kao u Afganistanu.
Elem, ja to razumijem i znam da žive ljudi koji imaju drugačije poglede na živote. Ali i ta spoznaja ne znači da moram lagati i da kažem da su gore navedene stvari halal, okej po Islamu jer smo u Bosni, Evropi itd.
Toči se alkohol, okej. Alkohol neka ostane strogi haram i ko ga pije griješnik je veliki i ne ispunjava vjersku obavezu.
“Tko izgubi dobitak dobije gubitak!”
- Mutevelija
- Selonačelnik
- Has thanked: 1584 times
- Been thanked: 2942 times
Ovo je sad veći problem
Sta ce ženske stiluete ovako da poziraju kod džamije!
Ako vam smeta taj bilbord onda imam ja pravo da mi smeta i da tražim da ova se reklama ukloni jer je blizu džamije i ne prilici da se delija žene guzi na šetalištu do džamije.
Sta ce ženske stiluete ovako da poziraju kod džamije!
Ako vam smeta taj bilbord onda imam ja pravo da mi smeta i da tražim da ova se reklama ukloni jer je blizu džamije i ne prilici da se delija žene guzi na šetalištu do džamije.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
Ja sam juče bio takav
- Mutevelija
- Selonačelnik
Gledaj ti šta je stavilo na radnju a radnja do džamije.
Ili da se radnja zatvori ili da uklone ovo.
Ili da se radnja zatvori ili da uklone ovo.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
- Mutevelija
- Selonačelnik
Veći je grijeh homoseksualizam nego alkohol.Maja wrote: 08 Nov 2024, 20:10 E ovo si bas dobro rekao
Manja kazna je za alkohol nego sodomiju.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav