posmatrac wrote: 03 Sep 2017, 18:18 Hehe, moj Behko , pa upravo se moje "teznje" i misljenje bazira svo vrijeme na cinjenicu da jedino "progradjanski" orjentisane stranke ( one ljevicarske) mogu da neutralisu taj visevijekovni uticaj Beograda i ZAgreba, te da Bih homogeniziraju kao jednu u politicko nacionalnim smislu koherentnu sredinu, sto je ona bila do 1992, kada je i postojanje luke Ploce imalo i te kakvog smisla.
A mi umjesto da kao najbrojniji narod podsticemo taj gradjanski duh i da svojim primjerom pokazujemo da Bih zasluzuje da opstane i postiji( posto jedino nama ne odgovara da se podijeli), mi slicno Banja Luci i zapadnom Mostaru svoj "nacionalni" identitet" posmatramo kroz prizmu religijskog.
Sve si znaci u pravu, jasno je kao dan da su Beograd i ZAgreb svojim istorijskim uticajem uticali na danasnje "nacional religijske " podjele u Bih,a li mi ne smijemo biti dio te igre, sto sa BAkirom i SDA( cije glasacko tijelo su iskljucivo desnicarski orjentisani muslimani) ne mozemo nikako da izbjegnemo.
Pa zar nije SDP vladao 2000-2002 i 2010-2014.?
I šta smo postigli?
Opet ništa, a zbog slučaja Komšić sad imamo anticivilizacijski prijedlog izbornog zakona od HDZ.
E da, Dodik je slovio kao čovjek zapada i ljevičar, ali znamo na koju je stranu otišao. Mi nemamo kritičnu masu, u tim narodima, jer su ZG i BG ubacili u petu, pa sad imamo tu osovinu Čović-Dodik.
Pobjedu ostvarujemo u finišu, jer gdje ima dima ima i vatre. Nije slučajno da je baš Čovićev Večernjak izbacio ono o kancelarki i građanskom ustroju BiH. Nije to "probni balon" kakp je to Čović slagao, nego je to kancelarka vjerovatno i rekla Kozlindi, a ova uprpila pa preko Čovića u medije, pa da se odmah raspali po Njemačkoj. Sva sreća pa se u Njemačkoj niko nije ni počešao zbog pisanja Čovičevih kamenjarskih portala.
E jedino što nije dobro, opet i to uz učešće MZ, a ne samostalno.