Tradicionalna porodica

Sve o muževima, svekrvama, punicama, djeci.

Moderator: spacebound

Post Reply
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9589 times
Been thanked: 11340 times
Status: Offline

Tradicionalna porodica

Post by Krokodil Behko »

Jučer se kroz temu o gay povorci, provlačio ovaj pojam, pa da malo razdvojimo stvari.

Šta uopšte znači ovaj pojam?

Pripremajući se za otvaranje teme, čitam apokaliptične i nestvarne naslove
Odlaze li tradicionalni brak i obitelj u ropotarnicu povijesti?
STALJIN JE LEZBIJKE OSLOBAĐAO ‘Preobratit će se čim nađu muškarca i osjete pravu nasladu’
Istospolni brakovi vs. tradicionalni brakovi
Organizatori "Dana tradicionalne porodice" objavili zvanični proglas manifestacije
Martina Mlinarević: Je li tradicionalna porodica ona u kojoj se degeneči žena

Itd
Ne čini li se i vama, da je ovaj pojam "tradicionalna porodica", malo nespretno odabran, bar ako se govori o onome što se stavlja na drugi kraj, a to su istospolni brakovi?

Zapravo, kako biste vi opisali tradicionalnu porodicu?
Jel to svaka strejt porodica/brak, ili ima tu još nešto?
Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14383 times
Been thanked: 9955 times
Status: Online

Re: Tradicionalna porodica

Post by Julia-Klara »

Kosa mi se dize na glavi od pojma "tradicija"?
Kakva tradicija, cija? Gdje pise da MORA tako?
Sta je sa "brakovima" od prije 300/1000/2000 godina - jesu li oni bili tradicionalni ili je tradicija samo ono sto su nam abrahamske religije nametnule posljednjih stoljeca?

Ovaj oblik zajednice kojem stremimo i koji nam se "propovjeda", je nastao "skoro", i nije nista drugo do odluka dvoje ljudi, koji se vole (hajde da budemo romanticni) i koji zele zajedno ici kroz zivot. Ok. Zasto se taj oblik veze namece svima? Zasto se od svih ljudi na planeti ocekuje da rade jednako, da se ponasaju jednako, da vole jednako, da se *ebu jednako?
Meni to nije normalno.
Isto tako mi nije normalno da guram nos u neciju spavacu sobu i palamudim kako se pogresno *ebu, te je moj nacin jedini ispravni?

Tradicija je nametnuto pravilo nekih tamo ljudi, koji veze nemaju sa mnom, sa nama, a ni sa mojim roditlejima, prarodbinom i inima.

Martina Mlinarevic Sopta :srcee kako ja tebe volim i postujem
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed
edo_79
Inventar foruma
Inventar foruma
Mood:
Has thanked: 469 times
Been thanked: 1425 times

Post by edo_79 »

Julia-Klara wrote: 24 Aug 2020, 09:53 Kosa mi se dize na glavi od pojma "tradicija"?
Kakva tradicija, cija? Gdje pise da MORA tako?
Sta je sa "brakovima" od prije 300/1000/2000 godina - jesu li oni bili tradicionalni ili je tradicija samo ono sto su nam abrahamske religije nametnule posljednjih stoljeca?

Ovaj oblik zajednice kojem stremimo i koji nam se "propovjeda", je nastao "skoro", i nije nista drugo do odluka dvoje ljudi, koji se vole (hajde da budemo romanticni) i koji zele zajedno ici kroz zivot. Ok. Zasto se taj oblik veze namece svima? Zasto se od svih ljudi na planeti ocekuje da rade jednako, da se ponasaju jednako, da vole jednako, da se *ebu jednako?
Meni to nije normalno.
Isto tako mi nije normalno da guram nos u neciju spavacu sobu i palamudim kako se pogresno *ebu, te je moj nacin jedini ispravni?

Tradicija je nametnuto pravilo nekih tamo ljudi, koji veze nemaju sa mnom, sa nama, a ni sa mojim roditlejima, prarodbinom i inima.

Martina Mlinarevic Sopta :srcee kako ja tebe volim i postujem
U ovom dijelu se slažem s tobom. Šta ko radi iza zatvorenih vrata je njihova privatna stvar, ali nemoj mi promocija raznoraznih, kao da je dva frajera koji se drže za ruke ili dvije ženske koje se drže za ruke normalno. S jedne strane nam se gadi tradicionalna porodica, a s druge strane nam nije jasno kako to ''bijela kuga'' kako to negativan prirodni priraštaj, kako to djeca se ne rađaju ....
Haman se meni čini da bi mi i piškili i kakili a neznamo ustvari jel bi piškili ili kakili .... nikako da se skontamo jbmu
"Znaš li šta je najlepše u životu? Želja, prijatelju."
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9589 times
Been thanked: 11340 times

Post by Krokodil Behko »

Samo nemojte, da se tema svede na gejeve.
Imamo dovoljno tema o tome.
Bit je da objasnimo šta je tradicionalna porodica. Jel to strejt brak ili ima tu još nešto i ovo sam već pitao.
Imal i veze s porijeklom, ima li veze s religijom, i mnogo toga
Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:
Has thanked: 21899 times
Been thanked: 19949 times

Post by Masamune »

Tradicionalna porodica je socijalni kontstrukt i isti se može mijenjati i prilagođavati.
Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Julia-Klara »

Zavisi ko :cudi
Koja bijela kuga? Samo se desava kod nas :cudi nije nam niko kriv, a valjda to tako treba da bude, da izumru slabiji i ostanu jaci.

lkylkhlj;oiu;ou'ij'ilcyrkxygrk (obrisano o gejevima :ok )

A tradicija - zasto se ne skoncentriramo na tradiciju lijepog odnosa prema svim ljudima? Tradicija dobrote, zajednistva?

:kafa
Last edited by Julia-Klara on 24 Aug 2020, 10:12, edited 1 time in total.
Beni
Fuck you
Fuck you
Mood:
Has thanked: 2272 times
Been thanked: 5437 times

Post by Beni »

– Tradicionalna porodica u BiH ne postoji. Historijski, slobodna obitelj u BiH je nov fenomen. Brak kao dobrovoljno udruživanje dvoje slobodnih ljudi, postoji od 1945. godine. Do tada brak je bio društveni ugovor između muškaraca – mladoženje i njegovog oca s jedne strane i oca ili brata mladenke kao druge ugovorne strane. Žene nisu imale pravo na izbor svog budućeg muža. Žene nisu imale pravo na razvod, muškarci jesu. U većini slučajeva žene nisu imale pravo da naslijede imovinu nakon muževljeve smrti. Više od 90 % žena su bile nepismene i/ili neobrazovane, a i veliki broj muškaraca također. Jedan od povjesnih izvora o prisilnim brakovima su narodne pjesme. Epsko-lirska narodna pjesma “Hasanaginica” detaljan je izvještaj o prisili i mobingu muškaraca nad ženama. Nekoliko popularnih sevdalinki također govore o tome. Npr. “Stade se cvijeće rosom kititi” izvještava nas o prisilnom braku za novac, a “Kad ja pođoh na Bantbašu” o neuspjelom pokušaju mlade žene da se spasi od prinudnog braka.

– Od 1945. kada su žene osvojile pravo na razvod; njihova pismenost i obrazovanje se povećali; a mnoge su postale i ekonomski nezavisne; broj razvoda u Jugoslaviji je stalno rastao. 1980., broj razvoda je bio 700 % veći nego 1945. Trend porasta razvoda se nastavio i u 21. stoljeću. U BiH, Srbiji i Hrvatskoj, razvede se oko 25 % brakova. U BiH, broj razvoda za posljednjih deset godina je udovstručen. Dosadašnja istorija dobrovoljnog udruživanja slobodnih muškaraca i žena u brak u BiH, kao i povećan broj samohranih majki i partnerskih zajednica koje nisu zakonski formalizovane, pokazuju da se ideja porodice u BiH još uvijek formira. Nikako ne možemo govoriti o “tradicionalnoj” porodici, budući da 74 godine od početka formiranja dobrovoljnih bračnih i partnerskih zajednica, nije dovoljno da bi se donio zaključak. Uzmajući sve ovo u obzir, zapanjujuća je šutnja bh. naučnika i naučnica, u prvom redu sociologa, feminista, etnologa i historičara u javnom dijalogu koji se u posljednje vrijeme vodi u BiH
Fuck you a friendly note to start the day
edo_79
Inventar foruma
Inventar foruma
Mood:

Post by edo_79 »

Krokodil Behko wrote: 24 Aug 2020, 10:07 Samo nemojte, da se tema svede na gejeve.
Bit je da objasnimo šta je tradicionalna porodica. Jel to strejt brak ili ima tu još nešto i ovo sam već pitao.
Neće se svesti na gejeve ali tradicionalna porodica bi trebao biti, po mom skromnom mišljenju, funkcionalan brak između muškarca i žene, u kom bi oba partnera dala jedan doprinos razvoju i održanju istog. Čemu onda smisao razmnožavanja i produženja vrste, loze ili kako god hoćete ako će istopolni brakovi postati normalna pojava .....
Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Julia-Klara »

Beni wrote: 24 Aug 2020, 10:11 – Tradicionalna porodica u BiH ne postoji. Historijski, slobodna obitelj u BiH je nov fenomen. Brak kao dobrovoljno udruživanje dvoje slobodnih ljudi, postoji od 1945. godine. Do tada brak je bio društveni ugovor između muškaraca – mladoženje i njegovog oca s jedne strane i oca ili brata mladenke kao druge ugovorne strane. Žene nisu imale pravo na izbor svog budućeg muža. Žene nisu imale pravo na razvod, muškarci jesu. U većini slučajeva žene nisu imale pravo da naslijede imovinu nakon muževljeve smrti. Više od 90 % žena su bile nepismene i/ili neobrazovane, a i veliki broj muškaraca također. Jedan od povjesnih izvora o prisilnim brakovima su narodne pjesme. Epsko-lirska narodna pjesma “Hasanaginica” detaljan je izvještaj o prisili i mobingu muškaraca nad ženama. Nekoliko popularnih sevdalinki također govore o tome. Npr. “Stade se cvijeće rosom kititi” izvještava nas o prisilnom braku za novac, a “Kad ja pođoh na Bantbašu” o neuspjelom pokušaju mlade žene da se spasi od prinudnog braka.

– Od 1945. kada su žene osvojile pravo na razvod; njihova pismenost i obrazovanje se povećali; a mnoge su postale i ekonomski nezavisne; broj razvoda u Jugoslaviji je stalno rastao. 1980., broj razvoda je bio 700 % veći nego 1945. Trend porasta razvoda se nastavio i u 21. stoljeću. U BiH, Srbiji i Hrvatskoj, razvede se oko 25 % brakova. U BiH, broj razvoda za posljednjih deset godina je udovstručen. Dosadašnja istorija dobrovoljnog udruživanja slobodnih muškaraca i žena u brak u BiH, kao i povećan broj samohranih majki i partnerskih zajednica koje nisu zakonski formalizovane, pokazuju da se ideja porodice u BiH još uvijek formira. Nikako ne možemo govoriti o “tradicionalnoj” porodici, budući da 74 godine od početka formiranja dobrovoljnih bračnih i partnerskih zajednica, nije dovoljno da bi se donio zaključak. Uzmajući sve ovo u obzir, zapanjujuća je šutnja bh. naučnika i naučnica, u prvom redu sociologa, feminista, etnologa i historičara u javnom dijalogu koji se u posljednje vrijeme vodi u BiH

BRAVO :respekt

Hocete li jos malo tradicije?
edo_79
Inventar foruma
Inventar foruma
Mood:

Post by edo_79 »

Julia-Klara wrote: 24 Aug 2020, 10:10 Zavisi ko :cudi
Koja bijela kuga? Samo se desava kod nas :cudi nije nam niko kriv, a valjda to tako treba da bude, da izumru slabiji i ostanu jaci.

1 - Vidis, problem je kada se dva muskarca *ebu, kosa vam se dize na glavi, ali dvije zene volite vidjeti u "klincu", cak vas i uzbudjuje, zar ne?
Zasto dvostruki arsini (da, opet ista teza i tvrdnja, ali *ebi ga, istina je).

2 - Navodis gay parove jer je reprodukcija nemoguca, ali branite tim ljudima da usvajaju djecu koju HETERO parovi/roditelji/majke/ocevi NISU ZELJELI i ODBACILI/NAPUSTILI ih. Vrh licemjerja! Hajmo se boriti da ne bude siromsnih, gladnih, napustenih, ali hej STOP USVAJANJU DJECE od strane gay parova, jer su "bolesni", mogu "zaraziti" djecu.

3 - Kada shvatite da je svaka gay osoba zivo bice, sa jednakim pravima kao i hetero, tek onda mozemo pricati.
A tradicija - zasto se ne skoncentriramo na tradiciju lijepog odnosa prema svim ljudima? Tradicija dobrote, zajednistva?

:kafa
1 - Meni lično je bolesno i jedno i drugo, i samo kompletan IDIOT može reći da ga pale dvije ženske dok se ližu a da mu je fuj gledati dva tipa dok se trpaju .... i jedno i drugo je poremećeno i bolesno

2 - Šta ti očekuješ onda od djece koja su usvojena i odgajana u takvoj vrsti braka, da kad napuni 18 ide sebi tražit partnera suprotnog pola ili??

3 - Ja nisam vidio nijednu gay sobu da ima drugačija građanska prava u odnosu na hetero osobu .... svoju seksualnu orijentaciju nek zadrži za spavaću sobu.
Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Julia-Klara »

edo_79 wrote: 24 Aug 2020, 10:11
Krokodil Behko wrote: 24 Aug 2020, 10:07 Samo nemojte, da se tema svede na gejeve.
Neće se svesti na gejeve ali tradicionalna porodica bi trebao biti, po mom skromnom mišljenju, funkcionalan brak između muškarca i žene, u kom bi oba partnera dala jedan doprinos razvoju i održanju istog. Čemu onda smisao razmnožavanja i produženja vrste, loze ili kako god hoćete ako će istopolni brakovi postati normalna pojava .....
A bracni par koji ne moze imati djecu onda nije tradicionalan, jer se ne radi o reprodukciji? Nema produzavanje vrsta?
Zasto odmah ne "odstraniti kukolj"?

Ne mozes tako posmatrati svijet
Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Julia-Klara »

@edo :hoi
Last edited by Julia-Klara on 24 Aug 2020, 10:16, edited 1 time in total.
insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac
Has thanked: 3202 times
Been thanked: 10011 times

Post by insomnia »

Dobro, za sta se ti zalazes? Eto popljuvala si tradicionalnu porodicu, valjda zato sto nemas ni kuceta ni maceta i male su prilike da hoces, sta je to sto nam ti nudis
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:
Has thanked: 21899 times
Been thanked: 19949 times

Post by Masamune »

Tradicionalna porodica je sigurno i kad se oženiš za papire.

:valja
Beni
Fuck you
Fuck you
Mood:
Has thanked: 2272 times
Been thanked: 5437 times

Post by Beni »

Julia-Klara wrote: 24 Aug 2020, 10:13
Beni wrote: 24 Aug 2020, 10:11 – Tradicionalna porodica u BiH ne postoji. Historijski, slobodna obitelj u BiH je nov fenomen. Brak kao dobrovoljno udruživanje dvoje slobodnih ljudi, postoji od 1945. godine. Do tada brak je bio društveni ugovor između muškaraca – mladoženje i njegovog oca s jedne strane i oca ili brata mladenke kao druge ugovorne strane. Žene nisu imale pravo na izbor svog budućeg muža. Žene nisu imale pravo na razvod, muškarci jesu. U većini slučajeva žene nisu imale pravo da naslijede imovinu nakon muževljeve smrti. Više od 90 % žena su bile nepismene i/ili neobrazovane, a i veliki broj muškaraca također. Jedan od povjesnih izvora o prisilnim brakovima su narodne pjesme. Epsko-lirska narodna pjesma “Hasanaginica” detaljan je izvještaj o prisili i mobingu muškaraca nad ženama. Nekoliko popularnih sevdalinki također govore o tome. Npr. “Stade se cvijeće rosom kititi” izvještava nas o prisilnom braku za novac, a “Kad ja pođoh na Bantbašu” o neuspjelom pokušaju mlade žene da se spasi od prinudnog braka.

BRAVO :respekt

Hocete li jos malo tradicije?
Esselamu alejkum, i hocemo :valja

Image
Fuck you a friendly note to start the day
edo_79
Inventar foruma
Inventar foruma
Mood:

Post by edo_79 »

Julia-Klara wrote: 24 Aug 2020, 10:14

A bracni par koji ne moze imati djecu onda nije tradicionalan, jer se ne radi o reprodukciji? Nema produzavanje vrsta?
Zasto odmah ne "odstraniti kukolj"?

Ne mozes tako posmatrati svijet
Pa mogu i oni usvojiti djecu jel tako? Onda nebi bilo onošto ti kažeš ''izumiranje slabijih i opstanak najjačih'' jelda?
edo_79
Inventar foruma
Inventar foruma
Mood:

Post by edo_79 »

Julia-Klara wrote: 24 Aug 2020, 10:15@edo :hoi
Klaro :tjesi .... nemoj tako .... :kiss
dadojović
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 372 times
Been thanked: 310 times

Post by dadojović »

Znaš li uopće što znači pojam: tradicija?
Nemaju ni dva susjedna sela istu tradiciju, a kamoli cijeli čovječanstvo.
Čija je to tradicija? Srpska? Afrička? Maglajska? Budistička? Muška? Norveška?
MM "provali rimu za notornu laž, za duboki uzdah posustalog sna, rimu za tminu, i tišinu za dno dna" MM
Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Julia-Klara »

Ne nudim nista :cudi
Ali isto tako ne zelim da se meni namece
Ako je ovo bio pokusaj da mi "spustis" jer nemam ni kuceta ni maceta - zaboli me patka :) jer je cinjenica
Ono o cemu ja pricam neki ljudi ne mogu razumijeti, ili nece da razumiju.
rekoh svoje misljenje, a "tradicionalna porodica" nije "poiplljuvana" od mene kao sto kazes, nego ima alternativu, cisto zbog toga jer je "zastario model" :cudi

Ako neko zeli porodicu, u takvim okvirima ok, sve pet, sretno, ali isto tako se ne moze ocekivati od svih ljudi da se ponasaju jednako, da se promovira smao jedan oblik porodice/nacina zivota.
O tome pricam
insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac
Has thanked: 3202 times
Been thanked: 10011 times

Post by insomnia »

Julia-Klara wrote: 24 Aug 2020, 10:20 Ne nudim nista :cudi
Ali isto tako ne zelim da se meni namece
Ako je ovo bio pokusaj da mi "spustis" jer nemam ni kuceta ni maceta - zaboli me patka :) jer je cinjenica
Ono o cemu ja pricam neki ljudi ne mogu razumijeti, ili nece da razumiju.
rekoh svoje misljenje, a "tradicionalna porodica" nije "poiplljuvana" od mene kao sto kazes, nego ima alternativu, cisto zbog toga jer je "zastario model" :cudi

Ako neko zeli porodicu, u takvim okvirima ok, sve pet, sretno, ali isto tako se ne moze ocekivati od svih ljudi da se ponasaju jednako, da se promovira smao jedan oblik porodice/nacina zivota.
O tome pricam
Pa sta je alternativa. To te pitam
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
Post Reply

Return to “Brak & Porodica”