Šta vas je omelo u naumu da postanete privatni poduzetnik? Nedostatak ideje? Nedostatak kapitala?
Svako treba razmisliti o privaluku. Naravno nije svako stvroren da ima svoju firmu.
Ideja je najmanji problem. Pocetni kapital djelimicno. Jednostavno bacis na papir. Uradis analizu,stavis u excel tabelu sve potencijalne prihode i rashode, podvuces crtu i vidis isplati li se ili ne.
Možda procjena da je tržište nesigurno ili niste pronašli tržište?
BiH je za mene tanko trziste, svi trebamo ciljati na veca bogata trzista osim ako ne proizvodite strogo za lokalno tipa pekara ili sl.
Smatrate li da se u BiH može uspješno poslovati u privatnom sektoru?
Da, naravno uz izvoz jer je ovo malo trziste koje se brzo zasiti. BH treba izbjegavati ako je ikako moguce.
Naravno, moze se i na ovim prostorima zaraditi, stanite na ulicu i vidjecete dosta terenaca ili luksuznih auta tipa mercedesa, passata...
Koje vrste poslova?
Vec sam onomad rekao, treba raditi:
- ono u cemu mozemo biti najbolji
- sta volimo raditi
- sta donosi novac
Nema tu zlatne preporuke bavi se ovim ili onim. Ko zna prodavati novine i ovdje ce opstati. Nece biti bogat ali ni gladan. Prevaranti samo privremeno imaju dobre prihode. Ne spavaju oni mirno
- prerada željeza
- prerada plastike
- prerada stakla ili kamena
- prerada drveta
Željezo je otpalo u postratnim godinama jer mi je trebala vreca para za osiguravanje dovoljno velikog prostora i dovoljno jake struje, kao i za placanje iste te nabavku strojeva.
Dobro si proracunao. Prevelika investicija osim ako u to ne spadaju ograde ili sl stvari.
Plastika je otpala zbog jeftinoce i velikih kolicina iste na tržištu.
Zavisi cim se mislis baviti oko plastike. Masine za plastiku nisu skupe=nije velika pocetna investicija. Moze biti perspektivno.
Staklo i kamen otpadaju zbog toga što tu treba uložiti puno para i na kraju price, obicni si zanatlija.
Staklo se koliko znam ne radi se na ovim prostorima, samo ga niko ne otkupljuje niti se posebno ne odlaze. Ono ne trune=bacamo dobru sirovinu. Za obradu stakla treba znanja i najvjerovantije veca investicija reda miliona. Kamen zahtjeva dosta znanja i vecu investiciju reda mozda 6 cifara, samo je na njemu poprilicna profitabilnost. Ako nisi radio s njim ne upustaj se u to.
Sta je problem biti zanatlija? Privatluk treba vidjeti kao izvor prihoda, spojiti ugodno s korisnim. Kakve koristi ima profesor s doktoratom ako nema(mo) opipljive koristi od toga.
Preostalo je drvo. Cim sam se preselio u ovu opštinu, odmah sam se zaposlio u drvnoj industriji da naucim fazone. Zbilja sam ih naucio i to u velikom stilu, ali znamo šta se sve dešavalo sa mnom i koliko je bila cijena moje želje, da budem najbolji radnik na planeti što je naravno, bio preduslov da postanem najbolji kapitalista na planeti. Zadnjih par godina imao sam odlicno radno mjesto, pa sam tu ideju o vlastitom biznisu, potisnuo jer sam bio zadovoljan i poslom i zaradom.
Odbrada drveta je umjetnost. Tu treba najmanje ulaganja. Uzmi panj nesto ces istjerati. Karikiram ali panj je besplatan a naplatis proizvod 50-100 KM ili vise. Proizvodnja ormara, kuhinja, namjestaja... toga ce uvijek trebati. Zaposleni radnik i privatnik-vlasnik nije isto.
Vaša iskustva, mišljenja, procjene? Možete glasati za jednu opciju

Drvo, vec si edukovan, razradi samo mrezu dobavljanja i prodaju, skupi lovu i kreni. Dosta generalnih pojmova si naveo, pokusaj biti malo precizniji i odredjeniji cim se mislis baviti. Ako je proizvodnja neceg relativno jednostavna i donosi prihode, budite sigurni i drugi ce to namirisati sto ce stvoriti konkurenciju.