Nekada smo imali 6-7 košnica. Tada smo imali meda za sebe i nešto za prodaju. Imali smo pauzu od par godina, jer suprug nije mogao brinuti o njima zbog cijelodnevne odutnosti.
Ove godine smo napunili jednu košnicu, a za iduću planiramo još 2-3. Cilj nam je imati med za našu upotrebu. Od ovogodišnjeg vrcanja smo imali 8-9 kg (postavljena je u kasno proljeće, pčele su prvo morale sebi navući hranu, da bismo mi postavili nastavak u koji će kupiti za nas). Novčana vrijednost izvrcanog meda je oko 120 KM. Od ranije imamo opremu, tako da su ulaganja bila u obliku prehrane pčela, nije bilo troškova više od 60 KM, po nekoj mojoj računici ušparali smo 60 KM.
Pčele treba voljeti, redovno ih nadgledati, paziti na par sitnica i eto lijepog a korisnog hobija.
Vrlo je bitno da ima dobru ispašu. Kod nas pored livadskog meda, ima bagremovog i kestenovog. Pčele se mogu voziti na pašu na druge lokacije.
Upotreba pesticida i ostalih kemikalija za pčele je opasno, posebno u neposrednoj blizini, ja lično u bašti ne koristim ništa kemijsko, uzgajam biljke na dosadašnji način ili moderno nazvano BIO, a zbog pčela svoje cvijeće sam počela tretirati prirodnim preparatima (npr. uši na ružama riješavam bez kemije).