Safet Sušić Pape

Kutak za sportski trenutak
Post Reply
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time
Status: Offline

Safet Sušić Pape

Post by storm » 28 Nov 2013, 00:51

Safet Sušić

Image

Safet Sušić - Pape, rođen 13. aprila 1955. godine u Zavidovićima. Jedan od najboljih fudbalera Evrope i svijeta u svojoj generaciji. Karijeru je započeo u Krivaji iz Zavidovića, gdje je već sa 16 godina počeo igrati u prvom timu. Sezonu 1972/73 počeo je kao igrač FK Sarajeva iz Sarajeva, prvo kao junior da bi 3.augusta 1973 debitovao u prvoj postavi seniora. Nastupaju nezaboravni dani kako za Safeta tako i za navijače tima iz Sarajeva. Naime u sljedećih desetak godina, i 350 odigranih utakmica, Safet je za tim sa Koševa postigao oko 250 golova, asistirao za najmanje još toliko i predriblao na stotine protivnika.
Safet Sušić na nastupu za reprezentaciju Jugoslavije

Image

Za reprezentaciju SFRJ Sušić je debitovao 5. oktobra 1977 u Budimpešti protiv Mađarske i postigao 2 gola. Na sljedećoj utakmici, protiv Rumunije u Bukureštu, postiže prvi hattrick, to jeste tri gola na utakmici. Slijedi još jedan protiv Italije u Zagrebu u Junu 1978, pa još jedan protiv tadašnjih svijetskih prvaka Argentine dva mjeseca poslije u Beogradu. Takav debi u reprezentaciji još nije zabilježen! Ukupno Safet Sušić je odigrao 51 utakmicu i postigo 21 pogodak za reprezentaciju bivše Jugoslavije u periodu između 1977. i 1990. god. Godine 1979 Safet Sušić je izabran za najboljeg sportistu Bosne i Hercegovine i za najboljeg fudbalera Jugoslavije. 1981. dobija Šestoaprilsku nagradu grada Sarajeva.

Image

Nakon sjanih izdanja u nacionalnom dresu i FK Sarajevo, i nakon što je ispunio zakonsku normu od 28 godina starosti potrebnu za odlazak u inostranstvo, za Sušića je nastala prava potjera od strane najvećih evropskih klubova. Posao sa Interom je već bio dogovoren i Sušić je navodno potpisao predugovor međutim u sve se umiješao Torino sa boljom ponudom i nakon što je Sušić odlučio potpisati za Torino, Inter se žalio fudbalskom savezu Italije i kao rezultat svega Sušić je dobio jednogodišnju suspenziju za dolazak u Italiju.

Početkom osamdesetih, 1982. Safet prelazi u Paris Saint-Germain gdje ostaje 9 godina. I u timu iz glavnog grada Francuske, Sušić ostavlja veliki trag. Jedan je od najvećih fudbalera koji su igrali u klubu. Mnogi PSG navijači tvrde da je najbolji strani igrač svih vremena. 1983 Zvanično je proglašen za najboljeg stranog igrača u Francuskoj. Naime, PSG je klub osnovan u sedamdesetim godinama i u Safetovom vremenu je postao veoma slavan i jak. Pored toga nosilac je laskave titule najvećeg umjetnika sa loptom u historiji PSG-a. 1983. god. osvojio je kup Francuske, 1986. god. bio je šampion Francuske u dresu Parižana.

Image

Fudbalsku karijeru je okončao 1992 sa 37 godina igrajuću za francuski Red Star. Po njegovim riječima, jedina neispunjena želja u karijeri je bila da igra za Bosnu i Hercegovinu.

Nakon igračke karijere, Pape je počeo da radi kao trener. Trenirao je francuski Cannes, turski Istanbulspor, Konyaspor, Ankaraguču i klubove u Saudijskoj Arabiji. Pretposljednja trenerska destinacija mu je bio turski prvoligaš Rizespor. Trenutno je trener bosanskohercegovačke nogometne reprezentacije.

Image

Safetov stariji brat Sead Sušić, također je bio veoma talentovan fudbaler koji je oblačio reprezentativni dres. Po mnogima i veći talenat od Safeta ali njegov fudbalski put u mnogome je obilježio život van sportskih terena.

Safet je 2000. povodom proslavljanja 50 godina UEFA-e, zvanično proglašen za najboljeg fudbalera Bosne i Hercegovine u posljednjih pola vijeka.

Susića je na sjednici Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH održanoj 29. decembra 2009 jednoglasno imenovao za novog selektora bosanskohercegovačke reprezentacije.

Nakon pobjede Nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine nad Litvanijom 15. oktobra 2013. godine i direktnog plasmana na Svjetsko prvenstvo u nogometu koje će se održati 2014. godine u Brazilu, Safet Sušić je postao prvi selektor koji je Nogometnu reprezentaciju Bosne i Hercegovine odveo na neko veliko nogometno takmičenje.

[ytube][/ytube]
Habibti, ya nour el - ain... :srce

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9988 times
Been thanked: 11864 times

Re: Safet Sušić- Pape selektor BiH

Post by Krokodil Behko » 28 Nov 2013, 01:05

Kao igrač, sasvim sigurno najbolji u BiH kojeg sam vidio svojim očima i kojeg pamtim. Eh sad, kao selektor... sad će doći gomila njih da me gađaju paradajzom ali meni nije neki selektor u tom strategijskom smislu. :noga

Rockefeller
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Rockefeller » 28 Nov 2013, 01:21

Koji god da bude selektor, sve dokle ne taktizira protiv jakih ekipa meni je dobar. Ja hoću od naše repke da vidimo ono što sam protiv Argentine gled'o. Samo naprijed i samo napadaj. Nema veze i ako se izgubi utakmica, sve je dobro dokle god se ne braniš. Jednog dana ćeš zahvaljujući tim porazima slaviti pobjedu. Ako je igdje to velika istina onda je to u fudbalu - da sportski porazi jačaju mentalitet i snagu poraženih. Zato ne želim da se igra plaho, nego samo odvažno i hrabro.

Ja sam sa Sajom zadovoljan. Ustvari ja imam tu sklonost ili slabost možda da ko god bio selektor ja ga uvijek podržavam, bez obzira znao šta ili ne, izgubio ili pobjedio. I što se mene tiče, Safet treba ostati na čelu reprezentacije dokle god on to bude htio. Isto sam mislio i za prethodnike. Neka ljudi, nek' stvaraju.
Like Frankie said I did it my way!

Buddy, you're a young man, hard man
Shouting in the street, gonna take on the world someday
You got blood on your face, you big disgrace
Waving your banner all over the place

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 28 Nov 2013, 01:33

Rockefeller wrote:Koji god da bude selektor, sve dokle ne taktizira protiv jakih ekipa meni je dobar. Ja hoću od naše repke da vidimo ono što sam protiv Argentine gled'o. Samo naprijed i samo napadaj.
Pa i nismo se baš siti iznapadali na argentinski gol. Nekih pokušaja je bio i svega dvije prilike na početku utakmice. Možda bi bilo bolje da je igrao prvi golgeter ČEŠKE LIGE a za kojeg iz samo Papetu znanih razloga, nema mjesta u repki nego igra neki lik iz nekog turskog drugoligaša.

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 40 times

Post by Bla » 28 Nov 2013, 01:34

Znaš šta bi ti Pape sad rekao... :plavi

[ytube][/ytube]
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 28 Nov 2013, 01:36

Pa on je legenda, kao što sam već rekao i ima pravo da mi to kaže. Ali ipak nekako, imam i ja pravo da komentarišem. Nešto se ne sjećam da sam ga vrijeđao :hm

Rockefeller
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Rockefeller » 28 Nov 2013, 01:48

Krokodil Behko wrote:
Rockefeller wrote:Koji god da bude selektor, sve dokle ne taktizira protiv jakih ekipa meni je dobar. Ja hoću od naše repke da vidimo ono što sam protiv Argentine gled'o. Samo naprijed i samo napadaj.
Pa i nismo se baš siti iznapadali na argentinski gol. Nekih pokušaja je bio i svega dvije prilike na početku utakmice. Možda bi bilo bolje da je igrao prvi golgeter ČEŠKE LIGE a za kojeg iz samo Papetu znanih razloga, nema mjesta u repki nego igra neki lik iz nekog turskog drugoligaša.
I ja sam protiv toga da se zove Ajdin Mahmutović. On ima 28 godina i još nije mak'o iz Češke, koja je usput rečeno slaba liga. Ja mislim da neće nikad. Inače sam stava da se zovu samo naši top igrači po Europi. Ono što zafali da nadoknadimo igračima po ligama sa prostora Jugoslavije, prvenstveno iz naše.

A za Višću se ne sikiraj. On će završiti prije ili kasnije u dobrom klubu. Još krajem pretprošle sezone on je bio na radaru Arsenala. SkySports je pis'o o njemu. A po mom (skromnom) mišljenu je dovoljno dobar makar za neku od ekipa iz prvih pet u Turskoj.

PS. Ja za napad ne brojim samo šut. Nismo napadali onoliko koliko bi trebalo da budemo bolji od Argentine, al' nismo se povukli, branili. Igrali smo sa dva napadača, sa Misimovićem koji je skoro napadač. Pokušavali smo igrati, dodavati se, kombinovati. To ja zovem nebranjenje.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Re: Safet Sušić Pape - selektor BiH

Post by Krokodil Behko » 28 Nov 2013, 01:58

Ja sam govorio o napadačima. Mahmutović je napadač a Višća nije.
Znači ako se Džeko ili Ibišević povrijede nemamo klasičnog napadača?

A taj ti je Višća zemljak zar ne :D

Rockefeller
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Rockefeller » 28 Nov 2013, 02:21

nema mjesta u repki nego igra neki lik iz nekog turskog drugoligaša.
Ovo sam mislio da se odnosilo na Edina Višću.
Krokodil Behko wrote:A taj ti je Višća zemljak zar ne :D
On je iz Olova. Općina do općine. Igrao za Budućnost Banovići. Izmedju mene i Budućnosti su samo općina Živinice. Komšija. :zubi

Al' inače igr'o je za Želju, a ti znaš da ja navijam za Sarajevo. Objektivno, mislim da je pred njim fina budućnost. Možda neće u Arsenal al' u kakav Bešiktaš ili kakav njemački Hannover bi po meni mog'o preći. Ljetos je bila priča da ga je htio Lyon uzeti. Ove zime SkySports je prenio njegovu izjavu da mu godi što ga Arsenalovi skauti prate.

Evo sky-ov članak: http://www1.skysports.com/football/news ... nners-link

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 28 Nov 2013, 06:28

jedan intervju iz prošlosti :cvike

Intervju iz 1976.: Sead i Safet Sušić su imali želju da igraju za isti klub - reprezentaciju

Image

Šta osećaju i doživljavaju braća kad se nađu na istom terenu, a u protivničkim ekipama? Sead i Safet Sušić, igrači Crvene zvezde i Sarajeva, dvaput su imali priliku da novinarima Tempa odgovore na to pitanje - prvi članak o njima objavljen je oktobra 1974 ("Na scenu stupaju Sušići!"), a drugi dve godine kasnije, u oktobru 1976. ("Što mi udari brata?!").

Tada su bila aktuelna i sledeća pitanja: hoće li se Miljan Miljanić iz Reala vratiti u Crvenu zvezdu? Da li će se Muhamed Ali nakon odbrane titule prvaka sveta (protiv Kena Nortona) povući sa ringa? Mogu li mladi splitski teniseri Ostoja i Buljević doseći slavu Pilića i Franulovića? I najzad - ono što je mučilo domaće poklonike najpopularnijeg sporta: da li će Jugoslavija uspeti da izbori vizu za Svetsko fudbalsko prvenstvo u Argentini 1978...

"Braća Sušići su zajedno proveli detinjstvo, a onda ih je žeđ za fudbalskim uspesima i slavom odvela, mada istim putem, na različite strane - u velike klubove i gradove. Oni se još bore za svoje fudbalsko mesto pod suncem, ali su ubeđeni da će - i pored uočljivih razlika u poimanju fudbala i života - obojica uspeti"

Nije redak slučaj da u nekom sportu dvojica ili više braće imaju dosta uspeha, da dosegnu i najviše reprezentativne visine. Kod nas se to posebno često dešavalo u fudbalu. Prisetimo se samo onih najpoznatijih - braće Matošić, braće Horvat, Čajkovski, Bobek, Šekularac, Milutinović, Lovrić, Krstić, Antić, Grčić, Bego, Čebinac...

I danas među našim prvoligaškim fudbalerima postoji nekoliko 'bratskih tandema'. Tako, braća Spasovski - Metodije i Vančo - su udarna snaga skopskog Vardara, Bora Đorđević je 'poslovođa' Partizana, a njegov mlađi brat Boško sve istaknutiji napadač i golgeter u istom timu.

Golgetera Salema Halilhodžića u Veležu je smenio njegov rođeni brat Vahid. Braća Mujkić, Midhad i Fikret, ponikli su u sarajevskom Željezničaru, ali su se brzo razdvojili - stariji Medo je već godinama član zeničkog Čelika, a mlađi Pike zagrebačkog Dinama.

Braća Šljivo su, opet, počeli karijeru u ekipama sarajevskih večitih rivala i dok je mlađi Edhem ostao veran svojoj prvoj ljubavi, Sarajevu, stariji Mehmed sada brani boje drugoligaša Iskre iz Bugojna. Samatovići, Branko i Stevan, takođe brane boje različitih klubova (Sutjeske i Olimpije).
Trenutno, braća Sušić - Sead i Safet - sve više skreću pažnju. Prvi je član Crvene zvezde, a drugi golgeter Sarajeva. Obojica su mladi i talentovani i stručnjaci im predskazuju lepu fudbalsku karijeru.

Braća Sušići su fudbalsku karijeru počeli u zonašu Krivaji iz rodnih Zavidovića.

Starijeg Seada (rođen 3. januara 1953.) je u leto 1970. otkrio - Miljan Miljanić. Zapazio ga je u juniorskoj reprezentaciji BiH, koja je nastupala na tradicionalnom Turniru republika u Zagrebu i odmah naložio svom bivšem pomoćniku Žarku Nedeljkoviću da ispita mogućnost njegovog prelaska u Crvenu zvezdu. Nedeljković je uspešno obavio povereni zadatak i Sušić je ubrzo postao član beogradskih 'crveno-belih'.

Image

Sead i Safet kao klinci na letovanju

U nekoliko navrata Sead Sušić je potvrdio da je vanserijski talenat, ali je sticajem raznih okolnosti (ponekad i svojom krivicom) i do danas ostao samo - veliki potencijal. Do sada je odigrao svega oko 80 utakmica u prvom timu višestrukog šampiona, ali valja imati u vidu da je poslednjih godinu i po dana proveo na odsluženju vojnog roka.

Mlađeg Safeta (rođen 13. aprila 1955) fudbalski stručnjaci su lakše zapazili jer se, prirodno, znalo da je 'brat onog Sušića iz Crvene zvezde'. On je član Sarajeva postao u julu prošle godine, do sada je odigrao oko 50 utakmica u prvom timu, a ove sezone je u ekipi bivšeg šampiona - prvi golgeter.

"Nije mi baš mnogo pomoglo to što je, u vreme kad sam skrenuo pažnju na sebe, Sead bio već poznat fudbaler - odriče Safet zasluge starijem bratu za svoj prodor u prvoligašku elitu. Džaba ti brat ako nisi talentovan! Treba se, bolan, dokazati na terenu. Nego, ja sam sa Krivajom igrao nekoliko utakmica u Sarajevu, pa su me ljudi zapazili. I tako... Mogao sam u Sarajevo i godinu dana ranije, ali sam ostao u Zavidovićima dok nisam završio automehaničarski zanat.

Safet kaže da mu je u Sarajevu najteže bilo da se navikne na profesionalni režim treninga (dva puta na dan), ali da sada sve obaveze izvršava sa lakoćom. Iako stariji, Sead često ne prilazi dovoljno ozbiljno svojim zadacima.

"Sead je mogao i morao da postigne znatno više do sada, jer je imao sve uslove za to, kritikuje mlađi starijeg Sušića. - Ali, on je nekako suviše temperamentan, ima neke svoje hirove...

Tačno je da uvek nisam bio dovoljno ozbiljan", priznaje Sead. - I pored toga što je Zvezda poslednjih godina imala tim sastavljen od samih reprezentativaca, nije se bilo teško probiti u njega. Ali, znate za onu: mladost - ludost. Dođeš iz malog u veliki grad, sve te privlači i sve bi želeo da okušaš... No, to je već iza mene. Shvatio sam da se bez rada ne može napredovati.

Zanimalo nas je kako to da mlađi brat nije sledio starijeg u izboru kluba, odnosno zašto stariji nije preporučio mlađeg svojim trenerima?

"I da me je Crvena zvezda ranije zvala - ne bih otišao u taj klub, kaže Safet. - 'Crveno-beli' su imali veoma jaku ekipu i bilo je gotovo nemoguće probiti se u nju. A ja sam, uz to, navijao za - Partizan. Sada je situacija znatno drukčija i..

"Safet je, u stvari, bio u Zvezdi na nekoliko treninga, sada Sead ispravlja Safeta. - Mislim da je to bilo 1972, kada sam ja sa mladim timom bio na turneji u SR Nemačkoj. Safet je, ne znajući da ću otputovati, došao u posetu kod mene, pa je onda, u dokolici, išao na treninge juniora Zvezde.

Ne znam zašto ga nisu primili, ali sam posle čuo da se stručnjacima učinio mnogo - spor. Znam da se sada neki u Zvezdi kaju što ga nisu bolje osmotrili. Jer, on je brz i prodoran, ima odličan dribling i naglašen osećaj za gol.
Nikad zajedno

Braća Sušići su zajedno proveli detinjstvo, a onda ih je žeđ za fudbalskim uspesima i slavom odvela, mada istim putem, na različite strane - u velike klubove i gradove. Oni se još bore za svoje fudbalsko 'mesto pod suncem', ali su ubeđeni da će - i pored uočljivih razlika u poimanju fudbala i života - obojica uspeti.

Inače, i fudbalski uzori su im bili različiti: Sead je svojevremeno obožavao Vahidina Musemića i navijao za Sarajevo, a Safetu je idol bio Vladica Kovačević. U Krivaji su obojica bili istureni napadači i golgeteri, ali zajedno nisu odigrali nijednu zvaničnu utakmicu.
Safet: Mirniji i trezveniji

Safet kaže da im je, zasad, tehnička spremnost otprilike ista, da su podjednako nadareni i za dribling, a imaju, priznaje iskreno, i jednu zajedničku manu - suviše zadržavaju loptu u nogama.

Sead to potvrđuje:

"Safet je van terena mirniji i trezveniji, a sa loptom - eksplozivniji, kaže stariji Sušić. - On znatno ozbiljnije prilazi fudbalu. Ja sam, na žalost, do sada pokazao vrlo malo od onog što stvarno mogu.

Pa, hoće li bar jedan od braće Sušić dostići reprezentativni nivo?

"Kao i svakom fudbaleru, želja mi je da jednom zaigram i u državnoj reprezentaciji, kaže Safet. - Samo, o tome je prerano govoriti, bar za mene. Sead, je u povoljnijem položaju, jer je u većem klubu - Crvenoj zvezdi.

"Jedan od nas će sigurno biti reprezentativac, odlučan je Sead. - Zasad su nam šanse podjednake. Voleo bih, naravno, da obojica postignemo najviše što se može.

A da li bi voleli da igraju zajedno, u istom timu?

"Ne bih! - iznenađuje Safet. - Sead u igri mnogo priča i galami, a ja to ne volim.

"Voleo bih, kaže Sead. - Osećam da bismo se odlično slagali. Safet je špic-igrač, a ja manevrista, pa bismo se nadopunjavali. A to što Safet kaže da mnogo pričam, to je nekad bilo. Kad smo kao dečaci igrali sa drugovima u Zavidovićima, često sam vikao na njega i njemu se to, naravno, nije dopadalo.
Među našim vrhunskim fudbalerima Sead najviše ceni Džajića, Oblaka, Jovanovića, Petrovića-Pižona, Ognjena Petrovića i Vukotića, a Safet Džajića, Pižona, Boru Đorđevića i Oblaka.

Safet veruje da će se Sarajevo ove sezone plasirati u sredini tabele, a da će za dve-tri godine biti spremno da juriša i na šampionsku titulu, dok Sead predviđa da će, i pored toga što upravo stvara novi tim, Crvena zvezda biti u vrhu prvenstvene tabele, a sa malo sportske sreće - šampion.

Iako potiču iz skromne radničke porodice (otac Ramo je šofer), braća Sušić kažu da su imali lepo i zanimljivo detinjstvo. Najviše su voleli fudbal i najčešće ga igrali. Sada očekuju da će im, kao profesionalcima, fudbal doneti priznanja i slavu.

... pitao je Sead Sušić svog klupskog druga Jelikića, kada je ovaj faulirao Safeta Sušića na nedavnoj utakmici između Sarajeva i Zvezde.

"Nije mi bilo lako. Brat Safet mi je bio na terenu. Znam da ga je Jelikić nenamerno faulirao. No, u tom trenutku, bilo mi je teško, pa sam ga upitao: »Zašto mi udari brata?« Bio sam nekih dvadesetak metara od mesta događaja i kada sam krenuo ka Safetu, video sam da on ustaje. Laknulo mi je... "

To nam je posle utakmice Sarajevo - Zvezda pričao Sead Sušić. Safet se umešao u razgovor:
Safet - pod zaštitom starijeg brata

"Ne znam kako bih se ja poneo da neko od mojih suigrača namerno udari Seada. Znam da moj brat ne beži od duel igre, i da u svaki duel ulazi pošteno, bez namere da nekog faulira. On jeste prznica na terenu, čak i u privatnom životu, ali nikada nikog namerno ne bi udario. Da neko njega udari, da ga teže povredi, reagovao bih kao brat - nasrnuo bih na tog igrača, pa makar mi bio i najbolji drug iz ekipe.

Njihov životni put, za sada, teče istim fudbalskim tokom. Iz Zavidovića, gde su i počeli fudbalske karijere, Miljanić je prvo odveo Seada, verujući da će Safet krenuti stopama starijeg brata. No, Sarajevo je bilo brže i Safet se obreo na Koševu.

"Nikada Miljaniću neću oprostiti što u Zvezdu nije doveo i Safeta. Danas bi predstavljali nerešivu enigmu za sve prvoligaške odbrane. Verujem da bi i kao tandem igrali u reprezentaciji - kaže fudbaler Zvezde Sead Sušić. Safet dodaje:

"Ne žalim što nisam došao u Crvenu zvezdu. Istina, plakao sam kada je Sead otišao za Beograd. Nagovarao sam ga da povede i mene, da ću i ja uspeti. Plašio se velikog grada, sredstava za život nije bilo dovoljno, pa smo odlučili da ostanem u Zavidovićima.

Uskoro su došli funkcioneri Sarajeva i tako sam se obreo na Koševu. Mada je Sead uspeo u Zvezdi, verujem da bi daleko više postigao u Sarajevu! Zašto? U koncepciji igre koju provodi naš trener Višnjevac, Seadovi izvrsni driblinzi došli bi do punog izražaja.

Safet Sušić se obraća bratu rečima:

"Ove godine Zvezda će sigurno biti šampion. A iduće sezone dolazimo na red mi, Sarajevo. I vladaćemo našim fudbalom najmanje dve-tri godine. Imamo najmlađu ekipu koja će tek od sledeće sezone žariti i paliti našim fudbalom.

"To ti, braco, lepo zamišljaš, ali ćeš se prevariti - kaže Sead Sušić. - Sledećih godina će vladati samo Zvezda.

Vreme za rastanak se bližilo. Iskoristili smo ga za nekoliko blic - pitanja:
Šta braća Sušić zameraju jedan drugome?

"Mnogo komplikuje na terenu. Nikad mu dosta driblinga. Da izbegne taj famozni "potez više", za kratko vreme postao bi najbolji jugoslovenski fudbaler - kaže Safet za Seada.

"Safet je mirniji u igri od mene I to mu je jedina mana - smatra Sead.
A šta bi uzeli jedan od drugog?

"Seadov dribling i preciznost šuta!"

"Safetovu brzinu misli u odsudnim trenuctma."

Želja im je, rekoše, zajednička. Da jednog dana igraju u istoj ekipi - reprezentaciji.

Stisak ruke i rastanak. Do ponovnog viđenja, do ponovnog susreta Sarajeva i Crvene zvezde. I jedne bratske, ljudske želje: da se nikad na terenu, kao protivnici, ne pokoškaju. Do sada nisu, ali rekoše: fudbal je to, pa je i bratsko koškanje sasvim moguće!

Napisao: M. Orlić (Tempo, oktobar 1976)

laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini » 29 Nov 2013, 05:58

veliki igrač ali za njega je važilo kenjac ko doda..
..slobodan čovik kad tad bude baniran..

Tempy
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Tempy » 29 Nov 2013, 08:32

[ytube][/ytube]

Ne sam Safete!? :D :oo
:bih :bih1

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 29 Nov 2013, 17:01

laganini wrote:veliki igrač ali za njega je važilo kenjac ko doda..
al tad se moglo tako igrati...danas bi se naigrao na klupi :D.

kakve je noge imao čovjek...ko balvani...ja sam kao klinac gledao u velenju ( tada titovo velenje :hihi ) prijateljsku jugoslavije....kako mi je stari bio nogometni sudac, ušli smo nekako i stajali do klupe reprezentacije...skoro sam umro od uzbuđenja :D. stajao sam na metar od svih jih

Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Safet Sušić u Banjaluci dobio priznanje Miljan Miljanić

Post by Lebowski » 28 Jan 2014, 16:40

Image

BANJALUKA - Safet Sušić, selektor BiH dobio je nagradu "Miljan Miljanić", koja mu je uručena danas u Banjaluci na manifestaciji "Dan fudbala" u organizaciji FS RS i "Sportskog Žurnala".

Nagrada nosi ime po velikom fudbalskom stručnjaku i bivšem predsjedniku Fudbalskog saveza Jugoslavije.

"Veoma sam ponosan što sam dobio ovu nagradu. Svi kojim me poznaju znaju koliko sam cijenio Miljanića kao čovjeka i kao stručnjaka. On je pored Ivice Osima bio čovjek koji mi je veoma značio u karijeri. Ova nagrada će svaki dan biti sa mnom", kazao je Sušić koji je sa "zmajevima" izborio plasman na Mundijal.

Image

Specijalnu nagradu Sušiću dodijelili su Fudbalski savez Republike Srpske (FSRS) i beogradski list Sportski žurnal na svečanosti u Kristalnoj sali hotela „Bosna“.

Zoran Nikić, fudbaler Radnika iz Bijeljine i Borče Sredojević, pomoćni trener u reprezentaciji BiH proglašeni su za najboljeg igrača odnosno trenera u 2013. na manifestaciji "Dan fudbala" u organizaciji FS RS i "Sportskog Žurnala".

Za najboljeg mladog fudbalera na manifestaciji "Dan fudbala" izabran je Fedor Predragović, član FK Borac, nagradu za najboljeg fudbalskog radnika dobio je Zlatko Spasojević, dok je za najboljeg sudiju proglašen Dalibor Drašković. Nagradu za životno djelo "Doktor Milan Jelić" dobio je legendarni fudbaler Borca Velimir Sombolac.

Posebno priznanje za ostvarene rezultate uručeno je omladinskoj reprezentaciji Srbije koja je prošle godine postala prvak Evrope na prvenstvu održanom u Litvaniji. Specijalna priznanja uručena su Iliji Petkoviću i Dušanu Maraviću.

Na manifestaciji su kao gosti između ostalog prisustvovali Elmedin Begić, predsjednik N/FS BiH, legendarni fudbaler Ivica Osim, te Zoran Laković, generalni sekretar FSS...

Image

Image

(Nezavisne novine)
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima

USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456

Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.

sann
Legenda foruma
Legenda foruma
Been thanked: 12 times

Re: Safet Sušić u Banjaluci dobio priznanje Miljan Miljanić

Post by sann » 28 Jan 2014, 23:47

......... :cool
Pametne žene ne savjetuju muskarce.One mu suptilno i nježno,ženski neprimjetno,nametnu ono sto žele.I OSTAVE GA U ZABLUDI DA JE ON ODLUČIO.

Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
Has thanked: 25301 times
Been thanked: 6637 times
Status: Online

Post by Veca » 29 Jan 2014, 00:02

:sok ...pa,zbog toga je bio zemljotres!
Ima ljudi dobrih, mekih kao pamuk.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 29 Jan 2014, 09:54

...Ne tiće me se, ali meni pomalo smiješno :cudi ...ajde za Papeta, i teritorij rs je zastupljen u pohodu u brazil...a šta koji klinac na istoj manifestaciji uručuju nagradu i reprezentaciji srbije :grana...mogli su i hrvatima barem plaketicu i buket cvijeća za odlazak u brazil, kad je već tako :oo

laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini » 29 Jan 2014, 09:56

..svaki izbor na našim prostorima nije vridan komentara..
..slobodan čovik kad tad bude baniran..

KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14 times
Been thanked: 2 times

Post by KOMESAR » 29 Jan 2014, 10:05

Nije mu to trebalo!Gori je i od Tornjaka!
Čovjek i magarac znaju više nego sam čovjek.

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 29 Jan 2014, 19:36

Sušić: Naši aduti u Brazilu su kolektiv i navijači

Image

Ime Safeta Sušića već je upisano u istoriju bh fudbala 2004. godine kada je proglašen za najboljeg fudbalera BiH svih vremena. Njegova igračka umijeća obilježila su i daleko šire prostore od BiH. Kad je riječ o trenerskoj karijeri, onda je bez sumnje njegov najveći uspjeh plasman na Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine se reprezentacijom BiH", navodi se na službenoj stranici Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine.

Kao igrač nastupali ste na Svjetskim prvenstvima, a sada imate priliku da se i kao selektor jedne reprezentacije predstavite na tom takmičenju. Da li je teže doći do uspjeha kao igrač ili kao trener?

„Zavisi od ekipe, ja sam igrao dva puta na Svjetskom prvenstvu, tad smo imali dobru ekipu i nije bilo nikakvo iznenađenje. Čak smo te druge kvalifikacije bili u grupu sa Italijom koja je poslije bila Svjetski šampion, bili smo prvi u grupi. Vjerovatno je tada bilo lakše s obzirom da su igrači bili iz čitave bivše Jugoslavije, izbor je bio veći i mogla se i bolja reprezentacija sastaviti“.

Trenerski posao nije nimalo lak, da li najviše učite iz vlastitog iskustva ili biste ipak mogli izdvojiti nekoga ko je imao najviše uticaja na vas kao trenera?

„Nije niko imao poseban uticaj na mene, ne treba nikoga kopirati, mada ima ljudi koje izuzetno cijenim. Tu ističem Ivicu Osima koji mi je bio selektor kad sam igrao na Svjetskom prvenstvu u Italiji. Bilo je tu i drugih stručnjaka, kao Muzurović koji je bio jedan od mojih prvih trenera, Ivića koji me trenirao u Paris Sen Žermenu i od svih njih možeš ponešto da naučiš, ali mislim da čovjek treba da trasira svoj put sam i da puno ne kopira druge.“

U kvalifikacijama smo bili jedna od najefikasnijih ekipa. Koliko važnu ulogu u tome je imala taktika igre koju ste postavljali?

„Ja sam uvijek volio napadački fudbal, uostalom igrao sam napadača, a kasnije na sredini terena, ofanzivnog veznog. Meni je uvijek cilj bio da mi ekipa da go više od protivnika i tako sam počeo i sa reprezentacijom. A nisam imao nekog velikog izbora. Imao sam dva vrhunska igrača bez kojih se ne može sastaviti ekipa, Džeko i Ibišević i praktično smo igrali sve utakmice sa dva napadača, što jeste malo riskantno jer ako sa takvim igračima ne daš bar dva gola nije ti garancija da ćeš pobijediti utakmicu“.

Imate li neku formaciju koja je vama lično najdraža ili je raspored na terenu validan jedino za početak utakmice?

„Nemam, volim da igram 4-4-2 i 4-5-1. Ali kad se igra 4-5-1, onda moraš da imaš od tih pet igrača u sredini terena najmanje trojicu izuzetno ofanzivnih igrača, igrača koji mogu da daju zadnji pas i da riješe utakmicu, a moraš da imaš i vrhunskog napadača. Mi smo igrali čitave kvalifukacije 4-4-2, a da li ćemo tako igrati na SP, vjerovatno hoćemo, jer ne mogu zamisliti ekipu ni bez Džeke ni bez Ibiševića, međutim, ako se desi da ostanem bez jednog od njih dvojice mogu da se vratim na 4-5-1.“

Da li ste zadovoljni trenutnom formom naših reprezentativaca i imali novih igrača koji bi se mogli naći na vašoj listi?

„Dobro je kad naši igrači igraju dobro. Koga god strenem na ulici svi govore Džeko igra u vrhunskoj formi. Međutim, još je rano, meni forma nikad nije nešto predstavljala, važno mi je da su igrači zdravi i da igraju stalno u svojim klubovima. A forma se mijenja od utakmice do utakmice.“

Kada su u pitanju naši protivnici u grupi F: Argentina, Iran i Nigerija, šta možemo očekivati ?

„Biti realan prije svega, ja jesam, a vjerujem i većina ljubitelja fudbala. Mi u našoj grupi imamo ekipu koja će završiti na prvom mjestu, to je Argentina, pogotovo s Mesijem. Za drugo mjesto borba će biti između Nigerije, nas i Irana, koji je završio kvalifikacije na prvom mjestu. Svi smatraju da će se za drugo mjesto igrati između nas i Nigerije, tu je i Iran i ne treba ih ni u kom trenutku potcijeniti. Smatram da će u našoj grupi biti dovoljna četiri boda i dobra gol razlika da se prođe u drugi krug“.

Koji su naši najjači aduti za nastup na SP?

„Ekipa, kolektiv. Čitave kvalifikacije uvijek je neko odskakao neko se izdvajao. Ne možeš da kažeš da je jedan ili dva igrača da su odlučili i da se zahvaljujući njima otišlo na SP. Nekad je to bio Džeko, Ibišević, nekad Pjanić, Misimović, Spahić, Begović, na svakoj utakmici bilo je par igrača koji su se izdvajali. Smatram da ne može jedan ili dva igrača da nešto značajno naprave, moraš da imaš jaku ekipu, moraš imati jaku klupu, važan će biti ambijent. Nadam se isto tako, bez obzira što je Brazil daleko da ćemo imati podršku naše publike jer ljudi su nas navikli da bez obzira gdje igramo, bude pun stadion naših navijača. U Brazilu to neće biti baš tako ali ubijeđen sam da će na svakoj utakmici biti par hiljada naših ljudi.“

Koje bi reprezentacije izdvojili kao favorite za osvajanje titule prvaka svijeta?

„Teško je izdvojiti jednu ekipu. Mislim da ima bar pet reprezentacija koje sa podjednakim šansama mogu da očekuju da budu na kraju šampioni.To je Brazil kao domaćin, Španija kao branical trofeja, Njemačka, Argentina, Holandija, u tih pet reprezentacija treba tražiti budućeg svjetskog šampiona“, završio je razgovor Sušić na zvaničnoj stranici Fudbalskog saveza BiH.

Post Reply

Return to “Fudbal”