Tetovaze u Islamu ali i u drugim religijama

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
Post Reply
komsija
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 2 times
Status: Offline

Tetovaze u Islamu ali i u drugim religijama

Post by komsija » 07 Jul 2014, 21:48

Inspiraciju za ovu temu sam nasao u jednom clanku u kojem se kaze da je predsjednik vlade Turske Erdogan kritikovao ( njegovu tetovazu) jednog mladog
fudbalera govoreci mu da je to zabranjeno u Islamu ali moze i da se rak dobije
Da budem iskren, nisam ljubitelj tih tetovaza ali ne bih vrsio pritisak na bilo koga jer svako je vlasnik svog tijela pa neka radi sta zeli.
Posebno ne bih dozvolio politicarima da pametuju oko toga ali hajd , sta je tu je
Imamo mi na ovom forumu poznavalaca svih religija a posebno Islama koji ce sigurno daleko vise i daleko bolje reci od mene nego sto sam ja to ucinio u uvodnom komentaru.
Znam ja da imamo temu o tetovazama ali ovdje se govori sta kazu religije na ovu temu, dozvoljeno ili ne
A zasto nije dozvoljeno , to me interesuje
Ja cu ispod ovog teksta postaviti link na kojem je i video ali ja ne razumijem turski i ne znam tacno sta je Erdogan rekao pa se oslanjam na napisani clanak
http://saznajemo.net/novosti/reagovanje ... era-video/
Kada ljudi odu od tebe, pusti ih neka idu.Tvoja sudbina nikada nije vezana za nekoga ko te napusti. To ne znači da je ta osoba loša, nego da je njena uloga u tvom životu završena."
I, obratno!

Nela
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 1 time

Re: Tetovaze u Islamu ali i u drugim religijama

Post by Nela » 07 Jul 2014, 23:06

Znam da je po islamu zabranjena tetovaza.
Ne mozes uzeti abdest isto kao i sa lakom na noktima.
Nervira me kad je covjek govno a ponasa se k'o Rafaelo kuglica

komsija
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by komsija » 07 Jul 2014, 23:13

Što se tiče tetovaže, ona modrim pigmentom i odbojnim šarama traj­no mijenja izgled lica, ruku i ostalih dijelova tijela. Neki Arabljani, osobi­to žene, običavali su tetovirati velike površine tijela. Pripadnici izvjesnih vjerskih sekti davali su da im se na rukama i prsima tetoviraju slike nji­hovih božanstava ili simbola, kao što kršćani ucrtavaju krst/križ na svojim rukama i prsima. Sve ove gnusne radnje praćene su bolom i agonijom ko­je onaj koga se tetovira mora pretrpjeti uslijed uboda igala. Zbog svega to­ga prokleti su i onaj koji tetovira i onaj koga se tetovira (el-wašime i el­-mustewšeme). Dakle stav islama je jasan, tetovaža nema mjesta u islamu. Ne dozvolimo svojoj djeci da čine ono što islam zabranjuje i da budu od onih koji su prokleti. Neko će se zapitati, šta sa onima koji su već istetovirali jedan dio svog tijela, koji nisu znali za ovaj propis? Činjenica je da usljed nedostatka vjerskog znanja ima musliman koji su se podvrgli ovom bolnom tretmanu, koji bi željeli da mogu na jednostavan način da uklone tetovažu koje se možda danas stide. Naime, stav islama je da čovjek popravlja zlo onoliko koliko može. Danas jedini način uklanjanja tetovaže je plastična operacija. Ako čovjek to nije u stanju onda mora moliti Allaha za oprost i tražiti njegovu milost.

http://www.rijaset.ba/index.php?option= ... na-iii-dio
Kada ljudi odu od tebe, pusti ih neka idu.Tvoja sudbina nikada nije vezana za nekoga ko te napusti. To ne znači da je ta osoba loša, nego da je njena uloga u tvom životu završena."
I, obratno!

laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini » 07 Jul 2014, 23:15

ma neće niko zbog tetovaže u paka..
..slobodan čovik kad tad bude baniran..

Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski » 07 Jul 2014, 23:17

Ako primiš islam sa tetovažom onda je valjda dozvoljena.
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima

USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456

Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.

komsija
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by komsija » 07 Jul 2014, 23:19

Lebowski wrote:Ako primiš islam sa tetovažom onda je valjda dozvoljena.
Stav IZ: Neko će se zapitati, šta sa onima koji su već istetovirali jedan dio svog tijela, koji nisu znali za ovaj propis? Činjenica je da usljed nedostatka vjerskog znanja ima musliman koji su se podvrgli ovom bolnom tretmanu, koji bi željeli da mogu na jednostavan način da uklone tetovažu koje se možda danas stide. Naime, stav islama je da čovjek popravlja zlo onoliko koliko može. Danas jedini način uklanjanja tetovaže je plastična operacija. Ako čovjek to nije u stanju onda mora moliti Allaha za oprost i tražiti njegovu milost.
I, obratno!

Obrisan profil

Post by Obrisan profil » 07 Jul 2014, 23:22

Danas sam videla momka na kasi sa tetovazom na ruci, nesto sa MUSLIM,,tako nesto
mislim da je totalno bezveze, ako vec musliman (vernik) a hoce tetovazu, onda bolje nesto deseto

Spanac_113
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Spanac_113 » 07 Jul 2014, 23:45

:kafa

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9156 times
Been thanked: 10862 times

Post by Krokodil Behko » 08 Jul 2014, 00:08

U našim je krajevima, tetovaža bila duuuboooko ukorijenjena u predislamskom periodu. Za neupućene, to datira iz ilirskog perioda. Vjerovatno su se svi šarali u srednjem vijeku ali pojavom islama, ovaj dio koji je u Islamu, prestao je to da radi, a katolici u Bosni to još uvijek prakticiraju. Minimum 2000 godina tradicije, nije ni malo.

Ruana

Post by Ruana » 08 Jul 2014, 00:10

Ja ne volim tetovaze.

laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini » 08 Jul 2014, 00:11

Krokodil Behko wrote:U našim je krajevima, tetovaža bila duuuboooko ukorijenjena u predislamskom periodu. Za neupućene, to datira iz ilirskog perioda. Vjerovatno su se svi šarali u srednjem vijeku ali pojavom islama, ovaj dio koji je u Islamu, prestao je to da radi, a katolici u Bosni to još uvijek prakticiraju. Minimum 2000 godina tradicije, nije ni malo.
..mislim žene u srednjoj bosni tradiconalno..hrvatice..
..slobodan čovik kad tad bude baniran..

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9156 times
Been thanked: 10862 times

Post by Krokodil Behko » 08 Jul 2014, 00:19

laganini wrote:
Krokodil Behko wrote:U našim je krajevima, tetovaža bila duuuboooko ukorijenjena u predislamskom periodu. Za neupućene, to datira iz ilirskog perioda. Vjerovatno su se svi šarali u srednjem vijeku ali pojavom islama, ovaj dio koji je u Islamu, prestao je to da radi, a katolici u Bosni to još uvijek prakticiraju. Minimum 2000 godina tradicije, nije ni malo.
Pa to je to.
Postoji i krivo tumačenje, tobože to datira iz skorijeg/otomanskog perioda ali nije.
Več je i naučno dokazano da su se Iliri na ovim prostorima često tetovirali i to u vidu pronađenih artefakata.

Ruana

Post by Ruana » 08 Jul 2014, 00:27

Nedavno jedna prijateljica bila u Budvi na odmoru. Njen muz je puno istetoviran ali ono bas puno. I pise ona meni otamo i pita " Ruana je li kod vas normalno da se neko tetovira" (ona je dankinja) ja joj napisem da jeste ali sto pita? Kad ona salje sliku, oni sjede u nekom kaficu i njen muz od pojasa gore go, nema zivine kakve nema na sebi, zmajevi, krokodili, nekakve mrtvacke glave, ona slikala sa vrata i kao vidi svi gledaju u Torbena. Kontam ja, gdje nece gledat vidi kakav je. Do tad ja sam ga samo vidjela u majici bez rukava.

vila
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 444 times
Been thanked: 801 times

Post by vila » 08 Jul 2014, 07:55

Krokodil Behko wrote:
laganini wrote:
Pa to je to.
Postoji i krivo tumačenje, tobože to datira iz skorijeg/otomanskog perioda ali nije.
Več je i naučno dokazano da su se Iliri na ovim prostorima često tetovirali i to u vidu pronađenih artefakata.
nije to baš ni krivo tumačenje...u otomanskom periodu se to intenziviralo
specifično je jer su se tradicionalno tetovirali stilizirani križevi i tetovirale su se samo žene :)

to je dio neke tradicije,narodne predaje :)
i jako česta pojava...ne samo u srednjoj bosni

Peggy Sue
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Peggy Sue » 08 Jul 2014, 08:04

Islam svaki problem siječe u krojenu. Dakle, ne dozvoljava ni sjeme nekog grijeha. Ne samo grijeha kojim nanosiš drugome nepravdu, nego i grijeha prema sebi i svome tijelu. Tako, u Islamu se ne kaže, poslije ručka možeš popiti čašu vina, jer te neće opiti, nego kaže ni kap alkohola. Za tetovaže ne kaže - smiješ na skrivenom mjestu, dimenzija tih i tih, nego u potpunosti brani.
Dovoljno je pogledati emisiju na TLC-u koja se zove Undo me, gdje ljudi koji su potpuno pretjerali, pokušavaju svoje tijelo vratiti u normalu. Bol i trošak kojem su izloženi su katastrofalni.

Gledam u Zenici ove tinejdžere. Ima ih sa tetovažama po glavi i licu i onim felgama u ušima (ja ih tako zovem, ne znam kako se stvarno zovu), brucoši. Pa se zapitam misle li ostati u Zenici i takvi potražiti posao. Nikad nisam vidjela nekog tetoviranog i sa pirsinzima za šalterom ili u kancelariji državne institiucije.
Image

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm » 08 Jul 2014, 08:10

Eh sad pretjerivanje....toga uvijek ima....ali ja ne vidim normalnu dozu tetoviranja kao problem.... slobodna volja, kome je problem neka spusti pogled kad me vidi :oo
A to za tetovirane na šalterima i slično, valja otići malo dalje od Zenice :pusi
Habibti, ya nour el - ain... :srce

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 13981 times
Been thanked: 9654 times

Post by Julia-Klara » 08 Jul 2014, 09:13

storm wrote:Eh sad pretjerivanje....toga uvijek ima....ali ja ne vidim normalnu dozu tetoviranja kao problem.... slobodna volja, kome je problem neka spusti pogled kad me vidi :oo
A to za tetovirane na šalterima i slično, valja otići malo dalje od Zenice :pusi
Apsolutno se slazem!
Sasvim normalna pojava svugdje, sto pirsinzi sto tetovaze.
Stvar slobodne volje i ukusa je gdje ces se tetovirati ako vec zelis.
S druge strane mijesanje religije u sve mi pomalo ide na klinac, ali ne zanima me previse jer i tu imamo pravo izbora.
Mi jos uvijek imamo misljenje da su tetovirani ljudi kriminalci i sta ja znam.
Nekome su lijepe, neko to voli.
Ali, slazem se da je postalo stvar pomodarstva,i da se djeca tetoviraju samo da bi to bili ne razmisljajuci o buducnosti.
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

Blackhawk

Post by Blackhawk » 08 Jul 2014, 09:32

To sto je nesto vama normalna pojava nema veze sa islamom.. A ovdje se govori sta islam misli o tome, a ne sto je nekome normalna pojava..

Tijelo je Bozija kreacija, i svako oskrnavljenje istog je zabranjeno i haram, jer nas je Bog stvorio u najljepsem obliku..
Znaci svako TRAJNO crtanje, saranje, tetoviranje, pirsing, estetske operacije(osim onih koje su prijeko potrebne, recimo poslije nekih tezih povreda i slicno) su striktno zabranjene..

Mi čovjeka stvaramo u skladu najljepšem. (Et-Tin,4)

Ajet iz Kur'ana, gdje se kaze da se Iblis (sejtan) rekao:
„I navodiću ih, sigurno, na stranputice, i primamljivaću ih, sigurno, lažnim nadama, i sigurno ću im zapovijediti pa će stoci uši rezati, i sigurno ću im narediti pa će stvorenja Allahova mijenjati!" A onaj ko za zaštitnika šejtana prihvati, a ne Allaha, doista će propasti!“ (Prijevod značenja sura An-Nisa, ajet broj 119).

I hadis
„Allah je prokleo one koje tetoviraju i one koje se tetoviraju, one koju čupaju obrve i one kojima se čupaju obrve, i one koje razdvajaju zube kako bi se uljepšale, one koje mijenjaju Allahova stvorenja. To je doprlo do jedne žene iz plemena Benu Esed po imenu Ummu Jakub, a učila je Kur'an, pa mu je došla i rekla: Kakva je to priča što je doprla do mene da si ti prokleo one koje tetoviraju i one koje se tetoviraju, one koju čupaju obrve i one kojima se čupaju obrve, i one koje razdvajaju zube kako bi se uljepšale, one koje mijenjaju Allahova stvorenja. Pa je Abdullah rekao: Zašto da ne proklinjem one koje je prokleo Allahov Poslanik salallahu te'ala alejhi ve selem. Proklinjem one koje je prokleo Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, jer Allah Uzvišeni kaže: "Ono što vam Poslanik da, to uzmite a klonite se onoga što vam zabrani!"

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 13981 times
Been thanked: 9654 times

Post by Julia-Klara » 08 Jul 2014, 09:34

PO islamu zabranjeno. Kraj price.

Spominjes pirsing-nije li busenje usiju djevojcicama isto pirsing? A to se jos uvijek masovno radi kod svih

Cupanje obrva zabranjeno???? :sok zene,vjernice, cupate li obrve?
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

Blackhawk

Post by Blackhawk » 08 Jul 2014, 09:43

Busenje usiju je postojalo i u vrijeme MUhammeda a.s. i nije zabranjeno... Barem se tako slazu vecina islamskih ucenjaka, prvenstveno Hanefija, kojeg mi slijedimo u nasem mezhebu..

Dok ova ostala praksa pirsinga je novonastala i vecinom se ogleda u negativnom kontektstu i kao takva je zabranjena za muslimane.. Jer stim oponasaju nevjernike..

Post Reply

Return to “Religija”