U brojnim bosanskohercegovačkim filmovima, koji su osvajali nagrade na svjetskim festivalima, zapažene uloge ostvarila su djeca – glumci. Većini njih, filmovi u kojima su prvi put glumili, bili su odskočna daska i za druge uloge. No, ima i onih koji danas nisu glumci, ali se s ljubavlju sjećaju svojih glumačkih angažmana.
U kultnom bosanskohercegovačkom filmu Otac na službenom putu Emira Kusturice, ulogu dječaka Malika odigrao je Moreno Debartoli. Na filmskom platnu pojavio se sa samo sedam godina i to mu je bila jedina uloga. Danas Moreno ima 39 godina, živi u Sarajevu i profesionalno se bavi kuharstvom i slastičarstvom.

„Definitivno ne bih bio ono što sam danas da se nije desio taj film. Mislim da bih bio potpuno drugi čovjek. Sva iskustva, poznanstva i sve ostalo što me pratilo poslije kroz život, od slogana 'Malik, Malik, na govno si nalik', (smijeh) sve je to utjecalo na ovo što sam danas.“
Za scenu Malika i djevojčice Maše iz pomenutog filma, poznati svjetski redatelj Francis Ford Copolla kazao je da je jedna od najpotresnijih u povijesti svjetske kinematografije.
„Prije svega, velika mi je čast da takva veličina kao što je Francis Ford Copolla izjavi tako nešto, da je uopće primijetio. Izgleda da je i moja supruga 'pala' na taj šarm“, smije se Moreno.
[ytube]http://www.youtube.com/watch?v=AdjkfJc45JQ[/ytube]
Krajem osamdesetih godina zapaženu ulogu djevojčice Amele u filmu Kuduz Ademira Kenovića ostvarila je Ivana Legin. Osim ove uloge Ivana je poznata i po čuvenom duetu sa Zdravkom Čolićem.
Ivana danas ima nešto više od 30 godina i već duže vrijeme živi u Australiji. Diplomirala je na Akademiji za film i umjetnost, i najčešće radi iza kamere. Glumom se bavi amaterski. Prije nekoliko godina ostvarila je ulogu u kratkom filmu Toll Free, koji govori o životu bosanske porodice u Australiji.

[ytube]http://www.youtube.com/watch?v=OdYIiJp9Zk0[/ytube]
Godine 1995. u još jednom filmu Ademira Kenovića - Savršeni krug - ulogu dječaka Adisa odigrao je Almedin Leleta. Danas Almedin ima 27 godina, živi u okolici Sarajeva i završava Pravni fakultet.

„To mi je zasigurno i najveća uloga, i najvažnija, a znači mi mnogo. Prvo, što mi je ona bila kao odskočna daska i za neke druge filmove, drugo, što je to bila i najveća uloga i nekako sam se fino osjećao u toj ulozi, pošto sam imao dosta teksta, a ja inače volim dosta da pričam. Sigurno mi je od svih najznačajnija, mada su mi i druge značajne. Kao kad pitaju roditelje koje im je dijete draže. Ipak, prva uloga mi je lično najdraža, ali i ostale su mi drage.“
Ne mogu da nađem sliku Leleta danas. Glumio je Hasana u Karauli ako je neko gledao nek stavi clip gdje se on pojavljuje.