Svaki čovjek pati za rodnim krajem, kućom, stanom, pa čak i kad ode samo malo iz grada. U početku je sretan ali mu kasnije počne da fali sve ono što mu inače smeta. Valjda se navikne na taj život, kakav god da je. A da ne pričamo kada se odseliš u drugu državu a u svoj zavičaj dolaziš samo ljeti. Ovdje vam predstavljamo TOP 10 dijasporsko-bošnjačkih pjesama, koje možete slušati dok se vozite do rodne Bosne iz Darmštata ili nekog drugog grada, u svom Mercedesu.
Obavezno dok se sluša je da su prozori otvoreni, lakat izbačen i da imate sunčanice. Ipak morate sa stilom da uđete u selo, dok se svi zaustavljaju i gledaju vas. Morate brinuti o dojmu. A isto ove se isto mogu slušati na dijasporskim dernecima kao i u vašem stanu kada dođete iscrpljeni od šefa Švabe ili sa skele. Pa krenut ćemo od zadnje do prve pjesme na ovoj listi.
10. Nedeljko Bajić Baja - Ljubomorci
[ytube][/ytube]
Na YouTubeu nema prava verzija ali znamo da ćete vi nabaviti CD i imati originalnu verziju. Također, možete skinuti i ovu, koja je ustvari remix, pa da pokažete kako ste i moderni i još uvijek mladi i ne bježite od noviteta i modernih ritmova u muzici. I ono najbitnije da ovom pjesmom pokažete zube dušmanima.
09. Dino Merlin - Da te nije Alija
[ytube][/ytube]
Iako se ova pjesma kosi sa ovom iznad nje po skoro svemu, ali, kao da smo mi navikli na logiku. Obavezna pjesma i vjerovatno najslušanija. Samo oni najhrabriji ovu puštaju dok se zove kroz gradove RS-a do daske, a onda sklone dasku pa još pojačaju. A ako ne putujete nego slušate u vašem stanu jednostavno ovime želite izraziti zahvalnost Predsjedniku za sve što je učinio.
08. Jana - I lomi i moli
[ytube][/ytube]
Šta god da kažemo biće malo. Jana, alfa-beta-gama-delta-epsilom-zeta-eta svemira.
07. Hule - Crna tuđina
[ytube][/ytube]
''Daleko od rodnog doma ja provodim život svoj, radeći za paru više, u svijetu što nije moj''
Ovo je već teža pjesma i potreba za njom se javlja pod većom dozom alkoholom kada shvatimo da su pare varljive i lažno sjaje i da to sve ništa ne znači naspram rodnog kraja.
06. Safet Isović - Bosno moja poharana
[ytube][/ytube]
Možda se možete družiti s ''njima'' ali dođu trenutci kada se u Darmštatu sjetite šta su uradili našoj Bosni i kako je vama to teško bilo gledati tamo iz Njemačke na TV-u. U miksu sa ovom ide i ''Šehidski rastanak'' iako je tu alkohol, ali hajd, jeste vjernik, poštujete, ali ne sad toliko pravi.
05. Hakala - Prošla si pored mene
[ytube][/ytube]
I dijaspora ima dušu i oni plaču nekada zbog ljubavi!
04. Dragana Mirković - Kad bi znao kako čeznem (kroz šljivike i livade)
[ytube][/ytube]
Vuče sjećanja na prvi seks u šumarku sa konom.
03. Zorica Brunclik - Avlije, avlije
[ytube][/ytube]
Nana, djed, avlija, stara kuća, majka, pas, konj, prvi golf, odlazak na sijela, igranke..
02. Mahir Bureković - Ljiljane, ljiljane najljepše si cvijeće
[ytube][/ytube]
E, ovo je idealna pjesma sa ulazak u selo. Ova pjesma budi sve moguće emocije ali i pokazuje vašu ljubav prema domovini. Najslušanija pjesma 1995., nakon tadašnjeg svjetskog hita '' Gangsta's Paradise - Coolio''
01. Dino Merlin - Da se kući vratim
[ytube][/ytube]
Nećemo ništa o ovoj pjesmi napisati. Pustite, plačite i objavite je na fejsbuku.
prosjecnibosnjo.info