Lozinke,paswordi,razni errori....

Zanimljivi sajtovi, igrice i slično
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9090 times
Been thanked: 10783 times
Status: Offline

Lozinke,paswordi,razni errori....

Post by Krokodil Behko » 01 Sep 2011, 11:07

Nekoliko savjeta koji će vam pomoći da odaberete bolje i sigurnije lozinke i time zaštitite svoje mailove.

Image

Prema rezultatima istraživanja Application Defense Centera (ADC), u kojem su proučili lozinke mailova koje su hakeri ukrali 2009. s jedne gamerske stranice, najveći broj korisnika kao lozinku koristio je '123456'. Ostale često korištene lozinke bile su razni brojevi te 'password', 'iloveyou', 'abc123' i slične koje se lako mogu otkriti.

Yahoo je zato dao nekoliko savjeta koji će pomoći u odabiru sigurne lozinke koju će biti jako teško probiti, što će uvelike povećati sigurnost korisničkih računa.

Prvi je savjet da se izbjegava korištenje dijelova imena i mail adrese, odnosno nekih osobnih podataka poput datuma rođenja, imena članova obitelji, kućnih ljubimaca ili drugih sličnih podataka te se ne bi trebali koristiti brojevi u nizu (123 i slično).

Za najbolju zaštitu savjetuje se korištenje kombinacije velikih i malih slova, brojeva i simbola. Naime, na Yahoou kažu da se za hakiranje mailova najčešće koristi metoda 'brute force attack' pri čemu softver automatski nagađa sve moguće kombinacije kako bi pogodio šifru tako da će puno lakše otkriti neki kratki broj, jednostavan izraz ili ime, u odnosu na dugi niz brojeva, simbola i 'nabacanih' slova.

Dakle, koristite velika i mala slova, brojeve (ne u nizu) i simbole – upravo ubacivanje simbola dodatno povećava sigurnost jer, s obzirom na velik broj simbola koje hakerski program treba provjeriti, dodavanje samo jednog uskličnika, zvjezdice ili zagrade otežava hakiranje lozinke za oko 1,500 puta.

Treći savjet za poboljšavanje snage lozinke jest – dužina lozinke. Jednostavno – što dužu lozinku koristite, to će njena sigurnost biti veća i bit će je teže otkriti pa se preporuča korištenje lozinki s deset ili više znakova.

Četvrti savjet jest korištenje tzv. 'password padding' tehnike. Naime, jasno je da je teško zapamtiti šifru koja će sadržavati deset ili više nasumice izabranih znakova te je to i glavni razlog zašto korisnici ne koriste takve lozinke.

No, sigurnosni istraživač Steve Gibson kaže da je moguće napraviti sigurnu, ali opet relativno lako pamtljivu lozinku, što naziva 'password paddingom' te daje primjer lozinke 'D0g!(!(!(!(!(!'. S obzirom da sadrži velik broj znakova, ima velika i mala slova, simbole i brojku, ovu je lozinku iznimno teško probiti, ali je relativno lako zapamtiti, s obzirom na lako pamtljiv izraz i ponavljajuće simbole.

Posljednji savjet za korištenje sigurnijih lozinki jest korištenje password mangera, odnosno programa za upravljanjem lozinkama. Ovi programi, poput LassPassa i 1Passworda kriptiraju lozinke i brinu se za sigurnost lozinki svih računa. Korisnici tako moraju zapamtiti samo lozinku za pristup ovom programu, a za sve ostale lozinke pobrinut će se sam program.
Last edited by Krokodil Behko on 03 Sep 2011, 11:42, edited 1 time in total.

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7371 times
Been thanked: 17097 times

Re: Kako zaštiti mailove sa boljim lozinkama?

Post by Maja » 01 Sep 2011, 11:14

meni je najsmješnije kad gledam na filmovima kako lako provaljuju šifre. niđe veze. ono stanu 2 sekunde da razmisle, upišu dvije pogršne, a treća upali.

a ovo gore zna i lud. ne treba stavljati nikakve važne datume, nečije inicijale, i ovo abc, 123, i slično.

String
Legenda foruma
Legenda foruma
Has thanked: 1 time
Been thanked: 26 times

Post by String » 01 Sep 2011, 14:29

Maja wrote:najsmjeđnije
:D.

Moji passwordi imaju oko 20, 22...znaka i mijenjam ih sedmicno skoro...to mi je postala neka opsesija... :jupi
Image

merylin
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 7 times

Post by merylin » 01 Sep 2011, 14:43

uhhh,kod moje sestre sifre cijeli stihovi pjesama :valja
Give a girl the right shoes,and she can conqer the world!
Marilyn Monroe

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 01 Sep 2011, 15:37

Moji su jednostavniji.. ovaj na ulazak na internet,je kompliciran i za MSN ..ovi ostali .. sta ja znam,nisu ni teski ni jednostvani. A nemaju ni sta procitati.. Mozda poneko asikujuce pismo i to bi bilo sve.. :D

Maja
Administrator
Administrator

Post by Maja » 01 Sep 2011, 15:46

ja imam samo 2 šifre. inače koristim ovu od 6 slova od kako imam net, ali na nekim stranicama trebaju duže šifre pa onda koristim ovu od 10 slova. previše šifra...samo ih pozaboravljaš

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 01 Sep 2011, 15:54

Ma kad vam velim... evo ja mogu javno napisati svoju sifru za fb.. vjerujte,da nemate sta zanimljivo pronaci u mom inboxu.. malo asikovanja koje uopste ne pdudara od ovog na temama i eto.. Jedino mi je bitno,ovaj "ulazni" na net da je malo tezi..

paparaci
Hadžija
Hadžija
Been thanked: 1 time

Post by paparaci » 02 Sep 2011, 01:25

najsigurnije je koristiti programcice za upravljanje lozinkama, kao sto je vec spomenuto. tu mozete pohraniti sve svoje lozinke. program koji ja za to koristim ima cak i generator za lozinke. sam biras jacinu. na stranici na kojoj se zelis prijaviti, program sam ispuni polja korisnicko ime i lozinka. zaista, vrlo jednostavan za rukovati. pa ko voli, neka izvoli.

==> keepass passsword safe
NeK pUkNu DuSmAnI...

:srce S a n i c a - G r m e č :srce

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Re: Lozinke,paswordi,razni errori....

Post by Krokodil Behko » 03 Sep 2011, 11:47

Imao sam jucer,jedan problem.. Inace mi se desi par puta sedmicno..
Jednostavno me izbaci iz konekcije i kad se zelim vratiti daje mi error 678,
toboze,kabal nije prikopcan ili error 691,toboze,pasword nepostoji ili je zauzet..

Nije mi jasno,kako pasword moze nepostojati,ili biti zauzet,kad je to moj pasword!!
Ili da pomislim,da mi neko marnuo konekciju,sto je van logicnog,jer sam na adsl..
Evo burazer,donio laptop i kupio mrezni kabal,ali naravno,nije se mogao konektovati
na moj internet jer je ovo jebeni BH telekom,koji signal isporucuje kao zakljucan.
Zato mi i nije jasno,kako to da mi je konekcija,moja rodjena konekcija,zauzeta..
Ili je to mozda samo zbog toga,sto je cijeli BH telekom prolupao pa prave probleme
korisnicima :hm

paparaci
Hadžija
Hadžija

Post by paparaci » 04 Sep 2011, 02:38

to je normalna pojava Behko. ne treba te sekirati. neke stvari su neobjasnjive. ne kontam samo to kako ti se buraz nije mogao prikopcati na mrezu. pretpostavljam da imas modem sa vise izlaza.
NeK pUkNu DuSmAnI...

Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Konsultant » 04 Sep 2011, 06:41

nisu neobjasnjive. bhtelecom nudi skroz jeftine modeme koji imaju vrlo malo kontrole u CP panelu, samim tim javi 1 tip greske za sve.
ne znam da li to bhtelecom ima ukljuceno, ali postoji mogucnost zakljucavanja accounta, ako vise od X ukucas pogresan pass account ti se blokira.

enivej, probaj pozvati njihov call centar, pa ce ti nesto srediti ili cak zamjeniti modem jer im je to najlakse.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 04 Sep 2011, 12:13

Ma kakav njihov centar..
Uzasno su neljubazni.
A acount,jeste zakljucan.. I pored toga,sto imam mogucnost
4 prikljucenja,moze se crpiti samo jedan.. Projereno.
Ukucao sam sifru i pasword u burazov laptop i fercerao je.
Ali zato,nisam ja svoj PC mogao konektovati, I obrnuto.
Nazivao je burazer u vezi otkljucavanja pa su mu slozili
toliko strucnu i opsirnu spiku,da im je vjerovatno,bio cilj,
da ne otkljucaju signal za drugi comp.. Mada,ne ide mi u
vugla,sta olni sad imaju sa time,koliko ce compova,biti
prikljuceno,kad su sami dali modem za 4 prikljucka.
A fakat,bice im placeno za utrosak.. Nije ni cudo,
stoo je taj Bh telekom,poceo da tone.

paparaci
Hadžija
Hadžija

Post by paparaci » 04 Sep 2011, 14:15

Behko, nazovi ih jos jednom i trazi da ti dodje majstor i tvoje podatke pohrani u modem. tako da vise nece biti potrebno spajati se manuelno preko one internet-ikone. onda ces moci koristiti sva cetiri izlaza na modemu.
NeK pUkNu DuSmAnI...

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 04 Sep 2011, 14:26

E bas cu da vidim sutra,sta ce reci.. nazvacu ih..

gejsha
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by gejsha » 14 Sep 2011, 22:41

Mrzim mijenjati šifru,a svjesna sam da su mi lagane za pogoditi.Samo nije ona na bhtelecomu.nju često mijenjam i stavim neku težu.
Baš mi svejedno i da mi provale šifru na msnu ili mailu.kao da ima nešto posebno kod mene..uostalom ne vidim ni razlog zašto bi mi neko provalio mail adresu.nemam ništa važno na njoj.
Nije sloboda sa neba pala, za nju je sestra dva brata dala..

paparaci
Hadžija
Hadžija

Post by paparaci » 14 Sep 2011, 23:54

sve zavisi od toga koliko ti je nesto vazno. prema tome i biras jacinu lozinke. onaj ko provaljuje na pocetku i ne zna sta ce ga docekati na tvom racunu (msn, mail,...). obicno se nadaju doci do licnih podataka na osnovu kojih mogu online kupovati i tako zrtvi nanijeti nerijetko veliku (novcanu) stetu.
NeK pUkNu DuSmAnI...

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 15 Sep 2011, 00:33

Ja svoj bankovni PIN obicno drzim u glavi..
A sto se tice poruka,evo po deseti jubilarni put,ko god hoce,dat cu mu svoju sifru za bilo koji sajt,pa nek cita ako vec misli,da je to nesti inn.. Nema se sta citati.. Malo muvanja zenskih i zakazivanja spojeva,i to bi bilo sve.... :cvike

Maja
Administrator
Administrator

Post by Maja » 15 Sep 2011, 16:44

Krokodil Behko wrote:Ja svoj bankovni PIN obicno drzim u glavi..
A sto se tice poruka,evo po deseti jubilarni put,ko god hoce,dat cu mu svoju sifru za bilo koji sajt,pa nek cita ako vec misli,da je to nesti inn.. Nema se sta citati.. Malo muvanja zenskih i zakazivanja spojeva,i to bi bilo sve.... :cvike
sad mi nešto pade na pamet. stringov prijatelj je nakratko izgubio pamćenje pa ga zezali da se formatirao

:plavi

zamislite da izgubite pamćenje na duže vrijeme ili skroz ne daj bože i ode sve u pm

može li se onda zatražiti novi pin kartice i slično

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 15 Sep 2011, 16:47

Pa jednom sam drzao u mobitelu,i zamijenim taj mobitel,za drugi na pijaci..
Uh..kako sam samo brzo otrcao nazad... I od tada,pin drzim u glavi..
A nije ni tezak za pamcenje.. Posto sam taj racun ugasio,mogu ga i napisati
ako zelite :plavi

A zaista kazem,ako neko hoce da udje na moj profil na fb,nek se javi..
Al samo nek ne pise nista.. Inbox,sadrzi ono sto citate na temama od mene..
malo muvanja,malo ugovaranja i rasprave.. i to je sve..

Maja
Administrator
Administrator

Koje su to najgore šifre i koliko često mijenjate svoje?

Post by Maja » 18 Nov 2011, 19:48

Image

Svi smo manje-više prošli kroz registraciju naloga na nekoj web lokaciji: ili ste registrovali e-mail, ili ste otvarali nalog na nekoj društvenoj mreži, možda čak i kupovali na internetu, za šta ste opet morali proći proces kreiranja naloga.

U svakom slučaju, šta god da se dešavalo, registracija naloga na bilo kojoj lokaciji zahtijeva - definisanje šifre. I nije nemoguće da ste, u trenutku kada je sistem od vas zatražio da definišete jednu, nevoljni da razmišljate o kombinaciji brojeva i slova (da ne spominjemo specijalne karaktere), unijeli nešto jednostavno - "password" (šifra).

Niste jedini. A šifra "password" se, prema pisanju SpashGuide američke kompanije, zauzima prvu poziciju u top 25 najgorih šifri ikad i jedna je od onih koje hakeri zloupotrebljavaju. Druga na listi je šifra oblika "123.456".

Slijedi top deset najgorih šifri koje bi trebalo da izbjegavate:

1. password

2. 123456

3. 12345678

4. QWERTY

5. abc123

6. monkey

7. 1234567

8. letmein

9. trustno1

10. dragon

To su šifre koje prevaranti najčešće koriste ako žele da provale u korisničke naloge. SplashData navodi da šifre moraju biti složenije, da moraju da sadrže kombinaciju slova, brojeva i specijalnih karaktera. Šifra ne bi trebalo da ima manje od osam karaktera. Prilikomkreiranja šifre od pomoći vam može biti i sama lokacija na kojoj to činite - velik broj njih vam zapravo sugeriše da li je šifra koju ste izabrali dovoljno dobra. Poluslušajte kad sistem kaže da ste definisali slabu šifru.

I za kraj - trebalo bi da koristite različite šifre za različite web lokacije i - ne zapisujte šifre na papiriće.

Post Reply

Return to “Internet”