Mirovina ili prosijački štap?

Zapošljavanje, stanje ekonomije u BiH i svijetu, recesija.

Moderator: Krokodil Behko

Jonas
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 121 times
Been thanked: 448 times
Status: Offline

Mirovina ili prosijački štap?

Post by Jonas » 25 Jan 2016, 18:50

Prosječna njemačka plaća nije dovoljna za odlazak u mirovinu. Radnici koji su 29,6 godina u punom radnom odnosu i primaju prosječnu njemačku plaću, ostvarili su mirovinu na razini socijalne pomoći. Zato je potrebno najmanja satnica 11,50 eura (bruto) i 45 godina radnog staža da se ostvari minimalna mjesečna mirovina iznad socijalne pomoć.

Ovo je prestrašno! Zar je to mirovina?

→ Štedite li za mirovinu?
→ Koju mirovinu možeš očekivati?
→ Koliko će ti trebati ušteđevine uz mirovinu za dostojan život (u mirovini)?

mehaning
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Re: Mirovina ili prosijački štap?

Post by mehaning » 25 Jan 2016, 18:57

Jonas wrote:Prosječna njemačka plaća nije dovoljna za odlazak u mirovinu. Radnici koji su 29,6 godina u punom radnom odnosu i primaju prosječnu njemačku plaću, ostvarili su mirovinu na razini socijalne pomoći. Zato je potrebno najmanja satnica 11,50 eura (bruto) i 45 godina radnog staža da se ostvari minimalna mjesečna mirovina iznad socijalne pomoć.

Ovo je prestrašno! Zar je to mirovina?

→ Štedite li za mirovinu?
→ Koju mirovinu možeš očekivati?
→ Koliko će ti trebati ušteđevine uz mirovinu za dostojan život (u mirovini)?
Koliko su mi predstavili razne šeme za mirovinsku štednju, nisu me baš nešto oduševili, zato za taj namjen štedim jako malo...

Kad ču u penziju namjeravam firmu prepustiti ili djeci ili zaposliti direktora i živjeti od najma firme ili dobiti...

Po lošem scenariju, barem od najma prostorija... :hm

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9094 times
Been thanked: 10785 times

Post by Krokodil Behko » 25 Jan 2016, 19:09

U mirovini sam, ali još uvijek nisam počeo da štedim.
Šta da radim, jesam li normalan?

Kod nas je mnogo bolja situacija, nego u Njemačkoj, jer je penzija mnogo veća od socijale, pošto socijalu ni nemamo, kako mi se čini.

navika
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by navika » 25 Jan 2016, 19:30

Krokodil Behko wrote:U mirovini sam, ali još uvijek nisam počeo da štedim.

Kod nas je mnogo bolja situacija, nego u Njemačkoj, jer je penzija mnogo veća od socijale, pošto socijalu ni nemamo, kako mi se čini.
:valja Nek je i kod nas u necemo bolje :oo

Kako do sad stvari stoje necu imat neku penziju od koje bi sebi mogla priustiti solidan zivot ovdje, a ako se pod stare dane vratim u domovinu (sto i planiram(o)) onda je to druga prica :)

Znate da i mnogi Danci (iako imaju skoro najvece plate u Europi) imaju minimalne penzije od kojih nemogu imati solidan zivot, te kad se penzionisu, prodaju ono sto su za zivota nakucili i odlaze u jeftinije zemlje.

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3826 times
Been thanked: 2876 times

Post by Pasaga » 25 Jan 2016, 19:39

navika wrote:
Krokodil Behko wrote:U mirovini sam, ali još uvijek nisam počeo da štedim.

:valja Nek je i kod nas u necemo bolje :oo

Kako do sad stvari stoje necu imat neku penziju od koje bi sebi mogla priustiti solidan zivot ovdje, a ako se pod stare dane vratim u domovinu (sto i planiram(o)) onda je to druga prica :)

Znate da i mnogi Danci (iako imaju skoro najvece plate u Europi) imaju minimalne penzije od kojih nemogu imati solidan zivot, te kad se penzionisu, prodaju ono sto su za zivota nakucili i odlaze u jeftinije zemlje.
Isto...potpuno isto je i ovdje...
Oni imaju haman sve zakone slicne ovima ovdje....
Sad se ljudi ovde boje penzije.
Ovaj novi pravilnik koji je usvojen nazad 10-tak godina,ukopa ljude.
Kad odu u penziju postaju sirotinja u pravom smislu rjeci.
Narod se buni,nikakva odjeka...
Posteno govoreci,mnogo sam zabrinut za buducnost...starost....kako je prozivit.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

navika
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by navika » 25 Jan 2016, 19:46

Sve ce to biti bolje vec sto se covjek nada Pasa :) Bar mi mozemo gledat na to s pozitivne strane. Necemo morat otic npr u Spaniju ko Danac, pa sa 65 god pocinjat zivot izpocetka, vec odes lijepo u svoju zemlju, gdje vec znas sve i svakog. A na svojoj zemlji i u svojoj kuci u tim starim danima i ne treba bi bash mnogo.
A uostalom ko nam garantuje da cemo je i doziviti ;)

greeneyes
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 6125 times
Been thanked: 6703 times

Post by greeneyes » 25 Jan 2016, 20:13

Mi ćemo se za par godina pitati šta je to uopće peMzija? :o
Samo sabura

Jonas
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Jonas » 27 Jan 2016, 12:49

A kada ljudi odu u mirovinu, drzava im oporezuje mirovinu na isti nacin kao placu. Mirovina se smatra dohodkom, tj. placom. Koliko iznosi porez na mirovinu ovisi o visini mjesecne mirovine.

Kako stvari danas stoje, za mene vrijedi „Uzdaj se u se i u svoje kljuse!“ Sve to o mirovini govori da se covjek treba uzdati iskljucivo u sebe. Prema principu, sam se snadji! Zato sve vise ostavljam na stranu, stedim za svoje stare dane.

Ustedjevina se ne oporeziva, nema porez i prirez. Vidim ovdje rjesenje:

Image
Last edited by Jonas on 27 Jan 2016, 12:54, edited 1 time in total.

mehaning
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by mehaning » 27 Jan 2016, 12:54

Jonas wrote:A kada ljudi odu u mirovinu, drzava im oporezuje mirovinu na isti nacin kao placu. Mirovina se smatra dohodkom, tj. placom. Koliko je iznosi porez na mirovinu ovisi o visini mjesecne mirovine.

Kako stvari danas stoje, za mene vrijedi „Uzdaj se u se i u svoje kljuse!“ Sve to o mirovini govori da se covjek treba uzdati iskljucivo u sebe. Prema principu, sam se snadji! Zato sve vise ostavljam na stranu, stedim za svoje stare dane.

Ustedjevina se ne oporezivanje, nema porez i prirez. Vidim ovdje rjesenje:
Problem je u tome, što vrjednost novcu pada puno više, nego što su visoke kamate, tako da bi trebao uštedjeti preko polovice prihoda... :hm

Još uvijek mislim da je jedini način dotok sviježeg novca... :hm

Chloe
Žena za sva vremena
Žena za sva vremena
Has thanked: 3405 times
Been thanked: 3479 times

Post by Chloe » 27 Jan 2016, 12:56

Ko će penziju dočekati u BiH? Umire narod od muke i bolesti i neimaštine i nepravde .....
:srce ... You are my sunshine, my only sunshine ... :srce

Jonas
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Jonas » 27 Jan 2016, 13:02

mehaning wrote:
Jonas wrote:A kada ljudi odu u mirovinu, drzava im oporezuje mirovinu na isti nacin kao placu. Mirovina se smatra dohodkom, tj. placom. Koliko je iznosi porez na mirovinu ovisi o visini mjesecne mirovine.

Problem je u tome, što vrjednost novcu pada puno više, nego što su visoke kamate, tako da bi trebao uštedjeti preko polovice prihoda... :hm

Niska inflacija kod nas nije problem sam po sebi.

Veci problem je obracun mirovine, porezi i prirez.

Jonas
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Jonas » 27 Jan 2016, 13:17

Chloe wrote:Ko će penziju dočekati u BiH? Umire narod od muke i bolesti i neimaštine i nepravde .....
Razumijem te, ipak "svaki čovjek je kovač svoje sreće" (ili nesrece). Ja sam u zivot krenuo od nule.

SPINERKA
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time

Post by SPINERKA » 27 Jan 2016, 13:24

mehaning wrote:

Pa , ima nacina da i to ostvaris.

Neke djelatnosti , to omogucuju, samo treba 'stisnuti' i zapeti.
Image

SPINERKA
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by SPINERKA » 27 Jan 2016, 13:26

Jedna od mogucnosti je i odlazak u zemlju ( neku trecu) i zivjeti od prohoda koji ti to omogucuje. Ima ih samo .... ;)
Image

SPINERKA
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by SPINERKA » 27 Jan 2016, 14:03

Jonas wrote:
Chloe wrote:Ko će penziju dočekati u BiH? Umire narod od muke i bolesti i neimaštine i nepravde .....
Razumijem te, ipak "svaki čovjek je kovač svoje sreće" (ili nesrece). Ja sam u zivot krenuo od nule.
:)
Tko je otisao -vani -svi su krenuli od nule.

Svaka uspjesna osoba ce ti reci-----bio sam na pravom mjestu u pravo vrijeme. Tu se sve zavrsava.
Image

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3826 times
Been thanked: 2876 times

Post by Pasaga » 27 Jan 2016, 14:05

SPINERKA wrote:Jedna od mogucnosti je i odlazak u zemlju ( neku trecu) i zivjeti od prohoda koji ti to omogucuje. Ima ih samo .... ;)
...poklonio bih ti ovaj vikend...
...no....razmislit cu..... :hm
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

SPINERKA
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by SPINERKA » 27 Jan 2016, 14:16

:hm

.......sta li je pisac htio reci.
Image

Jonas
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Jonas » 27 Jan 2016, 16:25

SPINERKA wrote:Tko je otisao -vani -svi su krenuli od nule.

Svaka uspjesna osoba ce ti reci-----bio sam na pravom mjestu u pravo vrijeme. Tu se sve zavrsava.
:ne

Pogledajmo malo sire, nisu samo balkanci vani, takodjer Nijemci rade u Austriji ili Svicarskoj, Talijani u Njemackoj ili Svicarskoj, Austrijanci u Njemackoj itd. Mnogi od njih nisu krenuli od nule. S druge strane, u Njemackoj je oko 16,5 milijuna ljudi siromasno. Milijuni ljudi (u Njemackoj) ne moze zivjeti od jedne place, jedva krpe kraj s krajem. Mnogi nisu uspjeli. Doduse, imamo i zaduzene, kredit za stan/kucu, auto, odmor... drugim rijecima, sve veci dio prihoda odlazi na otplatu kredita.

Znas li da 10% stanovnistva raspolaze/posjeduje vise od 50% bogastva u Njemackoj?

SPINERKA
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by SPINERKA » 27 Jan 2016, 18:02

Jonas wrote:

Pogledajmo malo sire, nisu samo balkanci vani, takodjer Nijemci rade u Austriji ili Svicarskoj, Talijani u Njemackoj ili Svicarskoj, Austrijanci u Njemackoj itd. Mnogi od njih nisu krenuli od nule. S druge strane, u Njemackoj je oko 16,5 milijuna ljudi siromasno. Milijuni ljudi (u Njemackoj) ne moze zivjeti od jedne place, jedva krpe kraj s krajem. Mnogi nisu uspjeli. Doduse, imamo i zaduzene, kredit za stan/kucu, auto, odmor... drugim rijecima, sve veci dio prihoda odlazi na otplatu kredita.

Znas li da 10% stanovnistva raspolaze/posjeduje vise od 50% bogastva u Njemackoj?
:)
..Zadrzala sam se na nas balkance, jer si sebe naveo.

Koliko ih ja ovdje poznajem , svi su ok. Nema siromasnih, (koja je definicija -siromasan).

I vecina zivi kako hoce ali i kako moze. Licno imam momka (amerikanac -nije glup) zivi na granisi siromastva ,( po meni) jer jedva skupi z a kiriju, --koji nece da radi i da zaradi vise.

Njegov izbor. :cudi

:hm Sta znaci zaduzeni.

Kako ko intreperetira taj pojam.

Za tebe je imati kredit nesto -porazavajuce. Ja milsim da nije . Opet zavisi kako ga intrepretiras-- nisi naveo --sumu za hranu koju izdvajas svaki mjesec --nije li i to kao i rata: za kucu , auto, godisnji odmor ... R&R :hm

Znam da 1% bogatih raspolaze sa 50 % bogatstva u svijetu.
Image

STrendzer
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by STrendzer » 27 Jan 2016, 18:15

Jonas wrote:

tacno tako,nazalost..

Post Reply

Return to “Posao & Ekonomija”