Ali meni i dalje nema logike u svemu tome pa da pokušam objasniti

Familija sa ukupnim primanjima od oko 1500 KM sredi kuću i to tiptop je sredi, vozaju auto od 10000 KM, oblače se ekstra, oboje imaju najnovije mobitele i sve kad usporedim nema mi nikako logike u toj računici. Da napomenem da se ne radi o Sarajevu, manji grad u BiH je u pitanju, i imaju jedno dijete predškolskog uzrasta.
Naveo sam samo jedan primjer gdje poznajem prilike 100%, ali ovakvi "fenomeni" su postali pravilo u BiH a ne izuzetak da ljudi sa dvije prosječne plaće naprave sebi život ravan onome u Njemačkoj. Naravno kad se kaže "prosječne..." pa još ako su dvije "to je to za normalan život" ali realno gledajući šta možemo sa 1500 KM mjesečno u kučnom budžetu? Mislim da nije realno da se sa dvije prosječne plaće u BiH živi jednim lagodnim životom kao u Njemačkoj sa dvije DE prosječne plaće.
Prva stavka, hrana, čujem da ljudi govore da se može preživjeti sa 300 maraka mjesečno za hranu a to je 10 KM dnevno, odrasla žena, muškarac i jedno dijete da se koliko-toliko zdravo hrane na duže staze sa 10 KM dnevno? Dva hljeba su već 2 KM, ostaje 8 KM za tri obroka za tročlanu familiju?
Druga stavka, režije, bez 150 KM se ne može koliko god da se pazio bojler, paket za internet, troškovi mobitela.... Plus grijanje, u ovom slučaju na drva oko 15 "metara" koja koštaju 1200 KM (70 KM po metru plus 10 KM za pilanje i cijepanje po metru), po tome moramo ostaviti svaki mjesec 100 KM za grijanje plus 150 KM za režije.
Treća stavka, auto, vrijednost auta 10000 KM ako je na 5 godina kredit možemo reći da je rata negdje oko 200 KM mjesečno. Na to dodajemo mjesečno 50 KM za registraciju (600 KM godišnje), dodajemo 50 KM mjesečno za servise i opravke (u najboljem slučaju da je 600 KM godišnje, sa servisima, gumama, kvarovima...) i plus gorivo 100 KM mjesečno. Znači da stavka auta mjesečno sama bude 400 KM

Četvrta stavka, ostalo, tu mislim na stvari tipa odjeća, svi haparati u kući, popravci i radovi na kući/stanu, toga uvijek ima, kome nije šta crklo kad mu je najviše trebalo a najmanje para imao da popravi ili kupi novo?

Peta stvaka, odmor, jednom godišnje, da zaokružimo 1200 KM godišnje, tj. mjesečno 100 KM, dovoljno za tročlanu familiju.
Neću dodavati ništa dalje, ali stavki može biti još puno, tipa dodatno školovanje, osiguranje, hobi...
Hrana (uz pomoć trikova): 300 KM,
Režije+grijanje: 250 KM,
Auto: 400 KM,
Ostalo: 300 KM,
Odmor: 100 KM,
Imamo nekakve mjesečne troškove od oko 1350 KM i to ako se okrene svaka marka tri puta. Kako sa preostalih 150 KM da se izgradi kuća?
Da me niko ne shvati pogrešno i pomisli da sam nekakav snob ili uhljeb, nisam, majka me podigla sa malom radničkom plaćicom ali mi nismo gradili šta po kući, niti vozali "bisna kola", a ni mora vidjeli, bili smo faktički željni skoro svega. I iz tog razloga sam "workaholic", imam svoj uhodan posao, supruga isto radi i imamo hvala Bogu fina primanja (veća nego gore navedena) i pokušavamo da se održimo jer ne želim kokozluk nikada više u životu, pogotovo ne svojoj djeci. Trudimo se maksimalno oboje, čak smo uspijeli uštediti neki novac i ja sam razmišljao o dodatnom poslu (Kamion, o čemu smo ovdje na forumu i pisali bili), uglavnom da imamo veću sigurnost u životu. Nismo rasipni, ne pijemo, ne pušimo, nemamo problema sa kockanjem ili "hodanjem", nismo ni putovali zadnje dvije godine baš iz razloga da se uštedi za dodatni poslić... I nismo stvarno zavidini ali jednostavno postajemo frustrirani sa mislima da ne znamo upravljati sa svojim novcem kada vidimo da ljudi sa dosta manjim primanjima ovako gledajući bolje žive od nas, grade, dižu spratove, putuju, feštaju po gradu (sada uplate za novu godinu po 200 KM, nama je to strašno puno novca za slavlje novogodišnje

U čemu je tajna?

Kakva je po vama računica života u Bosni?
Od koliko primanja mjesečno se može živjeti "lagodno"?
Nemoguće da je sve u kreditima, može to ići par godina ali realno gledajući i ti krediti dođu kad tad na naplatu... a kad se pogleda grad, kafići puni, restorani, auta dobra... ( a ja vozam Fabiju na plinu