Na bosanski forum svi unose radost. Neko svojim dolaskom, a neko odlaskom. Vraćamo kredite, priređujemo šokiranja i ibrete. Sve znamo, sve umijemo, pomoći hocemo, a možda i nećemo. Spoznajte istinsku draž opcije "quote".
Dragi moji kako sam obecala na ovoj temi pisemo savjet, Tip/Trik koji ce nam pomoci kod kuhanja.
Vrlo cesto u receptu neke stvari nisu spomenute il I ako jesu mi ih ignorisemo. Brasno prosijati, jaja sobne temperature, hladan puter....... Sve ove "male" stvari uticu na kvalitet I ukus krajnjeg produkta nije bitno jel varivo, sos il kolac.
Nadam se da ce savjeti ovdje ostavljeni nekome pomoci.
Pizza mmmmm kako je svi volimo
Iz iskustva tijesto dugo mijesiti, vazno da bude bas glatko. Preporucujem tijesto navece umijesiti hladnom vodom I ostaviti u frizider preko noci. Sutradan tijesto odmah izvaditi da dostigne sobnu temperaturu. Tijesto podijeliti ( zavisno koliko pizza zelite) I kugle prekriti I ostaviti da opet nadodju. Kugle polahko vrhovima prstiju tanjiti, na taj nacin dobijate malo deblji rub pizze. Kad dostignete zeljenu velicinu mozete poceti premazivati paradajzom, sir,....... sta volite stavljati.
Shadow wrote: 03 Feb 2023, 19:12
To za jaja nisam znala. Hvala immuno !
Kod svih tijesta nije bitno slano ili slatko jaja trebaju biti sobne temperature. Kod slatkog bolje I lakse se umute, snijeg bjelanaca posebno. Kod slanih lakse I bolje se sjedine sa ostalim sastojcima sto je vazno jer slana tijesta su najcesce kompaktnija.
immuno wrote: 03 Feb 2023, 18:52
Iz iskustva tijesto dugo mijesiti, vazno da bude bas glatko. Preporucujem tijesto navece umijesiti hladnom vodom I ostaviti u frizider preko noci. Sutradan tijesto odmah izvaditi da dostigne sobnu temperaturu. Tijesto podijeliti ( zavisno koliko pizza zelite) I kugle prekriti I ostaviti da opet nadodju. Kugle polahko vrhovima prstiju tanjiti, na taj nacin dobijate malo deblji rub pizze. Kad dostignete zeljenu velicinu mozete poceti premazivati paradajzom, sir,....... sta volite stavljati.
Eto ovo je moj savjet za pizzu
A jel može, da mi ti budeš jubilarna peta forumašica, koja će mi objašnjavati kako se razvuče tijesto za pizzu, bez oklagije? Potrudi se malo, imaj na umu da sam za informatiku još veći vezista
immuno wrote: 03 Feb 2023, 18:52
Eto ovo je moj savjet za pizzu
A jel može, da mi ti budeš jubilarna peta forumašica, koja će mi objašnjavati kako se razvuče tijesto za pizzu, bez oklagije? Potrudi se malo, imaj na umu da sam za informatiku još veći vezista
Ako mislis da je tema suvisna il postoje vec teme ( moja greska nisam potrazila) molim te ako ti nije tesko brisi je.
Pored tema " zasto se covjek skinuo gol i skocio u bunar sa odzaka" ili hrpe onih kojima se pokusava pricati o keksu umotano od debljeg i kraceg do keksa bez kondoma ...
Zvuci ko oaza.
Tema je ok skroz kakve shizofrenije se sve ne otvara..
Do ovog sam sama dosla a moze biti da sam milionta koja to radi. Guljenje saransaka. Ako vam treba veca kolicina, rastavite glavicu na cehne i potopite u toplu vodu oko pola sata, moze i vise. Guli se ko mahnit.
Maja wrote: 03 Feb 2023, 20:03
Do ovog sam sama dosla a moze biti da sam milionta koja to radi. Guljenje saransaka. Ako vam treba veca kolicina, rastavite glavicu na cehne i potopite u toplu vodu oko pola sata, moze i vise. Guli se ko mahnit.
Ja to radim sa bademom u vrelu vodu
Rečeno je:
“Niko ti se ne može popeti na leđa osim ako mu ih poviješ!”
Maja wrote: 03 Feb 2023, 20:01
Pa Behko je bio ozbiljan
Nije mu niko fino objasnio kako razvuci tijesto za picu bez oklagije.
Mozda ga nisam shvatila more bit da je do mene
Na ideju sam dosla kad jedne prilike spejsi rekla da ce zapisat " immuno rekla" nesto u vezi kuhanja....Al ako je suvisna stvarno brisite nije problem.
Ama nije. Nisi shvatila Behka.
Ni ja vala ne znam razvuci tijesto prstima jer mi bude neravno tj na nekim mjestima skoro se vidi tepsija a neka deblje.
Behko jesi tražio po YouTube? Ja sam odgledala sva ova videa, ali na kraju ipak uzmem oklagiju
Na kraju ja to fol rukama da dobijem one rubove. Ali na početku nema šanse….
”Fascism is cured by reading and racism is cured by traveling”
Maja wrote: 03 Feb 2023, 20:20
Ama nije. Nisi shvatila Behka.
Ni ja vala ne znam razvuci tijesto prstima jer mi bude neravno tj na nekim mjestima skoro se vidi tepsija a neka deblje.
Prvo dlanom malo pritisnes kuglu, poravnas je, onda vrhovima prstiju od sredine prema krajevima pritisces u krug. Kako pritisces I ravnas tako je I okreci u krug a to ide lakse ako podlogu pospes mjesavinom kukuruznog I bijelog brasna ( onda se tijesto ne lijepi, klizi) tako ces dobiti malo deblje rubove I prilicno jednaku povrsinu pizze. Sto kugla duze odstoji (odmori se tijesto) to je lakse razvuci je. Ako treba jos sta tu sam, drugi put kad budem pravila pizzu snimit cu video mozda je to najbolje.
Dori wrote: 03 Feb 2023, 20:36
Behko jesi tražio po YouTube? Ja sam odgledala sva ova videa, ali na kraju ipak uzmem oklagiju
Na kraju ja to fol rukama da dobijem one rubove. Ali na početku nema šanse….
Upravo ovako samo je ja ne bacam, nisam sigurna gdje bi zavrsila
Ako mislis da je tema suvisna il postoje vec teme ( moja greska nisam potrazila) molim te ako ti nije tesko brisi je.
Ama, ne pitam za twmu, nego za tijesto. Nisi ti mene skontala