Rukovodstvo najprofitabilnije kompanije u državnom vlasništu, "BH Telecoma", jučer je na tradicionalnoj novogodišnjoj konferenciji za novinare priznalo da je dobit u 2011. godini za čak pet miliona maraka niža nego godinu ranije te da su im konkurentski operateri u velikoj mjeri preuzeli tržište.
Fiskalne kase
Rukovodstvo "BH Telecoma", s direktorom Nedžadom Rešidbegovićem na čelu, u prvi mah nije planiralo te informacije otkriti javnosti, s obzirom na to da su imali samo riječi hvale za poslovanje ove državne kompanije. No, pitanja novinara "Dnevnog avaza" o činjenicama koje je naš list ranije objavljivao, promijenili su tok konferencije te u pojedinim dijelovim izazvali nervoznu reakciju čelnika državne firme.
Na upit našeg novinara kako komentira činjenicu da je telekom operater iz RS "M:tel" ušao sa čak 11 posto na tržište Federacije, dok se "BH Telecom" nije ni pokušao proširiti na drugi bh. entitet, Rešidbegović je, pravdajući se, priznao da gube bitku.
- Činjenica je da je "M:tel" u 2009. i 2010. godini povećao broj korisnika više nego mi, ali prije svega zahvaljujući fiskalnim kasama. RS je, naime, zatvorila tržište, tako da je "M:tel" sam mogao konkurisati za fiskalne kase, dok su ovdje u FBiH sva tri telekom operatera mogla konkurisati - rekao je Rešidbegović.
Na našu konstataciju da je u nekim segmentima broj pretplatnika "BH Telecoma" sve manji u fiksnoj, pa i mobilnoj telefoniji, odnosno da je ova kompanija za dvije godine izgubila čak 127.369 korisnika, dok je "M:tel" povećao broj korisnika za 234.000, Rešidbegović je rekao:
- Znate, mi se možemo lagati, ali rezultati najbolje pokazuju.
Priznao je da je u oblasti fiksne telefonije pao broj korisnika, ali opet se pravdao.
- To je bilo zbog naplate RTV takse. Mi imamo problem što korisnici ne prihvataju da je to zakonska obaveza, nego shvataju da je to namet "BH Telecoma". Platili smo tu cijenu tako da smo izgubili 100.000 korisnika fiksne mreže - potvrdio je Rešidbegović.
Zgrada OKI
No, iznervirani čelnici državne firme nisu htjeli odgovoriti zašto je za nedovršenu zgradu firme OKI u ulici Franca Lehara u Sarajevu odvojeno 35,5 miliona KM, a zgrada još nije useljena, dok je objekt slične namjene u Mostaru iz temelja sagrađen za upola nižu cijenu.
Rešidbegović je sve svalio na žalbe pojedinih izvođača radova, zbog čega je, kako je istakao, raspisano nekoliko tendera. On je izrazio nadu da će se kadrovi "BH Telecoma" naredne godine useliti u ovu zgradu.
Depoziti na bankovnim računima
Naše pitanje zašto "BH Telecom", kao državna firma, na računima drži 215 miliona KM depozita, iako je situacija u FBiH katastrofalna, jer se prijeti smanjenjem plaća i penzija, izvršnog direktora za razvoj poslovanja Hamdu Katicu potpuno je izbacilo iz takta.
- Gdje držati te novce, ako ne na računu? U džepu? - uzviknuo je Katica, priznajući čuvanje stotina miliona maraka.
Ubrzo ga je, međutim, smirio Rešidbegović, izjavivši da "mi imamo praksu da svoja akumulirana sredstva, koja u nekom trenutku nisu za korištenje, čuvamo".
- Imamo ugovore sa 15 banaka i u svakoj banci imamo svoje depozite. Njih držimo po raznim osnovama - bio je Rešidbegovićev odgovor.