Premijerno izveden komad "Hamlet zna sto narod ne zna" u Sarajevu
Komediju u Narodnom pozoristu,postavio Sulejman Kupusovic i odnosi se na dvadesetogodisnju,vladavinu jedne stranke
Lažni moral prikazan kroz vlast dominirajuće demokratske bošnjačke stranke s jedne strane i potlačene mase kojoj je samo ostalo da se pokori, šuti i trpi, suština je komedije "Hamlet zna što narod ne zna".
Ovaj komad preksinoć je premijerno vidjela publika u dupke punom Narodnom pozorištu Sarajevo, a u okviru Festivala "Sarajevska zima". Podsjećamo, kultni komad Ive Brešana "Hamlet u selu Mrduša Donja" adaptirao je i prilagodio savremenom bh. kontekstu reditelj Sulejman Kupusović, a scenografiju i kostimografiju potpisala je Marijela Margeta-Hašimbegović.
Velike nacije
- Izmjena koju sam napravio smještena je u današnje vrijeme. Dosta nam je više velikih nacija, velikog ovog, velikog onog... Znao sam da će publika ovako prihvatiti predstavu. Znači, ako mene nešto boli, kao što je činjenica da već 20 godina trpimo isto, normalno je da publika sjajno reagira. Na kraju, svi su imali zamrznuti osmijeh na licima do suza, do bola - kazao nam je Kupusović nakon premijere.
Aldin Omerović, koji glumi Sulejmana, odnosno Hamleta, kaže da su njegovi utisci iznad očekivanja.
- Znao sam da pravimo zanimljivu predstavu, aktuelnu, da će biti sve osim dosadna. Imao sam utisak da se publika identificira s nama. Moj lik malo je nezahvalan, jer svi ostali imaju nekoga, a on ima samo sebe. Malo sam se bojao kako će to publika primiti, da će Hamlet biti lik koji će pokvariti veselje. Ali, imao sam osjećaj da je publika navijala za mene - kazao je Omerović.
Naš život
Sjajne uloge u predstavi ostvarili su i Mirvad Kurić, Milan Pavlović, Saša Petrović, Mirsad Tuka, Alma Terzić, Merima Lepić, Slaven Vidak, Riad Ljutović i Amina Begović, koja je prokomentirala da joj se odavno nije desilo da, kada igra neku predstavu, ima osjećaj da je i ranije igrala.
- Mi smo presretni. Jednostavno smo ležerno svi ušli u to, vjerovatno zato što govorimo o našem životu i onome što nam se dešava - kazala je Begović.
90 minuta traje predstava
Riječ publike
Damir Kustura: - Imao sam priliku raditi s Kupusovićem nekoliko puta i zaista je lijepo s njim sarađivati. Ovo je predstava u kojoj on najžešće kritikuje vlast, što mi se veoma dopalo. Glumcima sve pohvale, posebno Aldinu Omeroviću i Mirsadu Tuki.
Besim Spahić: - Izvanredno! Ovo je izuzetan in medias res da se prebaci u naš ambijent i našu stvarnost. Kasting izvanredan od prvog do posljednjeg momenta, kostimografija izvanredna, režija briljantna. Sve i jedan glumac je sjajan, zaista je užitak bilo gledati.
Jovan Divjak: - U odnosu na ono crnilo koje nam se dešava svakodnevno, ovo je nešto fino, za opuštanje. Našem narodu potrebno je smijeha, da na svakodnevne probleme zaborave makar dok traje predstava.