Ruana wrote:Krokodil Behko wrote:Pa šta ja znam. Izvinjavam se uvaženim dijasporcima ali i ja se pitam kako?
Čini mi se da je to popis stanovništva u BiH.
Je si li ikad cuo da postoje prevozna srestva? Ako ti slucajno ne budes u kuci kad oni naidju, kako ces se upisat?
Znas li da su izmisli internet? Znas li kako glasamo?
Slučajno ukucah u gugleto "pitanja za popis stanovništva"
Naravno da
nisam uspio pronaći pitanja za BH popis stanovništva. Toliko se ispolitiziralo
oko naziva naroda da je sve ostalo, bačeno u sjenku. I sve to učine tu i tamo, poneki
Sejdo kojih je sramota da budu to što jesu pa politiziraju po svakom osnovu, samo da
sve ostalo ostane po strani.
Njihov je cilj da tog popisa nikada i ne bude i svako
odgadjanje istog, doživljavaju kao pobjedu svoje opcije a po forumima kritikuju vlast
jer kobajagi njima je jako žao zbog odgadjanja.
Nije to samo popis ljudskih glava nego i životinjskih. Moraš odgovoriti na pitanje
koliko krava i kokošiju držiš. Pitam se kakve veze sad to ima sa stočnim fondom u BiH.
Takodjer tu su pitanja: kakva je vodoinstalacija, elektromreža, imaš li kupatilo, plinsku instalaciju, internet, telefon, kanalizaciju, centralno grijanje, vrsta energenta ako se griješ na čvrsto gorivo, klimatizacija i još mnogo toga.
Ovo nema veze sa tim ko je u dijaspori a ko ne. Ovo ti je čisto tehnički odgovor na tvoje pitanje. Iz istog razloga sam i pitao kolikko je logično i pojma nemam zašto se to tako nije ni prihvatilo.
I za kraj tu su i pitanja o mjestu boravka kao i koliko vrmena godišnje popisnik boravi u BiH. Ovo pitanje ti samo govori da moj upit itekako stoji jer su oni koji su osmišljavali pitanja mislili i na dijasporu. dakle, možeš ti učestvovati u popisu ali obzirom na činjenicu da živiš u dijaspori samo će te evidentirati kao osobu sa Bh državljanstvom koja je tu trenutno povremeno a ostali podaci neće biti korisni za statistiku BiH pošto se odgovori na sva pitanja koja sam naveo i ne odnose na BiH nego na zemlju tvog boravka. Možeš ti navesti to za kuću koju posjeduješ u rodnom gradu ali opet je tu činjenica da si tu samo na g. odmoru a takav odg o tome moraš i dati.
U Hr je nedavno proveden popis pa evo odakle sam preuzeo ta pitanja jer i kod nas će biti ista ili slična. Naravno izuzev "nacionalnih upita" koje kao što rekoh, neki zloupotrebljavaju da bi uopće srušili popis stanovništva jer znaju da je njihova opcija propala i ovu zadnju fazu verificiranja i vraćanja historijskog imena, opstruiraju na sve moguće načine.
Lijep pozdrav
http://www.advance.hr/r/popis-stanovnistva-pitanja.html