Mislim da nas je više od pola protjerano u ratu ili smo sami otišli u drugi grad ili državu.
Kakva je bila vaša prva posjeta kući? Mislim kući gdje ste živjeli do rata.
Danas je 15. godišnjica našeg povratka. Dočekali smo ga nakon punih 5 godina izbjeglištva.
Slika iz rata

Par mjeseci prije toga išlo se s autobusima, ali je bilo svakakvih incidenata, gađali su povratnike kamenjima, postavljali barikade itd. Znači to je bila samo jednodnevna posjeta, a pravi povratak je bio na današnji dan.
Išli smo u koloni s privatnim autima, a bio je i bus, naravno. Imali smo pratnju...sad ne znam koji su to bili, vjerovatno UNPROFOL ILI SFOR...pojma nemam. Evo slike, vidi se i neki grb na ramenu

Zamislite koji je to osjećaj. Punih 5 godina pred spavanje bih svaku noć proučila fatihu i zamislila 3 iste želje, da prestane rat, da se vratimo kući i da moji budu zdravi
I kad smo došli do naše ulice, pa krenuli uz nju... prvo što sam primijetila bila je drvena ograda. Lik je iščupao naše fine ruže i postavio ogradu, a u bašti gdje su nekad bile jabuke i kruške stajao je ćumez s kokošima
U kući su bile izbjeglice iz Bosne, a isto tako i u ostale 3 kuće koje nisu bile upaljene.
Skupili smo se u dvorištu jednog komšije. Kod njega je izgorilo prizemlje, ali ne i sprat, pa je odlučeno da se za početak povratnici tu smjeste. Odmah se počela istovarati hrana, spužve, deke (to je sve bila donacija) a tu su trebali ostati ovi stariji...njih desetak možda. Ja sam krenula u istraživanje naše mahale. Sve zaraslo, ali ono nevjerovatno! Sve srušeno, sve izgorjelo i najviše me iznenadilo to što mi je sve nekako bilo maleno. Valjda ja narasla i zapamtila sam da je čitava mahala bila velika, ulica prostrana, kuće ogromne, a sad sve sitno... Obilazila sam mjesta gdje smo se igrali... grozno.. U meni se pomiješao neki osjećaj tuge i razočarenja...

Pozvali su me na ručak pa sam se vratila. Sjećam se da sam jela sudžuku
Onda smo otišli pred našu kuću i zamolili ljude koji su tu živjeli da nas puste unutra. Ušli smo u avliju i sjeli. Tu je bio samo jedan stari čovjek a inače je živio sa sinom, nevjestom i djecom. Sjećam se da sam odmah primijetila na stubovima koji su držali odrnu nepoznata dječija imena ispisana crnim flomasterom i pomislila u sebi a da smo ovo mi uradili tata bi nas u top pa u Rusiju. Šapnula sam tati da pita čovjeka mogu li ući u kuću i čovjek je rekao da mogu. Ušla sam unutra... prisjetih se našeg balkona, čak i pločica, duguljastog hodnika. Povirih u dnevni...sve ružno i nekako mračno. Pola našeg starog namještaja, pola nepoznatog. Penjem se uz stepenice i opet mi sve maloooo... Zavirim u svoju sobu kad u njoj konop raširen, a na konopu suha svinjetina
Ostale sobe sve prazne... Odem u dječiju gdje su nam bili radni stolovi za pisanje zadaće ali ni tamo ništa, samo po podu neki papiri.. tražim nešto da uzmem za uspomenu, ali ne nalazim ništa. Na kraju skinem poster sa zida.
Poslije smo se vratili u Mostar i znam da mi ta posjeta nije bila onakva kako sam zamišljala da će biti.
Kad pođeš kući znaš da će sve biti drugačije, zaraslo, porušeno, upaljeno, ali valjda se nikad ne možeš dovoljno dobro pripremiti da ne doživiš lagani šok.
Evo još par slika.

![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)