Islam - Pitanja i odgovori
- Quds
- Aktivni forumaš
- Has thanked: 3475 times
- Been thanked: 1375 times
- Status: Online
Islam - Pitanja i odgovori
Islam je jedna od najvećih svjetskih religija, s više od milijardu sljedbenika širom svijeta. Nastao je (u današnjem obliku) u 7. stoljeću, na Arapskom poluotoku preko Muhameda, saws, kojeg muslimani smatraju posljednjim Božjim Poslanikom, u dugom nizu Poslanika, koji uključuje Abrahama, Mojsija i Isusa i mnoge druge. Centralna tema u Islamu je vjerovanje u jednoću Boga, Allaha.
Muslimani prate učenja Kur'ana, ya koje vjeruju da su doslovne riječi Boga, koja je objavljena Muhamedu, saws. Kur'an je glavni izvor islamskog učenja, ali pored njega, muslimani se oslanjaju i na Hadise – zbirke izreka, djela i odobrenja proroka Muhameda. Hadisi pružaju dodatne smjernice za razumijevanje i primjenu islamskih načela i zakona u svakodnevnom životu.
Islam se temelji na pet stubova Islama, koji su osnovne prakse, a to su, molitva, post tokom mjeseca Ramazana, davanje milostinje (zekat) i hodočašće u Meku (hadž). Ovi stubovi predstavljaju temeljni okvir za islamsku praksu i vjerovanje.
Vjerovanje u islamu:
U Islamu, verovanje (iman) ili članci vjerovanja (imanski šarti= su osnovna uvjerenja koja svaki musliman mora prihvatiti. Ova uvjerenja čine osnovu islamske doktrine i pružaju temelj za praksu religije. Postoji šest članaka vjerovanja:
Vjerovanje u Allaha (Boga): Muslimani vjeruju u jedinstvo Allaha, koji je jedini Bog, svemoćan i svjestan. Allah je stvoritelj i održavalac univerzuma, i ništa nije uporedivo s Njim.
Vjerovanje u Anđele (Meleke): Muslimani vjeruju u postojanje anđela, duhovnih bića stvorenih od Allaha. Anđeli su zaduženi za izvršavanje Allahovih zapovijedi i imaju specifične uloge, kao što su prenošenje poruka, zapisivanje ljudskih djela i zaštita pojedinaca, idruge uloge, dodijeljene od Allaha.
Vjerovanje u Poslanike: Muslimani vjeruju da je Allah slao Poslanike tokom historije radi upute čovječanstva. Posljednji Poslanik je Muhamed, saws, koji se smatra poslednjim u nizu Poslanika. Svaki Poslanik je prenosio Allahovu poruku, obnavljao monoteizam i pružao upute za ispravan život.
Vjerovanje u Svete Knjige: Muslimani vjeruju u božanske objave date različitim Poslanicima. Glavne svete knjige uključuju Toru - Tevrat (koja je data Mojsiju), Psalme - Zebur (koji su dati Davidu), Evanđelje - Indžil (koje je dato Isusu) i Kur'an (koji je dat Muhamedu). Kur'an se smatra posljednjom i potpunom objavom, koja služi kao konačni izvor uputa za čovječanstvo.
Vjerovanje u Sudnji Dan: Muslimani vjeruju u Sudnji Dana, kada će svi pojedinci biti oživljeni i suđeni od Allaha za svoja djela u životu. Na osnovu svojih djela, ljudi će shodno biti nagrađeni rajem ili kažnjeni paklom.
Vjerovanje u Predodređenost (Kader): Muslimani vjeruju u koncept božanske predodređenosti, što znači da Allah zna sve što će se desiti. Dok ljudi imaju slobodnu volju da donose odluke, Allahovo znanje i volja obuhvataju sve događaje, i sve se odvija prema Njegovom božanskom planu.
Ovi članci vjerovanja čine osnovna uvjerenja koja podržavaju muslimansku vjeru i praksu, usmjeravajući njihov odnos s Allahom i razumijevanje svijeta.
Islam naglašava zajedništvo, društvenu pravdu i ličnu odgovornost. Ima bogatu tradiciju učenosti i raznovrsnu kulturnu baštinu, s praksama i interpretacijama koje se razlikuju širom različitih regija i zajednica. Učenja i praksa islama mogu se razlikovati zavisno od kulturnog i historijskog konteksta, ali osnovne vrednosti zajedništva i pravednosti ostaju univerzalne.
Muslimani prate učenja Kur'ana, ya koje vjeruju da su doslovne riječi Boga, koja je objavljena Muhamedu, saws. Kur'an je glavni izvor islamskog učenja, ali pored njega, muslimani se oslanjaju i na Hadise – zbirke izreka, djela i odobrenja proroka Muhameda. Hadisi pružaju dodatne smjernice za razumijevanje i primjenu islamskih načela i zakona u svakodnevnom životu.
Islam se temelji na pet stubova Islama, koji su osnovne prakse, a to su, molitva, post tokom mjeseca Ramazana, davanje milostinje (zekat) i hodočašće u Meku (hadž). Ovi stubovi predstavljaju temeljni okvir za islamsku praksu i vjerovanje.
Vjerovanje u islamu:
U Islamu, verovanje (iman) ili članci vjerovanja (imanski šarti= su osnovna uvjerenja koja svaki musliman mora prihvatiti. Ova uvjerenja čine osnovu islamske doktrine i pružaju temelj za praksu religije. Postoji šest članaka vjerovanja:
Vjerovanje u Allaha (Boga): Muslimani vjeruju u jedinstvo Allaha, koji je jedini Bog, svemoćan i svjestan. Allah je stvoritelj i održavalac univerzuma, i ništa nije uporedivo s Njim.
Vjerovanje u Anđele (Meleke): Muslimani vjeruju u postojanje anđela, duhovnih bića stvorenih od Allaha. Anđeli su zaduženi za izvršavanje Allahovih zapovijedi i imaju specifične uloge, kao što su prenošenje poruka, zapisivanje ljudskih djela i zaštita pojedinaca, idruge uloge, dodijeljene od Allaha.
Vjerovanje u Poslanike: Muslimani vjeruju da je Allah slao Poslanike tokom historije radi upute čovječanstva. Posljednji Poslanik je Muhamed, saws, koji se smatra poslednjim u nizu Poslanika. Svaki Poslanik je prenosio Allahovu poruku, obnavljao monoteizam i pružao upute za ispravan život.
Vjerovanje u Svete Knjige: Muslimani vjeruju u božanske objave date različitim Poslanicima. Glavne svete knjige uključuju Toru - Tevrat (koja je data Mojsiju), Psalme - Zebur (koji su dati Davidu), Evanđelje - Indžil (koje je dato Isusu) i Kur'an (koji je dat Muhamedu). Kur'an se smatra posljednjom i potpunom objavom, koja služi kao konačni izvor uputa za čovječanstvo.
Vjerovanje u Sudnji Dan: Muslimani vjeruju u Sudnji Dana, kada će svi pojedinci biti oživljeni i suđeni od Allaha za svoja djela u životu. Na osnovu svojih djela, ljudi će shodno biti nagrađeni rajem ili kažnjeni paklom.
Vjerovanje u Predodređenost (Kader): Muslimani vjeruju u koncept božanske predodređenosti, što znači da Allah zna sve što će se desiti. Dok ljudi imaju slobodnu volju da donose odluke, Allahovo znanje i volja obuhvataju sve događaje, i sve se odvija prema Njegovom božanskom planu.
Ovi članci vjerovanja čine osnovna uvjerenja koja podržavaju muslimansku vjeru i praksu, usmjeravajući njihov odnos s Allahom i razumijevanje svijeta.
Islam naglašava zajedništvo, društvenu pravdu i ličnu odgovornost. Ima bogatu tradiciju učenosti i raznovrsnu kulturnu baštinu, s praksama i interpretacijama koje se razlikuju širom različitih regija i zajednica. Učenja i praksa islama mogu se razlikovati zavisno od kulturnog i historijskog konteksta, ali osnovne vrednosti zajedništva i pravednosti ostaju univerzalne.
Last edited by Quds on 23 Aug 2024, 19:35, edited 3 times in total.
- Quds
- Aktivni forumaš
Re: Islam - pitanja za muslimane od strane nemuslimana
Oni koji nisu muslimani, a žele da možda nešto specifično da pitaju o samoj vjeri, izvolite, pitajte ovdje. Please, bez trolanja, pogotovo ako je neko već musliman i čak možda i nema pitanja. Imamo već temu islam, za sve što neko želi da postavi, objavi i sl. Neka ovo bude tema koja odgovara naslovu.
- Quds
- Aktivni forumaš
Vidiš li naslov? Nisi ni gledao, jel', ali šta to ima veze, bitno je doći i odmah u prvom postu skrenuti sa teme. Ja ne očekujem da ova tema bude nešto aktivna (ako ikako ikada i bude), ali ako ikada iko nešto i pita, ne brini se ti oko toga šta i koliko ja znam, nisam tema ja.Remzudin wrote: 24 Aug 2024, 09:58 ....ah...i ti mislis da znas sve o Islamu ?
Oh man,du hast aber einen Komplex
- Remzudin
- Inventar foruma
- Has thanked: 259 times
- Been thanked: 405 times
- Status: Offline
Nemas ti pojma sta ja mogu sve vidjeti.Quds wrote: 24 Aug 2024, 11:55Vidiš li naslov? Nisi ni gledao, jel', ali šta to ima veze, bitno je doći i odmah u prvom postu skrenuti sa teme. Ja ne očekujem da ova tema bude nešto aktivna (ako ikako ikada i bude), ali ako ikada iko nešto i pita, ne brini se ti oko toga šta i koliko ja znam, nisam tema ja.Remzudin wrote: 24 Aug 2024, 09:58 ....ah...i ti mislis da znas sve o Islamu ?
Oh man,du hast aber einen Komplex
Nisi ti jedini kome smetam,ja sam nesto slicno kao Salman Rushdi - samo jos malo gori.
Ja volim biti neobican,-ako krscani kritiziraju trenutnu islamsku sliku onda je to nesto ocekivano.Ali ako Muslimam izvrasava kritiku na Islam onda je nesto drugo,to nekima boli kao jedan trn u oku.
Dali tebi pase ili ne,ti nemas nikakvog izbora nego moras me trpiti.
A budi i siguran,da cu ja ovu temu isto dobro pratiti.
- Ledena
- Ange Ou Demon
- Mood:
- Has thanked: 1355 times
- Been thanked: 4646 times
Remzo vidis li mi kakav put?
Nikad ne dozvoli da budeš nekome trn u oku.
Budi ekser!
Budi ekser!
- Masamune
- DeLorean
- Mood:
- Has thanked: 21078 times
- Been thanked: 19062 times
- Quds
- Aktivni forumaš
Pa eto, ako ćeš već pratiti, de onda i odgovaraj u slučaju da neko eventualno nešto pita, pošto eto, vidiš sve. I, musliman ne može "vršiti kritiku Islama", bar ne one njegove temeljne dijelove, jer onda će to kritikovati kao nemusliman. Ali, da dalje ne trunim o tome sa tobom. Ti se drži vještičarenja u pokušaju.Remzudin wrote: 24 Aug 2024, 12:08Nemas ti pojma sta ja mogu sve vidjeti.Quds wrote: 24 Aug 2024, 11:55
Vidiš li naslov? Nisi ni gledao, jel', ali šta to ima veze, bitno je doći i odmah u prvom postu skrenuti sa teme. Ja ne očekujem da ova tema bude nešto aktivna (ako ikako ikada i bude), ali ako ikada iko nešto i pita, ne brini se ti oko toga šta i koliko ja znam, nisam tema ja.
Nisi ti jedini kome smetam,ja sam nesto slicno kao Salman Rushdi - samo jos malo gori.
Ja volim biti neobican,-ako krscani kritiziraju trenutnu islamsku sliku onda je to nesto ocekivano.Ali ako Muslimam izvrasava kritiku na Islam onda je nesto drugo,to nekima boli kao jedan trn u oku.
Dali tebi pase ili ne,ti nemas nikakvog izbora nego moras me trpiti.
A budi i siguran,da cu ja ovu temu isto dobro pratiti.
Last edited by Quds on 24 Aug 2024, 12:15, edited 1 time in total.
- Duminjo
- Urednik foruma
- Has thanked: 2586 times
- Been thanked: 7972 times
Pitanje
Sta kaze Islam o zajednickom zivotu muslimana sa osobom druge vjeroispovjesti koja npr redovno konzumira Alkohol i jede svinjetinu?
Je li dovoljno imati dva frizidera u kuci ili ovo zivljenje skupa nikako ne ide od starta?
Sta kaze Islam o zajednickom zivotu muslimana sa osobom druge vjeroispovjesti koja npr redovno konzumira Alkohol i jede svinjetinu?
Je li dovoljno imati dva frizidera u kuci ili ovo zivljenje skupa nikako ne ide od starta?
- Quds
- Aktivni forumaš
Misliš li na nekog kao cimera, ili bračnog partnera?Duminjo wrote: 24 Aug 2024, 12:21 Pitanje
- Duminjo
- Urednik foruma
To drugo.Quds wrote: 24 Aug 2024, 12:26Misliš li na nekog kao cimera, ili bračnog partnera?Duminjo wrote: 24 Aug 2024, 12:21 Pitanje
Evo npr nadjem ja curu koja je katolkinja. I podjemo zivjeti skupa. I ja ne zelim da joj bilo sta tobejarabi zabranjujem ili da joj bilo sta govorim u vezi religije. Zelim da ona zivi kako je i do sada zivjela. Neka se moli svome bogu, neka jede, pije sta hoce.
A sa druge strane, ja (zamislimo da sam vjernik) ne pijem Alkohol, ne jedem svinjetinu i zelim se svome bogu ponekad pomoliti.
Ona za sebe, ja za sebe u jednom stanu.
Kako je to izvodivo i je li uopste izvodivo?
- Quds
- Aktivni forumaš
Eh, tu imaš problem koji je veći od pukog konzumiranja alkohola ili svinjetine. Dok praktično, ne postoji prepreka u tome da ona radi ono što joj nije zabranjeno, uključujući i da se moli na svoj način, gdje joj smiješ čak i pomagati (odvesti je u crkvu recimo, ako ne može sama voziti), najveći problem stvaraju djeca u takvome braku. I dok je smiješ kao takvu imati za ženu, djeca se apsolutno moraju odgajati kao muslimani. Znači, za tebe samoga nije toliki problem, iako bi trebao ukazati da to ne radi pred tobom, te da imate posebne frižidere, (da u tvome ne bi bilo sve to što je tebi zabranjeno), to ne bi smjela raditi pred djecom, niti im ikada reći da je to i njihov izbor, jednom kada odrastu.Duminjo wrote: 24 Aug 2024, 12:29To drugo.
Evo npr nadjem ja curu koja je katolkinja. I podjemo zivjeti skupa. I ja ne zelim da joj bilo sta tobejarabi zabranjujem ili da joj bilo sta govorim u vezi religije. Zelim da ona zivi kako je i do sada zivjela. Neka se moli svome bogu, neka jede, pije sta hoce.
A sa druge strane, ja (zamislimo da sam vjernik) ne pijem Alkohol, ne jedem svinjetinu i zelim se svome bogu ponekad pomoliti.
Imaš nekih stvova koji su "tvrđi" po ovome pitanju, međutim, oni su manjinski. Većina učenjaka smatra da se to smije, s tim da se pazi na ovo što sam napisao. Naravno, u svemu tome je najbitnije da se o tome porazgovara prije braka, te ako ona nije spremna na sve to, onda bi takav brak bio tebi potpuno zabranjen.
P.S.
"Pocnemu zivjeti skupa" je takodje problem, ali nije nesto sto bi te izvelo iz islama.
Last edited by Quds on 24 Aug 2024, 12:44, edited 1 time in total.
- Masamune
- DeLorean
- Mood:
- Has thanked: 21078 times
- Been thanked: 19062 times
Hajd par pitanja:
Da li je ponovo moguć povratak sufizma na velika vrata u Islamu i šta bi se trebalo desiti da do toga dođe? Kao što znamo, selefijska revolucija ih je dovela do toga da su se totalno rasuli. Da li je sufizam izlaz iz strogog taklida?
Kako i na koji način je IZ BiH preuzela ulogu Bejtul-mal i da li je to stvarno po propisima?
Da li je Korkutov prevod Kur'ana stvarno najbolji, jer mi se uvijek činilo da nije samo prevodio, već je sam znao tumačiti određene dijelove? Tumačenje i čisto prevođenje nisu iste stvari.
Zašto pojedini vjernici pretjerano saburaju do te mjere kao da je neko isisao svu životnu energiju iz njih?
Da li je ponovo moguć povratak sufizma na velika vrata u Islamu i šta bi se trebalo desiti da do toga dođe? Kao što znamo, selefijska revolucija ih je dovela do toga da su se totalno rasuli. Da li je sufizam izlaz iz strogog taklida?
Kako i na koji način je IZ BiH preuzela ulogu Bejtul-mal i da li je to stvarno po propisima?
Da li je Korkutov prevod Kur'ana stvarno najbolji, jer mi se uvijek činilo da nije samo prevodio, već je sam znao tumačiti određene dijelove? Tumačenje i čisto prevođenje nisu iste stvari.
Zašto pojedini vjernici pretjerano saburaju do te mjere kao da je neko isisao svu životnu energiju iz njih?
- Duminjo
- Urednik foruma
Vjdiš belaja, imo sam spremno i naredno pitanje u vezi djece a ti unaprijed odgovorio.Quds wrote: 24 Aug 2024, 12:42Eh, tu imaš problem koji je veći od pukog konzumiranja alkohola ili svinjetine. Dok praktično, ne postoji prepreka u tome da ona radi ono što joj nije zabranjeno, uključujući i da se moli na svoj način, gdje joj smiješ čak i pomagati (odvesti je u crkvu recimo, ako ne može sama voziti), najveći problem stvaraju djeca u takvome braku. I dok je smiješ kao takvu imati za ženu, djeca se apsolutno moraju odgajati kao muslimani. Znači, za tebe samoga nije toliki problem, iako bi trebao ukazati da to ne radi pred tobom, te da imate posebne frižidere, (da u tvome ne bi bilo sve to što je tebi zabranjeno), to ne bi smjela raditi pred djecom, niti im ikada reći da je to i njihov izbor, jednom kada odrastu.Duminjo wrote: 24 Aug 2024, 12:29
To drugo.
Imaš nekih stvova koji su "tvrđi" po ovome pitanju, međutim, oni su manjinski. Većina učenjaka smatra da se to smije, s tim da se pazi na ovo što sam napisao. Naravno, u svemu tome je najbitnije da se o tome porazgovara prije braka, te ako ona nije spremna na sve to, onda bi takav brak bio tebi potpuno zabranjen.
P.S.
"Pocnemu zivjeti skupa" je takodje problem, ali nije nesto sto bi te izvelo iz islama.
Znaci ništa ono "pusti djecu na miru pa kada odrastu neka budu šta zele"
- Duminjo
- Urednik foruma
Je li grijeh da muskarac zaradjuje manje od zene?
- Quds
- Aktivni forumaš
I sufizam je, kao i selefizam (ovaj koji se kao takav predstavlja), oblik ekstremnog tumacenja islama, s tim sto on vecinom ide u liberalnom pravcu (naravno, nisu ni svi sufijski pravci isti, tako da je tesko bilo sta reci za sve njih). Kada je taklid u pitanju, opet isti odgovor: Nije svaki oblik sufizma isti (pogotovo kada se uporedi sufizam stoljecima prije, sa vecinom pravaca danas). Nisu isto, recimo Gazali i Bugari.Masamune wrote: 24 Aug 2024, 12:43 Hajd par pitanja:
Korkutov prevod ima problem sa tim, da je prevodjen na osnovu tumacenja Bozjih svojstava prema Maturidijskoj akidi (selefije bi rekle muatezilskoj). Nije prevodio bukvalno neke ajete, nego onako kako se Bozja svojstva razumiju na nasim prostorima.
E, ovo zadnje pitanje, to je vec jako subjektivno, posto postoji i susta suprotnost ovima koji si ti opisao.
- Quds
- Aktivni forumaš
Ne, djeca se moraju apsolutno odgajati kao muslimani. Zato je jako bitno da se o tome razgovara prije samog braka.Duminjo wrote: 24 Aug 2024, 12:47Vjdiš belaja, imo sam spremno i naredno pitanje u vezi djece a ti unaprijed odgovorio.Quds wrote: 24 Aug 2024, 12:42
Eh, tu imaš problem koji je veći od pukog konzumiranja alkohola ili svinjetine. Dok praktično, ne postoji prepreka u tome da ona radi ono što joj nije zabranjeno, uključujući i da se moli na svoj način, gdje joj smiješ čak i pomagati (odvesti je u crkvu recimo, ako ne može sama voziti), najveći problem stvaraju djeca u takvome braku. I dok je smiješ kao takvu imati za ženu, djeca se apsolutno moraju odgajati kao muslimani. Znači, za tebe samoga nije toliki problem, iako bi trebao ukazati da to ne radi pred tobom, te da imate posebne frižidere, (da u tvome ne bi bilo sve to što je tebi zabranjeno), to ne bi smjela raditi pred djecom, niti im ikada reći da je to i njihov izbor, jednom kada odrastu.
P.S.
Znaci ništa ono "pusti djecu na miru pa kada odrastu neka budu šta zele"
- Quds
- Aktivni forumaš
Nije. Iako, u principu, zena nije duzna nikako da radi. A i kada radi, nije duzna nista od toga da podijeli sa muzem ili da da njemu ista od svog novca. Muz je duzan da izdrzava i zenu i djecu. Ali, ako je to njena volja, onda nema prepreke da ti pomaze, pogotovo ako vise zaradjuje.