Da li na poslu trebate biti ljubazni: Prošlo je vrijeme kada na fine momke niko nije obraćao pažnju

Zapošljavanje, stanje ekonomije u BiH i svijetu, recesija.

Moderator: Krokodil Behko

Post Reply
Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:
Has thanked: 20911 times
Been thanked: 18854 times
Status: Offline

Da li na poslu trebate biti ljubazni: Prošlo je vrijeme kada na fine momke niko nije obraćao pažnju

Post by Masamune » 25 Sep 2024, 08:02

Image

Dobrota je u zraku - izdaju se poslovne knjige o dobroti, a na poslovnoj društvenoj mreži se objavljuju videosnimci o velikodušnosti prema beskućnicima. Kompanije prihvataju, pa čak i pomalo neprimjereno nameću saosjećanje.

Možda je ljubaznost i moda. Nije iznenađujuće da ljudi dobro reagiraju na pristojnost radnih kolega i nadređenih. Osim toga, nedavnim metaistraživanjem (istraživanjem zasnovanim na dokazima), koje su proveli Andrew Blake s Tehnološkog univerziteta u Teksasu i njegovi saradnici, utvrđeno je da ljubaznost i učinkovito liderstvo idu ruku pod ruku. To pokazuju i druga istraživanja. Posljedica toga jeste bolje poslovanje cijele kompanije.

Studijom Charlesa O'Reillyja s Univerziteta Stanford i njegovih saradnika je razmatrana povezanost između ličnosti izvršnih direktora i poslovne kulture u njihovim kompanijama. Kompanije s ljubaznim direktorima su imale kulturu saradnje i inovacija.

Dojam je da je ljubaznost važnija nego ikada jer je metaistraživanjem s kraja 90-ih godina prošlog stoljeća je konstatirano suprotno - da ne postoji povezanost između ljubaznosti i učinkovitog liderstva.

Navedene promjene, kako piše poslovni magazin Economist, nesumnjivo odražavaju promjene u kompanijama, što znači da su važniji postali timovi i vještine saradnje.

Zapravo je prošlo vrijeme kada na fine momke niko nije obraćao pažnju. Osim toga, žene su dugo imale percepciju da su manje kompetentne ako pokazuju ljubaznost.

Za one koji su manje ljubazni se pokazalo da su manje povjerljivi, više konkurentno nastrojeni i da se više konfrontiraju. To možda nije preporuka za prijateljstvo, ali može biti prednost u pojedinim situacijama. Primjera radi, ljubaznost može biti manje važna u pregovorima prilikom prodaje. Pojedine industrije, kao što je finansijska, privlače manje ljubazne dok zdravstvo privlači više ljubazne.

Prema pisanju Economista, ono za šta ne postoji opravdanje je neljubaznost. Postoji osnovni nivo pristojnosti, uljudnosti i ljubaznosti na koji svako ima pravo i od kojeg sve organizacije imaju koristi.

klix.ba

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:

Re: Da li na poslu trebate biti ljubazni: Prošlo je vrijeme kada na fine momke niko nije obraćao pažnju

Post by Masamune » 25 Sep 2024, 08:04

Bome u mom slučaju ko god se pokaže, hoće raditi, fin, ne pravi probleme itd. njega tovare poslom do penzije ili dok ga ne iznesu na tabutu iz firme, a drugi landaraju ili ne rade ni približno onoliko koliko bi trebali da opravdaju platu.

Ko je sad tu pametniji? Ne znam stvarno. Meni karakter ne bi dao da se tek tako zajebavam na poslu, ali bi trebalo da i kod nas bude kao na zapadu u kompanijama i da se mjeri produktivnost radnika u svakoj firmi.

Sioux
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 1324 times
Been thanked: 1567 times

Re: Da li na poslu trebate biti ljubazni: Prošlo je vrijeme kada na fine momke niko nije obraćao pažnju

Post by Sioux » 25 Sep 2024, 09:27

Pogled Joca Vujičića

Zizi
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 8969 times
Been thanked: 7732 times

Post by Zizi » 25 Sep 2024, 23:12

Masamune wrote: 25 Sep 2024, 08:04 Bome u mom slučaju ko god se pokaže, hoće raditi, fin, ne pravi probleme itd. njega tovare poslom do penzije ili dok ga ne iznesu na tabutu iz firme, a drugi landaraju ili ne rade ni približno onoliko koliko bi trebali da opravdaju platu.

Ko je sad tu pametniji? Ne znam stvarno. Meni karakter ne bi dao da se tek tako zajebavam na poslu, ali bi trebalo da i kod nas bude kao na zapadu u kompanijama i da se mjeri produktivnost radnika u svakoj firmi.
Čini mi se da si ti ovdje nešto pomiješao.
Može se biti i ljubazan, a pri tome ne biti dežurni magarac na koji će se tovariti većina posla.
Problem sa ovima iz tvoje prve rečenice je što ne znaju postaviti granice i zauzeti se za sebe. Postavljanje granice ne znači istovremeno i neljubaznost.
Ako imaš jasan opis posla, argumentivano uz ljubaznost nećeš se dovesti do toga da radiš tuđi posao.

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:

Post by Masamune » 25 Sep 2024, 23:21

Zizi wrote: 25 Sep 2024, 23:12
Masamune wrote: 25 Sep 2024, 08:04 Bome u mom slučaju ko god se pokaže, hoće raditi, fin, ne pravi probleme itd. njega tovare poslom do penzije ili dok ga ne iznesu na tabutu iz firme, a drugi landaraju ili ne rade ni približno onoliko koliko bi trebali da opravdaju platu.

Može se biti i ljubazan, a pri tome ne biti dežurni magarac na koji će se tovariti većina posla.
Problem sa ovima iz tvoje prve rečenice je što ne znaju postaviti granice i zauzeti se za sebe. Postavljanje granice ne znači istovremeno i neljubaznost.
Ako imaš jasan opis posla, argumentivano uz ljubaznost nećeš se dovesti do toga da radiš tuđi posao.
Dok dođeš do toga već si poprilično potrošen i velika većina tek tad okrenu stranicu, pa drugi viču šta njemu bi odjednom. Neki je nikad ne okrenu.
Na početku ne vidiš mnoge stvari u borbi za dokazivanje i napredak, a ljudi su generalno naučeni i da ne talasaju i kad primijete kojim pravcem to ide.

Zizi
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 8969 times
Been thanked: 7732 times

Post by Zizi » 25 Sep 2024, 23:35

Masamune wrote: 25 Sep 2024, 23:21

Dok dođeš do toga već si poprilično potrošen i velika većina tek tad okrenu stranicu, pa drugi viču šta njemu bi odjednom. Neki je nikad ne okrenu.
Na početku ne vidiš mnoge stvari u borbi za dokazivanje i napredak, a ljudi su generalno naučeni i da ne talasaju i kad primijete kojim pravcem to ide.
To je generalno problem sa našim mentalitetom, ne talasaj, ali usput kukaj i žali se na sve, samo nemoj slučajno biti inicijator promjene.

ironman
sirius
sirius
Has thanked: 23346 times
Been thanked: 23872 times

Post by ironman » 26 Sep 2024, 09:26

Nikad nisam volio radit sa puno uposlenih..msm kad se mora onda ok..ali sam najmirniji sam..eventualno nas dvojica,trojica.
Uvijek nekome nesto fali..i znam da je to normalno al brt da rasporedjujem ljude ili zene da mijenjaju smjene kad neko ne moze radit..
Toga mi je bilo preko glave..
Znao sam ja raditi kad neko od njih ne moze da ne trazim od drugih to :D.
dream of spring...

Vanilla
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 4821 times
Been thanked: 6390 times

Post by Vanilla » 26 Sep 2024, 10:29

Mail ponedjeljkom: "Poštovani..."
Mail petkom: "Vidi druže..."

:D.

Naravoučenije, ljubaznost opada kako se primičemo kraju sedmice :D
U turskom jeziku postoji jedna predivna riječ, sensizlik, koje nema ni u jednom drugom jeziku. Označava nedostajanje jedne konkretne osobe, odsutnost jednog čovjeka ili jedne žene. Stanje bez tebe. Ne samoća. Ne usamljenost. Nego jednostavno beztobost...

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 3733 times
Been thanked: 3456 times

Post by Naseef Mushroom » 26 Sep 2024, 16:20

Masamune wrote: 25 Sep 2024, 23:21

Ovo je istina jer sam lično doživio na sebi.
Dobio sam vizu zbog posla i zbog toga sam se trudio da se više dokažem od ostalih.

Kada sam to primjetio i podvukao crtu da ne može više je kada je jednog dana poslovođa rekao meni da ostanem duže i završim posao od drugog kolege jer mu je kraj smjene i ne može stići završiti svoj posao, iako je i meni i njemu kraj smjene u isto vrijeme.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.

Melek
Deer Hunter
Deer Hunter
Has thanked: 4153 times
Been thanked: 3058 times

Post by Melek » 26 Sep 2024, 17:19

Bgm i na zahodu je nesto slicno ko te tvoje prve 3 recenice :hm
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:

Post by Masamune » 26 Sep 2024, 17:19

:D.

Post Reply

Return to “Posao & Ekonomija”