Automatizovane usluge i samousluživanje bez ljudskog faktora - koliko ste zagovornici navedenog?
Moderator: Krokodil Behko
- Masamune
- DeLorean
- Mood:
- Has thanked: 20897 times
- Been thanked: 18842 times
- Status: Offline
Automatizovane usluge i samousluživanje bez ljudskog faktora - koliko ste zagovornici navedenog?
Možda sam fulao sekciju, ali ima veze sa ekonomijom u kontekstu ušteda i slično.
Tema se odnosi na automatizaciju, samousluživanje i slično kod bukvalno svega i gdje je sve manje prisutan ljudski faktor s druge strane.
Pa evo, prvo automatizacija npr. - kartično plaćanje je jedan vid toga. Plaćanje u kešu će biti skroz ukinuto za par decenija i ide se ka tome silovito.
Automati u restoranima u kojima sami sebi naručujete hranu bez ljudskih faktora, pa je onda i platite tako ili samo platite uz prisustvo ljudskog faktora dok sve ostalo mašina.
Samousluživanje - sve je više restorana koji su na bazi toga da samom sebi ideš po hranu i donosiš na stol, čistiš stol i bacaš smeće u kantu kad završiš. Sve je manje restorana u kojima te ljudi, tj. pravi konobari, uslužuju i donose ti hranu, pa odnose suđe kad završiš.
I kod nas će sad da zaživi zakon kad ćemo sami sebi točiti gorivo na benzinskim pumpama što je slučaj u Evropi već duži period. Šta ćemo sa radnicima koji će postati tehnološki višak? Dobiće otkaze, pa neka se snalaze dalje?
Ne znam... koliko god da pratim, pa i sam guram tehnologiju i razvoj iste i na forumu, ne sviđaju mi se mnoge stvari.
Evo recimo ovo u vezi restorana. Ja preferiram restoran u kojem će me uslužiti ljudi konobari, a na osnovu toga i hrane koju naručim bih to platio i ostavio bih bakšiš ako je bilo sve ok. Ovi automati i slično kad sam ih vidio npr. u Areni u Zagrebu ja se ježim od toga. Bilo je oko 10-15 restorana jedan do drugog u krugu, a svi sa tim čudima. Pa kad bude gotovo ideš samom sebi po hranu. Nije da ne znam sebi naručiti i nije da mi je mrsko, ali je stvar preferencije i to jednostavno ne volim. Kad uđem negdje gdje se jede jednostavno hoću da budem uslužen i tačka. Skoro sve što je samousluživanje ja to gotovo pa automatski izbjegavam jer me nervira. Postajemo i mi samo kao roboti na takav način. Ja volim kad je s druge strane osoba od sa kojom mogu pročrvljati koju, malo se zezati, ugodan vam ostatak dana, doviđenja itd.
Šta vi imate da kažete na ovo?
Tema se odnosi na automatizaciju, samousluživanje i slično kod bukvalno svega i gdje je sve manje prisutan ljudski faktor s druge strane.
Pa evo, prvo automatizacija npr. - kartično plaćanje je jedan vid toga. Plaćanje u kešu će biti skroz ukinuto za par decenija i ide se ka tome silovito.
Automati u restoranima u kojima sami sebi naručujete hranu bez ljudskih faktora, pa je onda i platite tako ili samo platite uz prisustvo ljudskog faktora dok sve ostalo mašina.
Samousluživanje - sve je više restorana koji su na bazi toga da samom sebi ideš po hranu i donosiš na stol, čistiš stol i bacaš smeće u kantu kad završiš. Sve je manje restorana u kojima te ljudi, tj. pravi konobari, uslužuju i donose ti hranu, pa odnose suđe kad završiš.
I kod nas će sad da zaživi zakon kad ćemo sami sebi točiti gorivo na benzinskim pumpama što je slučaj u Evropi već duži period. Šta ćemo sa radnicima koji će postati tehnološki višak? Dobiće otkaze, pa neka se snalaze dalje?
Ne znam... koliko god da pratim, pa i sam guram tehnologiju i razvoj iste i na forumu, ne sviđaju mi se mnoge stvari.
Evo recimo ovo u vezi restorana. Ja preferiram restoran u kojem će me uslužiti ljudi konobari, a na osnovu toga i hrane koju naručim bih to platio i ostavio bih bakšiš ako je bilo sve ok. Ovi automati i slično kad sam ih vidio npr. u Areni u Zagrebu ja se ježim od toga. Bilo je oko 10-15 restorana jedan do drugog u krugu, a svi sa tim čudima. Pa kad bude gotovo ideš samom sebi po hranu. Nije da ne znam sebi naručiti i nije da mi je mrsko, ali je stvar preferencije i to jednostavno ne volim. Kad uđem negdje gdje se jede jednostavno hoću da budem uslužen i tačka. Skoro sve što je samousluživanje ja to gotovo pa automatski izbjegavam jer me nervira. Postajemo i mi samo kao roboti na takav način. Ja volim kad je s druge strane osoba od sa kojom mogu pročrvljati koju, malo se zezati, ugodan vam ostatak dana, doviđenja itd.
Šta vi imate da kažete na ovo?
- ironman
- sirius
- Has thanked: 23293 times
- Been thanked: 23830 times
- Status: Online
Re: Automatizovane usluge i samousluživanje bez ljudskog faktora - koliko ste zagovornici navedenog?
Ljude ne moze zamijeniti nista..a ko zna.
Mozda dodje do podjele.
Restorani u kojima ce posluzivati i usluzivati ljudi ce uvijek postojati.
Onako kontam..nekako je intimnije kad se narucuje i cijeli onaj folklor..
Ono kad izadjes sa dragom osobom ili osobama plus usput na baksisu pokazes da nisi stipsa
A ono sam...pa moze i samousluga ili robot.
Mozda dodje do podjele.
Ono kad izadjes sa dragom osobom ili osobama plus usput na baksisu pokazes da nisi stipsa

dream of spring...
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
- Has thanked: 13907 times
- Been thanked: 9604 times
Re: Automatizovane usluge i samousluživanje bez ljudskog faktora - koliko ste zagovornici navedenog?
Ovi sa automatima i takvim vidom narucivanja su uglavnom restorani brze hrane, ne i klasicni restorani. na takv amjesta idem rucati kad sam na poslu jer jednostavno brze ide, i to mi je ok.
Ali ako zelim otici u restoran s nekim, posjediti u lijepoj atmosferi, onda je druga prica - hocu meni kako bog zapovjeda, konobara koji mi i sam moze nesto ponuditi kao neki desert ili "geheimtip", pa da i sacem da mi naprave sve sto narucim.
Sto se automatizacije zivota tice, ne slazem se sa svacim.
Ne zelim da mi el.sporet ili frizider budu prikopcani na internet, ne zelim smart kuce i uredjaje. Previse se tome daje znacaja a jos uvijek je tako malo sigurnosti. Rizicno je to sve, ali eto.
Automatizacija u industriji i proizvodnji je djelomicno ok, ali kao sto Masamune reci, sta sa viskom radnika, od cega i kako da oni zive, kako prehranjivati porodicu.
Ali ako zelim otici u restoran s nekim, posjediti u lijepoj atmosferi, onda je druga prica - hocu meni kako bog zapovjeda, konobara koji mi i sam moze nesto ponuditi kao neki desert ili "geheimtip", pa da i sacem da mi naprave sve sto narucim.
Sto se automatizacije zivota tice, ne slazem se sa svacim.
Ne zelim da mi el.sporet ili frizider budu prikopcani na internet, ne zelim smart kuce i uredjaje. Previse se tome daje znacaja a jos uvijek je tako malo sigurnosti. Rizicno je to sve, ali eto.
Automatizacija u industriji i proizvodnji je djelomicno ok, ali kao sto Masamune reci, sta sa viskom radnika, od cega i kako da oni zive, kako prehranjivati porodicu.
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija 

- ironman
- sirius
Smart auto.
Ko sto onaj reko.
Dodjes kuci a kola sama sebi narucila set novih guma
Ko sto onaj reko.
Dodjes kuci a kola sama sebi narucila set novih guma

dream of spring...
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
Tako nekako.
Vazda mi na pameti ona epizoda X-files, kada masine otkazu poslusnost... I onda se sjetim Terminatora
Vazda mi na pameti ona epizoda X-files, kada masine otkazu poslusnost... I onda se sjetim Terminatora

- pizarro
- Forum [Bot]
- Has thanked: 5939 times
- Been thanked: 7318 times
ja da se pitam, u svakom restoranu treba uvesti automate za narudzbu kao u mcd-u i slicno, i odluci da li ides po hranu ili ti donesu gdje sjedis. ako je neki popularniji restoran, preko takvih automata da se dobije i mjesto ili da se rezervacija ukuca.
dolazim da jedem, fokus mi je hrana i ako jos ima koja osoba sa mnom, uz to da je cisto, nista mi vise ne treba.
dolazim da jedem, fokus mi je hrana i ako jos ima koja osoba sa mnom, uz to da je cisto, nista mi vise ne treba.
- amidza idriz
- Aktivni forumaš
- Has thanked: 1957 times
- Been thanked: 968 times
Varas se.ironman wrote: 14 Nov 2024, 11:47 Ljude ne moze zamijeniti nista..a ko zna.
Mozda dodje do podjele.
Ono kad izadjes sa dragom osobom ili osobama plus usput na baksisu pokazes da nisi stipsa![]()
Niko nije rekao da ce sve roboti i automati raditi ALI ce smanjiti potrebu za ljudstvom.
Npr. u restoranima robote napune prljavim sudjem i on ode u kuhinju da ga istovare sto znaci da je vec zamijenio par osoba.
Tako isto na benzinskim pumpama, sve zavrsis a nikoga ne vidis. Automati zamijenili 3-4 radna mjesta. Povremeno neko dodje da pocisti sve
prekontrolise i to je to.
#Jaki ljudi ne spustaju druge dole, oni ih podizu.#
- HAVANA
- Pituljica
- Has thanked: 2612 times
- Been thanked: 21797 times
Pih kaka sve a posebno kafana
Nije skupo na moru, skupo je na obali.
- ironman
- sirius
- HAVANA
- Pituljica
Kurcu mom mozes svirat bez ljudskog faktora.Sve fol jednostavno a sve komplikovanije.Bukiro kartu za charleroi a greskom auto u briselu na zaventemu.4 dana se ja j.... ne postoji opcija promijeni mjesto preuzimanja a dio vec platio.Na chatu naka umjetna inteligencija,kurceva.Isto ko banka,imo problem i postavim pitanje kaze ne znam u fazi razvoja smo.Jedva sinoc dodjemo do agenta ,morali jedno 40 puta kliknut da dodjemo do te mogucnosti i nazovemo kaze 89 ste na redu.O jebo ti sestru.Jedva.U spaniji citav dan hodo nisam uspio nigdje platiti sa 200 eura.Potrosio sve sitnije ostalo po 200.Na kraju digo na bankomatu 180 skino mi 415 km.Usli da jedemo one nake bandere pa da klikam,nek ti babo klika,mrs.I jos u kafanu da odem i da je automatizovano,necu nidje ni ic.
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
Ja is stare banke otisla jer nisu imali sposobnog agenta, sve si radio samo telefonom i preko aplikacije.
Mrs!
Sad ko i svi luzeri u Reiffeisen banci
Ali imam svog agenta, kad mi nesto treba njega zovem.
Rahat!
Mrs!
Sad ko i svi luzeri u Reiffeisen banci

Rahat!

- HAVANA
- Pituljica
Prodas auto i covjek ti donese pare,14000 recimo.Sta ces sa njima,u bingu trosit.Ne da kobila polozit, ni uz ugovor vise ne daju.Dignes sa racuna 30000 km,poslije mjesec dana da vratis ne moze kaze.Kako bona ne moze ocrni mi vlastite pare? Eto tako kaze.Sto ste dizali.Eto bio mi qrcu cejf,lezo u krevetu i baco ih,sta tebe briga.Uzmi,prijavi to tamo negdje pa nek meni dodju.Ne smijem kaze.Idiotluk do idiotluka.
Last edited by HAVANA on 14 Nov 2024, 12:30, edited 1 time in total.
- pizarro
- Forum [Bot]
havana, nije sve tako crno, u kafanama ce bit gratis razbijanje flasa i casa od glavu robota.
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
Kaze "check-in" za let online
Ne zelim, hocu na "sanku", da mi seka lijepo da papir, na kojem pise sjediste i gate.
Onako online, kao sve, i opet moras na sank da ostavis kofer, i uzmes papiric za kofer.
Ne zelim!

Ne zelim, hocu na "sanku", da mi seka lijepo da papir, na kojem pise sjediste i gate.
Onako online, kao sve, i opet moras na sank da ostavis kofer, i uzmes papiric za kofer.
Ne zelim!

- HAVANA
- Pituljica
Apsolutno romanticno i nadasve emotivno.pizarro wrote: 14 Nov 2024, 12:30 havana, nije sve tako crno, u kafanama ce bit gratis razbijanje flasa i casa od glavu robota.
- HAVANA
- Pituljica
Pa mozes ali kooostaaaJulia-Klara wrote: 14 Nov 2024, 12:31 Kaze "check-in" za let online![]()
Ne zelim!
- pizarro
- Forum [Bot]
sve pomete i onda te jos pita: jeste li bili zadovoljni mojom glavom?
- HAVANA
- Pituljica
Nema gore bankeJulia-Klara wrote: 14 Nov 2024, 12:29 Ja is stare banke otisla jer nisu imali sposobnog agenta, sve si radio samo telefonom i preko aplikacije.
Mrs!
Sad ko i svi luzeri u Reiffeisen banciAli imam svog agenta, kad mi nesto treba njega zovem.
Rahat!
- HAVANA
- Pituljica
Jesam.Donesi vrata da izadjem.Napustam objekat.
- Dori
- Forum [Bot]
- Mood:
- Has thanked: 15060 times
- Been thanked: 14791 times
Automatizacija, napredak, sve ok pod uslovom da se ljudi koji su radili te poslove prebace na neka druga mjesta. Ali nazalost razvoj tehnologije donosi i manje radnih mijesta i masovna otpuštanja. A samim tim pad ekonomije i svega ostalog.
Ovdje recimo na ulazu u prodavnicu uzmeš skener, sam skeniras, vratiš ga na izlazu i platiš to sto si kupio. Ne moraš uopste sresti ni jednu osobu. Postoje ljudi koji tu rade, pomažu ako je neki problem ili možeš dobiti nasumičnu kontrolu da vide jesi li sve skenirao.
Ali ako vidim da ima bar jedna kasa gdje neko radi, izbjegavam da skeniram sama iako je brže i lakše, već odem na kasu.
Sve mi nekako ovo prebrzo ide….Od tehnologije do korištenja AI….Skoro gledam oglas za posao, traže poznavanje rada sa ChatGPT i ostalih AI programa….
Možda sam staromodna, ali mislim da ćemo žaliti za “starim vremenima” i ljudskim kontaktom.
Ovdje recimo na ulazu u prodavnicu uzmeš skener, sam skeniras, vratiš ga na izlazu i platiš to sto si kupio. Ne moraš uopste sresti ni jednu osobu. Postoje ljudi koji tu rade, pomažu ako je neki problem ili možeš dobiti nasumičnu kontrolu da vide jesi li sve skenirao.
Ali ako vidim da ima bar jedna kasa gdje neko radi, izbjegavam da skeniram sama iako je brže i lakše, već odem na kasu.
Sve mi nekako ovo prebrzo ide….Od tehnologije do korištenja AI….Skoro gledam oglas za posao, traže poznavanje rada sa ChatGPT i ostalih AI programa….
Možda sam staromodna, ali mislim da ćemo žaliti za “starim vremenima” i ljudskim kontaktom.
”Fascism is cured by reading and racism is cured by traveling”