Učenici iz BiH najgori u regiji na TIMSS istraživanju iz matematike, u prirodnim naukama ispod prosjeka

Pozorište, slikarstvo, škola, fakultet, istraživanja, izumi.

Moderator: Krokodil Behko

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:
Has thanked: 20878 times
Been thanked: 18809 times
Status: Online

Učenici iz BiH najgori u regiji na TIMSS istraživanju iz matematike, u prirodnim naukama ispod prosjeka

Post by Masamune » 04 Dec 2024, 14:35

Image

Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje objavila je danas rezultate i preporuke međunarodnog istraživanja TIMSS 2023 za Bosnu i Hercegovinu.
TIMSS (Trends in International Mathematics and Science Study) je međunarodno istraživanje trendova u znanju matematike i prirodnih nauka, koje pruža podatke o učeničkim postignućima iz spomenutih oblasti, kao i elementima koji na njih utječu.

Učenici iz Bosne i Hercegovine, u istraživanju TIMSS, sudjeluju po treći put, nažalost, ne u kontinuitetu.

Prvi put, 2007. godine, u istraživanju su sudjelovali učenici osmih razreda osnovne škole, a rezultati koje su ostvarili bili su ispod međunarodnog prosjeka.

Drugi put, 2019. godine, u istraživanju su sudjelovali učenici četvrtih razreda osnovne škole, a ostvareni rezultati pokazali su kako 24 posto testiranih učenika ne može doseći čak ni nisku razinu postignuća u oblasti matematike te kako samo 1 posto učenika, ili svaki stoti, ostvaruje rezultat u naprednoj referentnoj vrijednosti iz matematike i prirodnih nauka.

Treći put, 2023. godine, istraživanje je u Bosni i Hercegovini provedeno na uzorku od 3391 učenika četvrtih razreda iz 120 osnovnih škola.

Slično prethodnim istraživanjima i ovaj put rezultati pokazuju kako su postignuća učenika iz Bosne i Hercegovine ispod međunarodnog prosjeka.

Učenici 4. razreda u BiH su na testu iz matematike ostvarili 447 bodova, a na testu iz prirodnih nauka 448 bodova. Postignuće ostvareno na oba testa pozicionira BiH ispod prosjeka TIMSS skale koji iznosi 503 boda za matematiku i 494 bodova za prirodne nauke i razlika u odnosu na prosjek je statistički značajna.

U Bosni i Hercegovini djevojčice ostvaruju bolja prosječna postignuća iz prirodnih nauka od dječaka i razlika u postignućima je statistički značajna, dok na međunarodnoj razini, djevojčice ostvaruju bolja prosječna postignuća iz prirodnih nauka od dječaka, ali razlika nije statistički značajna.

U Bosni i Hercegovini dječaci ostvaruju bolja prosječna postignuća iz matematike, ali razlika nije statistički značajna, dok na međunarodnoj razini, dječaci ostvaruju bolja prosječna postignuća iz matematike i razlika je statistički značajna.

Rezultati TIMSS 2023 opet su pokazali kako samo 1 posto učenika u BiH, ili svaki stoti, ostvaruje rezultat u naprednoj referentnoj vrijednosti iz matematike, dok naprednu referentnu vrijednost iz prirodnih nauka doseže 0 posto učenika.

Učenici svih zemalja iz okruženja ostvaruju bolja postignuća iz matematike – Kosovo 451, Sjeverna Makedonija 474, Crna Gora 477, s tim da su učenici Albanije 512, Slovenije 514 i Srbije 523 iznad prosjeka TIMSS skale. Učenici Bosne i Hercegovine ostvaruju nešto bolja prosječna postignuća iz prirodnih nauka od učenika prethodno nabrojenih zemalja, s izuzetkom Srbije 510 i Slovenije 526 čiji učenici ostvaruju rezultate iznad prosjeka TIMSS skale i u prirodnim naukama.

Kao i u prethodnim ciklusima TIMSS istraživanja, najbolja postignuća iz matematike i prirodnih nauka ostvarile su zemlje dalekog istoka. Učenici iz Singapura ostvaruju čak 615 bodova na testu iz matematike te 607 bodova na testu iz prirodnih nauka.

Istraživanje TIMSS 2023 pruža nam priliku za dublji uvid u razine postignuća naših učenika, kao i u kontekstualne okvire koji na ta postignuća utječu – od stavova učenika prema učenju, preko podrške kućnog okruženja, do dostupnih resursa i kvalitete nastavnog procesa u školama.

Bitno je napomenuti kako je istraživanje TIMSS 2023 provedeno bez sudjelovanja Republike Srpske i Kantona 10, zbog čega rezultati naših učenika nisu zabilježeni u međunarodnim trendovima. Trend će moći pratiti samo one nadležne obrazovne vlasti čiji su učenici sudjelovali u zadnja dva ciklusa TIMSS istraživanja.

"Rezultati i preporuke istraživanja bit će, kao i dosad, distribuirane svim razinama obrazovnih vlasti u zemlji kako bi se poduzeli konkretni koraci na unapređenju kvalitete obrazovanja i ubrzavanju kurikularne reforme. Samo uz prilagodbu obrazovnih sistema funkcionalnim znanjima, vještinama i kompetencijama, uz praćenje trendova postignuća učenika na globalnoj razini – možemo omogućiti našoj djeci da ne zaostaju za svojim vršnjacima u drugim zemljama te da bude kompetentni na tržištu rada", navode iz Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje.

klix.ba

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:

Re: Učenici iz BiH najgori u regiji na TIMSS istraživanju iz matematike, u prirodnim naukama ispod prosjeka

Post by Masamune » 04 Dec 2024, 14:35

Ovo je nešto od onog što nas najviše treba brinuti.

Jebeš i rakete i dronove.

Sioux
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 1323 times
Been thanked: 1564 times
Status: Offline

Re: Učenici iz BiH najgori u regiji na TIMSS istraživanju iz matematike, u prirodnim naukama ispod prosjeka

Post by Sioux » 04 Dec 2024, 14:56

Zašto kanton 10 nije učestvovo..

On bi značajno povečo prosjek..
Pogled Joca Vujičića

harlekin
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 163 times
Been thanked: 354 times

Post by harlekin » 04 Dec 2024, 15:22

Steta,tolike prilike se nude tim mladim ljudima u BiH.
S 4 razreda osnovne mozes bit nacelnik,zamisli sta se moze s faksom dobrim,mozda cak uz malo srece radit u pogonu neke tvornice u njemackoj.

ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:
Has thanked: 45589 times
Been thanked: 8163 times

Post by ElTriconi » 04 Dec 2024, 16:52

Ne treba mecat u ta testiranja kocke, trokute i to. Samo metat jabuke, kruske, meso i koeficiente iz kladionice pas vidit prosjeka 🤗😊
A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao
Da bog da se do vijeka ne probudio 🤗😊

Nice
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 22130 times
Been thanked: 9500 times

Post by Nice » 04 Dec 2024, 17:49

Očekivano, nažalost

HAVANA
Pituljica
Pituljica
Has thanked: 2611 times
Been thanked: 21777 times

Post by HAVANA » 04 Dec 2024, 18:18

Dobro su ikako pri pameti sa ovakvim debilskim uredjenjem drzave.Koga boli qrac za djecu i obrazovanje, skoro nikog.
Nije skupo na moru, skupo je na obali.

Nice
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Nice » 04 Dec 2024, 18:22

Nikog

ironman
sirius
sirius
Has thanked: 23259 times
Been thanked: 23804 times

Post by ironman » 04 Dec 2024, 20:08

Matematika i prirodne nauke..
Nisam siguran da nas 2,5 miliona u odnosu na npr 350mil amera bas toliko zaostajemo.
Kad se uzme uzorak djece.
Nije to nikakav pokazatelj.
Barem ja to mislim .
A stoji da u nasim skolama radi ogroman broj ljudi kojima tu nije mjesto.
Ali to je druga tema.
dream of spring...

amidza idriz
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 1944 times
Been thanked: 965 times

Post by amidza idriz » 04 Dec 2024, 20:12

Za lo sno.
#Jaki ljudi ne spustaju druge dole, oni ih podizu.#

Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
Has thanked: 21394 times
Been thanked: 5787 times

Post by Veca » 04 Dec 2024, 22:04

dobri im ucitelji :kafa
Kako da ne budem stepski vuk, olinjali pustinjak usred svijeta ciji ciljevi nisu moji, cije mi radosti nista ne znace!

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 13907 times
Been thanked: 9602 times

Post by Julia-Klara » 05 Dec 2024, 09:44

dobri im i roditelji vala
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:

Post by Masamune » 05 Dec 2024, 09:48

dobri im i ovi stariji forumaši i forumašice koji ih savjetuju

:mmm

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Julia-Klara » 05 Dec 2024, 09:50

Nego, znanje vise nije na cijeni, bar ne ono klasicno.
MI smo generacije koje su citale, bile radoznale, a to ne vidim kod danasnje omladine i djece.
Rijetkost je pronaci nekoga koga zanimaju teme tipa geografija, zivotinje, istorija...
I onda me iznenadi sin moje rodice, koji ima zivotinjski svijet u malom prstu, dijete ide 3 razred, procitao najvise knjiga od sve djece u skoli (cetvorogodisnja skolica), a zivotinjama zna i latinske nazive :lud

Pa onda dolazimo do roditelja, koji se jako malo bave njim (starije dijete, ostavljen sam sebi), mladji je centar svijeta, dok ovog starijeg samo tjeraju u sobu kako ne bi smetao. Dusa me boli zbog njega!

Pametan, kulturan, milina pricati s njim, a onaj mali krelac djavo!

Sjecam se da su i prije bila ta testiranja, ako se radi o istima, uvijek su isli najbolji uceniti iz odredjenih predmeta, sto mene naravno nije kacilo :valja Doduse, jesu Titovim stazama revolucije, a i to samo jedne godine :valja

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Julia-Klara » 05 Dec 2024, 09:50

Masamune wrote: 05 Dec 2024, 09:48 dobri im i ovi stariji forumaši i forumašice koji ih savjetuju

:mmm
Nemam svoje djece da bih ih savjetovala

ironman
sirius
sirius
Has thanked: 23259 times
Been thanked: 23804 times

Post by ironman » 05 Dec 2024, 09:52

Juce kazem da nije ovo nikakav amanzaman podatak.
Koliko su ljudi i zene prezaposleni kod nas dobro da se nadje vremena za radit s djecom ,skola msm.
dream of spring...

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Julia-Klara » 05 Dec 2024, 09:56

Ma dobro, postoji i ona da za nesto imas talenat, za nesto nemas.
Za matematiku nikad nisam imala, dok za jezike jesam, kao i za neke druge predmete.
Ali ne bi mene niko ni poslao na testiranje kao uzorak.

Ono sto me brine je da mozda jesu testirali najbolje/talentovane, pa su i oni imali lose rezultate :ovaj

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:

Post by Masamune » 05 Dec 2024, 10:02

Julia-Klara wrote: 05 Dec 2024, 09:50 Nego, znanje vise nije na cijeni, bar ne ono klasicno.
MI smo generacije koje su citale, bile radoznale, a to ne vidim kod danasnje omladine i djece.
Rijetkost je pronaci nekoga koga zanimaju teme tipa geografija, zivotinje, istorija...
I onda me iznenadi sin moje rodice, koji ima zivotinjski svijet u malom prstu, dijete ide 3 razred, procitao najvise knjiga od sve djece u skoli (cetvorogodisnja skolica), a zivotinjama zna i latinske nazive :lud

Pa onda dolazimo do roditelja, koji se jako malo bave njim (starije dijete, ostavljen sam sebi), mladji je centar svijeta, dok ovog starijeg samo tjeraju u sobu kako ne bi smetao. Dusa me boli zbog njega!

Pametan, kulturan, milina pricati s njim, a onaj mali krelac djavo!

Sjecam se da su i prije bila ta testiranja, ako se radi o istima, uvijek su isli najbolji uceniti iz odredjenih predmeta, sto mene naravno nije kacilo :valja Doduse, jesu Titovim stazama revolucije, a i to samo jedne godine :valja
Te Titove generacije su jedne od najgorih generacija. Znaš zbog čega? Zato što su preširoko učili i previše su se bacali na više stvari odjednom jer je to sistem tražio od njih (tj. škole i fakulteti i svaki profesor je držao velike kriterije kao da ih je lično Bog spustio sa nebesa), a malo na specijalizacije u određenim oblastima. Zato se te generacije baš puno hvale opštim znanjem kojeg definitivno imaju mnogo više nego današnje generacije, ali ih je jedan švabo koji se fokusirao samo na CnC mašine vremenom prešišao koji možda i ne zna gdje je Bosna i ne interesuje ga, a njima bi to bilo smiješno što on ne zna.

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Julia-Klara » 05 Dec 2024, 10:04

Slazem se.
Medjutim, ja sam ipak uspjela pronaci ono sto me zanima i drzala se toga.
Matematika (i sve ostalo sto je sadrzavalo brojeve, formule) nikad nije bila moj fah, niti ce.
Drustvene nauke, pogotovo knjizevnost, DA. I dan danas.

Nice
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Nice » 05 Dec 2024, 11:06

ironman wrote: 05 Dec 2024, 09:52 Juce kazem da nije ovo nikakav amanzaman podatak.
Koliko su ljudi i zene prezaposleni kod nas dobro da se nadje vremena za radit s djecom ,skola msm.
Uvijek se može naći pola sata vremena

Post Reply

Return to “Kultura, umjetnost, edukacija, nauka”