Zašto se ADHD ne treba tretirati kao medicinski poremećaj

Savjeti za zdraviji i bolji život

Moderator: Krokodil Behko

Post Reply
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9884 times
Been thanked: 11685 times
Status: Offline

Zašto se ADHD ne treba tretirati kao medicinski poremećaj

Post by Krokodil Behko » 19 Dec 2024, 09:16

Image

Ne tako davno, smatralo se da poremećaj pažnje i hiperaktivnosti (ADHD) pogađa samo dječake školskog uzrasta - one nestašne koji ne mogu mirno sjediti na času i stalno upadaju u nevolje. Danas broj dijagnoza ADHD-a brzo raste u svim starosnim grupama, s najvećim porastima kod mladih i žena srednjih godina.

Podaci su zapanjujući. Oko 2 miliona ljudi u Engleskoj, odnosno 4 posto populacije, smatra se da ima ADHD, navodi Nuffield Trust, think-tank organizacija.

Njegovi simptomi često se preklapaju s onima autizma, disleksije i drugih stanja koja se, poput ADHD-a, smatraju uzrokovanim načinom na koji se mozak razvija. Sveukupno, 10-15 posto djece pokazuje obrasce pažnje i obrade informacija koji spadaju u ove kategorije, piše Economist.

Trenutno se ADHD u Britaniji tretira kao nešto što ili imate ili nemate. Ovakav binarni pristup dijagnozi ima dvije posljedice. Prva je da tretiranje svih kao bolesnih preopterećuje zdravstvene sisteme. Liste čekanja za procjenu ADHD-a u Engleskoj su duge do deset godina; sistem obrazovanja za djecu s posebnim potrebama jedva izdržava pritisak. Druga posljedica nastaje kada se ADHD tretira kao disfunkcija koju treba "popraviti". To dovodi do strašnog gubitka ljudskog potencijala. Prisiljavanje ljudi da se uklope u "normalno" iscrpljuje i može uzrokovati anksioznost i depresiju.

Binarni pogled na ADHD više nije podržan naukom. Istraživači su shvatili da ne postoji nešto što bi se moglo nazvati "ADHD mozak". Karakteristike na osnovu kojih se postavlja dijagnoza ADHD-a—problemi s pažnjom, impulzivnost, poteškoće u organiziranju svakodnevnog života—obuhvataju širok spektar ozbiljnosti, slično običnim ljudskim osobinama. Za one na ekstremnom kraju spektra, lijekovi i terapija mogu biti ključni za završetak škole ili zadržavanje posla, pa čak i spasiti život, suzbijajući simptome koji vode do nesreća.

Ali za većinu ljudi s ADHD-om, simptomi su dovoljno blagi da nestaju kada im okolina omogućava da iskoriste svoje snage. Umjesto da se ljudi pokušavaju "normalizirati", razumnije je—i jeftinije—prilagoditi učionice i radna mjesta neurodiverzitetskim potrebama.

U Portsmouthu, na jugu Engleske, nastavnici su obučeni da procijene neurodiverzitetski profil djeteta na osnovu karakteristika koje uključuju govor, nivo energije, pažnju i prilagodljivost. Cilj je utvrditi gdje djeci treba podrška (npr. lako se ometaju) i gdje su njihovi talenti (npr. vizualni su učenici), bez postavljanja konkretnih dijagnoza. Organiziranje nastave tako da se kombinira sjedenje, stajanje i rad u grupama jedan je od načina da se olakša djeci s osobinama tipičnim za ADHD.

Veća sloboda da sami biraju kada će doći u školu ili na posao može pomoći onima koje iscrpljuje senzorno preopterećenje tokom jutarnje gužve. Sažeci lekcija ili radnih bilješki u obliku tačaka, slušalice koje blokiraju buku i tihi prostori također mogu biti od pomoći.

Takve stvari trebale bi biti univerzalno dostupne u školama i na radnim mjestima. Veće razumijevanje neurodiverziteta smanjilo bi vršnjačko nasilje u školama i pomoglo menadžerima da shvate da neurodivergentne osobe često nisu generalisti, već specijalisti. Možda nisu dobre u velikim sastancima ili bučnim učionicama, ali su izvanredne u stvarima poput multitaskinga i vizualnih ili repetitivnih aktivnosti koje zahtijevaju pažnju na detalje.

Mudro korištenje njihovih talenata podrazumijeva delegiranje zadataka koje ne mogu dobro obaviti drugima. Kultura koja toleriše razlike i ima prosvijetljen pogled na pravila pomoći će ljudima da postignu više i više uživaju u životu. To je, umjesto većeg broja medicinskih pregleda, najbolji način da se pomogne sve većem broju ljudi koji čekaju dijagnozu ADHD-a.

(klix)

Skin
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 2937 times
Been thanked: 3315 times

Re: Zašto se ADHD ne treba tretirati kao medicinski poremećaj

Post by Skin » 19 Dec 2024, 09:42

danas svi imaju adhd, pitanje je samo kojeg stepena. mozda ovaj pristup i ima smisla, ali samo zbog toga sto je tesko razluciti je li to opipljiv poremecaj kognitivnih sposobnosti ili mozda ponasanje koje je posljedica pretjeranog koristenja telefona, ekrana, ljenosti, nedostatka truda itd. svakako se primjenjuju tehnike i daju savjeti kako odrzati fokus, rasporediti taskove, povecati efikasnosti, ukloniti distrakcije, praviti reasporede... nisam za stimulanse koji se inace daju kad se adhd tretira medicinski. ucenjem kako da se uci i nauci, razlucuju informacije i usvoje elementi logickog razmisljanja i povezivanja, uz neku meditaciju i stvaranje mirnog, insipirativnog okruzenja - mogu se podstaci i ljudi sa adhd da izvrse zadatke koji su pred njima. svima je potreban taj mir danas, pa zasto ne to raditi istovremeno sa svima...

Koraci_u_noci
Penzioner
Penzioner
Has thanked: 9405 times
Been thanked: 10182 times

Post by Koraci_u_noci » 19 Dec 2024, 09:50

U sustini je sve stvar definicije. Sad su svemu sto odstupa na bilo koji nacin od, nazovi prosjecnog, dali neku dijagnozu, samo da bi psihijatri dobili na vaznosti i farmaceutska industrija ostvarivala profit. U nase doba bilo par dijagnoza, sad ih je na stotine.
Pobjeci sad od svega zelim

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 19 Dec 2024, 10:11

Skin wrote: 19 Dec 2024, 09:42 danas svi imaju adhd, pitanje je samo kojeg stepena. mozda ovaj pristup i ima smisla, ali samo zbog toga sto je tesko razluciti je li to opipljiv poremecaj kognitivnih sposobnosti ili mozda ponasanje koje je posljedica pretjeranog koristenja telefona, ekrana, ljenosti, nedostatka truda itd. svakako se primjenjuju tehnike i daju savjeti kako odrzati fokus, rasporediti taskove, povecati efikasnosti, ukloniti distrakcije, praviti reasporede... nisam za stimulanse koji se inace daju kad se adhd tretira medicinski. ucenjem kako da se uci i nauci, razlucuju informacije i usvoje elementi logickog razmisljanja i povezivanja, uz neku meditaciju i stvaranje mirnog, insipirativnog okruzenja - mogu se podstaci i ljudi sa adhd da izvrse zadatke koji su pred njima. svima je potreban taj mir danas, pa zasto ne to raditi istovremeno sa svima...

Možda bi prvo trebali definisati "normalnost".

Što se tiče isticanja kako je danas sve više tog ADHD, pa vjerovatno ga je bilo i prije, samo što struka nije bila dovoljno napredna, da dijagnosticira, pa se sve podvodilo (od strane roditelja, učitelja, itd) pod nestašluke, zlobu, lijenost, sihiri, itd..

Skin
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Skin » 19 Dec 2024, 10:17

mnogo je vise resursa danas i mogucnosti istrazivanja pojava i procesa kroz neuronauku i proucavanje ljudskog ponasanja.
vrlo je opasno nekako kada ti to dijagnosticiraju... sama dijagnoza te limitira i gurne jednim putem. a s druge strane, ne znas koliko je rizicno ici kroz zivot, a da ti to nije dijagnosticirano i da se ne tretira. moze dovesti do vleikih kriza licnosti, depresije zbog te nemogucnosti za koju ne znas sta je. cesto uz adhd idu i druge dileme...jesam li ovo ili ono itd. po meni, najveci dio posla treba uraditi u pristupu obrazovanju i usvajanju informacija, ucenju i sticanju znanja, procesu kako se to radi. poceti od osnovnog, ukinuti u nastavi ljude koji predaju i uce druge, a uopste ne vole uciti. to bi trebao biti jedini kriterij zaposljavanja zapravo. to je samo jedan ugao posmatranja u kojem sistem i okolina uticu na razvoj adhd-a, kao i to da je adhd uglavnom neki poremecaj ucenja... pa onda teza da se moze i nositi s tim teskocama nekim sistemskin promjenama najprije. ali realnost je nesto sasvim drugo, nazalost.
koliko sam vidjela u praksi, preveliki testovi i obimni zadaci su izazov za osobe sa adhd-om, treba ih razbiti na manje taskove sa nekim jasnim ciljem i postignucem. i vidjela sam da to uopste nisu osobe koje trce na sve strane i skacu s teme na temu ili fizicki ne mogu mirno sjediti na jednom mjestu, nego su suprotno tome, mirni, tihi i povuceni. kako to, ja ne znam, zbog toga mi se cini da je to kompleksnije nego sto mi to stavimo neki label..

ironman
sirius
sirius
Has thanked: 26097 times
Been thanked: 26729 times

Post by ironman » 19 Dec 2024, 10:17

Ne postoji biznis koji moze parirati farmaciji.
Vojna industrija i sve uz nju nekad mozda.
Danas vise ne.
8 milijardi ljudi na planeti.
8 milijardi potencijalnih pacijenata.
To je ono sto farmaceutska industrija vidi.
Naravno da sam na strani medicine.
Samo ovo sto se radi...to je nesto drugo
Da ne odem s teme..
Jednostavno pokusace se sve rijesiti nekom terapijom.
" nema problema" ma ne brinite imamo terapiju i za " nema problema".
Ako nista silni suplementi,dodaci ishrani i sta sve ne...
dream of spring...

Skin
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Skin » 19 Dec 2024, 10:19

Krokodil Behko wrote: 19 Dec 2024, 10:11

da, ali kako mislis?

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:
Has thanked: 22556 times
Been thanked: 20704 times

Post by Masamune » 19 Dec 2024, 10:32

Gotovo da je danas nemoguće definisati normalnost u ovom segmentu.
People struggle with accepting reality primarily because it can be painful, anxiety-inducing, and may challenge their deeply held beliefs, comfort zones, or sense of self. This resistance is a natural psychological response, but it can hinder personal growth and problem-solving. Ultimately, while rejecting reality can offer temporary relief, accepting things as they are is crucial for processing emotions, personal growth, and making effective, realistic choices to move forward.

tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 762 times
Been thanked: 1151 times

Post by tuzlak1212 » 19 Dec 2024, 10:36

Meni je od instagram reelova i raznih drugih shortova u jednom momentu sitcom epizoda od 20minuta postala preduga, gledao sam je na tri puta, tad sam izbrisao Insta da se oporavim.

ironman
sirius
sirius

Post by ironman » 19 Dec 2024, 10:37

A koliko stvari bi trebalo redefinisati.
Jer recimo ako djecu gledamo.
Eto do 15 godina.
Sve ono sto su mogli reci da im je bitno pa da povuces potez i kaznis ih ako treba oduzimanjem te igracke ili konzole ili sta ja znam.
Uporediti sa reakcijom zabrane pristupa internetu..
Razina reakcije nije ni priblizna .
Siguran sam.
Imam osjecaj da su ove generacije kojima je internet od rodjenja kao nama recimo struja u kuci da su egzistencijalno vezani za njeg.
Da misle da ne postoji i da zivot nije moguc ako nema interneta.
E sad. Ko ce od naucnika danas definisati normalno kad to uzme u obzir.
Taj faktor. Da ljudska bica smatraju da,nema zivota ako nema virtualnog zivota..
Sve to je dio slagalice na koju odgovor mozda a i to samo mozda moze AI ponudit odgovor.
Ovo gore ,sto kazem "kazniti" djecu
Tu mislim na doprijeti do njih..
dream of spring...

tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 762 times
Been thanked: 1151 times

Post by tuzlak1212 » 19 Dec 2024, 10:42

Isto na poslu i kod starijih kolega koji su 40+ - 50 godina sam primjetio da na online sastanku nemaju koncentraciju na sastanku ako istovremeno ne igraju neku glupu igricu na drugom monitoru da nesto rade rukama i ocima dok usima slusaju, i to je ADHD simptom i to i kod starijih.

Nije sve laz, nagledao sam se i svjedocim svaki dan, to su poremecaji koncentracije zbog tehnologije i previse mogucnosti i navike za brz dopamin kroz sve ekstremitete

Sioux
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 1386 times
Been thanked: 1691 times

Post by Sioux » 19 Dec 2024, 10:45

Sve je to progres transhumanizma..
Pogled Joca Vujičića

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 19 Dec 2024, 10:48

Skin wrote: 19 Dec 2024, 10:19
Krokodil Behko wrote: 19 Dec 2024, 10:11

da, ali kako mislis?

E pa to je to.
Svi mi radimo čudne stvari ponekad, pa nemamo baš svi ADHD :cudi
Npr, kako bi ti nazvala, kad neko poreda po stolu u savršenom nizu: futrolu od naočala, daljinski, cigare, upaljač šolju za kafu, itd?

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:

Post by Masamune » 19 Dec 2024, 10:49

Nismo mi normalni čim pišemo na forumu.

:ooo
People struggle with accepting reality primarily because it can be painful, anxiety-inducing, and may challenge their deeply held beliefs, comfort zones, or sense of self. This resistance is a natural psychological response, but it can hinder personal growth and problem-solving. Ultimately, while rejecting reality can offer temporary relief, accepting things as they are is crucial for processing emotions, personal growth, and making effective, realistic choices to move forward.

ironman
sirius
sirius

Post by ironman » 19 Dec 2024, 10:49

Ja sam potpuno normalan.
dream of spring...

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:

Post by Masamune » 19 Dec 2024, 10:52

ironman wrote: 19 Dec 2024, 10:49 Ja sam potpuno normalan.
Nisi. Navijaš za Real.

Sioux
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 1386 times
Been thanked: 1691 times

Post by Sioux » 19 Dec 2024, 10:53

Artifišl intelidžens odlučuje ko je normalan..
Pogled Joca Vujičića

ironman
sirius
sirius

Post by ironman » 19 Dec 2024, 11:17

Ne odlucuje naravno.
Ali smjernice su dobrodosle.
Moze pomagati oko puta u svemir ili nuklearne fusije.
Zasto ne poslusati sta ima rec o ovome.
Evo..ja pokusavam komunicirat s tobom.
Ti opet vazda nesto ne znam ni sta pokusavas al ispadne ko da me ne volis a nemas ni jedan jedini razlog..
Srecom ja sam potpuno normalan pa to uvijek dobro svrsi.
dream of spring...

Skin
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Skin » 19 Dec 2024, 11:33

Krokodil Behko wrote: 19 Dec 2024, 10:48
Skin wrote: 19 Dec 2024, 10:19
da, ali kako mislis?

E pa to je to.
Svi mi radimo čudne stvari ponekad, pa nemamo baš svi ADHD :cudi
Npr, kako bi ti nazvala, kad neko poreda po stolu u savršenom nizu: futrolu od naočala, daljinski, cigare, upaljač šolju za kafu, itd?
ako ima anksioznost i neugodan osjecaj ako to nije poredano kako treba, onda valjda OCD. u suprotnom, ljubav prema simetriji :rozi.

ADHD se treba utvrditi klinickim ispitivanjem, razne skale mjerenja, testovi koji se naprave...takodjer i pravila poput onoga da to ponasanje treba trajati najmanje 6 mjeseci, da simptomi moraju postojati prije 12-e godine zivota i ako nije dijagnostiricano ranije, da se simptomi ispoljavaju u najmanje dva okruzenja (ne samo u porodici, ne samo u skoli, itd) i da simptomi znacajno onemogucavaju funkcionisanje, drustveno, akademsko, profesionalno. i da se svi ti simptomi ne mogu bolje objasniti npr. anksioznoscu, depresijom ili poremecajima spavanja. ADHD simptomi imaju slicnosti sa drugim 'poremecajima'.

a vidi sta kazu sada u tekstu koji si postavio: ne postoji ADHD mozak.

ADHD uzrokuje kombinacija faktora - nasljedno (genetski faktor), disbalans neurotransmitera (dopamin, paznja i motivacija) (neuroloski faktor), da nastaje zbog preranog rodjenja, izlozenosti toksinima itd (faktori okoline).

kako su sada ovako nesto pokazali, nisam citala detaljno - ali mi se opet cini kao iskorak ka shvatanju sireg konteksta i boljem ukljucivanju osoba sa ADHD u drustvo i okolinu.

zbog tehnologije, svi manifestujemo nekakvog adhd-a...to sam htjela reci, da pobjegnemo od tog labela - ali naravno da to nije tacno, mozda jer nismo svi uradili testove :D.

uzrok adhd-a nije tehnologija, ona ga moze pospjesiti i pojacati simptome, ali ne moze nastati samo upotrebom tehnologije, bez ovih drugih faktora. ali utvrdjivanje je kompleksno.

a po 'novom' ili bolje reci po ovom tekstu i 'najnovijim istrazivanjima', rjesavamo se tog binarnog pristupa i stigme oko ADHD-a tako sto kazemo da je varijacija u stepenima u kojem neko moze imati ADHD, i da je to takodjer na spektru i da nije stvar u tome ili ga imas ili ga nemas, nego varira u intenzitetu i trazi individualniji pristup. i dalje je to neurobioloski disbalans, da, ako si to htio reci. ali i drugi faktori su tu, jer jos dosta poremecaja je isto to, pa mozda prije nego potegnemo za stimulansima da popravimo prvo i okruzenje i pruzimo vise sistemske podrske. tako sam shvatila.

Skin
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Skin » 19 Dec 2024, 11:42

ironman wrote: 19 Dec 2024, 11:17 Ne odlucuje naravno.
Ali smjernice su dobrodosle.
Moze pomagati oko puta u svemir ili nuklearne fusije.
Zasto ne poslusati sta ima rec o ovome.
Evo..ja pokusavam komunicirat s tobom.
Ti opet vazda nesto ne znam ni sta pokusavas al ispadne ko da me ne volis a nemas ni jedan jedini razlog..
Srecom ja sam potpuno normalan pa to uvijek dobro svrsi.
ja proklinjem dan kad ce AI sistem biti napravljen da rjesava takve probleme. za sada, ovo sto imamo, a da je popularno, su large language modeli (LLMs) trenirani da prepoznaju rijeci, ne da racunaju, ni da rjesavaju takve probleme - onog trenutka kad kreativnost i svijest dodju (ako ikada dodju) mi smo ti gotovi. jos uvijek nema intuicije, emocije, i abstraktne misli u AI sistemima, sto su odlike ljudske kreativnosti. neka nas jos malo bez AGI.

Post Reply

Return to “Zdravlje”